Læsetid: 3 min.

Regeringens støttepartier: Isolationsstraf skal begrænses og praksis skal ændres

Det er uacceptabelt og bekymrende, at isolation anvendes så hyppigt i danske fængsler, og at praksis efter alt at dømme er ulovlig, lyder det fra regeringens støttepartier. SF vil fremsætte et beslutningsforslag for at sikre de indsattes retssikkerhed, hvilket møder opbakning fra Enhedslisten og De Radikale
17. oktober 2019

Brugen af isolation som disciplinærstraf i danske fængsler skal begrænses, og de indsattes retssikkerhed i processen skal sikres lang bedre.

Sådan lyder det bredt fra regeringens støttepartier Enhedslisten, De Radikale og SF. Det sker som en reaktion på en artikel i Information om, at den danske praksis for isolationsstraf efter alt at dømme ikke lever op til Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, der er skrevet ind i dansk lovgivning. Det vurderer to jurister.

Brugen af langvarig isolation på mindst 14 dage i de danske fængsler er de seneste år steget 9.528 procent fra syv tilfælde i 2015 til 674 i 2018.

»Hvis danske indsatte klager over isolation, får de ikke udskudt afsoningen, indtil klagesagen er afgjort. Og når de idømmes isolation, er det før, at en domstol har afgjort, om de er skyldige i det forhold, de er dømt for. Begge forhold lever efter alt at dømme ikke op til Den Europæiske Menneskerettighedskonvention,« udtalte seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder Peter Vedel Kessing i Information onsdag.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ken Sass
  • Eva Schwanenflügel
Ken Sass og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Mon støttepartierne får Socialdemokratiet med på en begrænsning af brugen af isolation og strafcelle?
Man kunne tillade sig at tvivle.

'Tilliden' til systemet og politikernes handlekraft skal jo boostes symbolsk, hvilket man da også kan se af det nye lovforslag fra S om at fængsle flere istedet for at idømme dem samfundstjeneste.

Det skal nok give anvendelsen af isolation et ordentligt nøk i den forkerte retning, når endnu flere fanger skal slås om endnu mindre plads.

Nu bliver det endnu vildere, som de siger i reality-showet "Robinson ekspeditionen"

https://www.altinget.dk/artikel/regeringen-vil-saette-flere-voldsmaend-i...