Justitsminister erkender: Politiet kan ikke følge med i sager om økonomisk kriminalitet

Antallet af sager om økonomisk kriminalitet vokser så hurtigt, at myndighederne slet ikke kan følge med. Det erkendte justitsminister Nick Hækkerup på et samråd torsdag
Justitsminister Niels Hækkerup gav på samrådet udtryk for, at politiet reelt ikke er gearet til at håndtere økonomisk kriminalitet i det omfang, det har antaget de seneste år.

Justitsminister Niels Hækkerup gav på samrådet udtryk for, at politiet reelt ikke er gearet til at håndtere økonomisk kriminalitet i det omfang, det har antaget de seneste år.

Niels Christian Vilmann

Indland
22. november 2019

De danske myndigheder er i store problemer, når det kommer til efterforskning af økonomisk kriminalitet.

Det erkendte justitsminister Nick Hækkerup (S) torsdag på et samråd i Folketingets Retsudvalg.

Her fortalte han, hvordan sagsbunkerne bare vokser og vokser hos både Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) – i daglig tale bagmandspolitiet – og i politikredsene.

»Det overordnede billede er, at antallet af sager om økonomisk kriminalitet har været i kraftig stigning, og at politiet og anklagemyndigheden også her er voldsomt pressede. Sandheden er, at man ikke kan følge med, sådan som det ser ud nu,« sagde Nick Hækkerup på samrådet.

Ifølge justitsministeren er anmeldelserne af økonomisk kriminalitet steget med 65 procent i perioden fra 2014 til 2018, uden at myndighederne har været i stand til at håndtere stigningen.

De verserende anmeldelser uden sigtelser om økonomisk kriminalitet er ifølge justitsministeren næsten tredoblet fra 2014 til i dag. Det samme gør sig gældende for beholdningen af verserende sigtelser uden tiltale, der er mere end firdoblet fra 2016 til i dag.

Ifølge justitsministeren er den store vækst i antallet af sager et så alvorligt problem, at der ikke er nogen »snuptagsløsninger«.

»Har vi et system, der er gearet til at håndtere dette? Det svar er for mig at se rimeligt givet: Det har vi ikke,« sagde Nick Hækkerup og varslede, at man efter hans overbevisning bør se på en hel ny organisering af området ved næste års forhandlinger om politiet.

»Der er et ressourcespørgsmål, og selv om SØIK har fået tilført et betydeligt antal årsværk, er der et ressourcespørgsmål, når udviklingen i økonomisk kriminalitet er, som den er. At der skal gøres noget, er jeg ikke i tvivl om,« sagde Nick Hækkerup.

Arbejdsfordelingen i sagerne er, at bagmandspolitiet tager sig af de store og særligt omfattende sager, mens de mindre omfattende bliver sendt ud i de enkelte politikredse. Men den opgave er politikredsende tilsyneladende slet ikke i stand til at løfte.

Nick Hækkerup oplyste på samrådet, at der bliver taget endelig stilling til de sager, som SØIK sender videre i to tredjedele af tilfældene. Ud af dem bliver næsten halvdelen henlagt eller påtaleopgivet af politikredsene, mens kun meget få fører til en domfældelse.

»Af de sager, der bliver sendt ud, er det kun fire procent, der bliver afgjort ved dom,« sagde Nick Hækkerup og understregede, at tallene giver anledning til overvejelser om, hvorvidt SØIK bør efterforske flere sager selv i stedet for at sende dem videre til politikredsene.

»Det er min overvejelse at flytte de svære sager ind, så der er de kompetencer, der skal til for at løse dem,« sagde Nick Hækkerup.

Forbindelse til Islamisk Stat

Samrådet var indkaldt af Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, på baggrund af Information og mediet Finans’ afdækning af et netværk af forretningsmænd med forbindelser til terrororganisationerne Islamisk Stat og al-Qaeda.

Netværket har i en årrække oparbejdet en gæld til statskassen på over en milliard kroner i ubetalt moms og skat.

I netværket er der en dansk syrienkriger, der formodes dræbt i kamp for Islamisk Stat, og en dansk jihadist, der i 2017 blev fængslet i Spanien i en større terrorsag. De to har haft en kontrollerende rolle i stribevis af nu krakkede selskaber, som har oparbejdet en gæld til statskassen på 110 millioner kroner.

Men selv om myndighederne fik adskillige advarsler og underretninger om mistænkelige forhold i selskaberne, formåede de ikke at gribe ind, før pengene forlængst var forsvundet, og den centrale jihadist i netværket var udrejst til Syrien. Det, til trods for at myndighederne var på inspektion i selskabet, og at flere kuratorer så klare tegn på organiseret svindel i selskaberne.

På baggrund af sagen har Justitsministeriet allerede varslet indførslen af et operativt myndighedsforum, hvor bagmandspolitiet, Hvidvasksekretariatet, Politiets Efterretningstjeneste, Rigspolitiet, Finanstilsynet, Erhvervsstyrelsen, Skattestyrelsen og den såkaldte Spillemyndighed skal kunne dele oplysninger om konkrete mistanker og efterforskninger. Derudover skal der fjernes nogle juridiske begrænsninger, så særligt skattemyndighederne nemmere kan dele oplysninger med de øvrige myndigheder.

»Dybt, dybt kritisabel«

Men selvom justitsministeren altså på samrådet erkendte, at håndteringen af økonomisk kriminalitet er stærkt udfordret, og lagde op til, at man må finde en løsning i de kommende politiforhandlinger, efterlyste Preben Bang Henriksen et klarere bud på, hvad der skal ske fremadrettet.

»Vi er alle sammen enige om, at situationen er dybt, dybt kritisabel. Men hvad skal der ske? Det synes jeg ikke, vi fik svar på,« sagde Preben Bang Henriksen.

I forbindelse med politiforliget har Nick Hækkerup allerede annonceret, at der skal være fokus på den borgernære kriminalitet.

Men det kan betyde, at den økonomiske kriminalitet igen får mindre fokus, påpegede SF’s retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt.

»Jeg kunne godt frygte, at vi om et år ser, at det er gået helt balalajka i politikredsene igen. For hvis man har fokus på ét, er der noget andet, som får mindre fokus,« sagde hun.

Grand Theft Europe

Formodet momssvindel for milliarder, svigtende tilsyn, syrienkrigere og to virksomheder på en tom grund i Dragør. I denne serie afdækker Information sammen med Finans og en lang række medier international momssvindel for milliarder. Samarbejdet er koordineret af researchorganisationen CORRECTIV.

Lyt også til Netværket – en podcast i tre afsnit om bagmændene med forbindelser til al-Qaeda og Islamisk Stat, som er en del af et netværk, som har begået formodet momssvindel for over en milliard.

Seneste artikler

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

UK har reduceret momssvindelen fra £3.5 milliarder (€4 billion) til £500 millioner på 3 år.
Det har hjulpet at myndighederne har ret til at ransage mistænkelige virksomheders kontorer uanmeldt, på alle tider af døgnet og i tilfælde af begrundet mistanke med det samme indefryse selskabets værdier. Straffen er også skærpet betydelig. Organiseret skatteundragelse straffes med livstid.

Som sædvanligt skal vi ikke regne med at problemet kan løses i EU. For helt at undgå momssvindel ville ifølge en britisk ekspert kræve en ens, fælles beskatning af medlemsstaterne hvor EU står for skatteopkrævningerne og efterfølgende fordeling af skatteindtægterne.

EU kunne et stykke af vejen lægge hindringer men her spænder Tyskland ben. Og mens andre EU lande samarbejder og udveksler informationer gennem Eurofisc som er oprettet netop for at afsløre svindel, har Tyskland valgt at begrænse deltagelsen i Eurofisc til observationsstatus. Sehr geheimlich.

Så hvert land for sig selv.

Jeg håber bare ikke at de danske politikere er så naive at de venter på tiltag sydfra. Det kan meget vel gå hen og blive en meget langtrukken affære - desværre.

https://correctiv.org/en/top-stories-en/2019/05/07/grand-theft-europe/

Carsten Svendsen, Anne-Marie Krogsbøll, Erik Fuglsang, gert rasmussen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Politikerne taler meget om mest for pengene.
Hvorfor så ikke give SKAT og Bagmandspolitiet en ordenlig "saltvands indsprøjtning" så de igen kan forhindre snyd og inddrive skat osv..
Her er der en kilde til at skaffe penge - til mange af de opgaver med tilstrækkeligt antal voksne i daginstitutionerne, skolerne osv.........osv......

Carsten Svendsen, Anne-Marie Krogsbøll, Hanne Utoft, Birte Pedersen, Carsten Wienholtz, Henrik Leffers, Anne Schøtt, Kurt Nielsen, Mogens Holme, Gert Romme, Tue Romanow og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

UK er da et godt forbillede. Dertil kunne Nick overveje, om han skulle udskifte de sædvanlige rådgivere i dansk skattelovgivning; de 4 store revisionsfirmaer, de 4 store udlånsbanker, de store advokatfirmaer, der alle har interesser på begge sider af lovens bogstav. Habilitet! Læg dertil de 4 store vurderingsfirmaer, der vurdere landes kreditværdighed. Samtlige hænger sammen som "ærtehalm", nogle sågar med fælles ejerkreds, alene med det formål, at undergrave samfundsøkonomien. Og Nick, en forenkling af skattesystemet, a la Canada, er ønskelig. Ret beset, hvad kommer det dig/samfundet ved, hvad jeg bruger mine penge på, sålænge du får din (brutto-)del i skat, før alle disse umulige fradrag, der er i vort skattesystem. Disse må efterhånden være uoverskuelige, for menigmand, såvel som skattevæsenet, for lige at "træde" i udbytteskatte-skandalen.

Carsten Svendsen, Erik Fuglsang, gert rasmussen, Carsten Wienholtz og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

Nej, for det skal jo kunne BETALE SIG AT ARBEJDE med (for udenlandske svindlere) at snyde Skat ved at sende falske ansøgninger for få udbytteskat fra aktier betalt tilbage.(host)

Anne-Marie Krogsbøll, Erik Fuglsang, Peter Beck-Lauritzen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar

Så er det jo godt at de står parkeret ved grænsen og checker pas og afviser en enkelt person om ugen. Sådan! Ressource-spild på DF’sk.

Eller dvs. nogle af grænseovergangene. De er f.eks ikke ved Tønder/Niebøll.

Akademisering og digitalisering har skabt en ustyrlig strøm af penge ud af samfundskassen frem for at skabe højtsungne besparelser. Kommunesammenlægning og supersygehuse har skabt grobund for en dyr over akademiseret kultur fordi nu er det hele jo blevet så stort og kompliseret at HK'er og andre faglige jo slet slet slet ikke kan følge med. Synes du der er noget om snakken så er du bare ikke fleksibel og omstillingsparat. Ingen spørgsmål om det overhovedet gavner og har nogen værdi - Tak. Indbegrebet af pseudoarbejde. Og digitaliseringsstrømmen har kun skabt 2 eller 3 ciffrede milliard udgifter til konstruktion af det ene håbløse digitaliseringsprojekt efter det andet. Jeg skal hilse fra IT branchen og sige et stort stort tak for milliarderne. De luner på bundlinien og i de store lønposer med fryns. Skat og momssvindlere verden over kan heller ikke få armene ned - De er næsten groet fast i opadrettet stilling gennem de seneste danske digitaliseringsår.

Tilbage står den almindelige danske, som må betale regningen - som sædvanen tro. Det være sig almindelige lønmodtagere, pensionister, arbejdsledige, syge, unge under uddannelse og vores børn. Alle må "bidrage" med afsavn for at finansiere det "moderne" Danmark som Den-Lille-Svindler AD kalder det.

Velbekomme mit "moderne" Danmark.

Carsten Svendsen, Anne-Marie Krogsbøll, gert rasmussen, Egon Stich, Hanne Utoft, Peter Beck-Lauritzen og Anne Schøtt anbefalede denne kommentar

Herfra er enhver tillid til politiet forsvundet.

Søren Kristensen

I Olsenbanden-filmene, der har et halvt århundrede på bagen, blev dansk politi skildret som en flok amatører, hvilket selvfølgelig er sat på spidsen, men det her med den inkompetente ordensmagt er åbenbart noget der ligger dybt og begynder så småt at ligne en permanent tilstand. Måske skal spørgsmålet om økonomisk kriminalitet løses på en helt anden måde, dvs. fra bunder og så er man jo nødt til at se på de forhold der muliggør økonomisk kriminalitet og ikke mindst hvad der tilskynder til denne asociale adfærd. Sådanne spørgsmål kunne EU vel godt arbejde med, uden at fornærme nogen enkelte medlemslande?

Ole Rasmussen jeg tilslutter mig. Jeg mindes ikke at have set en sympatisk betjent siden ham fyren legede titte-bøh med den lille syriske pige på motorvejsasfalten. Klon ham og smid resten ud!

Herfra er tilliden til politiet helt og aldeles usvækket - det handler for mig at se om at tilføre ressourcer centralt i SØIK, så sagerne kan løses centralt og ikke ude i de enkelte politikredse, som tilsyneladende hverken har kompetencerne eller ressourcerne.

Anders Weicheck

Selvfølgelig kan politiet i et lille land som Danmark hverken have tilstrækkelige resurser eller kvalificerede medarbejdere til at imødegå finansiel kriminalitet.
Det er derfor at vi i Danmark skal deltage og investere i EU, Schengen, Europol, Interpol og andre relevante internationale organisationer.

Det er også et seriøst suverænitetstab at måtte lide internationale forbrydere der straffrit lænser kassen.

Anne-Marie Krogsbøll

Og bag det hele ligger hovedløs digitalisering, som har gjort skattesystemet og andre systemer til et digitalt ta' selv-bord, uberørt af menneskehånd, -omtanke og almindelig sund fornuft.

Tænk, hvad denne hovedløse digitalisering har kostet os af skandaler, ekstraudgifter, skattetab, korruptionssager, hypersårbar infrastruktur og forståelsesløft mellem eksperter og befolkning.

Og alligevel fremturer beslutningstagere overalt i samfundet med fortsat hovedløs digitalisering, i det de kaster os i armene på overvågningskapitalister. Et par eksempler:

https://www.dr.dk/nyheder/regionale/fyn/facebook-giver-penge-til-skoler-...
Facebook køber sig ind i undervisningssystemet i Odense: "Susanne Crawley Larsen, børn- og ungerådmand i Odense Kommune for Radikale Venstre, erkender, at Facebook kan have interesser i samarbejdet, men mener dog, at kommunen har sikret sig en god aftale. - Jeg er ikke blind for, at de kan have nogle interesser i at indgå et samarbejde med en kommune, og derfor skal vi jo også være dygtige til at vælge vores samarbejdspartnere og være dygtige til at definere betingelserne for samarbejdet, siger hun."

Og Google får lov at købe sig ind på skolebørnene i Århus:
https://www.version2.dk/artikel/forsker-google-faar-kaempe-paedagogisk-m...

Vi mister fuldstændigt selvbestemmelse over vores samfund, fordi vi vælger de umiddelbart billigste digitale løsninger - som gang på gang viser sig at være de dyreste, både økonomisk og demokratisk, på længere sigt.

Vore beslutningstagere er bidt af en gal, rabiesbefængt digitaliseringshund, som både er udenfor kontrol, og er indgangsport til korruption, økonomiske kriminalitet og magtmisbrug. SKAT's nedtur er et eksempel - Aula, Telelogningsskandalen, Sundhedsplatformen og den nye totalovervågning af samfundet er andre eksempler. Der kommer nye til dag for dag. Politiet har ikke en chance for at følge med i de eksponentielt voksende mængder digitale forbrydelser - og da de selv er ramt af den digitale syge, er motivationen nok også begrænset.

Har denne hovedløse digitalisering nogensinde været genstand for demokratisk debat? Nej - vi kuppes af lobbyisternes frie adgang til politiker- og embedsmandskontorer. VL-klubber, mørklagte partistøttekasser og Mørklægningslov beskytter de interesser, som står bag den amokløbne og menneske- og samfundsfjendske digitalisering.

Vi må gå lidt baglæns til et punkt, hvor vi faktisk kan følge med. Det er eneste vej frem. www.analogist.dk

Carsten Svendsen, Peter Beck-Lauritzen og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Jeg får lyst til at spørge Susanne Crawley Larsen om hun tror de er dygtigere og bedre end Facebook, til at lave aftaler? Hvad kender SCL til de systemer der ligger i Facebook! Det er der "humlen" ligger, såmænd!

Erik Fuglsang og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

Computerregel nr.1:
Det er menneskeligt at fejle. At lave den helt store brøler, kræver en computer.