Nyhed
Læsetid: 4 min.

Danmark kan ikke afvise de hjemsendte syrienkrigere

Trods politisk ønske om det modsatte bliver Danmark som udgangspunkt nødt til at tage imod de tidligere IS-krigere, som Tyrkiet sender hertil. Den netop vedtagne hastelov om fratagelse af statsborgerskab gælder kun personer med dobbelt statsborgerskab – og den første hjemsendte IS-kriger er kun dansk statsborger
På billedet ses mænd, som er mistænkt for at være IS-krigere i et fængsel i det nordøstlige Syrien, hvor mange tidligere IS-krigere holdes fanget. Men også Tyrkiet har mange undenlandske IS-krigere siddende, og i går begyndte Tyrkiet at sende flere af dem hjem. Blandt dem er Ahmad Salem el-Haj, som mandag aften ankom til København.

På billedet ses mænd, som er mistænkt for at være IS-krigere i et fængsel i det nordøstlige Syrien, hvor mange tidligere IS-krigere holdes fanget. Men også Tyrkiet har mange undenlandske IS-krigere siddende, og i går begyndte Tyrkiet at sende flere af dem hjem. Blandt dem er Ahmad Salem el-Haj, som mandag aften ankom til København.

Fadel Senna

Indland
12. november 2019

Tyrkiet begyndte mandag at sende tidligere IS-krigere retur til deres hjemlande. Foreløbig tre kommer ifølge The Guardian til Danmark, og det kan vi ikke gøre meget ved:

»Hvis Tyrkiet vil udvise eller deportere danske statsborgere, er Danmark som udgangspunkt folkeretligt forpligtet til at lade dem rejse ind i landet,« siger juraprofessor på Aarhus Universitet, Jens Vedsted-Hansen.

Flere politikere var ellers mandag ude at sige, at man ikke skulle lukke dem ind. Blandt andre de konservatives Naser Khader, som på Twitter skrev:

»Islamisten Erdogan kan rende og hoppe. IS-terrorister er Erdogans, ikke Europas.«

Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Pia Kjærsgaard skrev:

»Dette skal ikke ske. Regeringen må sige stop over for Tyrkiet.«

Den første hjemsendte IS-kriger hedder Ahmad Salem el-Haj, og han ankom mandag aften til København.

Han er blandt andet kendt for i en video at skyde til måls efter »islamfjender« som Anders Fogh Rasmussen og Naser Khader. Han rejste til Syrien i 2013 og blev hårdt såret i et bombeangreb i 2017 og sidder i dag i kørestol.

Ahmad Salem el-Haj er idømt fire års fængsel for terror i Tyrkiet og er tillige sigtet og varetægtsfængslet in absentia i Danmark. Da hans identitet blev kendt, sagde Pia Kjærsgaard til DR:

»Han må ikke nå længere end den danske grænse.«

Ikke muligt at afvise

Men hvor gerne politikerne end vil afvise de danske syrienkrigere, så er det næppe juridisk muligt.

Den omstridte hastelov, som giver udlændinge- og integrationsministeren mulighed at fratage danske fremmedkrigere deres statsborgerskab, kan kun benyttes, hvis krigerne har dobbelt statsborgerskab.

Det vides ikke, hvor mange af de hjemsendte der har dobbelt statsborgerskab, men ifølge journalist og forfatter Deniz Serinci, som har skrevet flere bøger om Tyrkiet og Islamisk stat og kender indgående til flere af syrienkrigerne, så er Ahmad Salem el-Haj kun dansk statsborger. Og dermed er han Danmarks ansvar. Det siger Eva Ersbøll, som er seniorforsker på Institut for Menneskerettigheder:

»Så vidt jeg forstår, har pågældende kun dansk statsborgerskab og kan dermed ikke fratages dette.«

Thorkild Høyer, som har været forsvarsadvokat for flere IS-krigere er enig og tilføjer:

»Man kan ikke gøre det, som flere politikere har været ude at sige i dag – at de ikke må komme længere end til grænsen osv. Når det er danske statsborgere, så er vi forpligtet til at tage imod dem, og Tyrkiet har naturligvis ingen forpligtigelse til at have folk, som ikke er tyrkere, siddende,« siger Thorkild Høyer.

Han mener, at de danske myndigheder i samarbejde med andre lande kunne have lave en international domstol i Tyrkiet, hvis man ville undgå denne situation.

»Det er klart, at når der ikke rigtig er taget nogen initiativer til at gøre noget, så gør Tyrkiet det, alle andre stater ville gøre, nemlig at sende de udenlandske statsborgere retur.«

Magtdemonstration

Tyrkiet har ifølge de tyrkiske myndigheder 1.149 IS-krigere siddende, hvoraf 737 er udenlandske borgere. Når Erdogan begynder at sende dem hjem, skal det ifølge Deniz Serinci ses som en magtdemonstration:

»Erdogan viser, at det er ham, der bestemmer, hvem der bliver sendt af sted. Det giver point i baglandet, hvor man sætter pris på en stor og stærk leder, som tør at sætte Vesten på plads,« siger han.

Når de bliver sendt af sted én ad gangen, kan det også være for at forbedre sin forhandlingsposition over for Vesten generelt, vurderer han. Derudover tænker mange tyrkere, at IS-krigerne er en reel terrortrussel, siger Deniz Serinci. Han har fulgt med i de tyrkiske medier, hvor der har været en debat om udvisninger generelt:

»Der er en opfattelse af, at de vesteuropæiske lande skal tage imod deres borgere. Når vi i Vesten tvinger Tyrkiet til at tage imod udviste tyrkere, hvorfor skal det så ikke gå den anden vej?« siger Deniz Serinci.

Bliver formentlig retsforfulgt

Ahmad Salem el-Haj blev ved ankomsten til København straks anholdt og varetægtsfængslet, sigtet for terror. Direktør i tænketanken Justitia, Jacob Mchangama, som har beskæftiget sig med blandt andet syrienkrigere, forventer en retsforfølgelse af Ahmad Salem el-Haj og de øvrige hjemsendte:

»Såfremt der er beviser, kan man retsforfølge dem. Det håber jeg, at man vil gøre, for det er potentielt folk, som har begået meget alvorlige forbrydelser,« siger han.

Justitsminister Nick Hækkerup lægger også op til at restforfølge de hjemsendte IS-krigere. I et skriftligt svar til Information skriver han:

»Fremmedkrigere, der måtte komme til Danmark, skal straffes hårdest muligt. Hvis de allerede er dømt i udlandet, må myndighederne se på, om de kan straffes yderligere her i landet,« skriver justitsministeren.

Statsminister Mette Frederiksen skrev mandag aften følgende på Facebook:

»Mod vores ønske er der nu desværre fremmedkrigere, som kommer til Danmark. Lad mig sige noget direkte til jer: I er ikke velkomne i Danmark. Hvis I har dobbelt statsborgerskab, har vi nu fået hastebehandlet lovgivning, så I kan miste det danske statsborgerskab. Under alle omstændigheder skal anklagemyndigheden undersøge, om I kan sigtes og tiltales,« skrev statsministeren:

»Til alle jer andre: De her mennesker har vendt os ryggen. Vi arbejder videre for at finde internationale løsninger, så de kan retsforfølges i de områder, de måtte have begået forbrydelser.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Kristian Villesen

Det er fuldstændigt roterende vanvid, at flere Folketingsmedlemmer ikke vil modtage danske statsborgere ind i Danmark. Selvfølgelig skal Danmark da overholde de love og deklarationer, som vi helt selv har accepteret og underskrevet - og altså tage imod vore egne statsborgere.

Så må vi så se, om Politi & Anklagemyndighed kan løfte bevisbyrden ved en eventuel retssag, så de pågældende kan blive dømt for terrorisme.

Karsten Lundsby, Rolf Andersen, Bent Gregersen, Rikke Nielsen, Carsten Wienholtz, Katrine Damm, Thomas Tanghus, David Zennaro, Anker Heegaard, Gert Romme, Allan Stampe Kristiansen, Peter Beck-Lauritzen, Dorte Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Der er en opfattelse af, at de vesteuropæiske lande skal tage imod deres borgere. Når vi i Vesten tvinger Tyrkiet til at tage imod udviste tyrkere, hvorfor skal det så ikke gå den anden vej?« siger Deniz Serinci."

Naturligvis.
Man kan ikke fra den danske stat tale om at overføre kriminelle til andre lande, med mindre man er indstillet på at retsforfølge egne statsborgere.

Karsten Lundsby, Hans Larsen, Rolf Andersen, Rikke Nielsen, Katrine Damm, Thomas Tanghus, Anker Heegaard, Gert Romme, Allan Stampe Kristiansen, Peter Beck-Lauritzen, Tommy Clausen, Klaus Lundahl Engelholt og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
torben - nielsen

Betyder det så, at personer med et tyrkisk statsborgerskab, skal udvises til Tyrkiet, hvis de begår kriminalitet her??

Allan Stampe Kristiansen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Torben-Nielsen er det ikke netop det en stor flok af Folketingets politikere har råbt højt op om med Støjberg,og Henriksen i spidsen.
"Sjovt" nok råber den samme flok politikere nu, at disse danske statsborgere har valgt Danmark fra og SKAL forbydes indrejse til Danmark. Ja dobbeltmoral blomster rigtig hos mange danske politikere.

Karsten Lundsby, Hans Larsen, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Gert Romme, Allan Stampe Kristiansen, Peter Beck-Lauritzen og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
torben - nielsen

Jeg havde bare lagt mærke til, at dem som var de største kritikere af systemet herhjemme, samtidig var de største fortalere for, at der kom så mange til landet.

Selvfølgelig skal konventioner respekteres, og så må Danmark ligesom efter 2. verdenskrig genindføre dødsstraf med tilbagevirkende kraft, så de pågældende kan blive dømt og henrettet.

Måske var det hensigtsmæssigt at have permanent mulighed for dødstraf for landsforræderi og terror så der ikke hele tiden opstår denne type problemer.

Karsten Lundsby, Peter Beck-Lauritzen og Søren Kramer anbefalede denne kommentar
Thomas Østergaard

Tjah, jeg skulle tage meget fejl om ikke de pågældende politikere ærger sig mere over at IS-krigerne er blevet gjort til danske statsborgere, end at staten er forpligtigtet til at hjælpe danske statsborgere hjem til Danmark.

Er det svært at bevise en ung person som melder sig ind i SS og arbejder i koncentrationslejr er skyldig?

Nej siger de nyere sager på området.

Manglen på opgør mod bødlerne i 2 verdenskrig er en af nyere tids mere uafdækkede skandaler.
Vi ved i dag at den slags mennesker faktisk kan dømmes som direkte ansvarlige selvom man ikke kan bevise de direkte har ført kniven.
Andet vil også være ulogisk.

Alle ved de tager derned for at skære hovedet af de vantro og skabe en islamisk stat. Der er intet andet formål.

Så nytter det jo indlysende ikke noget man fastholder en ide om at de ikke kan straffes fordi det ikke kan bevises. Jo det viser de nyeste sager mod nazister at det kan man faktisk godt.

Det er indlysende at lov og ret skal overholdes. Det er danske statsborgere så derfor skal de henrettes i Danmark.

Peter Beck-Lauritzen

Forundret over at Pia & Nasar ikke kender loven, nu de har været lovgivere? Gosh!
God ide Henrik Brøndum, "fredløs" blev brugt i gamle dage, hvilket betød at de (Erik den Røde, tror jeg det var) forlod DK.
Dobbelt statsborgerskab er en uskik.

Henrik:
" Måske var det hensigtsmæssigt at have permanent mulighed for dødstraf for landsforræderi og terror så der ikke hele tiden opstår denne type problemer.".

Vi havde den her diskussion, da dødsstraffen blev helt afskaffet i 1978. Dengang blev det lovet - og jeg husker det tydeligt, fordi jeg allerede dengang var meget interesseret i Søren Kam-sagen - at alternativet ville blive livstid.

Ok. Livstid, som i LIVStid, er stadig en acceptabel straf. Men - den her gruppe jihadister må, under ingen omstændigheder komme i kontakt med almindelige fanger. Vi så, hvad der skete, da en vis boghandler sad samme sted som den unge mand, jeg vil ikke sige hans navn, der angreb synagogen.

Karsten Lundsby, Peter Beck-Lauritzen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Henrik:
" Måske var det hensigtsmæssigt at have permanent mulighed for dødstraf for landsforræderi og terror så der ikke hele tiden opstår denne type problemer.".

Vi havde den her diskussion, da dødsstraffen blev helt afskaffet i 1978. Dengang blev det lovet - og jeg husker det tydeligt, fordi jeg allerede dengang var meget interesseret i Søren Kam-sagen - at alternativet ville blive livstid.

Ok. Livstid, som i LIVStid, er stadig en acceptabel straf. Men - den her gruppe jihadister må, under ingen omstændigheder komme i kontakt med almindelige fanger. Vi så, hvad der skete, da en vis boghandler sad samme sted som den unge mand, jeg vil ikke sige hans navn, der angreb synagogen.

Hvordan forestiller folk sig, at der skal føres bevis for hvad de har foretaget sig i Syrien? Det er en billet til straffrihed hvis de sætter fødderne på dansk jord. Rejs ud i verden og begå grusomheder i din religions navn, og når det brænder på, rejser du hjem til Danmark og søger beskyttelse under konventionerne som du foragter.. Lad os da endelig begå kollektivt selvmord mens vi holder moralens fane højt hævet.

Karsten Lundsby, Per Torbensen, Peter Beck-Lauritzen og Jan Kauffmann anbefalede denne kommentar

Pas på med at kalde de her personer for "kriminelle" eller "is krigere" . Det er en upassende betegnelse.
Vi ved fra de nye sager der er kørt mod nazister i Tyskland som arbejdede i koncentratiinslejr - og som har haft svært ved det opgør - at en mere korrekt betegnelse er "mordere". Den betegnelse er mere præcis. Også juridisk.
Det ville være godt for denne jer debat hvis spørgsmålet var:

Skal vi tage imod de danske mordere som har lavet systematiske og planlagte forbrydelse mod menneskeheden i Syrien?

Svaret må være et klart ja.
Dommen kan kun være skyldig hvis man er taget til Syrien og har været medlem af IS.
Straffen må som udgangspunt være dødsstraf.

Karsten Lundsby og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Se "Bogholderen fra Auschwitz"
Den opridser problemerne med bevisførelse og viser hvordan fortolkning af loven alligevel gør at der kan dømmes.
Alle der tager derned vil jo sige de bare har arbejdet i køkkenet og bare tog imod ordrer.
Pointen er, at der er uden betydning. De vælger frivilligt at gå ind i en organisation som de ved udfører forbrydelser og de tager aktivt derhen hvor der udføres systematiske og planlagte mord.
Situationen her er ikke anderledes. Måske står der frivillige element endnu tydeligere.

Det ville være en fantastisk lettelse for det her land hvis vi tog imod de her 3 mordere, dømte dem og henrettede dem. Det ville medføre tollerance og rummelighed mod muslimer. Det ville fjerne had.

Karsten Lundsby, Peter Beck-Lauritzen og Henrik Bjerre anbefalede denne kommentar

Der er ca 320.000 muslimer i det her land eller 5,5%
Mange oplever en høj diskrimination.
Det er de 300.000 som dagligt skal lægge ryg til de forbrydelser et mindretal udfører. Dagligt. En konstant mur af diskrimination.
Det handler både om den dobbelte overrepræsentation der er på normal kriminalitet ift social baggrund og så de her åbenlyse forbrydelser mod menneskeheden.

