Nyhed
Læsetid: 3 min.

Bliver klimaloven for vag? Klimabevægelsen indkalder til krisemøde

Klimabevægelsen er bekymret for, at forhandlingerne om en ny klimalov ikke fører til en bindende og ambitiøs lov. Derfor har de indkaldt politikerne til krisemøde. Støttepartierne mener dog ikke, der er grund til bekymring – endnu
Frederik Sandby, der er medstifter af Den Grønne Studenterbevægelse, er især bekymret for, at klimaloven ikke bliver forpligtende nok. Både når man ser på finanslovsforslaget og et lækket notat fra klimalovforhandlingerne, er der grund til bekymring, mener han.

Frederik Sandby, der er medstifter af Den Grønne Studenterbevægelse, er især bekymret for, at klimaloven ikke bliver forpligtende nok. Både når man ser på finanslovsforslaget og et lækket notat fra klimalovforhandlingerne, er der grund til bekymring, mener han.

Asger Ladefoged

Indland
18. november 2019

Klimaordførerne og klimaminister Dan Jørgensen (S) er mandag indkaldt til krisemøde af Den Grønne Studenterbevægelse og miljø- og udviklingsorganisationerne i 92-gruppen.

Organisationerne er bekymrede for, at de igangværende forhandlinger ender med at resultere i en udvandet klimalov.

De Radikale mener dog ikke, der er grund til bekymring, mens Alternativet godt forstår klimabevægelsens reaktion.

Frederik Sandby, der er medstifter af Den Grønne Studenterbevægelse, er især bekymret for, at klimaloven ikke bliver forpligtende nok. Både når man ser på finanslovsforslaget og et lækket notat fra klimalovforhandlingerne, er der grund til bekymring, mener han.

»Det ser ud til, at man vil lave en meget bred klimalov, hvor man inkluderer højrefløjen. Det er i princippet godt, hvis man kan få dem med, men hvis det betyder, at vi får en helt udvandet klimalov uden for eksempel bindende mål og delmål, så er det et problem,« siger Frederik Sandby.

Klimaorganisationernes bekymring beror også på, at politikerne efter planen skal være klar med en færdig klimalov i december. Selv om der har været stor opbakning til klimabevægelsen og borgerforslaget om en bindende klimalov det seneste års tid, vurderer Troels Dam Christensen, der er sekretariatsleder for 92-gruppen, at både det lækkede forhandlingsnotat og flere udmeldinger i pressen er bekymrende.

I forhandlingsnotatet fra starten af november blev der eksempelvis foreslået, at klimaloven skulle baseres på et såkaldt ’følg eller forklar’-princip, som betyder, at ministeren blot skal forklare sig, hvis det ikke er muligt at nå de fastsatte klimamål.

»Der er både fra dele af statsadministrationens og fra nogle partiers side en interesse i at opnå så stor fleksibilitet som muligt lige nu. Målet om at reducere CO2-udslippet med 70 procent er svært at løbe fra. Men præcis hvordan klimaloven skal virke, så vi får en sikkerhed for at nå målet; den sikkerhed er under beskydning,« siger Troels Dam Christensen.

Ingen grund til bekymring

De Radikales klimaordfører, Ida Auken, ser positivt på, at klimabevægelsen følger med i forhandlingerne.

»Men det er ikke min opfattelse, at der er grund til bekymring. Der kommer en klimalov med en 70 procentsreduktion, og vi diskuterer, hvordan vi gør den mest muligt bindende. Så jeg tror, vi er på rette kurs,« siger Ida Auken og tilføjer, at forhandlingerne indtil videre ikke befinder sig ret langt fra Klimarådets anbefalinger.

Hun mener, at klimabevægelsens bekymring primært baserer sig på det lækkede forhandlingsnotat, men det såkaldte ’følg og forklar’-princip er blevet skudt ned igen, forklarer klimaordføreren.

»Vi vil gerne betrygge klimabevægelsen om, at vi ikke umiddelbart mener, at vi er på krisekurs i forhandlingerne,« siger Ida Auken og opfordrer klimabevægelsen til at komme med gode ideer på mødet mandag.

Enhedslisten klimaordfører, Mai Villadsen, kan godt forstå klimabevægelsens bekymring, for flere partiers indgang til forhandlingerne har handlet om at få kattelemme.

»Så det er klart, vi arbejder benhårdt på at få en bindende klimalov, men jeg er også fortrøstningsfuld,« siger Mai Villadsen.

Rasmus Nordqvist, klimaordfører for Alternativet, forstår også godt klimabevægelsens bekymring, da udmeldingerne fra en række partier i pressen især har handlet om, at omstillingen ikke må koste noget som helst:

»Jeg er ikke rolig, før vi har en bindende klimalov, som i min optik har bund i borgernes klimalov. Det er klart, der er lang vej endnu, for det er en helt ny ting, vi skal lave, så det er en svær opgave, især fordi den lov skal være god og grundig.« 

Selv om klimaordførerne ser nogenlunde positivt på forhandlingerne, mener Troels Dam Christensen, der er god grund til at råbe vagt i gevær:

»Rigtig mange aktører er ude at sige, at klimaloven ikke må koste vækst, arbejdspladser, føre til skatter og afgifter eller lave ret meget om. Og hvis regeringen og dens støttepartier lytter for meget til det, så får vi en klimalov, hvor det er meget usikkert, om vi kan nå de mål, vi har sat os.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

Når det vælter frem med folk, der lige har købt et grønt slips eller grønne øreringe, må man være skeptisk. De mener jo ikke det samme med ordet, grøn. De fleste mener grøn vækst. Hvornår hører man nogen tale om grøn livsform, nedgang i overforbruget, bæredygtig omstilling, lokal fødevareproduktion?
Hvad er det for en omstilling, der ikke må koste noget og ikke må ændre vores luksusliv? Hvem har en vision for et samfund, der ikke skader de kommende generationer? Alternativet havde, og derfor er de røget ud på et sidespor. Befolkningen vil nødig have pungen op af lommen. Det er nok det, politikerne føler, siden vi endnu ikke har hørt, hvad omstillingen koster.

Morten Lind, Thomas Tanghus, Kim Øverup, Kim Vildnis, Erik Winberg, Arne Albatros Olsen, Toke Andersen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar

Den hastighed klimaforandringerne har nu, er ikke velegnet til en besindig dansk politik.

Niels-Simon Larsen, Vibeke Hansen, Kim Øverup, Arne Albatros Olsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Der er al mulig grund til at være betænkelig omkring forløbet af klimaforhandlingerne.
Ikke mindst efter den pludseligt opståede interesse for fremtidens klima hos de borgerlige, hvor den største interesse dog nok mest handler om indholdet i tegnebogen, frem for i hjertet.

Det vil da være fantastisk, hvis vi får en bred politisk klimaaftale, som arbejder med konkrete løsninger, og ikke bare med administrative fiksfakserier.
Jeg tror blot ikke, at den blå interesse er reel, men at det mere er et nødvendigt onde for ikke, at blive løbet over ende på den politiske dagsorden.
Derfor må jeg appellere til, at man straks man opdager, at nogen partier forplumrer forhandlingerne med politik, der ikke fører til konkrete tiltag, siger tak for denne gang, men vi skal videre.
Det vil koste arbejdspladser, men der vil komme nye. Det vil koste mange penge, men der vil også komme nogen ind igen.
Der er ingen acceptabel undskyldning for ikke, at arbejde fokuseret på en ansvarlig klimalov NU.

Niels-Simon Larsen, Thomas Tanghus, Kim Øverup og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Når Tivoli står under vand, kommer den brede accept af nødvendigheden af at forandre livsstil, måske?
Lige nu har jeg ærlig talt svært ved at få øje på ret meget, der virkelig lyser grønt. Ta' fx Kbh. H og deromkring... ok, økologiske og fair trade--tilbud findes, når man leder efter dem, men det er ikke der langt de fleste kunder/vælgere/borgere er! Endnu??
Hvad kommer mon først: Inger Støjberg dropper Coca Colaerne, Coca Cola bli'r grøn og fair - eller skærtorsdag falder på en fredag?

Morten Lind, Niels-Simon Larsen og Kim Øverup anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Jeg er næsten sikker på at socialdemokraterne er alt for konfliktsky mht. til at fornærme nogen med en ny og nødvendig klimalovgivning. For dem handler det primært om de signaler de kan sende til befolkningen.

"Og tro mig julepynten skal nok blive grøn igen i år".

Morten Lind, Niels-Simon Larsen og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Jan Henrik Wegener

Det virker som om nogle mener klima og relaterede problemer har nationale løsninger.
Måske skulle man droppe alle forestillinger om "grønne stormagter"?

Lad os give Socialdemokratiet ½ til max. 1 år mere. Og hvis de så stadig er fodslæbende - lad os få et nyt valg. Selv om den enkelte dansker piver, når det rammer hans pengepung, tror jeg alligevel at flertallet efterhånden godt kan se, at vi skal have nogle politikere der tør gennemføre den nødvendige grønne lovgivning - alle skal blot forpligtes til at bidrage så ingen "kører på frihjul".

Niels-Simon Larsen

Det varer ikke længe, før vi bliver præsenteret for den grønne regning, og hvis vi ikke gør, er det hele bare en omgang øregas.
Problemet består af to ting:
1. Vores søde arbejdsgivere skal have nogle flere penge til at skabe arbejdspladser.
2. Hvis vi ikke vil have gule veste i gaderne, må der hverken skæres på det ene eller det andet.
Kort og godt: Alle skal have mere, og hvis de ikke får det, så laver de ballade.
Naturen kan ikke bære mere frådseri, og det er den grænse, alle skal blive sig bevidst, og hvis vi ikke vil det, så braser det hele sammen. Det foregår ved, at moder natur tage krabasken frem, og så står himmel og jord i et.