Læsetid: 5 min.

Kristian Wendelboe: Budgetloven er en økonomichefs drøm. Men den er også et barn af sin tid

Det havde sin berettigelse, da budgetloven blev indført efter finanskrisen, mener direktør i KL, Kristian Wendelboe. Men hvis samfundet skal udvikles, har loven brug for at blive gjort langt mere fleksibel
I modsætning til andre af budgetlovens kritikere er direktør i KL, Kristian Wendelboe, ikke i tvivl om, at det var rigtigt at indføre loven. Men i dag er loven ikke længere tidssvarende.

I modsætning til andre af budgetlovens kritikere er direktør i KL, Kristian Wendelboe, ikke i tvivl om, at det var rigtigt at indføre loven. Men i dag er loven ikke længere tidssvarende.

Per Folkver

21. november 2019

Budgetloven er et produkt af sin tid. Den havde en klar berettigelse i tiden efter finanskrisen, men nu er det på tide, at politikerne tager stilling til, om kortsigtet og stram overholdelse af budgetterne skal trumfe alle andre hensyn.

Det mener direktør i Kommunernes Landsforening, Kristian Wendelboe.

Han har i mange år siddet i forhandlinger med Finansministeriet om kommuner og regioners økonomi og er ikke i tvivl om, at redskabet har været ekstremt effektivt:

»Det gør noget ved systemerne, at de får besked på, at uanset hvad, så står budgetoverholdelse over alt andet. Med budgetloven sender de et signal om, at udgifterne er præcis det her, og hvis der er nogen, der overskrider det, så får de hugget hovedet af, fordi der kommer en sanktion,« siger han.

Det er den psykologiske effekt af budgetloven, der har vist sig at forplante sig hele vejen ned igennem den offentlige sektor.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Nej, det er IKKE en god ting, fordi det bygger på en forkert opfattelse af offentlig økonomi, der i princippet er grænseløs, sålænge staten udsteder betalingsmidler i egen valuta.

Carsten Wienholtz, Susanne Kaspersen, Peter Beck-Lauritzen, Jens Larsen, Flemming Berger, Lasse Glavind, Alvin Jensen, Steen K Petersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Det giver mulighed for "hul" i kommunernes kasse. Hvem skal betale? "Regnedrengene" i region Midt kunne ikke regne ud, at udflytningen af sygehusene i Århus til Skejby kostede en extra MIA. Råder kommunerne over kvalificerede "regnedrenge"?
Pointen med at sikre værdier, er god nok. Det kunne evt. gives som ekstra bevilling fra Folketinget og så holdes indenfor den ene %. Altså reelt en halv % af BNP. Der er vel også lidt "håndøre" at hente internt i kommunerne ved at afskaffe "de gyldne håndtryk og fratrædelser".!