Interview
Læsetid: 4 min.

Marie Raasthøj Hansen vil ikke puttes i de sædvanlige seksuelle kasser længere

Selv om Marie Raasthøj Hansen har levet i flere heteroseksuelle forhold har den 32-årige længe vidst, at hun var noget andet og mere. For et år siden fandt hun ud af, at panseksuel passer bedst
Marie Raasthøj Hansen er panseksuel og polyamourøs. Derfor vil hun ikke – som mange andre unge – kategoriseres som noget bestemt seksuelt. 

Marie Raasthøj Hansen er panseksuel og polyamourøs. Derfor vil hun ikke – som mange andre unge – kategoriseres som noget bestemt seksuelt. 

Mathias Svold

Indland
5. november 2019

Marie Raasthøj Hansen har aldrig fundet sig helt tilpas med hverken titlen som heteroseksuel eller biseksuel. Men sidste år under en af Distortions gadefester i København talte hun med en ven, som havde et åbent forhold til sin kæreste. Vennen holdt lidt øje med kæresten, som talte med en anden mand.

»Som panseksuel tænder hun på de fleste, men hun kan godt have lidt svært ved at finde ud af, om hun egentlig har lyst,« forklarede vennen.

»Og det beskrev mit forhold til min seksualitet så godt,« siger Marie Raasthøj Hansen og forklarer, at panseksualitet handler om, at køn ikke er bestemmende for, hvem man er tiltrukket af, ligesom man kan være tiltrukket af transkønnede og nonbinære.

Men før sidste sommer har Marie Raasthøj Hansen ofte været i tvivl. Til daglig arbejder hun som koordinator i et kulturhus, og så er hun medstifter af og aktivist i Feministisk Initiativ.

Herfra kan Marie Raasthøj Hansen godt genkende billedet af, at der især blandt de helt unge kvinder er en bevægelse i gang seksuelt, hvor man ikke vil sættes i bås.

Ifølge den nye befolkningsundersøgelse blandt mere end 62.000 danskere, så betegner otte procent af de 15 til 24-årige kvinder deres seksuelle identitet som anden/uafklaret, men også blandt de 25 til 34-årige placerer fire procent af kvinderne sig i den uafklarede gruppe, selv om antallet af biseksuelle her er højere.

»I gamle dage ville jeg nok have kaldt mig selv biseksuel, men i dag ville jeg blive provokeret af inddelingerne i seksuel identitet, og derfor ville jeg også svare ’anden’ eller ’uafklaret’,« siger Marie Raasthøj Hansen og forklarer, at hun i starten af 20’erne troede, hun var biseksuel, fordi hun også var tiltrukket af og blev forelsket i kvinder, selv om hun levede i flere helt almindelige heteroseksuelle forhold.

»Men personligt kunne jeg ikke rigtig se mig selv som biseksuel. Det er en paraplyterm, der dækker det hele, men det betyder også, at man hurtigt føler sig usynliggjort, og det er hårdt, når man samtidig skal deale med at blive komfortabel i sin egen seksualitet,« forklarer Marie Raasthøj Hansen.

Slåskampe

At Marie Raasthøj Hansen sprang ud som panseksuel, har mest betydet noget inde i hende selv.

»Mine venner synes, det var lige meget. Også mine forældre var lidt ligeglade, og det er jo et stort privilegie, at der ikke bliver stillet så mange spørgsmål til min seksualitet i min nærmeste omgangskreds. Selv om der også har været nogle kritiske spørgsmål, så har de største slåskampe nok været med mig selv,« siger Marie Raasthøj Hansen.

Slåskampene drejer sig især om, hvad man gør, når man tager den heteroseksuelle jakke af, som man har haft på hele sit liv.

For mange unge er seksualiteten i dag mere flydende og foranderlig. Det er et billede, som Marie Raasthøj Hansen genkender.

For mange unge er seksualiteten i dag mere flydende og foranderlig. Det er et billede, som Marie Raasthøj Hansen genkender.

Mathias Svold

Marie Raasthøj Hansen har ofte talt med andre om at have en anderledes seksualitet som en del af hendes aktivisme i Feministisk Initiativ, men hendes egen seksualitet har hun været for skræmt og skamfuld til at handle på før de seneste år.

»Jeg har internaliseret så meget skam over mine egne lyster, så jeg har ofte virket mere frigjort, end jeg er,« forklarer Marie Raasthøj og forklarer, at selv da hun var i 20’erne og ofte gik på Vela og kyssede med andre kvinder, så gik hun alligevel hjem til sin mandlige kæreste og sov.

»For det er bare så meget nemmere at være heteroseksuel. Men problemet var, at jeg har pakket min seksualitet ned i en lille kasse,« siger hun.

Panseksualitet er også en kasse, men den passer Marie Raasthøj Hansen bedre end før, fordi der her også er plads til, at hun ikke er monogam og tænder på både trans- og nonbinære mænd og kvinder.

Hun tror, at for mange af de unge kvinder, der ligesom hende selv ikke vil betegnes som hetero-, homo- eller biseksuel, så handler det om, at seksualiteten er mere flydende og foranderlig. Så man kan være noget seksuelt i en periode, eller med en bestemt person, og så forandrer det sig igen.

»Ikke at jeg tror, det går over, og alle de her unge bliver heteroseksuelle med alderen,« siger Marie Raasthøj Hansen.

De helt unges mindre fastlåste forhold til køn og seksualitet har for Marie været en stor hjælp til at turde at springe ud og mærke efter, hvad hun egentlig selv har lyst til. Og det er blevet en del nemmere end for ti år siden.

I dag er der både kendte, der springer ud som panseksuelle, datingapps og steder, hvor du kan møde ligesindede, forklarer Marie Raasthøj Hansen, der lige nu ikke er i et forhold, men prøver at finde sig til rette i, hvem hun er seksuelt.

»På mange måder er det jo fantastisk at have mulighed for at mærke mig selv, og hvad jeg har lyst til, men det også vanvittig angstprovokerende. For det er så meget nemmere at date heteroseksuelle mænd, for det er jeg vant til, det har jeg lært fra barnsben, og vi har lært, at det heteronormative forhold opbygger ens selvværd, og det gør det rigtig svært at gøre noget andet,« siger Marie Raasthøj Hansen og forklarer, at hendes nyfundne seksuelle identitet også påvirker hende i positiv retning, fordi hun mærker efter og står mere ved sig selv.

»Og det er jo klart mere holdbart på den lange bane. Eller det regner jeg da med,« siger hun og bryder ud i et stort grin.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

'Men personligt kunne jeg ikke rigtig se mig selv som biseksuel. Det er en paraplyterm, der dækker det hele, men det betyder også, at man hurtigt føler sig usynliggjort, og det er hårdt, når man samtidig skal deale med at blive komfortabel i sin egen seksualitet,' forklarer Marie Raasthøj Hansen.
????
og
'Mine venner synes, det var lige meget. Også mine forældre var lidt ligeglade, og det er jo et stort privilegie, at der ikke bliver stillet så mange spørgsmål til min seksualitet i min nærmeste omgangskreds. Selv om der også har været nogle kritiske spørgsmål, så har de største slåskampe nok været med mig selv,' siger Marie Raasthøj Hansen.

Må jeg tilslutte mig gruppen af ligeglade, der omgiver denne Marie Raasthøj Hansen. Hvorfor er Information ikke også ligeglad? Verden brænder, for fanden. Skriv om noget væsentligt!

Jørn S. Pedersen, Søren Peter Langkjær Bojsen, Anina Weber, lars søgaard-jensen, Gert Friis Christiansen, Agneta Noregren, Hanne Ribens, Thomas Petersen, Carsten Wienholtz, erik pedersen, John Liebach, Kim Øverup, Martin Sørensen, René Arestrup, Ib Jensen, Christian Skoubye, arne tørsleff, Rolf Andersen, Per Meinertsen, Lise Lotte Rahbek, Jørn Stjerneklar, Malcolm McGugan, Niels Johannesen, Ete Forchhammer , Jane Doe, Mogens Holme, Benny Jensen, Tommy Gundestrup Schou og Morten Erlandsen anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

I antikken fandtes der blandt romere og grækere ikke et ord homoseksualitet, men i stedet ord der beskrev om man var den "modtagende/passive/"feminine" (hvis mandlig) part.

Ikke at man skal kopiere dem, men det er værd at perspektivere til fortiden af og til. Og hvem har sex med og forelsker sig i er, så længe der er tale gensidighed og modne mennesker jo ikke så meget identitet som en handling , og måske var det godt at man vendte tilbage til netop lidt af dét syn på seksualitet.

Thomas Petersen, Dennis Tomsen og John Liebach anbefalede denne kommentar
Niels Johannesen

Jeg vil også gerne - sammen med Jens Christian Jacobsen ovenfor og Marie Raasthøj Hansens omgangskreds - tilslutte mig gruppen af ligeglade.

Drop navlepilleriet og brug energien (og spaltepladsen!) på nogle rigtige problemer.

Anina Weber, Jannick Sørensen, Agneta Noregren, Thomas Petersen, Peter Beck-Lauritzen, Mogens Holme og John Liebach anbefalede denne kommentar

Ideologisk seksualitet?

Der går vedholdende rygter om, at folk i køns- og sexideolologiske kredse og subkulturer går og bøvler enormt og sommetider skamfuldt med deres heteroseksualitet, fordi det frygtes at gøre dem reaktionære og ude af stand til at tage del i avantgarden, som flytter normer og grænser.

Det kan sagtens være, at Marie Raasthøj Hansen vitterlig er seksuelt flydende, men hun er også dybt involveret i ideologisk aktivisme, hvor man anser idealmennesket for at være en, der skubber til normer.

Retfærdigt eller ej: Man er ved at røre seksualitet og ideologi sammen i en filtret, uadskillelig klump, så det umiddelbart biologisk betingede begærsmønster dårlig kan skelnes fra idéen om, at det er heroisk og måske ligefrem etisk at være en af de anderledes.

Tal om emnet med en SOSU i Grindsted næste gang.

Jørn S. Pedersen, Søren Peter Langkjær Bojsen, Anina Weber, lars søgaard-jensen, Agneta Noregren, Dennis Tomsen, John Liebach, Nike Forsander Lorentsen, René Arestrup og Niels Johannesen anbefalede denne kommentar

Marie Raasthøj vil ikke puttes i en seksuel kasse, men har det fint med at putte sig selv i kassen panseksuel???

jens christian jacobsen, Niels Johannesen, Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Jannick Sørensen og Agneta Noregren anbefalede denne kommentar

@David Wedege

Jamen selvfølgelig, rigtige livsnydere er reaktionære. Revolutioner er for flagellanter.

@Henrik Brøndum

Jeg tror ikke, at ideofili er det rene selvpineri. Det er måske et svarende spejlvendtbillede af mennesker, som primært at idealistiske grunde presser sig selv ned i en traditionel kernefamilierolle.

Ideofili er ikke kun for alternative. Jeg ville nok bare udtrykke, at man hos avantgarden kan være lige så idéstyret i sin adfærd, som man er i det øvrige samfund. Og i mindre grad så frisatte, som de går og regner med.

Marianne Ljungberg

Jeg forstår ikke det indforståede spor i denne tråd, men jeg er ikke nonbinær, bi, trans, ligeglad, lesbisk,pan...så derfor siger jeg at jeg tiltrækkes af det kvindelige. Det kvindelige. Kan jeg så blive puttet i en kasse og alligevel gå glad ud i verden og blive frikendt?

Henrik Ljungberg, 72 år.