Efter afsløring: Ny enhed skal jagte momssvindlere

Regeringen vil oprette et nyt operativt myndighedsforum, der skal bekæmpe momssvindel og terrorfinansiering. Det sker efter Informations og Finans’ afsløringer af formodet svindel for et større millionbeløb. Forslaget møder opbakning fra et politisk flertal i Folketinget
Efterforskninger af konkrete sager er enten blevet skrinlagt eller trukket ud i årevis. Det skal det operative myndighedsforum rette op på, siger justitsminister Nick Hækkerup (S).

Efterforskninger af konkrete sager er enten blevet skrinlagt eller trukket ud i årevis. Det skal det operative myndighedsforum rette op på, siger justitsminister Nick Hækkerup (S).

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
7. november 2019

Regeringen fremlægger nu et forslag om at oprette et nyt myndighedsforum, der skal bekæmpe organiseret momssvindel, hvidvask og terrorfinansiering.

Der er tale om et såkaldt operativt myndighedsforum, der skal koordinere efterforskningerne.

Myndighederne skal kunne tale sammen på tværs. De skal kunne bruge de forskellige værktøjer, der er hos myndighederne. Og især på Skatteministeriets område er der behov for regelændringer, så skattemedarbejderne får mulighed for at dele oplysninger med de øvrige myndigheder.

Det fortæller justitsminister Nick Hækkerup (S) i et interview til Finans og Information.

»Det, som er den grundlæggende tanke med det nye operative forum, er, at man sætter myndighederne sammen, så de løbende kan diskutere konkrete sager. Vi har et hvidvaskforum i forvejen. Men det er mere til strategiske overvejelser. Med det nye forum er tanken, at det skal være konkret,« siger Hækkerup.

»Det, der konkret skal ske, er, at skattemyndighederne får mulighed for fuldt ud at deltage i det operative samarbejde. Det har der været nogle begrænsninger for før. Det skal nu på plads.«

Efterforskninger af den grænseoverskridende kriminalitet har i Danmark været hæmmet af, at sagerne i høj grad er faldet mellem myndighedernes stole.

I et større antal sager har for eksempel Fødevarestyrelsen fundet eksempler på moms- og afgiftssvindel, men det kan styrelsen ikke selv efterforske. Det skal overdrages til skattemyndighederne, der så skal beslutte, om det skal politianmeldes og dermed gives videre til politiet, hvor sagerne bliver flyttet rundt mellem bagmandspolitiet (SØIK) og de enkelte politikredse.

Det har betydet, at efterforskninger af konkrete sager enten er blevet skrinlagt eller trukket ud i årevis. Det skal det operative myndighedsforum rette op på, siger Nick Hækkerup:

»Resultatet skulle meget gerne være, at man kan slå tidligere til.«

Finansiering af terrorgrupper

Forslaget fra Justitsministeriet, Skatteministeriet og Erhvervsministeriet kommer, efter at Dagbladet Information og Jyllands-Postens erhvervsmedie, Finans, gennem længere tid har afdækket et netværk af forretningsmænd med forbindelser til terrororganisationerne Islamisk Stat og al-Qaeda.

Netværket har i en årrække oparbejdet en gæld til statskassen på over en milliard kroner i ubetalt moms og skat.

I netværket er der en dansk syrienkriger, der formodes dræbt i kamp for Islamisk Stat, og en dansk jihadist, der i 2017 blev fængslet i Spanien i en større terrorsag. De to har haft en kontrollerende rolle i stribevis af nu krakkede selskaber, som har oparbejdet en gæld til statskassen på 110 millioner kroner.

