Efter afsløringer: Regeringen vil oprette ny enhed til bekæmpelse af terrorfinansiering, momssvindel og hvidvask

Regeringen vil oprette et nyt operativt myndighedsforum, der skal bekæmpe momssvindel og terrorfinansiering. Det sker efter Informations og Finans’ afsløringer af formodet momssvindel for et større millionbeløb. Myndigheden bliver placeret hos bagmandspolitiet
»Det, som er den grundlæggende tanke med det nye operative forum, er, at man sætter myndighederne sammen, så de løbende kan diskutere konkrete sager,« siger Nick Hækkerup til Information.

»Det, som er den grundlæggende tanke med det nye operative forum, er, at man sætter myndighederne sammen, så de løbende kan diskutere konkrete sager,« siger Nick Hækkerup til Information.

Jens Dresling

Indland
6. november 2019

Regeringen fremlægger nu et forslag om at oprette et nyt myndighedsforum, der skal bekæmpe organiseret momssvindel, hvidvask og terrorfinansiering.

Der er tale om et såkaldt »Operativt Myndighedsforum«, der skal koordinere efterforskningerne.

Myndighederne skal kunne tale sammen på tværs. De skal kunne bruge de forskellige værktøjer, der er hos myndighederne. Og især på skatteministeriets område er der behov for regelændringer, så skattemedarbejderne får mulighed for at dele oplysninger med de øvrige myndigheder.

Det fortæller justitsminister Nick Hækkerup (S) i et interview tidligt onsdag morgen til Finans og Information:

»Det, som er den grundlæggende tanke med det nye operative forum, er, at man sætter myndighederne sammen, så de løbende kan diskutere konkrete sager. Vi har et hvidvaskforum i forvejen. Men det er mere til strategiske overvejelser. Med det nye forum er tanken, at det skal være konkret,« siger Hækkerup.

»Det, der konkret skal ske, er, at skattemyndighederne får mulighed for fuldt ud at deltage i det operative samarbejde. Det har der været nogle begrænsninger for før. Det skal nu på plads.«

Efterforskninger af den grænseoverskridende kriminalitet har i Danmark været hæmmet af, at sagerne i høj grad er faldet mellem myndighedernes stole.

I et større antal sager har for eksempel Fødevarestyrelsen fundet eksempler på moms- og afgiftssvindel, men det kan styrelsen ikke selv efterforske. Det skal overdrages til skattemyndighederne, der så skal beslutte, om det skal politianmeldes og dermed gives videre til politiet, hvor sagerne bliver flyttet rundt mellem bagmandspolitiet (SØIK) og de enkelte politikredse.

Det har betydet, at efterforskninger af konkrete sager enten er blevet skrinlagt eller trukket ud i årevis. Det skal det operative myndighedsforum rette op på, siger Nick Hækkerup:

»Resultatet skulle meget gerne være, at man kan slå tidligere til.«

Finansiering af terrorgrupper

Forslaget fra Justitsministeriet, Skatteministeriet og Erhvervsministeriet kommer, efter at Dagbladet Information og Jyllands-Postens erhvervsmedie, Finans, gennem længere tid har afdækket et netværk af forretningsmænd med forbindelser til terrororganisationerne Islamisk Stat og al-Qaeda.

Netværket har i en årrække oparbejdet en gæld til statskassen på over en milliard kroner i ubetalt moms og skat.

I netværket er der en dansk syrienkriger, der formodes dræbt i kamp for Islamisk Stat, og en dansk jihadist, der i 2017 blev fængslet i Spanien i en større terrorsag. De to har haft en kontrollerende rolle i stribevis af nu krakkede selskaber, som har oparbejdet en gæld til statskassen på 110 millioner kroner.

Det er på den baggrund, at regeringen nu reagerer, siger Nick Hækkerup:

»Det er, fordi der er afdækket sager om momssvindel, hvidvask og terrorfinansiering. Og det er noget, som vi kun har en formodning om kan blive værre. Ikke mindst fordi den grænseoverskridende kriminalitet vokser.«

»Der er desværre, som I også har peget på, en perlerække af eksempler, hvor man godt kunne have ønsket sig, at det var gået anderledes til. Vi har set eksempler på, at der er behov for at kigge på tværs. Fordi kriminelle ikke nødvendigvis holder sig på skattemyndighedernes eller politiets bane. Der er behov for, at vi bliver bedre til at udveksle informationer.«

Afsløringerne af det omfattende netværk har fået flere politikere til at kritisere myndighederne for ikke at reagere i tide. Terror-, revisions- og hvidvaskeksperter har gennemgået Informations og Finans’ kortlægning og frygter, at en del af de forsvundne penge fra de mange konkursramte firmaer kan være gået til at finansiere terrorgrupper som Islamisk Stat og al-Qaeda.

Finans og Information har tidligere afdækket, hvordan advarsler om netværket af forretningsmænd med forbindelse til jihadister i Islamisk Stat og al-Qaeda i flere år cirkulerede rundt mellem blandt andet bagmandspolitiet og PET, uden at myndighederne greb ind, før pengene var forsvundet.

Fjerner juridiske barrierer

Ifølge lovforslaget skal bagmandspolitiet (SØIK) sidde for bordenden i Operativt Myndighedsforum. Derudover skal embedsmænd fra Hvidvasksekretariatet, Politiets Efterretningstjeneste (PET), Rigspolitiet, Finanstilsynet, Erhvervsstyrelsen, Skattestyrelsen og den såkaldte Spillemyndighed deltage i det fremtidige arbejde, oplyser Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Ifølge erhvervsminister Simon Kollerup (S) har der hidtil været alt for mange barrierer mellem de forskellige myndigheder. Med Operativt Myndighedsforum håber han, at det vil blive ændret.

»Det er vigtigt, at vi sikrer rammerne for et effektivt samarbejde mellem myndighederne i bekæmpelse af hvidvask og terrorfinansiering. Med lovforslaget har vi fjernet de juridiske barrierer for samarbejdet, som vi kender til, og myndighederne får dermed en ny mulighed for at drøfte konkrete sager,« udtaler han i et skriftligt svar om sagen.

Også skatteminister Morten Bødskov (S) håber, at der med den nye myndighed vil komme ændringer.

»Det er en helt afgørende prioritet for regeringen, at alle betaler det, som de skal,« skriver han i en kommentar.

 

Grand Theft Europe

Formodet momssvindel for milliarder, svigtende tilsyn, syrienkrigere og to virksomheder på en tom grund i Dragør. I denne serie afdækker Information sammen med Finans og en lang række medier international momssvindel for milliarder. Samarbejdet er koordineret af researchorganisationen CORRECTIV.

Lyt også til Netværket – en podcast i tre afsnit om bagmændene med forbindelser til al-Qaeda og Islamisk Stat, som er en del af et netværk, som har begået formodet momssvindel for over en milliard.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Øh! Jeg troede da at vi allerede betalte for myndigheder med det ansvar.
Så hvor fanden har erhvervslivet deres tillid til at myndighederne stopper dem hvis de gør noget forkert fra?

Michael Friis, Carsten Wienholtz og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Hvad er det så, bagmandspolitiet/SØIK laver?

Det er fint med en styrket indsats mod "de store" forbrydere og kæmpesager, som vi har set de senere år. Der har indsatsen været for ringe. Men jeg kan blive bekymret for, om de på overfladen pæne hensigtserklæringer dækker over indførelse af totalovervågning af befolkningen? Total samkøring af alt? Hvad bliver der af dommerkendelser og den slags i dette nye forum?