Baggrund
Læsetid: 1 min.

»Folk flytter jo derhen, hvor de kan få arbejde«

Folk uden job flytter på landet, og det står særlig slemt til i Lolland Kommune, viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Indland
2. november 2019

Folk i beskæftigelse flytter fra landets yderkommuner og mod de større byer, mens dem uden job flytter på landet.

Særlig slemt står det til i Lolland Kommune. Her har man oplevet landets største befolkningsnedgang på 12,9 procent fra 2007 til 2017, og det indebærer, at knap syv procent af kommunens arbejdsstyrke er flyttet til andre kommuner siden 2007.

Oveni har kommunen oplevet en øget tilflytning af »ikkebeskæftigede i den erhvervsaktive alder«, konstaterer AE Rådet.

»Det er ikke overraskende for os. Fra 2008 til 2015 er der nedlagt over 200 statslige arbejdspladser i Lolland Kommune, og folk flytter jo derhen, hvor de kan få arbejde,« lyder det fra Lollands borgmester, Holger Schou Rasmussen (S).

Han understreger, at han er klar over, at fraflytningen af folk i beskæftigelse i perioden langtfra alene skyldes tabet af statslige arbejdspladser.

Fra storby til forstad

Også Langeland Kommune kæmper med den skæve befolkningsudvikling. På ti år er der kommet 210 nye arbejdsløse til kommunen, som samtidig har oplevet en befolkningsnedgang på otte procent. Kommunen har således landets højeste tilflytning af ikkebeskæftigede.

Også kommuner som Randers, Odsherred, Guldborgsund og Djursland oplever et højt antal tilflyttere uden arbejde.

På listen over flest fraflyttede borgere i beskæftigelse figurerer også storbyerne Aarhus, Odense og Aalborg. Aarhus har mistet syv procent af sin arbejdsstyrke fra 2007 til 2017, mens Odense har mistet 6,6 procent og Aalborg 4,9.

Alt imens de tre storbyer har et dalende antal af borgere i beskæftigelse, oplever forstadskommuner som Vallensbæk, Dragør og Skanderborg et stigende antal tilflyttede borgere i beskæftigelse. Vallensbæk har eksempelvis fået 21 procent flere borgere i beskæftigelse, mens Dragør har fået 14,8 procent flere og Skanderborg 10,9.

AE Rådet begrunder i analysen den relativt høje fraflytning fra storbyerne med, at det er studiebyer, og mange ofte flytter væk, når uddannelsen er endt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Måske ER der bare ikke så mange som gider bo i en storby i hele deres liv.

Bjarne Bisgaard Jensen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og birgitte andersen anbefalede denne kommentar

Skulle da ellers være lykken for Lolland Kommune i følge tidligerer politik.
https://www.dr.dk/nyheder/indland/faktatjek-kommer-der-flere-job-fordi-f...

Årsagen er vel ikke mere mystisk end , lavere indkomst søger mod lavere boligpriser og leve omkostninger.
Indretningen af byerne på at borgerne er der for at skulle malkes af det "frie marked" mere end for at leve der, hjælper nok heller ikke. Kan det tænkes malkekvæget søger mod landet :)

Bjarne Bisgaard Jensen, Estermarie Mandelquist, David Zennaro, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Per Torbensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Når folk forlader universitetsbyerne, skyldes det snarere boligpriserne end job udenfor byen. Det er jo stadigvæk i bekvem afstand - ikke for alvor på landet; men vi bør selvfølgelig lave om på netop det,så folk flytter for job.

Finn Thøgersen

Nu har især Kbh kommune jo en lang tradition for at hjælpe de dyre klienter med at finde et andet sted at bo - udenfor kommunen, inkl forslag til ny bolig, kontant flyttehjælp, gratis flyttemand bestilt af socialrådgiveren og hvad der nu ellers skulle til...

Martin Sørensen

jeg bor i en såkaldt "udkants kommune" Vesthimmerland og vores problem er faktisk at kunne rekruttere nok kvalificeret arbejdskraft til vores industri, som vi har en pæn del af, og deler hermed skæbne med rigtigt mange kommuner i det vestlige danmark,

vores årsag til at vi er udkants kommune hænger udelukkende sammen med at vi har flere seniorere på folkepention end konfirmanter. ja den demografiske bombe sprang først hos os og vil senere eksplodere i hele landet. sænker vi vores antal gamle ned til landsgennemsnit ja så var vi på ingen måde en udkants kommune. så problemet vi ser i Lolland og falser samt, Sydsjælland/vestsjælland er desvære for dem fordi de er så tætte på københavn. fordi vi har valgt at det skal være ok for en kommune og eksportere sine sociale problemer end og løse dem selv mens vi har en dybt urimelig udlignings ordning der til gode ser. den Nordsjællandske øresundskyst . samt et par andre rigmands ghettoer i danmark . de rigekommuner tørre deres sociale problemer asocialt, af på resten af Danmark. og især de vest syd sællandske og Lolland Falster samt Bornholm,

mens vi alle kommuner med store sociale udfordringer efterlades, af et danmark der på ingen måde har løftet opgaven at solidarisk og stå sammen, tak til den nye regering for faktisk at se dette problem og gøre noget ved det. det er bemærket, her ude og vi takker,

problemet er ret enkelt. det er ok at være asocial i danmark ja socialt annerkendt at man er ligeglad med de svageste medborgere mens man asocialt, løfter sig selv på deres ulykke. de rige kommuners velstand, er skabt på denne realitet. skabt på at man eksportere sine problemer væk og importere velstanden ind, og lukker døren så den ikke slipper væk til resten af samfundet.

jo vi tordnes ørene fulde af asociale konservative og liberale. om hvor uretfærdigt at grundskylden den er, hvor uretfærdigt at man skal betale en del af sine ejendoms værdistigninger til fællesskabet, jo denne historie er blevet så anerkendt at alle føler sig solidariske, med strandvejen grundejerforening . jo ingen tænker på at når velhaveren modtager 1000 kr i friværdi på sin bolig eller jordbesidelser, så modtager vi andre i vores mere ydmyge boliger max en flad 10 krone, ja flere af os ser ikke en klemt 25 øre. mens man er å så solidarisk med velhaveren,

Jeg stiller spørgsmålet er han solidarisk med os,...... ?

martin sørensen medlem af Retsforbundes landsledelse.

Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Lise Lotte Rahbek og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar