Læsetid: 3 min.

Der var et, der var to, der var tre, der var fire. Her er et overblik over partiernes krav til finansloven

Nu er forhandlingerne om en finanslov lige om hjørnet. Op til har det fyget med krav fra regeringens støttepartier. Skulle man have glemt nogle i mellemtiden, er her en oversigt over de krav, som er vigtigst for partierne
Det politiske år gik for alvor i gang i går, da statsminister Mette Frederiksen holdt sin første åbningstale i Folketinget. I dag præsenterer regeringen sit udspil til en finanslov. 

Det politiske år gik for alvor i gang i går, da statsminister Mette Frederiksen holdt sin første åbningstale i Folketinget. I dag præsenterer regeringen sit udspil til en finanslov. 

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

2. oktober 2019

Onsdag fremlægger regeringen sit forslag til en finanslov, og forhandlingerne med støttepartierne kan gå i gang.

Enhedslisten har som det eneste af de tre støttepartier fremlagt et konkret finanslovsudspil med forslag til udgifter og finansiering. Men både før, under og efter valgkampen har både De Radikale, SF og Enhedslisten stillet krav til, hvad den kommende finanslov skal indeholde.

Nogle gange har kravene været »ufravigelige« eller »ultimative«. Andre gange har politikerne været forsigtige med at tage så bombastiske ord i deres mund og har i stedet understreget, at visse krav er meget vigtige for dem eller deciderede »hovedkrav«. Og så er der også de forslag, som ifølge partierne ikke er deciderede krav, men som alligevel er blevet omtalt som krav af partiets politikere i løbet af de seneste måneder.

Som en slags tjekliste bringer Information her en oversigt over alle de krav eller forslag til finansloven, som de tre støttepartier er fremkommet med de seneste mange måneder, og som de har betonet som særligt vigtige for dem. Vi begynder med Enhedslisten.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Philip B. Johnsen

Business as usual eller vi skal bruge 'business as unusual’?

Økonomi bør aldrig diktere politik.
Folkevalgte politikere bør fortælle finansministeriet den ønskede retning og økonomerne gøre deres bedste til, at økonomien klare sig bedst muligt, inden for de politisk udstukket rammer.

Finansministeriet skal dybest set regne på det, at de får besked på.

Med hensyn til eksisterende regnemodeller, bør det efter min mening konstateres, at de bør kasseres.
De menneskeskabte klimaforandringer, det svindende eksistensgrundlag, kolapset af samfundskontrakten demokratiets fallit om man vil, den manglende vision for fremtiden, der ikke er afhængig af olie, gas og kul afbrænding kræver helt nye rammer, at regne ud fra.

Men bevares det er kun min mening, det er naturligvis op til den enkelte folkevalgte politiker, at tage bestik af, hvor godt de selv syntes, at det går.

Den samlede videnskablige konsensus om den bedste forhåndenværende videnskablige evidens er entydig, den til dato førte politik, er et sidste farvel til vores børns fremtid, men folkevalgte politikere gør naturligvis lige nøjagtig, som de vil og ønsker, det er de valgt til.

Fra Global Sustainable Development Report.
“Adding to the concern is the fact that recent trends along several dimensions with cross-cutting impacts across the entire 2030 Agenda are not even moving in the right direction.

Four in particular fall into that category:

Rising inequalities.
Climate change.
Biodiversity loss and increasing amounts of waste from human activity that are overwhelming capacities to process them.”
Citat slut.

Det går globalt den forkerte vej på alle punkter der vedrøre de menneskeskabte klimaforandringer, det svindende eksistensgrundlag, sult og stigende ulighed generelt globalt.

Fra Global Sustainable Development Report (fortsat)
“Critically, recent analysis suggests that some of those negative trends presage a move towards the crossing of negative tipping points, which would lead to dramatic changes in the conditions of the Earth system in ways that are irreversible on time scales meaningful for society.

Recent assessments show that, under current trends, the world’s social and natural biophysical systems cannot support the aspirations for universal human well-being embedded in the Sustainable Development Goals.”
Citat slut.

Global Sustainable Development Report 2019:
The Future is Now – Science for Achieving Sustainable Development, (United Nations, New York, 2019).
Link: https://reliefweb.int/sites/reliefweb.int/files/resources/24797GSDR_repo...

Dorte Sørensen

Hørte Venstres nye politiskeordfører i Sophie Løhde i P1-morgen sige, at genopretningen i SKAT var en pligtopgave for enhver siddende regering. Det var dog noget af en erkendelse fra Venstre, når det var deres statsminister Fogh Rasmussen og skatteminister Kristian Jensen, der stod for nedbrydningen af SKAT.

Hans Larsen, Kim Houmøller og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Hvorfor nævnes det ikke at der står noget andet i den trykte udgave?
I den trykte udgave står dette mærkelige "Minimumsnormeringer, så der
er mindst tre børn pr. voksen i vuggestuerne og seks børn pr. voksen
i børnehaverne".