Læsetid: 2 min.

Jurist: Ligebehandlingsnævnet må ændre praksis efter aktindsigt fra Information

Når et firma eller en myndighed fremover dømmes for at forskelsbehandle, kan Ligebehandlingsnævnet ikke længere skjule navnet for offentligheden, vurderer aktindsigtseksperten Oluf Jørgensen. Det er konsekvenserne af en aktindsigt fra Information og en efterfølgende afgørelse fra Ombudsmanden
Aktindsigtsekspert Oluf Jørgensen, der var medlem af Offentlighedskommissionen, er ikke i tvivl om, at Ombudsmandens afgørelse kommer til at få konsekvenser for Ligebehandlingsnævnet.

Aktindsigtsekspert Oluf Jørgensen, der var medlem af Offentlighedskommissionen, er ikke i tvivl om, at Ombudsmandens afgørelse kommer til at få konsekvenser for Ligebehandlingsnævnet.

Sigrid Nygaard

11. november 2019

Når Ligebehandlingsnævnet offentliggør resultatet af en klage over forskelsbehandling, sker det ifølge nævnets forretningsorden altid i anonymiseret form: »Indklagede skal herefter betale 20.000 kroner til klager,« hedder det for eksempel i en aktuel kendelse fra slutningen af september.

Her havde en ordblind borger klaget over, at han ikke havde mulighed for at bruge computerne på kommunens jobcenter. Nævnet vurderede, at borgerens ordblindhed udgjorde et handicap omfattet af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet, men undlod at nævne navnet på den pågældende kommune, da deres kendelse blev offentliggjort.

Sådan var det også, da Ligebehandlingsnævnet i januar 2019 afgjorde en sag, hvor en dansker på grund af sit tyrkisk-klingende efternavn havde fået nej fra et sportsrejsebureau til at købe en billet til en Champions League-kamp i den tyske by Gelsenkirschen mellem den tyrkiske fodboldklub Galatasaray og tyske Schalke 04 i november 2018.

Nævnet dømte rejsebureauet til at betale en godtgørelse på 5.000 kroner, men undlod som vanligt at offentliggøre navnet på bureauet i sin kendelse.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Oluf Husted
  • Eva Schwanenflügel
Oluf Husted og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

"Nævnets behandling af fremtidige lignende anmodninger om aktindsigt vil ske i lyset af Ombudsmandens udtalelse, men nævnets vurdering af, om der kan gives aktindsigt, vil fortsat bero på de konkrete omstændigheder i den sag, der anmodes om aktindsigt i,« skriver Rikke Foersom, formand for Ligebehandlingsnævnet, i en mail til Information."

Er det blevet reglen snarere end undtagelsen, at Ombudsmandens afgørelser skal anfægtes og forsøges omgået?
Måske skal Inger Støjberg have en del af æren for denne trend?

Håber ihvertfald Information bider sig fast, og fortsætter med at anke sådanne anonymiserede afgørelser.

Morten Sørensen, P.G. Olsen, Lars Jørgensen, Carsten Nørgaard, Steffen Gliese og Oluf Husted anbefalede denne kommentar

Retsplejen i Danmark er offentlig, der er kommet alt for meget hemmelighedskræmmeri ind på alle mulige områder, men folk må i højere grad tage konsekvenserne; man får let den opfattelse, at alle forsøger at undlade at stå til regnskab eller tage et ansvar.