Læsetid: 8 min.

Nu skal de i retten: I 38 år har PET haft kopi af spionanklaget forfatters dagbog

Dansk Forfatterforening har på vegne af Arne Herløv Petersen nu stævnet Politiets Efterretningstjeneste og Rigsarkivet med krav om, at de skal destruere kopier af hans dagbog, som politiet konfiskerede for 38 år siden
Arne Herløv Petersen er forfatter og oversætter. Dansk Forfatterforening har på vegne af forfatteren nu stævnet Politiets Efterretningstjeneste og Rigsarkivet med krav om, at de skal destruere kopier af hans dagbog, som politiet konfiskerede for 38 år siden. Arkivfoto.

Arne Herløv Petersen er forfatter og oversætter. Dansk Forfatterforening har på vegne af forfatteren nu stævnet Politiets Efterretningstjeneste og Rigsarkivet med krav om, at de skal destruere kopier af hans dagbog, som politiet konfiskerede for 38 år siden. Arkivfoto.

Torben Huss

29. oktober 2019

Under Den Kolde Krig gav KGB ifølge afhopperen Gordijevskij den venstreorienterede danske forfatter Arne Herløv Petersen dæknavnet ’Palle’ og dyrkede ham i årevis som en nyttig påvirkningsagent for sovjetiske synspunkter.

Gennem 10 år udviklede ’Palle’ en livlig kontakt med sovjetiske ambassadefolk, og PET regnede sig frem til, at der i perioden september 1972 frem til august 1982 var aftalt minimum 115 møder mellem forfatteren og diverse KGB-officerer. Selv mener Arne Herløv Petersen, at der kun har været tale om 19 møder.

Arne Herløv Petersen modtog gaver fra sine sovjetiske venner – fortrinsvis flasker med sprut og kartoner med smøger – og var forholdsvis åbenmundet om sine kontakter på sovjetambassaden i Kristianiagade i København. Snart kom han så meget i PET’s søgelys, at først hans telefon, siden hans bopæl i den lille by Tryggelev på Langeland blev telefon- og rumaflyttet gennem flere år.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Erik Karlsen
 • David Zennaro
 • Torben K L Jensen
 • Per Klüver
 • Dorte Sørensen
 • Anders Graae
 • Viggo Okholm
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Lise Lotte Rahbek
 • Marianne Stockmarr
 • Hans Larsen
 • Eva Schwanenflügel
 • Niels Vest-Hansen
Erik Karlsen, David Zennaro, Torben K L Jensen, Per Klüver, Dorte Sørensen, Anders Graae, Viggo Okholm, Bjarne Bisgaard Jensen, Lise Lotte Rahbek, Marianne Stockmarr, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel og Niels Vest-Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Christian De Thurah

Loven skal overholdes, og derfor er det fint, at en domstol nu skal tage stilling til sagen.
Men det er alligevel svært at undertrykke et lille smil, når man tænker på, hvordan de folk, AHP dengang fraterniserede med og hjalp, ville have forholdt sig til de demokratiske rettigheder, som forfatteren nu påberåber sig.

Tja, men har vi da ikke ytringsfrihed i vores lille land og bare fordi ve dengang og nu mener der er bestemte fjender et sted skal vi holde kæft? I min optik findes vore fjender lige så vel lige nu både i Tyrkiet og USA set ud fra hele menneskehedens syn.

Ulf Johannesson, irene christoffersen, Estermarie Mandelquist, Ole Frank, David Zennaro, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Torben K L Jensen, John Liebach, Thomas Petersen, Erik Winberg og Anders Graae anbefalede denne kommentar