Nyhed
Læsetid: 4 min.

Aktindsigt: Udsendt algerisk mand døde af hjertestop efter politiets fastholdelse

En aktindsigt hos Statsadvokaten bringer nye oplysninger frem om forløbet, hvor en algerisk mand i november 2017 døde under en udsendelse, efter at politiet havde fastholdt ham i flysædet
Indland
6. november 2019

»Hjertestop med deraf følgende iltmangel betinget hjerneskade, hvilket har resulteret i udtalt væskeopstemning i hjernen og nedpresning af denne.«

Sådan lyder Retslægerådets konklusion om årsagen til, at en 34-årig algerisk mand døde den 22. november 2017 efter at have været i politiets varetægt. Information har fået aktindsigt i Statsadvokatens og Rigsadvokatens afgørelser, og her antages dødsårsagen at være »excited delir«.

Det forklares som en tilstand, der kan medføre dødsfald hos personer, som har været voldsomt hyperaktive, og som bliver fikseret/fastholdt, hvorefter de i en kort periode bliver rolige og herefter får hjertestop. Årsagen til et hjertestop i den situation er ikke fuldt klarlagt.

Både Statsadvokaten og senere Rigsadvokaten har dog fundet, at der ikke er grundlag for at fortsætte en straffemæssig efterforskning mod politiet, fremgår det også af aktindsigten.

Sagen er dog ikke endeligt afsluttet, fordi Rigsadvokaten har sendt den tilbage til Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) med henblik på at få afklaret, om der er grundlag for en klage mod politiet.

Advokat Daniel Rosenkilde fra advokatfirmaet Rosenkilde og Gregersen repræsenterer den afdødes pårørende i Algier, og han peger på det bemærkelsesværdige i, at der er henvist til tilstanden excited delir i forbindelse med politiets magtanvendelse.

»Der har internationalt været fremført den kritik, at det er et begreb, der blandt andet bliver brugt som begrundelse, når man ikke kan forklare et dødsfald under for eksempel politiets magtanvendelse på anden vis.«

Bevidstløs inden flyafgang

Sagen om den døde algerier vakte dengang en del opsigt, fordi det foregik om bord på et fly blandt almindelige passagerer en tidlig morgen på vej fra Københavns Lufthavn til Paris. Fire betjente forsøgte at få manden udsendt til sit hjemland, dels fordi han var afvist som asylansøger, dels fordi han to gange under sit korte ophold i Danmark havde overtrådt loven og var blevet dømt til udvisning af Danmark.

To gange tidligere havde politiet måttet indstille en udsendelse efter anmodning fra flyenes pilot, da algerieren begge havde protesteret for højlydt.

Forinden et næste forsøg havde manden forklaret politiet, at han ville modsætte sig en udsendelse, og at politiet »kunne bare komme«.

Tredje forsøg på udsendelse skulle så finde sted mandag den 20. november meget tidligt om morgenen. Algerieren var iført en moderne form for spændetrøje, hvor hans hænder var fastlåst, samt en hjelm. Det lykkedes politiet trods mandens modstand at få ham op i flyet kl. 05.54 og anbragt på et flysæde med spændt sikkerhedsbælte og en betjent på hver side. Da flyet blev skubbet ud fra gaten, strittede manden igen kraftigt imod, og det lykkedes ham at få vredet sig rundt på sin højre side, så han lå ind mellem de to betjente. Den ene betjent flyttede sig om til et sæde foran, hvor han lagde sig på knæ, stemte fødderne mod sædet foran og brugte sine kræfter og sin vægt på at trykke algerierens ryg ned.

Ifølge en af de citerede vidneforklaringer fra en medpassager, der sad på stolerækken foran algerieren, var denne »nærmest klappet sammen«.

En blød hånd på ryggen

Ifølge betjentens egen forklaring lagde han kun sin hånd »blødt på« algerierens ryg, og han kunne mærke mandens lunger »udvide sig, når han trak vejret«. Algerieren havde ifølge denne betjents forklaring hele tiden frie luftveje.

Alligevel blev manden pludselig stille og derefter bevidstløs. Han blev lagt ud i midtergangen og fik hjertemassage og senere kl. cirka 07 kørt i ambulance til hospital i bevidstløs tilstand. Her blev han lagt i kunstig koma, og den 22. november kl. 15.13 afgik han ved døden.

Statsadvokaten fandt i sin vurdering af sagen, at politiets magtanvendelse havde været nødvendig for at passivisere algerieren, som »råbte, sparkede og satte sig kraftigt til modværge«. Derfor var magtanvendelsen »forsvarlig«, mente Statsadvokaten, da han i juli indstillede efterforskningen mod de fire involverede betjente.

Statsadvokaten mente også med henvisning til excited delir, at dødsårsagen ikke var »en direkte følge af politiets magtanvendelse«.

Netop det var et af de punkter, som advokat Daniel Rosenkilde Larsen rejste i sin klage til Rigsadvokaten – og hvor han fik ret. Rigsadvokaten var nemlig enig i, at »der antagelig er en årsagssammenhæng mellem din klients adfærd, politiets magtanvendelse og din klients efterfølgende død«.

Men ifølge Rigsadvokaten havde betjentene ikke kunnet forudse, at den »anvendte magtanvendelsesmetode i den konkrete situation kunne medføre din klients død. Din klients død var således ikke en påregnelig følge af politiets magtanvendelse,« skriver Rigsadvokaten i sin afgørelse fra september.

Rigsadvokaten har lagt til grund, at algerierens opførsel »gjorde det nødvendigt for politiet at anvende magt«, blandt andet for at sikre »polititjenestemændenes og din klients sikkerhed«.

Information har vist jurist Claus Juul fra Amnesty International aktindsigten. Han er enig i, at der ikke er et tilstrækkeligt grundlag til at rejse tiltale. Men han peger på andre sager om borgere, der er døde efter fastholdelse fra politiets side, blandt andet den 21-årige Jens Arne Ørskov, der døde i juni 2002 på en rasteplads under transport efter en anholdelse. Og på den 18-årige Benjamin Schou, der mistede bevidstheden og blev alvorligt hjerneskadet under en anholdelse nytårsnat 1992 på Rådhuspladsen i København.

»I sagen om algerieren ser det ud til, at han havde brug for mere ilt, end han kunne få i den situation, politiet havde bragt ham i. Det viser, hvor afgørende det er, at politifolk lærer at anvende magt i den slags situationer, uden at folk kommer alvorligt til skade,« siger Claus Juul.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Ulrik Dahlin

"Både Statsadvokaten og senere Rigsadvokaten har dog fundet, at der ikke er grundlag for at fortsætte en straffemæssig efterforskning mod politiet"
citat fra artiklen

Hvem havde dog regnet med andet .... ??

Kenneth Krabat, Gitte Loeyche, erik pedersen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

"Hvem havde dog regnet med andet .... ??"

Hvornår får vi uvildige instanser til at undersøge politiet?!

Eva Schwanenflügel, Torben Lindegaard og Britta Hansen anbefalede denne kommentar