Nyhed
Læsetid: 3 min.

Regeringen lægger op til at spare på rådgivning for psykisk sårbare studerende

S-regeringen lægger op til at fortsætte de årlige toprocentsnedskæringer på Studenterrådgivningen næste år. Dermed løber den fra løftet om at droppe besparelserne på uddannelse og at højne unges psykiske trivsel, mener SF og R. Ministeren vil nu se på, om rådgivningen alligevel kan fritages
Uddannelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) forklarer toprocentbesparelserne på Studenterrådgivningen med, at S-regeringen har prioriteret at fjerne omprioriteringsbidraget på uddannelsesinstitutionerne, og Studenterrådgivningen hører under ministeriet.

Uddannelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) forklarer toprocentbesparelserne på Studenterrådgivningen med, at S-regeringen har prioriteret at fjerne omprioriteringsbidraget på uddannelsesinstitutionerne, og Studenterrådgivningen hører under ministeriet.

Arthur J. Cammelbeeck/Ritzau Scanpix

Indland
21. oktober 2019

De årlige besparelser på undervisning og uddannelse skal stoppe. Sådan står der i regeringens finanslovsforslag, men ifølge et svar til Folketingets Uddannelses- og Forskningsudvalg fortsætter besparelserne på Studenterrådgivningen.

Det vækker kritik hos støttepartierne SF og De Radikale på grund af den fælles ambition om at stoppe besparelserne på uddannelse og højne den psykiske trivsel blandt børn og unge.

Studenterrådgivningen har behandling i tilknytning til videregående uddannelser i hele landet, og mere end 5.200 studerende søgte sidste år hjælp i rådgivningen. Hvis regeringen vælger at fortsætte de årlige toprocentsnedskæringer, vil det give mindre kapacitet til at hjælpe de studerende og længere ventelister, forklarer direktør for Studenterrådgivningen Thomas Braun. Aktuelt er der i København mindst fire ugers ventetid.

»De studerende, vi ser her, har ofte et lidelsespres, der svarer til psykiatriske dagspatienter. Oftest er det udløst af almindelige ting som eksaminer, problemer på studiet eller andet, men der ligger typisk også andre problematikker bag,« siger Thomas Braun og påpeger, at over 70 procent af de studerende, der kommer i landets studenterrådgivninger, får det markant bedre. 

Når Studenterrådgivningen ikke er omfattet af, at regeringen sløjfer omprioriteringsbidraget på uddannelse, skyldes det, at rådgivningen administrativt hører under centraladministrationen og ikke uddannelsesinstitutionerne, forklarer Thomas Braun.

»Så selv om vi er tættere på de studerende, end de fleste, så ser vi altså stadig ud til at blive omfattet af omprioriteringsbidraget. Set i lyset af regeringens klare markering af, at trivslen for de unge skal øges, kan jeg også komme i tvivl, om besparelserne er tilsigtede.«

Skæv prioritering

Uddannelsesordfører for SF, Jakob Mark, kalder det en helt skæv prioritering at fortsætte nedskæringerne på Studenterrådgivningen.

»På et tidspunkt, hvor vi snakker om, at alt for mange unge har det svært psykisk, så skærer man ned på et af de rådgivningsorganer, som hjælper. Det er stik imod vores fælles ambition om at skrue ned for præstationsræs og op for trivslen blandt unge,« siger Jakob Mark.

S-regeringen har i det fælles forståelsespapir med støttepartierne desuden lovet ikke at skære mere ned på uddannelse. Alligevel har regeringen ikke sat penge af til at videreføre et takstløft på de humanistiske og samfundsvidenskabelige fag, som kan betyde, at de står til at miste 290 millioner kroner næste år.

At regeringen derudover vil fortsætte besparelserne på Studenterrådgivningen og også Studievalg.dk, som guider unge i deres valg af studie, er helt uforståeligt, mener Jakob Mark.

»Det sker på trods af, at vi har skrevet i forståelsespapiret, at vejledningsindsatsen skal styrkes. Det, mener jeg, er en forkert prioritering, når vi har store problemer med studiefrafald på uddannelserne,« siger SF-ordføreren.

Radikales uddannelsesordfører Katrine Robsøe mener, at pengene til Studenterrådgivningen må findes inden for den økonomiske ramme i centraladministrationen eller andre steder.

»Vi har en regering, der har rigtig meget fokus på unges trivsel, og det er et vigtigt arbejde, der bliver gjort her. Derfor bør det være i ministerens interesse at finde pengene i stedet for at fortsætte de årlige besparelser,« siger Katrine Robsøe.

Uddannelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) forklarer toprocentbesparelserne på Studenterrådgivningen med, at S-regeringen har prioriteret at fjerne omprioriteringsbidraget på uddannelsesinstitutionerne, og Studenterrådgivningen hører under ministeriet.

»Så det giver fuldt ud mening i forhold, at der ikke er tale om uddannelse, men jeg vil gerne se, hvordan vi holder hånden under Studenterrådgivningen. Vi kan se, at der er flere unge, der har brug for hjælp, derfor tror jeg også, rådgivningen spiller en central rolle. I året der kommer, vil vi derfor se på, om vi kan holde den fra de besparelser, som er lagt ned over den øvrige centraladministration,« siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Selvfølgelig. Det er jo mennesker med stort set samme tankesæt, der sidder i den regering, som det var i Thornings regering. De er bedre, betydeligt bedre, end Venstres pseudoliberale bande. Desværre er det, at noget er bedre ikke ensbetydende med at det er godt.

birgitte andersen, Estermarie Mandelquist, Bjarne Bisgaard Jensen, Dennis Tomsen, Eva Schwanenflügel, ingemaje lange, Kim Øverup og Morten Hjerl-Hansen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Hvad tænker de dog på....?

Morten Hjerl-Hansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Svend Erik Sokkelund

Der er mange sparetiltag, der i den virkelige virkelighed viser sig at være meget kostbare. Både i penge og menneskelig ulykke. Jeg er ret sikker på, dette er ét af dem.

birgitte andersen, Marie Jensen, Christel Gruner-Olesen, Morten Hjerl-Hansen, Lars Jørgensen, Dennis Tomsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar