Læsetid: 4 min.

Trods løfter om det modsatte: Psykiatrien er helt fraværende på regeringens finanslovsforslag

Regeringen har ikke afsat en krone mere til psykiatrien på finanslovsforslaget, selv om Socialdemokratiet lovede det modsatte i valgkampen. Det møder kritik fra sundhedsøkonomer og Lægeforeningen, der påpeger, at behovet for ekstra midler er massivt
Socialdemokratiet præsenterede under valgkampen i foråret, at psykiatrien skulle på finansloven og tilføjes en halv milliard ekstra kroner om året. Men i det finanslovsforslag, som regeringen fremlagde onsdag, er der ikke en eneste krone øremærket psykiatrien ud af de nye 1,8 milliarder, som i alt afsættes til sundhedsvæsenet næste år.

Socialdemokratiet præsenterede under valgkampen i foråret, at psykiatrien skulle på finansloven og tilføjes en halv milliard ekstra kroner om året. Men i det finanslovsforslag, som regeringen fremlagde onsdag, er der ikke en eneste krone øremærket psykiatrien ud af de nye 1,8 milliarder, som i alt afsættes til sundhedsvæsenet næste år.

Jens Dige

4. oktober 2019

Psykiatrien skal på finansloven. Sådan lød ét af i alt 11 pointer i den tiårige psykiatriplan, Socialdemokratiet præsenterede under valgkampen i foråret, og som skulle tilføre psykiatrien omkring en halv milliard kroner ekstra årligt.

Men i det finanslovsforslag, den socialdemokratiske regering fremlagde onsdag, er der ikke en eneste krone øremærket psykiatrien ud af de nye 1,8 milliarder, som i alt afsættes til sundhedsvæsenet næste år. Og det møder kritik fra både sundhedsøkonomer og Lægeforeningen.

»Psykiatrien lider i forvejen under et mangeårigt økonomisk efterslæb. Derfor undrer det mig virkelig, at regeringen har forbigået området fuldstændigt i finanslovsforslaget. Især når de tidligere har lagt op til det modsatte,« siger Jes Søgaard, som er professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet.

Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing, hæfter sig også ved, at psykiatrien er fraværende i regeringens forslag til en finanslov.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Morten Hjerl-Hansen
Eva Schwanenflügel og Morten Hjerl-Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er ikke korrekt, der er afsat 2,1 milliard, som der skal forhandles om hvad, skal bruges til med de røde partier, herunder psykiatrien. De skal selv sige, hvor de vil give meget og hvor der skal gives mindre. Det er de penge, der er til rådighed p.t. Næste år kommer der mere. Men de 3 milliarder plus lidt mere VKLA ikke fik klaret før afgang, skal jo betales nu.
Man må altså give regeringen tid til at forhandle med sine støttepartier, så det er lidt spil og cirkus for galleriet, det der tordnes op med i Presse og TV. Brok jer, når den er vedtaget endeligt, hvis nogen føler sig voldsomt snydt. Og ellers må man jo vælte den og få de blå retur, og så blvier der grund til brok, men det er en anden ting.