Læsetid: 8 min.

Kun én procent af handicappede ansøgere får dispensation til statsborgerskab

96 procent af handicappede, der søgte om statsborgerskab, fik dispensation under Thorning-regeringen. Under Løkke gjaldt det 11 procent. Nye tal viser, at kun én procent har fået dispensation under Mette Frederiksens regering. Ifølge ekspert tyder det på, at handicapkonventionen tilsidesættes
Den 19. september 2019 fik 59-årige Nouhad Ghezlan fra Humlebæk afslag på at blive dansk statsborger fra Udlændinge- og Integrationsministeriet. Nouhad Ghezlan står ikke alene med et afslag. Kun tre ud af 217 ansøgere med langvarige funktionsnedsættelser har således fået en dispensation af Indfødsretsudvalget, så de kan få statsborgerskab

Den 19. september 2019 fik 59-årige Nouhad Ghezlan fra Humlebæk afslag på at blive dansk statsborger fra Udlændinge- og Integrationsministeriet. Nouhad Ghezlan står ikke alene med et afslag. Kun tre ud af 217 ansøgere med langvarige funktionsnedsættelser har således fået en dispensation af Indfødsretsudvalget, så de kan få statsborgerskab

Rafael Yaghobzadeh

14. november 2019

Den 19. september 2019 fik 59-årige Nouhad Ghezlan fra Humlebæk et afslag fra Udlændinge- og Integrationsministeriet:

»Du kan ikke blive dansk statsborger nu.«

Hendes sag har været forelagt Folketingets Indfødsretsudvalg med henblik på dispensation, men en sådan ønskede udvalget ikke at give. Afstemningerne i Indfødsretsudvalget er hemmelige, og afslaget til Nouhad Ghezlan indeholdt ingen nærmere begrundelse.

Den 59-årige statsløse palæstinensiske kvinde står ikke alene.

Kun tre ud af 217 ansøgere med langvarige funktionsnedsættelser har således fået en dispensation af Indfødsretsudvalget, så de kan medtages på det lovforslag L 41 om meddelelse af indfødsret, der skal vedtages inden jul. Det svarer til en ’anerkendelsesprocent’ på kun én i de såkaldte sygdomssager.

Tallene fremgår af et svar fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til Peder Hvelplund (EL).

Seniorforsker og ekspert i indfødsret Eva Ersbøll fra Institut for Menneskerettigheder mener på den baggrund, at »der er noget helt galt i forhold til at overholde FN’s handicapkonvention«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Marianne Stockmarr
  • Peter Andersen
  • Christian Mondrup
  • Bjarne Bisgaard Jensen
Marianne Stockmarr, Peter Andersen, Christian Mondrup og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Undrer mig meget over artiklens tolkning, at det at være analfabet grundet manglende skolegang, skulle falde ind under FNs Handicapkonvention?