Gennem flere år fulgte myndighederne en svindler, mens han sendte store millionbeløb ud af landet

I 2015 blev en svensk direktør og bagmand bag formodet momssvindel politianmeldt, og Skat rykkede ham flere gange for ubetalte millioner i moms. Alligevel fik direktøren lov til at fortsætte med at sende penge ud af landet. »Pinligt for myndighederne,« siger ekspert
En politianmeldt direktør har haft frie hænder til at sende store millionbeløb ud af Danmark. I årene fra 2013 til 2018 førte manden uberettiget næsten 150 millioner kroner ud til virksomheder, han selv ejede i udlandet og efterlod sig en milliongæld i ubetalt moms og skat. Langt størstedelen af pengene blev ført ud efter, at manden blev politianmeldt i 2015

En politianmeldt direktør har haft frie hænder til at sende store millionbeløb ud af Danmark. I årene fra 2013 til 2018 førte manden uberettiget næsten 150 millioner kroner ud til virksomheder, han selv ejede i udlandet og efterlod sig en milliongæld i ubetalt moms og skat. Langt størstedelen af pengene blev ført ud efter, at manden blev politianmeldt i 2015

Illustration: Jesse Jacob/iBureauet

Indland
6. november 2019

I mere end fire år har en politianmeldt direktør haft frie hænder til at sende store millionbeløb ud af Danmark.

I årene fra 2013 til 2018 førte manden 149,6 millioner kroner ud til virksomheder, han selv ejede i udlandet. Langt størstedelen af pengene blev ført ud efter, at han blev politianmeldt i 2015.

Seniorrådgiver Lars Krull fra Aalborg Universitet er forarget:

»Det er simpelthen pivhamrende pinligt, at myndighederne ikke har grebet ind her. I denne her sag har man haft alle værktøjer til rådighed for at stoppe manden. Ingen af dem er blevet brugt,« siger Lars Krull.

I Sverige blev manden i april 2018 dømt for at skjule nogle af overførslerne for den svenske statskasse.

Direktøren er svensk statsborger og hedder Karim Bahadori. Dagbladet Information har sammen med Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans kortlagt den svenske direktørs færden i Danmark. Han har haft kontrol med det nu konkursramte danske fødevarefirma IN Import Export Foods.

Michael Rosenmark er chef for Fødevarestyrelsens rejsehold. Han fortæller, at Fødevarestyrelsen længe har haft kendskab til virksomheden IN Import Export og til Karim Bahadori:

»Jeg kan bekræfte, at vi kender virksomheden, og at den person stod som kontaktperson for virksomheden her hos os. Vi har politianmeldt dem, men jeg kan ikke udtale mig om det, da der er tale om svindel på en anden myndigheds område,« siger Michael Rosenmark.

Bahadori og IN Import Export Foods blev politianmeldt i starten af 2015. Politianmeldelsen er ud over Karim Bahadori og hans virksomhed også rettet mod flere andre virksomheder og personer.

Fortsatte

Året efter politianmeldelsen i 2015 udskrev skattemyndighederne i sommeren 2016 en ekstra momsregning på 15 millioner kroner til Karim Bahadoris firma. I maj 2018 konstaterede de danske skattemyndigheder, at yderligere 23 millioner kroner var forsvundet i uafregnet moms. Alligevel fik firmaet lov til at fortsætte. Det var ikke skattemyndighederne, men i sidste ende Erhvervsstyrelsen, der forlangte firmaet lukket i 2018, fordi det ikke indsendte regnskab.

Konkursadvokat Andreas Kærsgaard Mylin blev sat på opgaven med at udføre tvangsopløsningen. Sagen blev dog hurtigt til en reel konkursbehandling, da kassen i IN Import Export Foods stort set var tom.

I det fuldstændigt lænsede firma fandt konkursadvokat Andreas Kærsgaard Mylin blot 2.500 kroner på en bankkonto og papirerne på en leaset Mercedes Benz. Bilen var forsvundet og blev meldt stjålet. Andreas Kærsgaard Mylin skriver i sin redegørelse, at firmaet var en »stråmandskonstruktion«, og at det var Karim Bahadori, der de facto var leder af firmaet.

Advokaten fastslog, at firmaet løbende var »blevet tømt for likvider uden afregning af kreditorerne, herunder særligt Gældsstyrelsen, der har lidt et betydelig tab.«

Ifølge konkursen havde firmaet en gæld til statskassen på 38 millioner kroner.

Det var Karim Bahadori, der gennem flere år havde fuldmagten til at repræsentere firmaet over for de danske skattemyndigheder, og han havde skrevet under på kontrakter på vegne af selskabet.

»Det er SKAT’s opfattelse, at Selskabet har begået omfattende momsunddragelse,« skrev konkursadvokat Andreas Kærsgaard Mylin i sin redegørelse efter oprydningen i det lukkede firma.

Skraldespande

I april 2018 fik Karim Bahadori et års fængsel ved byretten i Malmö. Han fik samtidig tre års konkurskarantæne i Sverige for at have hemmeligholdt sin omsætning og indtjening for de svenske skattemyndigheder. Dommen blev i december 2018 skærpet til halvandet års fængsel ved Hovrätten.

Ifølge den svenske anklager havde Karim Bahadori deltaget i formodet momssvindel i Danmark ved at medvirke til, at varer blev solgt rundt i et lukket kredsløb af fem selskaber. Ifølge den svenske dom vurderede de danske skattemyndigheder – der bistod de svenske myndigheder – at fire af de fem selskaber var såkaldte »missing traders«, det vil sige rene skraldespandsselskaber, der bliver brugt til at samle gælden til myndighederne.

Efter dommen i Sverige har Karim Bahadori stiftet et nyt dansk firma, International Trade Network, der blev indregistreret på den samme adresse som det konkursramte firma, nemlig hos et kontorhotel på Frederiksberg.

Mere end fire år efter, at Karim Bahadori blev politianmeldt i 2015, mødte efterforskere den 12. juni 2019 op i kontorfællesskabet for at ransage Karim Bahadoris nye firma. Ransagningen var dog hurtigt overstået, for det eneste, som Bahadoris firma havde på adressen, var en postkasse i et dueslag.

Siden ransagningen har de ansatte i sekretariatet løbende videresendt Karim Bahadoris post uåbnet til politiet.

Samme dag som ransagningen fandt sted, udsendte Københavns Politi en pressemeddelelse om, at to personer var sigtet for momssvig for mere end 52 millioner kroner, og at der som led i sagen samme dag var foretaget ransagninger flere steder i landet og var blevet beslaglagt blandt andet it-udstyr og regnskaber. Desuden fremgik det, at en tredje person, som efter politiets vurdering er bagmanden i sagen, sidder fængslet i udlandet og er begæret udleveret til Danmark.

Københavns Politi har ikke ønsket at bekræfte, om det er Karim Bahadori, der er begæret udleveret.

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, SØIK, i daglig tale Bagmandspolitiet, afviser at udtale sig om sagen, da de ikke kan udtale sig om »enkeltpersoners forhold«.

Også skatteminister Morten Bødskov afviser at udtale sig om konkrete sager, men kommer med en generel kommentar.

»Det underminerer tilliden til vores fællesskab og samfundsmodel, når nogen har held til at svindle med skatter og afgifter på bekostning af alle os andre. Det skal vi stoppe effektivt,« siger han.

»Desværre prioriterede den tidligere regering ikke området i tilstrækkelig grad. Derfor vil regeringen styrke skattekontrollen markant på en række områder – og jeg ser frem til at præsentere vores konkrete planer inden for de kommende uger.«

Information og Finans har igennem flere uger forsøgt at kontakte Karim Bahadori, men det er ikke lykkedes.

Grand Theft Europe

Formodet momssvindel for milliarder, svigtende tilsyn, syrienkrigere og to virksomheder på en tom grund i Dragør. I denne serie afdækker Information sammen med Finans og en lang række medier international momssvindel for milliarder. Samarbejdet er koordineret af researchorganisationen CORRECTIV.

Lyt også til Netværket – en podcast i tre afsnit om bagmændene med forbindelser til al-Qaeda og Islamisk Stat, som er en del af et netværk, som har begået formodet momssvindel for over en milliard.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hold nu op da, han var jo direktør :)

Eva Schwanenflügel, Erik Karlsen, Mogens Holme og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Han har sikkert en fin bil, pænt jakkesæt og pænt slips, så ham kan der da umuligt være noget lusk ved.

Eva Schwanenflügel, Erik Karlsen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar