Læsetid: 3 min.

Regeringens »nye« grønne forskningsmilliard giver reelt ikke ekstra penge til forskningen

Det er misvisende, at regeringen lover en »ny milliard« til grøn forskning, vurderer eksperter. Pengene tages nemlig fra det offentlige forskningsbudget, der slet ikke vokser med en milliard, men kun i takt med det Danmark har forpligtet sig til internationalt. Socialdemokratiet erkender, at hele milliarden ikke er nye forskningskroner
Finansminister Nicolai Wammen (S) præsenterede på et pressemøde tidligere på ugen regeringens finanslovforslag for 2020. Her bliver det blandt andet fremhævet, at der afsættes en ekstra milliard til grøn forskning. Men reelt er der dog ikke tale om en milliard ekstra til forskningen, men i stedet en omfordeling af det eksisterende offentlige forskningsbudget.

Finansminister Nicolai Wammen (S) præsenterede på et pressemøde tidligere på ugen regeringens finanslovforslag for 2020. Her bliver det blandt andet fremhævet, at der afsættes en ekstra milliard til grøn forskning. Men reelt er der dog ikke tale om en milliard ekstra til forskningen, men i stedet en omfordeling af det eksisterende offentlige forskningsbudget.

Niels Christian Vilmann

4. oktober 2019

Det lyder flot. En hel ny milliard kun til grøn forskning. Det præsenterede regeringen som en del af sit finanslovsudspil onsdag.

Reelt er der dog ikke tale om en milliard ekstra til forskningen, men i stedet en omfordeling af det eksisterende offentlige forskningsbudget – altså de penge, der alligevel skulle bruges på forskning.

»Det er snarere en prioritering af det grønne, end det er nye penge,« siger senioranalytiker ved tænketanken Kraka Niels Storm Knigge.

Støttepuljen til forskning, også kendt som forskningsreserven, skal ifølge regeringens finanslovsforslag være på 1,9 milliarder kroner. Omkring halvdelen af disse penge skal fremover være dedikeret til grøn forskning. I regeringens præsentation lyder det, som om der er tale om nye penge.

»Der prioriteres en ny grøn forskningsmilliard,« står der i finanslovsforslaget.

Men den grønne milliard er hverken ekstra eller ny, vurderer eksperter. Forskningsreserven, som milliarden skal tages fra, er nemlig en del af det offentlige forskningsbudget, der samlet set ikke reelt er blevet større.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Vi har fået en fup regering, som slet ikke vil den politiske samtale. Regeringen synes at være et markant tilbageskridt, da den er stort tavs om hvor den vil hen. Skal ville æde af samme skål?

Steffen Gliese

Sådan er det jo altid. Området får flere penge, men de kommer jo et sted fra, og skatterne er jo ikke ligefrem sat op. Endnu.