Læsetid: 4 min.

Jakob Ellemann-Jensen forsøger at splitte de rød-grønne

Venstres nye formand har smidt et nyt trumfkort i kampen mod S-regeringen: Jakob Ellemann-Jensen lægger op til at investere råderummet i grøn omstilling, frem for mere velfærd – og den modsætning kan i første omgang kortslutte klimadebatten og dernæst skabe splid mellem de rød-grønne partier
Jakob Ellemann-Jensen har tilsyneladende haft held til at bryde med de røde partiers monopol på klimapolitiken.

Jakob Ellemann-Jensen har tilsyneladende haft held til at bryde med de røde partiers monopol på klimapolitiken.

Jacob Ehrbahn

16. november 2019

Venstre er kommet sent, modstræbende og utroværdigt ind i klimakampen. Den grønne dagsorden er derfor blevet erobret af de røde partier samt Alternativet. Men positionerne er bestemt ikke statiske i dansk politik. Partierne kopierer hinanden på kryds og tværs, og pludselig forsøger Venstre nu at slå tilbage i klimapolitikken.

Den nye partiformand for det gamle landboparti, Jakob Ellemann-Jensen, som lørdag åbner sit første ordinære landsmøde i Herning, har fundet et overrumplende greb, der med lidt held, skæve smil og endnu mere charme kan bringe Venstre tilbage i offensiven på tidens mest mobiliserende dagsorden: Det økonomiske råderum skal bruges på grøn omstilling frem for ekstra velfærd. Glem skattelettelser, nu gælder det klimaet.

På papiret vil Venstre ligefrem bruge flere penge på at investere i bæredygtighed. Med dette første egentlige policy-udspil fra Jakob Ellemann-Jensens side forsøger han at fremstå moderat lysegrøn – og derved at drive en kile ind mellem de grønne og de røde.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anker Heegaard
Anker Heegaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Den socialdemokratiske regering er kommet Ellemann-Jensen i forkøbet ved at ansætte Tomas Anker Christensen som klimaambassadør netop for, at kunne formidle internationale kontakter og etablere konkrete samarbejder i klimapolitikken.
Jeg ser ikke at Venstre's udspil ..... eller er det kun Ellemann-Jensen's, skulle skabe splittelse i det rød-grønne samarbejde. Med regeringens invitation til erhvervslivet om reelle klimaløsninger, virker det mere som om, at Ellemann-Jensen er kommet for sent til toget, og desperat forsøger at hæge sig fast i bagerste vogn.
Hvis hans udmelding har været et forsøg på at så splid i den rød grønne lejr, så har han måske fejlet, og snarere skudt sig selv i foden, for hvem af hans blå venner vil bakke ham op i hans udspil?

Bent Gregersen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Carsten Wienholtz, Poul Erik Pedersen, Helle Walther og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar

Det er utroligt så mange gode ideer partierne pludselig har når de ikke længere sidder på magten.
De er fulde af lort hele bundtet.

jens rasmussen, Mogens Holme, Per Torbensen, Alvin Jensen, Vivi Rindom, Anker Heegaard, Eva Schwanenflügel, Marie Jensen, Flemming Berger, Carsten Wienholtz og Frederik Groth Nordstrøm anbefalede denne kommentar

Fint. Han kan jo så passende starte med at få dansk landbrug til at holde op med at svine 62% af Danmarks landarealer til. Nååå, det var ikke det der var meningen. Nååå, det er bare endnu et påskud til at afvikle velfærdsstaten. Nu troede jeg lige Jacob Elleman-Jensen var en ærlig mand.

Per Torbensen, Brian W. Andersen, Alvin Jensen, Anker Heegaard, Eva Schwanenflügel, Marie Jensen, Carsten Wienholtz, Helle Walther og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Også fint: hvis de radikale endelig kan formås til at bekende, at de tilhører den liberalistiske fløj, kan vi måske få noget mere socialisme på venstresiden...

