Læsetid: 8 min.

Han advarede om teledata for ni år siden: ’Jeg kunne levende forestille mig, at det kunne bringe uskyldige i fængsel’

Ni år før den største retspolitiske skandale i Danmark begyndte at rulle, blev politiets øverste chef advaret om problemer i den enhed, der håndterede teledata. En medarbejder råbte vagt i gevær, men følte sig ikke hørt. Nu fortæller han sin historie
I sensommeren 2010 advarede Jørn Holm-Pedersen som ansat i politiet om problemer i Rigspolitiets telecenter. Telecenteret er centralt i den aktuelle teledataskandale.

I sensommeren 2010 advarede Jørn Holm-Pedersen som ansat i politiet om problemer i Rigspolitiets telecenter. Telecenteret er centralt i den aktuelle teledataskandale.

Cathrine Ertmann

21. november 2019

I sine 13 år som ansat i politiet havde Jørn Holm-Pedersen aldrig oplevet noget lignende. Det var i sensommeren 2010, og som så mange gange før sad han og analyserede teledata i jagten på en mulig gerningsmand.

Men denne gang var noget ikke, som det burde være.

Jørn Holm-Pedersen satte sig til tasterne og formulerede en mail til en ledende medarbejder i NEC, politiets Nationale Efterforskningsstøttecenter.

»Jeg bad dig forleden dag om at ’gøre et eller andet’ for at få Telecenterets håndtering af teledata på sporet igen. Jeg er bange for, at det er for sent,« stod der i mailen, som Information har set.

Ni år senere, i sommeren 2019, begyndte det, der er blevet kaldt den største retspolitiske skandale i Danmark nogensinde at rulle. Drypvis kom det frem, at der var massive problemer med politiets håndtering af de oplysninger om telefontrafik, som teleselskaberne logger.

Sagen fik sit foreløbige punktum den 4. oktober, da Rigspolitiet og Rigsadvokaten udgav en fælles redegørelse, der blev suppleret af en teknisk redegørelse fra revisionsfirmaet Deloitte. Af redegørelsen fremgår det, at problemerne blev opdaget i 2018.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • David Zennaro
 • Kurt Nielsen
 • Nikolai Beier
 • Alvin Jensen
 • Ib Christensen
 • Bjarne Andersen
 • Klaus Lundahl Engelholt
 • Ken Sass
 • Katrine Damm
 • Eva Schwanenflügel
 • Tommy Clausen
 • Hans Larsen
 • Johannes Lund
 • Oluf Husted
David Zennaro, Kurt Nielsen, Nikolai Beier, Alvin Jensen, Ib Christensen, Bjarne Andersen, Klaus Lundahl Engelholt, Ken Sass, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Tommy Clausen, Hans Larsen, Johannes Lund og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Og præcis derfor skal der være offentlighed om offentlige papirer, så folk skal stå til ansvar for sine handlinger og ikke først 9 eller 20 år senere

Lillian Larsen, David Zennaro, Tommy Clausen, Bjarne Andersen, Kurt Nielsen, Flemming Berger, Werner Gass, Jens Kofoed, Alvin Jensen, Ib Christensen, Claus Nielsen, Torben Bruhn Andersen, Arne Albatros Olsen, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Ken Sass og David Joelsen anbefalede denne kommentar

Brought to you by.... den samme organisation der stadig ikke fatter at rigspolitiets kundgørelse 32 stk. 2 påkræver nummererede, letlæselige identifikationsnumre på uniformen og at betjente i tjeneste fremviser politi-ID såfremt en borger efterspørger det. Med andre ord, en organisation der ikke tager det der med retssikkerhed så tungt.