Baggrund
Læsetid: 3 min.

Vismænd: Budgetloven bør lempes – og tre andre nedslag i vismandsrapporten

De økonomiske vismænd advarer om sænkede vækstforventninger og sender signal til politikerne om, at de godt kan lempe budgetloven en lille smule. Vi slår ned på fire centrale pointer i vismandsrapporten
Der var positive nyheder i vismændenes langsigtede fremskrivninger af den økonomiske holdbarhed. Det er ellers noget, offentligheden op gennem de første år af årtusindet skulle høre meget højlydte bekymringer for. Men reformer af efterløn og tilbagetrækningsalder betyder, at bekymringer nu er vendt til forventningens glæde.

Der var positive nyheder i vismændenes langsigtede fremskrivninger af den økonomiske holdbarhed. Det er ellers noget, offentligheden op gennem de første år af årtusindet skulle høre meget højlydte bekymringer for. Men reformer af efterløn og tilbagetrækningsalder betyder, at bekymringer nu er vendt til forventningens glæde.

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Indland
9. oktober 2019

To gange om året mødes de økonomiske vismænd for at fremlægge deres rapport, der gør status på de vigtigste aspekter af dansk økonomi.

Alle landets økonomer sidder klar til at læse rapporten, og stort set alle væsentlige interesseorganisationer er hurtigt ude med kommentarer til vismændenes vurderinger.

»Næsten som juleaften,« skrev overvismand Michael Svarer på Twitter et par timer inden præsentationen.

Vi giver her fire nedslag i vismandsrapporten

1. Mulige justeringer af budgetloven

Budgetloven har været en succes, der har fået disciplinen til at stige i hele den offentlige forvaltning. Det er stort set alle mainstreamøkonomer enige om. Loven sikrer, at lige meget hvor vilde ideer politikerne måtte få, har man stadig snor i dem. Og det er økonomer glade for.

Men vismændene åbner alligevel for, at man godt kan gøre loven en smule mere fleksibel. Det følger af, at Danmark har tilsluttet sig EU’s finanspagt, der åbner for, at man i særlige tilfælde må lave lidt større budgetoverskridelser, end hvad der er tilladt efter den nuværende danske budgetlov.

Selv om det er en relativt begrænset åbning for lempelse af budgetloven, som vismændene foreslår, har det allerede fået den liberale tænketank CEPOS til at reagere skarpt. For politikere kan ikke håndtere selv den mindste åbning.

»Det vil jeg advare kraftigt imod. Der bør være en klar konsekvens med det samme, hvis man overtræder grænsen,« skriver CEPOS-direktør Martin Ågerup i en pressemeddelelse.

»Der er behov for nogle meget klare og ufleksible regler, så man ikke frister politikerne unødigt«.

2. 42 ekstra milliarder

Der var positive nyheder i vismændenes langsigtede fremskrivninger af den økonomiske holdbarhed. Det er ellers noget, offentligheden op gennem de første år af årtusindet skulle høre meget højlydte bekymringer for. Men reformer af efterløn og tilbagetrækningsalder betyder, at bekymringer nu er vendt til forventningens glæde.

Ifølge vismændene er der efter 2040 udsigt til »væsentlige overskud« på de offentlige finanser. Den såkaldte holdbarhedsindikator er ifølge vismændene nu på 1,8 procent af BNP, og det er en fordobling, i forhold til det de kom frem til for bare et halvt år siden. Justeringen af skønnet skyldes nye data, så man bedre kan beregne såkaldt »sund aldring«.

Den ændrede holdbarhedsindikator giver mulighed for, at politikerne kan bruge omkring 40 milliarder mere på enten skattelettelser eller offentlige udgifter, hvis forudsætningerne holder.

Men – understreger vismændene – skønnet er behæftet med »overordentlig stor usikkerhed«, så det er måske ikke så god en idé alligevel.

3. Sænker vækstforventningerne

Der er usikkerhed om den globale økonomi, og det risikerer ifølge vismændene at føre til lavere vækst i Danmark. Derfor forventes væksten at aftage fra to procent i år til 1,3 procent i 2020.

Skønnet for næste år er mere negativt, end det andre aktører forventer. Nationalbanken forventer 1,6 procents vækst, mens regeringen forventer 1,5 procents vækst. Og det er ifølge Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv, opsigtsvækkende:

»Vismændene er noget mere negative i forhold til vækstudsigterne for næste år. Det er bemærkelsesværdigt, fordi der ellers plejer at være mere enighed i prognoserne,« siger han til Ritzau.

Tidligere har det dog vist sig, at de økonomiske eksperter har skudt et godt stykke forbi vækstmålet i deres prognoser. Information opgjorde i 2013 de toneangivende danske økonomiske institutioners vækstskøn i en periode over fire årtier. I én ud af 35 prognoser formåede de at ramme næste års vækst præcist.

4. Lave renter kan føre til boligboble

Berlingske fokuserer i deres dækning af vismandsrapporten på en advarsel om, at de lave renter kan føre til udviklingen af bobler.

Renterne har efterhånden længe været rekordlave, og hvad der i starten så ud som en undtagelsestilstand, ser nu ud til at være en ny form for absurd normaltilstand.

Netop denne forventning om, at renteniveauerne forbliver så lave i en længere periode får vismændene til at advare om udviklingen af prisbobler.

»Dette gælder eksempelvis boligmarkedet, aktiemarkedet og råvarepriser (eksempelvis guld). Uholdbare prisstigninger har tidligere været katalysator for en efterfølgende kraftig nedtur, når boblerne brister,« skriver de i rapporten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Martin Ågerup, Cepos, om budgetloven :
"Der er behov for nogle meget klare og ufleksible regler, så man ikke frister politikerne unødigt".

Kan ikke erindre, at nogen har stemt på Cepos til folketingsvalget..?
Men nu er deres forlængede arm Liberal Alliance selvfølgelig blevet ret så stækket efter valget, så noget må der åbenbart gøres ;-)

PS. Kan vi nu snart få lov til at høre fra ikke-mainstream økonomerne?

Ole Henriksen, Susanne Kaspersen, Steffen Gliese, Carsten Mortensen, Steen K Petersen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Jens Holm Møller

Det er uholdbart at vedblive at tale om manglende vækst som et problem. I vores del af kloden er vækst ikke løsningen men problemet. Vi bruger 4 gange så mange ressourcer som kloden kan bære. Hertil kommer problemet med den helt skæve fordeling af der goder og ressourcer der er indenfor en bæredygtig udvikling.
Alle kræfter skal sættes ind på at finde samfunds modeller hvor vækst ikke er en forudsætning

Susanne Kaspersen, Steffen Gliese, Steen K Petersen, Torben Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Hvorfor forholder vismændene sig ikke til, at lavvækst er godt for klimaet? Nå, de har måske ikke børn.

Susanne Kaspersen, Steffen Gliese, Steen K Petersen, Torben Skov, Philip B. Johnsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det er godt vi har Cepos, så vi har en rettesnor for rigtigt og forkert. Det rigtige er altid med stor sansynlighed at gå imod Cepos' anvisninger :-)

Susanne Kaspersen, Poul Erik Riis, Steffen Gliese, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Overvismand Michael Svarer har det problem, at den prognose der beskriver, hvad der er positive for dansk økonomi og global økonomisk vækst generelt, er uden bæredygtig energi til denne vækst og uden fremtidig bæredygtig energi til afløsning for olie, gas og kul afbrænding i nogen meningsfuld fremtid, der vil forhindre et totalt kolaps af vores samfund, denne prognose Michael Svarer kommer med er ubrugelig.

Det forhold at overvismand Michael Svarer bygger alle hans beregninger på helt ubrugelige tal og forventninger er katastrofal og uforsvarligt.

Denne fejl i de vigtigste tal overvismand Michael Svarer bruger blev i kraftige vendninger kritiseret i New York, hvor et stort antal danske politikere fik plads helt fremme til forelæsningerne, så vores politikere bedst muligt kunne høre, hvad der blev sagt om den manglende bæredygtige energi til økonomisk vækst, der gør hele udtalelsen om økonomien fra overvismand Michael Svarer værdiløs.

Der blev tilsyneladende ikke lyttet efter, hvad der blev sagt, så lad mig repetere det for regeringen.

Fra Global Sustainable Development Report.
“Adding to the concern is the fact that recent trends along several dimensions with cross-cutting impacts across the entire 2030 Agenda are not even moving in the right direction.

Four in particular fall into that category:

Rising inequalities.
Climate change.
Biodiversity loss and increasing amounts of waste from human activity that are overwhelming capacities to process them.”
Citat slut.

Det går globalt den forkerte vej på alle punkter der vedrøre de menneskeskabte
klimaforandringer, det svindende eksistensgrundlag, sult og stigende ulighed generelt globalt.

Fra Global Sustainable Development Report (fortsat)
“Critically, recent analysis suggests that some of those negative trends presage a move towards the crossing of negative tipping points, which would lead to dramatic changes in the conditions of the Earth system in ways that are irreversible on time scales meaningful for society.

Recent assessments show that, under current trends, the world’s social and natural biophysical systems cannot support the aspirations for universal human well-being embedded in the Sustainable Development Goals.”
Citat slut.

Global Sustainable Development Report 2019:
The Future is Now – Science for Achieving Sustainable Development, (United Nations, New York, 2019).
Link: https://sustainabledevelopment.un.org/content/documents/24797GSDR_report...

Susanne Kaspersen, Steen K Petersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar