Dom i dronesagen: Underviser, cykelhandler og taxachauffør dømt for medvirken til terror

Anklager forlanger maksimal fængselsstraf til tre mænd, der er dømt skyldige for medvirken til terror ved at levere droner til Islamisk Stat
»Hvis ikke de tiltalte havde leveret disse genstande, ville Islamisk Stat ikke have fået øjne fra luften. Det ændrede hele Islamisk Stats krigsførelse. Man gik fra mere eller mindre tilfældige angreb til mere planlagte angreb med større skader,« argumenterede senioranklager Sidsel Klixbüll i retten.

»Hvis ikke de tiltalte havde leveret disse genstande, ville Islamisk Stat ikke have fået øjne fra luften. Det ændrede hele Islamisk Stats krigsførelse. Man gik fra mere eller mindre tilfældige angreb til mere planlagte angreb med større skader,« argumenterede senioranklager Sidsel Klixbüll i retten.

Aris Messinis

Indland
29. november 2019

Det udløste hulken fra tilhørerrækkerne, da dommer Kirsten Schmidt læste skyldskendelsen op. Dommeren havde ellers nænsomt forsøgt at redegøre for dagens program i retssal 42 i Københavns Byret.

Men hun havde altså samtidig også sagt, at de tre mænd var skyldige.

Og nu satte den ene af de anklagede mænds mor sig ned på tilhørerrækkerne og hulkede lige så stille.

De tre mænd, der i offentligheden er blevet kendt som Underviseren, Cykelhandleren og Taxachaufføren, blev torsdag kendt skyldige i medvirken til terror ved at have leveret droner, dronedele, kameraer og filtre til gasmasker til Islamisk Stat fra 2013 til 2017.

Mændene blev fundet skyldige i medvirken til terror, men blev ikke dømt efter den rene terrorparagraf, sådan som anklagemyndigheden ellers havde ønsket det.

Retten mente ikke, at det var bevist, at de tre mænd havde forsæt til at medvirke til en konkret terrorhandling, men alene at de havde ydet »generel bistand« til Islamisk Stat.

Torsdag var det alene skyldsspørgsmålet, der blev afgjort. Selve strafudmålingen kommer den 6. december, når der afsiges endelig dom i byretten. Den paragraf, som de tre mænd er dømt efter, har en straframme på op til seks års fængsel. Og det er dér, stregen skal sættes, mente senioranklager Sidsel Klixbüll:

»Først skal vi se på de formildende omstændigheder. Dem er der ingen af,« sagde Sidsel Klixbüll, inden hun gik over til det, som anklagemyndigheden betragter som skærpende omstændigheder:

»Hvis ikke de tiltalte havde leveret disse genstande, ville Islamisk Stat ikke have fået øjne fra luften. Det ændrede hele Islamisk Stats krigsførelse. Man gik fra mere eller mindre tilfældige angreb til mere planlagte angreb med større skader.«

Anklageren forlangte seks års ubetinget fængsel til den mand, der bliver kaldt Underviseren. Han blev dømt for at have en »ledende eller koordinerende rolle« i sagen.

Derudover forlangte anklageren mellem fem og seks års ubetinget fængsel til de to øvrige mænd og udvisning af den ene af mændene. Forsvarerne mente modsat, at straffen skulle lægges i den anden ende af skalaen, blandt andet fordi sagen har været så længe undervejs, og de tre mænd har siddet varetægtsfængslet meget længe.

Den ene af de tre tiltalte mænd nåede inden dommen at sidde varetægtsfængslet i 799 dage.

»Så lang tids uvished har betydning for strafudmålingen,« sagde mandens forsvarer, advokat Michael Juul Eriksen.

Hovedmand formodes dræbt i Syrien

Den vigtigste af sagens hovedmænd var ikke til stede i retten, nemlig Basil Hassan, der siden 2013 har været efterlyst for et drabsforsøg på Lars Hedegaard og formodes at være blevet dræbt i Syrien i 2017.

Det var Basil Hassan, der modtog de dronedele, som de tre mænd nu er dømt for at levere til Islamisk Stat.

Retten har fundet det bevist, at Basil Hassan havde »en væsentlig rolle« i Islamisk Stats droneenhed Katibet Bara bin Malik.

»Vi har derfor fundet det bevist, at de tiltalte havde forsæt til at levere til Islamisk Stat, og at Islamisk Stat var en terrororganisation, der begik drab og grov vold,« forklarede dommer Kirsten Schmidt.

En anden af sagens hovedpersoner var heller ikke til stede i retten, nemlig Abdulkadir Cesur, der i Tyrkiet modtog droneudstyr og kameraer fra de tre dømte mænd og forestod den videre transport ind i Syrien til Basil Hassan.

Abdulkadir Cesur er selv tidligere dømt for terror. Han blev sammen med en svensk mand anholdt i 2005 i Sarajevo i Bosnien med våben, sprængstof og et selvmordsbælte og blev dømt for at planlægge et terrorangreb et sted i Europa.

Forbindelser til svindelnetværk

Selv om det ikke indgik i sagen mod dem, har alle de tre dømte mænd og flere af sagens øvrige personer forbindelser til den dansk-tyrkiske forretningsmand, der i flere artikler i Information og Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans er blevet kaldt ’Kemal’.

Det er ikke mandens rigtige navn, han er blevet anonymiseret af hensyn til hans families sikkerhed.

Information og Finans har de seneste måneder afdækket et netværk bag formodet momssvindel for mere end en milliard kroner og afsløret, hvordan Kemal som en del af dette netværk har medvirket til formodet momssvindel for store millionbeløb.

Dronesagens dømte hovedmand, Underviseren, arbejdede i et computerfirma, der blev drevet af Kemal med en stråmand indsat som direktør. Underviseren arbejdede i firmaet samtidig med, at der blev købt dronedele.

Den mand, der bliver kaldt Cykelhandleren, blev tidligere i år dømt for at have optaget kviklån ved hjælp af falske lønsedler, bl.a. fra et firma der var oprettet af et familiemedlem til Kemal.

Den tredje dømte mand, Taxachaufføren, fik ifølge sagens beviser leveret udstyr til en netcafé på Frederiksberg, der har forbindelse til Kemal. Firmaet, der stod som modtager af udstyret, havde en af Kemals stråmænd som direktør. Denne stråmand var selv udrejst til Islamisk Stat.

Taxachaufføren var også anklaget for at købe gasmaskefiltre til Islamisk Stat ved at misbruge identiteten på syrienkrigeren Hamza Fateh, der på papiret havde adresse hos en kvinde, der var indsat som direktør i en række selskaber med forbindelse til Kemal.

Hamza Fatehs far, den kontroversielle imam fra Grimhøjmoskeen Abdessamad Fateh, var den første dansker, der kom på USA’s terrorliste. Abdessamad Fateh var direktør i firmaet Q Transport, der blev styret af Kemal.

Forretningsmanden Kemal nåede aldrig selv at blive mere end et spøgelse i dronesagen. Selv om anklageren flere gange under retssagen berørte forbindelserne, indgik de ikke i sagen mod de tre mænd, og Kemal selv blev ifølge PET sandsynligvis dræbt i kamp for Islamisk Stat i 2016.

Grand Theft Europe

Formodet momssvindel for milliarder, svigtende tilsyn, syrienkrigere og to virksomheder på en tom grund i Dragør. I denne serie afdækker Information sammen med Finans og en lang række medier international momssvindel for milliarder. Samarbejdet er koordineret af researchorganisationen CORRECTIV.

Lyt også til Netværket – en podcast i tre afsnit om bagmændene med forbindelser til al-Qaeda og Islamisk Stat, som er en del af et netværk, som har begået formodet momssvindel for over en milliard.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her