OVERBLIK: Momssvindel

Information har i samarbejde med Jyllands-Postens erhverv- smedie, Finans, igennem de seneste måneder afdækket sagen i en serie artikler:

  • 11. september: 14 forretnings- mænd har spillet centrale roller i et netværk bag formodet svindel for over 800 millioner kroner. To af dem er jihadister med forbindelse til Islamisk Stat og al-Qaeda.
  • 13. september: To af de tiltalte i den spektakulære terrorsag om indkøb af dronedele til Islamisk Stat i Syrien, der kører ved Københavns Byret, har forbin- delse til netværket af formodede momssvindlere.
  • 19. september: Allerede i 2013 blev myndighederne orienteret om mistænkelige forhold i to af de formodede svindelselskaber. Først flere år senere blev der grebet ind, og der var både jihadisterne og pengene væk.
  • 24. september: Dokumenter viser, at en bankmand, der i 2017 blev dømt for at stjæle otte millioner kroner gennem en fiktiv ejendomshandel, var i kontakt med den jihadist, som er central i netværket af momssvindlere.
  • 26. september: Moms- svindlere får for let spil, når Skat er på kontrol. Langsommelige procedurer og svarfrister bety- der, at pengene forsvinder, inden Skat er færdige med at behandle sagen, lyder det fra en tidligere skattemedarbejder.
  • 4. oktober: Erhvervsstyrelsen har ladet svindlere og terrorister bruge falske adresser i årevis til firmaer og stråmandsdirektører.× 10. oktober: Danske syrien- krigere er blevet indsat som direktører i selskaber, længe efter de er rejst ud af landet for at kæmpe. Samarbejdet mellem myndighederne har svigtet, siger eksperter
  • 15. oktober: Huller i danske bankers hvidvaskkontrol gjorde det muligt for et netværk af formodede momssvindlere at lade millioner rulle igennem konti i Danmark.
  • 24. oktober: Mindst 33 selskaber, der har indgået i det formodede svindelnetværk, har ifølge oplysninger indsendt til virksomhedsregisteret været kunder ved revisionsfirmaet Niels Ole Ellegaard.
  •  6. november: I 2015 blev en svensk direktør og bagmand bag formodet momssvindel politi- anmeldt. Alligevel fik direktøren lov til at fortsætte med at sende penge ud af landet.

Det er på den baggrund, at regeringen nu reagerer, siger Nick Hækkerup:

»Det er, fordi der er afdækket sager om momssvindel, hvidvask og terrorfinansiering. Og det er noget, som vi kun har en formodning om kan blive værre. Ikke mindst fordi den grænseoverskridende kriminalitet vokser.«

»Der er desværre, som I også har peget på, en perlerække af eksempler, hvor man godt kunne have ønsket sig, at det var gået anderledes til. Vi har set eksempler på, at der er behov for at kigge på tværs. Fordi kriminelle ikke nødvendigvis holder sig på skattemyndighedernes eller politiets bane. Der er behov for, at vi bliver bedre til at udveksle informationer.«

Et væsentligt skridt

Afsløringerne af det omfattende netværk har fået flere politikere til at kritisere myndighederne for ikke at have reageret i tide.

Terror-, revisions- og hvidvaskeksperter har gennemgået Informations og Finans’ kortlægning og frygter, at en del af de forsvundne penge fra de mange konkursramte firmaer kan være gået til at finansiere terrorgrupper som Islamisk Stat og al-Qaeda.

Finans og Information har tidligere afdækket, hvordan advarsler om netværket af forretningsmænd med forbindelse til jihadister i Islamisk Stat og al-Qaeda i flere år cirkulerede rundt mellem blandt andet bagmandspolitiet og PET, uden at myndighederne greb ind, før pengene var forsvundet.

Ifølge Søren Engers Pedersen, der er momsekspert hos revisionsselskabet Baker Tilly, er det nye forslag »et væsentligt skridt i den rigtige retning«.

»Vi har set sager, der er startet hos en myndighed, uden at blive grebet af en anden myndighed, og uden at der har været noget samlet overblik over, hvem der håndterede hvad. Og det duer altså ikke i denne her slags sager, hvor der forsvinder så mange penge,« siger han.

Også fra et politisk flertal i Folketinget møder forslaget opbakning.

»Det er fornuftigt og vil styrke bagmandspolitiets indsats. Der er brug for, at de enheder, der i forvejen arbejder med det her, kan arbejde på tværs med tingene, så vi kan sætte ind i bedre tid og forhåbentligt undgå, at der ryger danske skattekroner til al-Qaeda,« siger Rosa Lund, retsordfører i Enhedslisten.

Dansk Folkepartis retsordfører, Dennis Flydtkjær, mener, at den afgørende udfordring er, at myndighederne bliver bedre til at gribe ind langt hurtigere end hidtil.

»Vi har brug for, at der er nogen, som rykker på de her sager. Hastigheden i hele processen skal op. Vi kan ikke bare se på, at der går flere år, inden der sker noget. Når man har fat i dem, skal man rykke på det, inden det kommer til at handle om astronomiske beløb.«

Ifølge lovforslaget skal bagmandspolitiet sidde for bordenden i det operative myndighedsforum. Derudover skal embedsmænd fra Hvidvasksekretariatet, Politiets Efterretningstjeneste (PET), Rigspolitiet, Finanstilsynet, Erhvervsstyrelsen, Skattestyrelsen og den såkaldte Spillemyndighed deltage i det fremtidige arbejde, oplyser Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, kalder forslaget for »en naturlig og selvfølgelig enhed for offentlige myndigheder i et moderne samfund«, som det er »tankevækkende«, at der skal afsløringer i pressen til, før det bliver etableret.

Han peger dog på, at placeringen af den koordinerende myndighed hos bagmandspolitiet kan blive et problem:

»At SØIK skal være tovholder – uden tilførsel af yderligere midler – kan dog bekymre mig. Der synes rigeligt at være med problemer i det foretagende under de nuværende forhold,« siger han.

Fjerner juridiske barrierer

I en pressemeddelelse udtaler erhvervsminister Simon Kollerup (S), at der hidtil været alt for mange barrierer mellem de forskellige myndigheder. Med etableringen af et operativt myndighedsforum håber han, at det vil blive ændret.

»Det er vigtigt, at vi sikrer rammerne for et effektivt samarbejde mellem myndighederne i bekæmpelse af hvidvask og terrorfinansiering. Med lovforslaget har vi fjernet de juridiske barrierer for samarbejdet, som vi kender til, og myndighederne får dermed en ny mulighed for at drøfte konkrete sager,« udtaler han i et skriftligt svar om sagen.

Også skatteminister Morten Bødskov (S) håber, at der med den nye myndighed vil komme ændringer.

»Det er en helt afgørende prioritet for regeringen, at alle betaler det, som de skal,« skriver han i en kommentar.

 

Grand Theft Europe

Formodet momssvindel for milliarder, svigtende tilsyn, syrienkrigere og to virksomheder på en tom grund i Dragør. I denne serie afdækker Information sammen med Finans og en lang række medier international momssvindel for milliarder. Samarbejdet er koordineret af researchorganisationen CORRECTIV.

Lyt også til Netværket – en podcast i tre afsnit om bagmændene med forbindelser til al-Qaeda og Islamisk Stat, som er en del af et netværk, som har begået formodet momssvindel for over en milliard.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Britta Nielsen kan blive ny chef :) Gratis :)

Claus Nielsen, Henrik Jespersen, Oluf Husted og Søren Kramer anbefalede denne kommentar

Når skatteministeren siger:

"Det er en helt afgørende prioritet for regeringen, at alle betaler, det som de skal"

Hvorfor genindfører Morten Bødskov så ikke: "Åbne Årsopgørelser" som vi alle havde
før 1959 i Danmark? Skattebøgerne havde en pæn præventiv virkning.

Skatteministeren må gerne se mine, 60 år bagud, samt min relative skatte % i alle år.

Jeg byder på en "Borgmester-øl" til alle, højtlønnede, der kan slå min skattevilje i %.

Claus Nielsen, P.G. Olsen, Carsten Wienholtz, Egon Stich og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar