Nyhed
Læsetid: 8 min.

David Krogh sendte en mail til overborgmesteren – så blev han fyret

I mere end otte år har Københavns Kommune og boligselskabet VIBO forsøgt at etablere en ny park og legeplads på Amager, men tidsplanen er skredet gevaldigt. Da to VIBO-medarbejdere stillede spørgsmål til forløbet, blev de fyret
David Krogh blev fyret sidste sommer, fordi han sendte en mail til overborgmester Frank Jensen (S) med kritiske spørgsmål om et byggeprojekt, der indtil videre er seks år forsinket. Han er her fotograferet på den legeplads, som skulle renoveres som del af projektet.

David Krogh blev fyret sidste sommer, fordi han sendte en mail til overborgmester Frank Jensen (S) med kritiske spørgsmål om et byggeprojekt, der indtil videre er seks år forsinket. Han er her fotograferet på den legeplads, som skulle renoveres som del af projektet.

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
4. november 2019

David Krogh har brugt de seneste fem år af sit liv som boligsocial medarbejder i boligselskabet VIBO. Han har renoveret skure og udendørsarealer, bygget urtehaver med beboerne og arrangeret feriejob til udsatte unge i Sundholm-kvarteret på Amager.

Men sidste sommer blev han fyret. Det skyldes, at han sendte en mail til overborgmester Frank Jensen (S) med kritiske spørgsmål om et byggeprojekt, der indtil videre er seks år forsinket.

Eksperter siger, hans historie viser, at ansattes ytringsfrihed generelt er under pres.

I 2010 besluttede Københavns Kommune, at der skulle gøres noget ved udendørsområderne på den såkaldte VIBO-grund i Sundholm-kvarteret på Amager. Det skete i kølvandet på, at en gruppe lokale unge i en periode havde lavet hærværk og chikaneret andre beboere. I et kommunalt notat fra 2012 lød det, at grunden var »kvarterets største friareal og det vigtigste byrum at løfte«.

Kommunen og boligselskabet VIBO, der ejer det meste af grunden, gik i 2013 i gang med at udvikle en plan for det, der skulle blive til Kornblomstparken. Året efter bevilgede kommunen 10 millioner kroner til at bygge en park med et beboerhus og en bemandet legeplads.

Overborgmester Frank Jensen besøgte grunden, hvor parken skulle ligge, i forbindelse med projektopstarten i 2013. Borgmesteren snakkede med beboerne, der fejrede projektet og kiggede på arkitektmodeller af den nye park. På en video derfra kan man se overborgmesteren grine højt og sige, »man skal være ambitiøs i København«, mens han slår ud med armene.

En skæbnesvanger mail

Men ambitionerne har været svære at indfri. Parken er indtil videre seks år forsinket, viser Informations gennemgang af forløbet.

Allerede i 2015 begyndte beboerne at rykke for parken. David Krogh var en af dem, der mærkede beboernes undren. Ifølge ham spurgte beboerne ofte om, hvad der sker med byggeriet, men han vidste ikke, hvad han skulle svare.

»Jeg prøvede adskillige gange at spørge mine chefer i VIBO, men fik bare at vide, at ’kommunen er helt umulig’. Cheferne i VIBO sagde, at det var kommunens skyld, at det trak ud,« fortæller David Krogh.

I maj sidste år faldt han tilfældigt over et billede på sin telefon af Frank Jensen fra festen i 2013. Han skrev spontant en email til overborgmesteren og sendte den fra sin arbejdsemail:

»Kære Frank!

Vi er efter hånden en del borgere og professionelle, her på Amagerbro, som ikke helt forstår hvad der foregår. Der blev for en del år tilbage brugt nogle midler på at holde en fest (se foto) i forbindelse med vedtagelse af en plan for etablering af Kornblomstparken. Nu flere år efter er der ingen park og der går rygter om at alle pengene (vist flere millioner) er væk??? Det eneste vi har fået ud af det er en midlertidig bemandet legeplads (som jo er godt, men midlertidigt) og en besked om at det ikke længere er tilladt at kalde området for Kornblomstparken. Hvad foregår der????

Med venlig hilsen

David Krogh

Murer / Soc. pæd.«

Tyve dage senere fik han svar fra Frank Jensen. Overborgmesteren skrev blandt andet:

»Jeg kan godt forstå din ærgrelse og frustration over at projektet ikke er blevet ikke gennemført i den form og i det tempo, som det oprindeligt var forudsat.«

Overborgmesteren sendte derefter henvendelsen videre til teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen fra Enhedslisten, da det er Teknik- og Miljøforvaltningen, der er ansvarlige for byggeriet. Hun fik en ledende medarbejder i forvaltningen til at svare David Krogh, og de to havde en kort mailudveksling.

Få dage senere blev David Krogh med to timers varsel kaldt til møde med VIBO’s øverste direktør Kaare Vestermann.

Sendt hjem

Det viste sig, at mødet handlede om hans mail til Frank Jensen.

»Jeg fik at vide, at det, jeg har gjort, er forfærdeligt. Der var skabt mistillid mellem kommunen og VIBO, og det kunne få indflydelse på fremtidige byggesager. Det var noget rigtigt møg, det jeg havde gjort, sagde de,« genfortæller David Krogh.

Han fik besked om, at direktøren ville sove på sagen og meddele David Krogh sin konklusion den følgende dag. Dagen efter troppede David Krogh derfor igen op på VIBO’s hovedkontor.

»Direktøren fortalte, at han havde valgt at fyre mig. Jeg skulle aflevere nøgler og arbejdstelefon og var fritstillet. Jeg måtte ikke komme på arbejdspladsen. De bad mig om at sætte mig ned, så de kunne forklare mig, hvorfor de fyrede mig. Så vendte jeg mig om og sagde: ’Jeg skal ikke have en forklaring. Jeg synes, I er nogle korrupte, fordækte røvhuller’, og så gik jeg.«

David Krogh var ikke ene om at blive fyret. En af hans kolleger havde cirka samtidig søgt aktindsigt hos kommunen i byggeprojektets økonomi. Hun blev fyret samme dag som David Krogh.

Information har været i kontakt med David Krogh og hans fyrede kollegas respektive fagforeninger.

HK bekræfter, at David Krogh er blevet fyret fra VIBO som følge af henvendelsen til Frank Jensen. De fortæller, at der er indgået et forlig i sagen, men ønsker ikke at udtale sig yderligere om sagen.

DJØF bekræfter også fyringen, men ønsker ikke at udtale sig i sagen, fordi den endnu ikke har været i retten. Af samme årsag ønsker David Kroghs kollega ikke at stå frem i denne artikel.

VIBO: Ingen kommentarer

Information har adskillige gange kontaktet VIBO’s direktør Kaare Vestermann. Han ønsker ikke at stille op til interview, hverken om fyringen af David Krogh og David Kroghs kollega eller om byggeriet af Kornblomstparken. Det har således ikke været muligt at få hans udlægning af fyringssamtalen.

VIBO-direktøren henviser til, at der er tale om en personalesag. David Krogh har imidlertid skrevet en fuldmagt, hvor han giver VIBO’s ledelse tilladelse til at udtale sig om sin fyring til Information. Trods det har VIBO-ledelsen ikke ønsket at medvirke.

Direktør Kaare Vestermann skriver dog i en mail til Information, at »VIBO og Københavns Kommune har haft et rigtig godt samarbejde if. med udvikling af et parkprojekt, som måtte opgives af økonomiske årsager. Samarbejdet fortsætter og omfatter nu et reduceret projekt med etablering af en bemandet kommunal legeplads.«

Kaare Vestermann har ikke reageret på Informations opfølgende henvendelser.

Fyringen af David Krogh var ikke bare ubelejlig for ham. Det var et slag i maven. Den betød, at han var nødt til at ringe rundt til 25 unge fra lokalområdet i 12-13-årsalderen og sige, at deres sommerferiejob alligevel ikke blev til noget. Han havde skaffet en række af de udsatte unge fritidsjobs, som de kunne bruge deres tid på i sommerferien og dermed tjene lidt lommepenge på. Med David Kroghs fyring var der ingen til at holde snor i projektet, der derfor blev aflyst.

Han fortryder dog ikke, at han gik direkte til overborgmesteren med sin henvendelse:

»Jeg havde ikke tænkt, at det kunne få så voldsomme konsekvenser at sende den mail. Jeg fortryder ikke noget. Jeg synes, de har fortjent én over snuden, for de fremstiller sig som et socialt boligselskab, der tager hånd om de svage borgere, men alligevel snyder de dem for en park og fyrer to medarbejdere, der prøver at varetage beboernes interesserer.«

Eksperter: Ytringsfrihed er under pres

Ayo Næsborg-Andersen, der er lektor på Juridisk Institut på SDU med ekspertise i menneskerettigheder, er overrasket over fyringen af David Krogh.

»Det lyder meget voldsomt. Dét, de to VIBO-medarbejdere har gjort, ligger inden for ytringsfrihedens rammer. Der er ikke nogen tavshedspligt, der er overtrådt, for de har ikke fortalt om noget fortroligt,« siger hun.

Hun mener, at kommunen kan have overtrådt sin pligt til at rådgive borgere, der henvender sig.

»Alle kommuner har jo en vejledningspligt i forhold til forvaltningsloven, så hvis man kan regne ud, at folk f.eks. skulle have henvendt sig via whistleblowerordning, så har man pligt til at vejlede borgeren til at gøre det. For i det her tilfælde er det helt klart VIBO-medarbejderne, der er de små i spillet. Som offentlig forvaltning skal man ikke udlevere de små,« siger Ayo Næsborg-Andersen.

Hun får opbakning fra Mads Pramming. Han er formand for whistleblowerorganisationen Veron og arbejder i sit daglige virke som advokat, ofte med ansættelsesret.

»Der er jo ikke tale om traditionel whistlebloweri, for der er ikke tale om, at han afslører noget. Men det viser, at der et problem i forhold til ytringsfriheden. Fra et whistleblowerperspektiv er det et fint eksempel på, at der bliver slået ned på ansatte, der bruger deres ytringsfrihed. Rimelig hårdt. Det efterlader det indtryk hos andre i VIBO og dem, der læser artiklen her, at man virkelig skal holde sin kæft. Og dét er et clash med ytringsfriheden,« siger han.

Advokaten er også uforstående over for det faktum, at kommunen kontaktede VIBO i stedet for at snakke med David Krogh.

»Det er kommunens skyld, at han bliver fyret. Det er kritisabelt, at kommunen kontakter arbejdsgiveren i stedet for at afklare situationen med ham. Hvad berettiger dem til at gøre det? Det lyser ud af hans mail, at den er sendt privat. De går over en grænse. Man må som borger kunne regne med, at det er ufarligt at kontakte kommunen,« siger Mads Pramming, der understreger, at man godt kan henvende sig som privatperson, selv om man skriver fra sin arbejdsmail.

Mads Pramming tilføjer:

»Han kontakter dem som privatperson, men selv hvis han gjorde det som VIBO-medarbejder, så ville det ikke være fyringsgrund.«

Whistleblowerformanden er derfor ikke i tvivl om, at sagen er problematisk:

»Fra vores perspektiv er det et endnu et eksempel på, at ytringsfrihed begrænses og man risikerer repressalier, hvis man stikker næsen frem. Sådan skal det ikke være i et åbent demokratisk samfund. Jo mere folk klapper i, jo større risiko er der for fejl og for, at problemer ikke kommer frem i lyset,« siger Mads Pramming.

Kommunen erkender fejl

Hverken overborgmester Frank Jensen (S) eller fungerende teknik- og miljøborgmester Karina Vestergård Madsen (EL) vil lade sig interviewe om sagen. Frank Jensens kontor henviser til Teknik- og Miljøforvaltningen. Her afviser Karina Vestergaard Madsen at stille op til interview, så længe David Kroghs afskedigelsessag ikke er afsluttet i retten.

I stedet har Henriette Hall-Andersen, centerchef i Byens Fysik, der er det ansvarlige serviceområde under Teknik- og Miljøforvaltningen, fremsendt en skriftlig udtalelse. Den lyder:

»Efter at have set på sagen med friske øjne og holdt den op mod kritikken fra flere eksperter, anerkender vi, at vi burde have kontaktet David Krogh og afklaret med ham, hvorvidt hans henvendelse var af privat karakter, inden vi informerede VIBO om den. Vi er dog ikke enige i, at henvendelsen skulle være betragtet som en whistleblower-sag til Københavns Kommune mod VIBO. Kornblomstparken er medfinansieret af Københavns Kommune, og det er i Teknik- og Miljøforvaltningen vi har ansvaret for udførsel af den anlægsmæssige del af projektet. På den baggrund kan vi heller ikke påtage os ansvaret for, at David Krogh er blevet afskediget. Ansvaret for afskedigelsen ligger alene hos VIBO.«

I dag er det ni år siden, at Borgerrepræsentationen første gang besluttede, at der skulle ske noget på VIBO-grunden. Ifølge en af de første tidsplaner skulle den nye park åbne i juli 2015. I planen er det ud for datoen noteret: »Borgmestre og borgere jubler.«

Hidtil har borgerne ikke fået meget at juble over. I den nyeste tidsplan for dét, som ikke længere hedder Kornblomstparken, men i stedet kaldes Kvartershaven, forventes det, at beboerne kan tage stedet i brug i sommeren 2021.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ib Christoffersen

Husk nu overborgmester Frank Jensen har eet mål, genvalg. En ægte genvalgspolitiker. Idag Socialdemokrat. Når han får udskiftet nok boliger med beton og glas, så der kommer borgerligt flertal, så bliver Frank Jensen nok Venstre. Københavns Kommune er for kommunalpolitikerne. Skatteyderne kommer i anden række.

Lillian Larsen, Kim Houmøller, Allan Stampe Kristiansen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Tak til Information for at bringe denne historie op. Den viser i mine øjne, at den højt besungne ytringsfrihed har meget ringe betingelser for lønmodtager. Bør det ikke komme mere til debat - hvor er lønmodtagernes ytringsfrihed - bør det ikke være en større sag for alle dem som var forrest i skoene under JP-krisen, hvor ytringsfriheden ikke kunne gradbøjes.

Lillian Larsen, Torben Kjeldsen, Ib Christoffersen, Tommy Clausen, Martin Rønnow Klarlund, Allan Stampe Kristiansen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Susanne Kaspersen, Torben Bruhn Andersen, Karsten Nielsen, Johanna Haas, Anne-Marie Krogsbøll, Niels Møller Jensen, Viggo Okholm, Nike Forsander Lorentsen, Mogens Holme, Bjarne Andersen, Ib Christensen, Steffen Gliese, Niels Bønding, Carsten Wienholtz og ingemaje lange anbefalede denne kommentar

Det er historier som denne, aviser bør koncentrere sig om - grundigt og sagligt arbejde, der demonstrerer urimelige forhold. I dette tilfælde handler det jo om den hierarkisering, der desværre er vendt stærkt tilbage i løbet af 2 et halvt årti, hvor kommandovejen igen er blevet vejen, man går.
Dét er i hvert fald ikke særlig dansk.

Lillian Larsen, Torben Kjeldsen, Ib Christoffersen, Tommy Clausen, Martin Rønnow Klarlund, Markus Hornum-Stenz, Allan Stampe Kristiansen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Susanne Kaspersen, Torben Bruhn Andersen, Johanna Haas, Anne-Marie Krogsbøll, Michael Waterstradt, Carsten Munk, Bjarne Andersen, Ib Christensen, Niels Bønding, Bo Klindt Poulsen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar

Glimrende Information.

Lillian Larsen, Ib Christoffersen, Tommy Clausen, Martin Rønnow Klarlund, Markus Hornum-Stenz, Mogens Holme, Allan Stampe Kristiansen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Johanna Haas, Steffen Gliese og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar

Her en sur mandag morgen, er det rart lige at få bekræftet, hvorfor jeg holder Information. Nu håber jeg, det får skabt lidt panik blandt pamperne.

Lillian Larsen, Torben Kjeldsen, Ib Christoffersen, Tommy Clausen, Bjarne Andersen, Martin Rønnow Klarlund, Flemming Berger, Allan Stampe Kristiansen, Carl Chr Søndergård, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Susanne Kaspersen, Torben Bruhn Andersen, Ib Christensen, Johanna Haas, Anne-Marie Krogsbøll, Steffen Gliese, Viggo Okholm, Mogens Holme og Michael Waterstradt anbefalede denne kommentar
Michael Waterstradt

Så selveste "Direktøren" har ikke gjort sit arbejde, og bryder sig nu ikke om at en undersåt gør det for ham? Jeg er ikke klar over, hvad der sker bag de lukkede døre i VIBO, og hvor de bevilgede penge til formålet er henne, men magtmisbruget skinner gennem denne her sag; tak Information...

Lillian Larsen, Torben Kjeldsen, Ib Christoffersen, Tommy Clausen, Bjarne Andersen, Allan Stampe Kristiansen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Torben Bruhn Andersen, Ib Christensen, P.G. Olsen, Johanna Haas, Anne-Marie Krogsbøll, Søren List, Steffen Gliese, Viggo Okholm og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Jeg mener det er forkert at opfatte denne sag som et slag mod ytringsfriheden eller som eksempel på den tvivlsomme danske beskyttelse af whistleblowers, som fortsat er gældende i Danmark.

I stedet bør denne sags opfattes som et klart eksempel på politisk magtmisbrug - Altså korruption.

En magtfuld og tilsyneladende dybt ærekær borgmester, udnytter sin magt til at tage hævn over en borger eller ansat, der formaster sig til at udstille borgmesterens løgne og tvivlsomme forvaltning.

Det kan ikke udlægges anderledes og hvis Danmark var et anstændigt land ville Frank Jensens poliske karriere være stendød.

Kim Houmøller, Ib Christoffersen, Tommy Clausen, Bjarne Andersen, Martin Rønnow Klarlund, Flemming Berger, Mogens Holme, Allan Stampe Kristiansen, Daniel Astrup, Karsten Lundsby, Anne-Marie Krogsbøll, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Torben Bruhn Andersen og Johanna Haas anbefalede denne kommentar
Jens Hedegaard Laursen Pind

I Informations lærerige og ofte grundige artikel – der blandt sine kilder har den fyrede nøglemedarbejder, som ofte citeres direkte – kan man blandt andet læse følgende:

“HK bekræfter, at David Krogh er blevet fyret fra VIBO som følge af henvendelsen til Frank Jensen. De fortæller, at der er indgået et forlig i sagen, men ønsker ikke at udtale sig yderligere om sagen.”

- Hvem var da parterne i dette specielle *forlig* omkring *sagen*?

Det fremgår ligeledes, at der som led i det relevante kontaktforløb om de falmede kornblomster mellem David Krogh og kommunen har været “en kort mailudveksling” mellem DK og en ledende medarbejder i Teknik- og Miljøforvaltningen.

- Hvad var, overordnet set, indholdet & karakteren af denne mailkorrespondance?

I det afrundende artikelafsnit om kommunens ansvar og efterrationaliseringer støder man på en særligt væsentlig oplysning:

“Frank Jensens kontor henviser til Teknik- og Miljøforvaltningen. Her afviser Karina Vestergaard Madsen at stille op til interview, så længe David Kroghs afskedigelsessag ikke er afsluttet i retten.”

- Når den fungerende teknik- og miljøborgmester altså ikke ønsker at udtale sig under forløbet af RETSSAGEN, bliver det endnu mere interessant at høre, hvad det af David Kroghs fagforening (HK) tidligere (?) oplyste FORLIG egentlig går ud på?!

Endelig vil jeg, i forbindelse med det refererede afgørende afskedigelsesmøde med VIBO’s direktør (og vel en assistent el.lign.), tilføje, at det principielt nok altid er en god idé for medarbejderen at få en forklaring på sin fyring, og selvfølgelig allerhelst i dokumentérbar form.

Claus Nielsen, Kim Houmøller, Tommy Clausen, Bjarne Andersen, Viggo Okholm, Steffen Gliese, Mogens Holme, Karsten Lundsby, Anne-Marie Krogsbøll og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Hvad skal alle vi, der ikke var bortrejste fra landet, da vi alle blev belært om hvad vi skal mene om dem, der selv viser de har noget at skjule, have tillid til her?

Lillian Larsen, Tommy Clausen, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Nu får man megen lyst til at slå op i Den Store Bandebog og fremfinde de værste gloser overhovedet.

Svinsk behandling af gode medarbejdere, knægtelse af ytringsfriheden, magtmisbrug og korruption skal man desværre ikke lede længe efter i dagens Danmark, men denne historie er alligevel grel i sammenligning, fordi magtbrynden er så åbenbar og fra højeste sted.

Lillian Larsen, Torben Kjeldsen, Tommy Clausen, Martin Rønnow Klarlund, Viggo Okholm, Steffen Gliese, Mogens Holme, Michael Waterstradt, Karsten Lundsby og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Der mangler en ordning for lønmodtageres ytringsfrihed.
En ytringsfrihedsombudsmand eller noget i den stil.
Sålænge den slags kan foregå udenom offentlighedens kendskab i de fleste tilfælde, skal der gøres noget effektivt.
Sanktioner burde også kunne ramme dem i toppen.

Lillian Larsen, Torben Kjeldsen, Tommy Clausen, Bjarne Andersen, Martin Rønnow Klarlund, Steffen Gliese, Mogens Holme og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

@Eva Schwanenflügel

Dessvære er min tillid til tingene i dag så ringe, at jeg vil tillade mig at forvente det vil ende med noget ligende:
"Tak fordi du ringende og informerede os. Nu har du gjort din pligt, så glem alt om det igen." Hvorefter det digitaliseres, så ingen aner hvem der kan se hvad, og en 3. medarbejder kan udføre sit betalte arbejde med at ringe til de anmeldte og informere dem.

De myndigheder vi allerede har høre vi jo har fejlet igen og igen på alarmer. Jeg har faktisk et indtryk af, at dele af dem idag er indrettet på at holde hånden over, hvad de før holdte kontrol med.

Lillian Larsen, Claus Nielsen, Jan Nielsen, Eva Schwanenflügel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Ib Christensen

Og om lidt er det en algoritme, vi kan klage til..

Lillian Larsen, Claus Nielsen og Ib Christensen anbefalede denne kommentar