Læsetid: 5 min.

Britta Nielsens kollega: Vi havde tillid til hinanden, og den blev brudt

Mandag blev en stribe af Britta Nielsens tidligere kolleger afhørt i sagen om hendes formodede svindel for 117 mio. kr. De gjorde ikke meget for at udslette indtrykket af, at kontrollen med udbetalinger i Socialstyrelsen har været alt for slap
Britta Nielsens forsvarer, Nima Nabipour, ankommer mandag til Københavns Byret,  hvor en stribe af Britta Nielsens tidligere kolleger blev afhørt i sagen om hendes formodede svindel for 117 mio. kr.

Britta Nielsens forsvarer, Nima Nabipour, ankommer mandag til Københavns Byret,  hvor en stribe af Britta Nielsens tidligere kolleger blev afhørt i sagen om hendes formodede svindel for 117 mio. kr.

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

26. november 2019

I mange år foregik kontrollen med udbetalinger af tilskud fra Socialstyrelsen i grove træk sådan her:

En såkaldt controller sad med to dokumenter foran sig.

Det ene var en fil med alle dagens udbetalinger. Den indeholdt en lang række kontonumre, som de administrative medarbejdere i Socialstyrelsens tilskudsadministration havde indtastet manuelt.

Det andet dokument var en blanket med oplysninger om den pågældende ansøger, som ansøgeren selv havde udfyldt. Det kunne være en kommune eller en forening.

Controlleren tjekkede så, om kontonumrene var de samme begge steder. Og var det tilfældet, vupti, så sendte hun sagen videre til regnskabsafdelingen, som udbetalte pengene. Der var bare ét problem.

Kontrollen tog ikke højde for, at ansøgningerne simpelthen kunne være fiktive. Fri fantasi. Og det var præcis derfor, den svindeltiltalte Britta Nielsen i årevis havde held til at udbetale millioner af kroner til sig selv via projekter, som hun selv havde opdigtet.

Mandag sad hun ansigt til ansigt med to controllere fra Socialstyrelsen. De var begge indkaldt som vidner i sagen mod deres mangeårige kollega.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Maj-Britt Kent Hansen

Det undrer mig til stadighed, hvorfor nogle personer i artikler - her to af fem vidner fra retssagen - skal omtales på en måde, der kun kan opfattes ironisk eller nedladende.

CITB
Den første var Bodil Simonsen. Hun var controller indtil 2014 og ankom til retten anført af en rollator og med perleøreringe dinglende fra øreflipperne.
* * *
To andre af Britta Nielsens tidligere kolleger var også indkaldt mandag. En af dem var Susan Therkelsen, en lille kvinde med spraglede bukser og kort hår.
CITS

Måske kan Sebastian Abrahamsen redegøre for, hvorfor dette greb benyttes.

Eva Schwanenflügel, Herdis Weins, Bjarne Bisgaard Jensen, Bina Seff, Jon Mangerel, Hans Larsen, Christian De Thurah, Torben Lindegaard, jørgen djørup, Jan Jensen, Grethe Preisler, Henriette Bøhne, Kim Houmøller og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar

Advokaten mener, at hvis der nemt at stjæle, så kan man ikke lade være med at gøre det, og derfor skal Britta have en mildere straf. Men det burde være en skærpende omstændighed, at hvis det er nemt, så melder man det tilbage i systemet, jeg mener, ellers kan vi jo ikke have tillid til noget som helst.

Jesper Sano Højdal, Rolf Andersen, Martin Sørensen, Bina Seff, Christian De Thurah, Kurt Bay, Rikke Nielsen og Peter Knap anbefalede denne kommentar

Man kan jo godt forstå, at Socialstyrelsen netop nu offentliggør PWC's vurdering af den nuværende kontrol af udbetalingerne i Styrelsen.

"PwC vurderer, at Socialstyrelsens kontrolmiljø er robust".

Lækkert og kommunikationssmart lyder det. "kontrolmiljøet" og "robust" ummm! Miljøet er i orden. Ja, ligefrem robust. Det lyder jo nærmest som en Colareklame:

En ung pige kommer løbende på stranden. Miljøet..kommer i bevægelse...ung mand bli'r ....robust

Revisionsselskabet PWC har bl.a. hjulpet teleselskabet 3 med at sende overskuddet på de danske kunder i skattely i Luxembourg........Motherfuckers.

Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Bjarne Bisgaard Jensen, Malcolm McGugan, Kim Houmøller og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Selv om det har været NEMT at svindle, følger jo ikke automatisk, at man BEHØVER at gøre det.

Bjørn Pedersen og Maria Francisca Torrezão anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Simpelt tyveri - eller lidt for simpelt? Der er heldigvis masser af muligheder for at stjæle fra det offentlige, fordi vi her til lands langt hen ad vejen vejen stoler på hinanden og sådan skulle det gerne fortsætte med at være. Men selvfølgelig skal alle vinkler da belyses, når bare vi ikke ender et sted hvor det bliver en formildende omstændighed, at det var nemt. Tvært imod bør den lave sværhedsgrad koste ekstra. Der er jo som bekendt heller ikke meget hæder forbundet med at stjæle slik fra børn. Nej, hvis du som tyv vil gøre sig håb om at opnå anerkendelse eller rabat, er der kun to muligheder, enten at stjæle fra de rige og give til de fattige eller at udføre et kup, der er så raffineret, at udførelsen i sig selv aftvinger respekt. Brittas sag møder tilsyneladende ingen af disse kriterier.

Bjørn Pedersen

Jeg forstår simpelthen ikke hvorfor det er så vigtigt for forsvarsadvokaten at slå fast at der var så dårlig kontrol med udbetalingerne i Socialstyrelsen. Hvordan skulle det forestille at hjælpe hans klient? Argumenterer han for at hun lider af en eller anden form for kleptomani og hun "ikke kunne gøre for det"?