Karsten Lundsby og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Lars-Bo Abdullah Jensen

Først:
Der kan ikke være tvivl om at vi i henhold til konventioner har pligt til at tage vores egne statsborgere hjem. Ved dobbelt statsborgerskab stiller det sig selvfølgeligt anderledes.

Andet:
Danmark skal aldrig have dødsstraf igen, dels kan en uskyldig dømt ikke hives tilbage fra de døde, dels vil en eftersøgt med visheden om dødsstraf forestående, være så meget mere motiveret til at undgå at blive fanget, at det i sig selv kan motivere til yderlige grove forbrydelser til fare for almen sikkerhed, og særdeles til fare for betjente der skal pågribe vedkommende.

Derudover mener jeg, at vi med syrienskrigerne, udstiller en håbløs dobbelt moral, hvorledes straffer vi danske statsborgere, der feks. kæmper for IDF?, eller danske statsborgere der melder sig til div. private hærer som bruges i andre lande, type Blackwather (IF) og ligende.
Jeg har på ingen måde nogen kærlighed til Dash, men alt krigsdeltagelse, som ikke sker gennem det danske militær bør vel vuderes ens.

Rikke Nielsen, Carsten Wienholtz, Thomas Tanghus, Peter Beck-Lauritzen, Rune Bjørnvig og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Under retsopgøret efter 2. Verdenskrig blev 7000 danske statsborgere dømt for tjeneste i tyske bevæbnede korps, herunder Waffen-SS. De blev typisk idømt 1-4 års fængsel.

Den danske politik er som sædvanlig dikteret af smålig egoisme. Men tager man risikobrillerne på, må man naturligvis spørge om, hvad der fører til den mindste risiko for terror i vort land: at afvise hjemtagelse (så vidt jeg forstår vil hjemtagelse under alle omstændigheder medføre langvarig fængselsstraf og efterfølgende overvågning, bare det kan bevises, at mistænkte opholdt sig i IS-land), eller at lade dem flyde rundt i verden og dermed undgå straf og efterfølgende systematisk overvågning?
For mig at se, er der ikke tvivl om, at hjemtagelse reducerer risikoen langt bedre end alternativet. Men sådan tænker danske politikere åbenbart slet ikke. Hvorfor mon de er så naive?

Karsten Lundsby, Thomas Tanghus og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

@Søren Kramer - Du melder dig som frivillig, som fører af sprøjten / pistolen? Du er vel ikke så stor en kujon at det er en H.K.er der skal udføre det beskidte arbejde!

En livsvarig fængselsdom er bestemt heller ikke morsom!

jens peter hansen

Han vil blive dømt for at være taget af sted. Hans evt. forbrydelser i Syrien kan man nok ikke bevise. Så skal han have en førtidspension, han er jo invalid og skal på landsturne og fortælle at han har fortrudt sin tilslutning til IS og så videre og så videre.

Karsten Lundsby, Per Torbensen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Spørgsmålet er vel, hvor langt man skal gå på kompromis med retssikkerheden for at beskytte offentligheden mod truslen fra hjemvendte fremmedkrigere, hvis antal må formodes at stige.

Man må formode, at størstedelen kan straffes efter de nyligt vedtagne love rettet mod fremmedkrigere, men hvad med dem som bevisbyrden ikke kan løftes mod og de straffede efter endt afsoning, de formodentlig kommer til at udgøre en trussel på livstid, medmindre de kan afradikaliseres?

Skal danmark adoptere britiske foranstaltninger som fodlænker, husarrest, internetforbud m.m. eller fortsætte med blot at overvåge udvalgte og jævnligt evaluere truslen?

Rasmus - vi kan ikke bare overvåge 40-50 hjemvendte krigere. Det ville vel kræve op mod 1000 mand at gøre det i døgndrift. Men hvis Allah er stor, er rigsfællesskabet større.

@Kim Houmøller.
Ja.

Planlagt, systematisk mord, voldtægter, tortur og overgreb mod menneskeheden skal straffes med døden.
Alt andet giver anledning til traumer i generationer.
Straf er en vigtig del af at hele et samfund.

Søren Kam er nævnt som eksempel. Det var deciderede likvideringer han udførte. Han gik tilbage for at tage livet af dem så vidt jeg husker. Jeg vil mene at han også skulle have haft sprøjten men det er mere på grænsen. Breivik er klart en mand der skal henrettes.

De her mordere er set fra min stol værre end Søren Kam. De tilslutter sig en morderisk bevægelse som direkte praler med deres værste forbrydelser. Det er på ingen måde impulsivt som eksempelvis Søren Kam kunne ses som. Det er helt planlagt.

Vi prøver at ramme dem fra 10km højde og tager kvinder og børn med. Der er jo ikke megen logik i det.

Besynderligt ved denne syrienskrigerdebat er det at syrienskrigernes økonomiske og militære bagmænd ikke er under anklage. Og her taler vi Tyrkiet, USA, UK, Frankrig, Qatar, UAE og Saudi-Arabien. Muligvis flere.

De små fisk skal svines og steges, men vi skal ikke tale om den store stygge ulv. Den må glamme og grasserte i det gedulgte.

Vibeke Hansen, Karsten Lundsby og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

grassere

jens peter hansen

Jeg kan forstå at vores invalide helt et betalt af Utofts nævnte stater. Jeg troede egentlig at det var IS. Men der kan man se.

IS ville aldrig have eksisteret, hvis ikke det var for CIA og de frivillige heltes invasion og nedbrænding af Irak. Og IS ville aldrig have haft våbenkraft og økonomi til at vokse sig så stærke, som tilfældet blev, hvis det ikke havde været for de nævnte staters våbenleverancer til tvivlsomme militser, hvoraf flere endte med at slutte sig til IS, eller hvis det ikke havde været for tyrkernes og israelsernes støtte til IS.

Og den amerikanske passivitet overfor IS taler sit helt eget sprog; først da russerne, som har mindre logistisk og militær kraft end amerikanerne og deres allierede, kom ind i området, blev IS reelt nedkæmpet. Amerikanerne nægtede at koordinere deres indsats overfor IS med russerne, trods flere forespørgsler, hvilket bl.a. resulterede i at amerikanerne flere gange kom til at angribe syriske hærenheder og destruere dem, til fordel for bl.a. IS (især var der ét eksempel, hvor amerikanerne trods fire dages rekognoscering af målet, tog fejl af IS og den regulære, syriske hær).

Lyt til Robert Fisk. Lyt til Chomsky. Lyt til flere FN-folk med massiv erfaring. Lyt til Robin Cook. Lyt til Eva Bartlett, lyt til Jeffrey Sachs, lyt til Aaron Maté, lyt til Galloway, lyt til Piers Robinson, Stephen Cohen og Max Blumenthal. Og lyt til uafhængige journalister, som rent faktisk har arbejdet i Syrien under krigene. Eller til syriske kilder. Der ville ikke have været noget voldseventyr at rejse ud til, ingen kampe at kæmpe, for disse syrienskrigere, hvis ikke de nævnte stater havde sørget for det. For så havde Assad, om man kan lide det eller ej, passiviseret opstanden indenfor kort tid.

Så prøv at lytte blot lidt til nogle af dem, hvis vurderinger du ikke bryder dig om. For du har jo så tydeligvis lyttet til mainstreampressens glammen og vore navnkundige eksperter, medier, politikere og opinionsdannere i øvrigt, som alle vanligt er efter sigende velinformerede og troværdige.

Karsten Lundsby, Flemming Berger, Carsten Wienholtz og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Michael Nielsen

Måske man skulle grave livslang samfunds-tjeneste frem til disse mennesker