En langsigtet og indgribende klimaplan kræver opbakning fra et stort flertal i Folketinget. I realiteten betyder det at venstre skal med i en aftale med S og de røde støttepartier. Ellers vil markedet tøve med at implementere planen som vil nytænkning på.mamhe områder inklusive udvikling af alternative teknologier efterhånden som fossilerne udfases.

Det interessante er nu om venstre anser deres egen position i forhold til den politiske magt som vigtigere end klimaproblemet - som kraftigt antydet af Lars Trier. Han siger jo at alle manøvrerne dybest set tjener til at erobre statsministerposten mens løsning af klimaproblemet blot er et middel til at nå dette mål, et middel der er opstået fordi en stor del af befolkningen ser klimaet som det centrale problem og forlanger effektive forandringer med henblik på at lægge fossilindustrien i graven.

Iøvrigt mener Lars Trier vist også at kampen om magten er vigtigere end at løse klimaproblemet.

Christian de Coninck Lucas

Endnu et forsøg på vildledning og vælger manipulation fra Venstre aka Dansk Fusk A/S. Det er klart at en holdbar klimaplan kræver en VIS parlementarisk opbakning, men jeg ser kun dårlige ting i at give Venstre deres såkaldte vetoret.

Og det er forøvrigt dybt utrpværdigt at Ellemann nu bruger klima til at holde velfærden gidsel. Jeg tror ærligt talt ikke at Venstre kommer ud af det 20 århundrede før det er alt for sent.

PS: Er deres vælgere efterhånden småfascister?Jeg er ser ingen ende på hvad de vil sælge til fx saudiske spekulanter (du er en idiot, Ellen Trane) for penge eller ideologi.

Mogens Holme, Alvin Jensen, Helle Walther, Eva Schwanenflügel og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar

Jeg er efterhånden begyndt, at lukke ørene for hvad der kommer fra folk der ikke har noget problem med, at landet trækkes i krig med løgn, og vores penge brændes af på organiseret lejemord.

Så skal jeg ikke tillade mig, at gå rundt og være en af kejserens kvalificerede borgerer, og være naiv nok til at tro på de så holder sig til sandheden i mindre væsentlig sager.

Han gør, hvad han kan Jakob Ellemann for at hive i Østergård. Det passer Østergårds forfængelighed fint, men hans bagland er altså mere rødt end blåt. OG med de øvrige blå partier, vil Radikale blot igen falde ned til minimum, hvis han skifter side.
Synes V landsmødet var tamt, underligt, følelesladet. Og hvis Løkke er så fantastisk, som de sagde i farveltalen, hvorfor skrottede de ham så ??? Det virkede meget hyklerisk. Og Løkke selv. Det var både trist og uvirkeligt at se og høre på. Han synes selv, han er gud gave til folket, og på kommentatorerne skulle man tro det samme, men sådan har virkeligheden jo ikke været. Hver gang det gik galt, måtte andre redde ham. Og fik så de sparket, når de ikke gavnede hans magtønsker mere. Så nej LLR er ikke en statsminister jeg vil hylde for andet end hans kræftpakker, her gjorde han en forskel, den er siden fulgt op af S, men han startede det. Mange andre ting gavnede ikke den brede befolknings ve og vel.
Landbruget blev ikke nævnt, og ikke en gang blev KJ nævnt med tak for samarbejdet i gode som mindre gode tider. Og KJ nævnte ej heller LLR, et underligt landsmøde og en megasvær opgave for Ellemann. Og Støjberg er ingen stor retoriker. I alt fald når man sad og så det.

Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Jesper Sano Højdal og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar

Wll, Mette Frederiksen har om landbruget sagt : "For mig som socialdemokrat er det vigtigt at fastslå, at dansk landbrug er kommet for at blive." (Statsminister Mette Frederiksen i TV2News onsdag 6.11.2019 kl. 14.20). Når det er sagt, så er Jacob Ellemann søn af Uffe Ellemann, og han træder fint i faderens fodspor. Den type personer som S vil have deporteret, for børn af ens forældre er ikke mønsterbrydere, men skarn, som de Jeppe Kofoed siger i dag. Ingen hjælp til den slags. Men desværre er det rigtigt, at Jacob Ellemann en kylling, eller snarere en struds som stikker hovedet i busken, for han fortæller ikke om han er national konservativ som de borgerlige og socialdemokraterne er, eller om han går ind for frihed til at være menneske. Bevares, han forsøger, men han er langt fra overbevisende, og Støjberg er ikke, og støtter den socialedemokratiske heksejagt på muslimer. Han taler desværre med uld i mund.

Eva Schwanenflügel

Det med 'klima fremfor velfærd' kommer Ellemann ikke langt med.
Se hvordan det er gået i Frankrig og mange andre steder, folk demonstrerer med livet som indsats mod uligheden, idag går de gule veste atter på gaden i Paris.

Det havde nok vakt større positiv opmærksomhed, hvis han havde sagt, at der havde været aaalt for mange skattelettelser til de rige, og det nu var på tide at de også udviste vilje til at ofre lidt af luksusbugen..

- Og hvorfor egentlig ikke, når nu Socialdemokratiet har bestemt sig for at blive nationalfeudalister?

Mogens Holme, Alvin Jensen, Anker Heegaard og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar

Kære Eva. Jeg synes du tager munden for fuld når du skriver "folk demonstrerer med livet som indsats mod uligheden". Hvis du kigger på billederne, så er det casseurs som sætter politiets liv, og tilfældige borgeres liv på spil, som fx. de casseurs som angreb to betjente som havde søgt ly i et vaskeri, og ikke omvendt. De fredelige demonstranter demonstrerer for 1 års dagen, de få som er tilbage. Personlig tror jeg tankerne bag bevægelsen er på vej til Danmark, men den får en anden udformning end den vi ser i Frankrig. Det er jo ikke kun de gule veste som er på gaderne. Politi, brandvæsen, social og sundhedsarbejdere, sygehusene, lokoførere og flere andre samfundsgrupper vil have bedre vilkår. Hvem husker ikke piloterne i SAS fik næsten 13% i lønforhøjelse, hvis ike havde de lukket butikken. Udfordringerne i Frankrig er de samme som i Danmark, men det får vi se til foråret.

Jeg har funderet noget siden Løkkes exit i går. Han har i tyve år præget dansk politik på godt og ondt. Hans kræftpakker var et godt skridt, men resten af hans reformer og hans adfærd er for mig præget af uforudsigelighed, sjusk, ikke gennemarbejdede reformer, roser sig på lånte fjer, fra S. K og var aldrig selv blevet statsminister, hvis ikke Fogh gav ham magten, og siden DF. Han hånede de støtte partier, som gav ham magten i 2015, DF K og LA. Han sveg dem under valgkampen for egen genvindings skyld. Han har været illoyal mod sine støtter, Hjort, Peter C. Pind, m.fl. altid ham selv først, altid. Han undså Kristian Jensen og lod Hjort give ham dræberstikket. Jensen tog dem begge med i faldet, og hvor Jensen viste format, gik LLR ud af bagdøren eller vinduet eller hvad det var. Fejt.
Han blev hyldet og det er dem og ham vel undt. Jeg fandt det hyklerisk. Men jeg tror,V får fred nu, om Ellemann spiller sine kort klogt. Ellemann bliver en god formand for V, og om 8 år nok,??? hvis ikke noget uventet sker, en god statsminister, og jeg tror, at KJ vil være at se på udenrigsministerposten igen om føje år. Løkke lød som en sosser, men han er en trumpkopi.
Og at gøre Ø til et ekstremt parti er jo gak, de har i den grad rykket sig mod højre i forhold til før i tiden. I dag kan man jo forhandle med dem uden skinger tone.

Og en ting mere, at V gik 9 +1 nordligt mandat frem, skyldtes kort og godt DF og LA tilbagegang, ikke Løkkes fortjeneste. Og EU var det Gade og Løkkegårds slid, der rykkede.

Eva Schwanenflügel

@ Ole Rasmussen
17. november, 2019 - 09:15

Ole, du har da en pointe i at der er visse ret så voldelige elementer iblandt de gule veste, men det er en heterogen bevægelse med deltagelse fra meget forskellige mennesker, og de fleste er faktisk ret fredelige indtil politiet angriber 'præventivt', hvad vi har set og hørt mange gange.

Nu skriver jeg jo også "Se hvordan det er gået i Frankrig og mange andre steder", og det betyder i tilgift bl.a. Libanon og Chile, men det skulle jeg nok have præciseret.

Tror du har ret i, at det igen er blevet bevægelsernes tid, heldigvis.

Så holder vi stolen varm under statsministeren ;-)

Eva Schwanenflügel

PPS. Du skriver "Udfordringerne i Frankrig er de samme som i Danmark, men det får vi se til foråret."

Hentyder du til en bestemt begivenhed?

”Et af de spørgsmål, jeg ofte stiller mig selv, og som vi bliver nødt til at debattere nu, er, om klimaudfordringen egentlig er så vigtig, at det kan prioriteres bare lidt før noget velfærd”.

Undergang af biosfæren, homo sarpiens sarpiens inkl.

Endnu et eksempel på flommen af tvivl på den videnskabelige virkelighed.

Tvivl skal gennemgå en videnskabelig vurdering ellers er det religiøst vås. Det er bare en fortsættelse af blå bloks samfundsundergravende virksomhed. Denne ”tvivl” er med 99% sandsynlighed ikke valid.

Disse endeløse gratis forplumringer er politisk vraggods og klimakatastrofen er ikke bare et velfærds problem.

Venstre har opdaget at deres politiske magt ligger i ruiner og den nye formand forsøger at samle nye tropper til beskyttelse af de ”borgerlige værdier” som består i fastholdelse af et liv uden værdiskabelse og med en ødselhed og skatteafvisende gratisme.

En pudsig ting, medierne fokuserer på stikpiller fra formandsskabets to taler, men ingen omtaler den stikpille Løkke gav Fogh, om hans timing, han smuttede til NATO da krisen kom og overlod alt l.....t til LLR. LLR sagde i går, at Fogh altid havde sans for timing, og det kom lige efter, hans havde lige talt om krisen, som han mener, han håndterede fint?????Klima topmødet i 2009, hvem husker ikke den banging talende LLR. og EU direktivet, grundet underskud på 3 % ,som han efterlod til SRSF.
Og i 2010, da V og LLR hang i tynd tråd, ændrede han efterlønnen overnight og dagpenge-reglerne, det tabte han magten på i 2011. Og det var midt under krisen, og ødelagde det mange danskeres livsvilkår.

Først så er de gule veste og casseurs to forskellige ting. Det er casseurs som har smadret historiske monumenter, butikker og kastet med alverdens ting. Dernæst Piloterne i SAS fik 13%, hvis ikke så var butikken lukket. Såvidt jeg ved er der overenskomstforhandlinger til foråret, og her vil vi få syn for sagen. Til den tid ved vi måske hvad Mette og S vil, hvem. Er den franske krise på vej til Danmark? Hvis den er, hvordan vil den så udfolde sig? For udfordringerne med mere velfærd i Danmark ligner til forveksling konflikterne i Frankrig. Sundhedsvæsenet og hospitalerne er pressede, Ja, store dele af den offentlige sektor er i oprør, hvor selv politi og brandvæsen demonstrerer. Sammen med landbruget, og de gule veste er de på barrikaderne for bedre vilkår. I Frankrig siger man, at folkets vrede hænger som et Damoklessværd over magtudøverne. Et sværd, som Dionysios den ældre af Syrakus lod ophænge i et hestehår over Damokles’ hoved for at vise ham, at en herskers liv altid er truet. Det samme gælder for Mette Frederiksen.