Læsetid: 8 min.

På landsmøde med nyt formandskab: »Venstres projekt skal være ikke at have et projekt lige nu«

Venstres medlemmer er klar til at se fremad – til en fremtid præget af Venstre-politik, der ikke behøver være anderledes, end den er i dag. Sådan lyder det blandt dem, Information talte med i Herning på weekendens landsmøde, hvor den nye formand og næstformands udmeldinger om muslimer også blev diskuteret
Weekendens landsmøde i Venstre var det første ordinære landsmøde i Venstre, siden Jakob Ellemann-Jensen og Inger Støjberg overtog formandskabet fra Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen i september. Efter måneders intern uro var der bred enighed blandt ledelse og menige medlemmer om, at nu skal partiet videre.

Weekendens landsmøde i Venstre var det første ordinære landsmøde i Venstre, siden Jakob Ellemann-Jensen og Inger Støjberg overtog formandskabet fra Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen i september. Efter måneders intern uro var der bred enighed blandt ledelse og menige medlemmer om, at nu skal partiet videre.

Henning Bagger

18. november 2019

Jakob Ellemann-Jensen høster stort bifald i den stuvende fulde kongressal, da han går mod det blå og hvide podium for at holde sin første store formandstale på Venstres årlige ordinære landsmøde.

Flere – i hvert fald iagttagere og kommentatorer i medierne – har ventet spændt på at høre, om den nye formand vil introducere et nyt projekt for Venstre.

Den 46-årige Ellemann taler længe om erhvervslivet, den grønne dagsorden og udlændinge – det vender vi tilbage til.

Men henimod slutningen af hans tale står det klart: Der kommer ikke noget nyt, stort projekt fra talerstolen på dette års landsmøde. For »Venstre skal man vide, hvor man har«, som den nyslåede formand slår fast flere gange.

»Op til mødet har folk spurgt: Skal vi lave det hele om? Men ikke et eneste medlem af Venstre har spurgt mig om det samme,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

Weekendens landsmøde i Venstre er det første ordinære landsmøde, siden Jakob Ellemann-Jensen og Inger Støjberg overtog formandskabet fra Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen i september. Efter måneders intern uro skal partiet videre.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

I 2001 vandt Fogh ved at kaste sit lod i Pia K. skål. Og de fik flertal VKO i 9 år, de kunne køre som de ville. Pia K fik det, som hun ønskede, Fogh mødte ingen modstand i medierne , ingen kritik. Og S var ude i kulden, dybt frusterende. Den rolle har Venstre nu, men tro mig Ellemann vil få spørgsmålet igen og igen, hvad er Venstres projekt. Løkke har jo slået tvivl om, hvem Venstre faktisk er.
Er V et landboparti eller et byparti eller hvad ? Man taler om et SV samarbejde, ja, men SV regering nej tak.
S brugte fire år til at forberede det, de står for i dag, og de er så velforberedte. Mette F er meget velforberedt . Og når Støjberg ret flabet udtaler, at man kan se, MF er børnenes statsminister, på det ministerhold hun har sat, så er det ikke sjovt, det er frækt og dumt sagt. Som da Ellemann sammenlignede S med Nordkorea.
Løkke gjorde V til en del af sit liv, han formede egen politik i eget hoved, nu skal Ellemann gøre det med baglandet, men ting tager tid.

"Vi kan jo ikke bevæge os længere ind mod midten, for der er vi jo sådan set allerede og har altid været". ? Siden hvornår?

Holger Skjerning

Jakob Ellemann udtalte, at der ikke kommer et nyt projekt ved dette landsmøde. Men det betyder vel, at der kommer en plan næste gang! - Og jeg opfatter det som en "efterlysning" af gode ideer til fremtiden! - Her kommer en!
Jeg vil minde om, at især Venstre engang havde STORE visioner på energi- og klimaområdet. Efter energikrisen 1973/74 gik debatten på, om vi skulle erstatte olie- og kulforbruget med atomkraft. Og her var Venstre førende!
I 1976 udgav de bogen: "Den nødvendige atomkraft". På 90 sider forklarer 12 teknikere og videnskabsmænd, hvor genialt det ville være, hvis også Danmark kunne få det meste af strømmen fra atomkraft. Alene i Europa havde 14 lande reaktorer, og yderligere 5 byggede en eller flere. Bogen forklarer, hvordan et atomkraftværk virker, om uran, sikkerhed og affald. Den slutter med at sammenligne fordele og ulemper ved forskellige energikilder. Og det nævnes (for 43 år siden!), at den dannede CO2 fra kul, olie og gas kan øge Jordens temperatur, "Drivhuseffekten" og skabe problemer med højere vandstand og oversvømmelser.
Så hvis partiet Venstre virkelig ønsker at gøre en forskel, så skal de melde ud, at der i hele verden kun er to store, stabile energikilder, der kan levere CO2-fri energi. Det er vandkraft og atomkraft, - suppleret af biomasse.
Mange opinionsmålinger har vist, at der er større forståelse for udnyttelse af atomkraft blandt den brede befolkning, - end blandt politikere.
Det kan partiet Venstre ændre, hvis de vil!

Ole K. Ersgaard

Er der ikke snarere brug for en oprydning - en revitalisering - blandt de politiske partier?

Hvorfor ikke samle alle røde partier i et parti - det røde parti?; de socialliberale i et lyslilla parti og de reelt borgerlige i et blåt parti?
Ved samme lejlighed bør spærregrænsen hæves til 15%.

Tre partier vil gøre det mere overskueligt for den enkelte vælger og gøre det vanskeligere at anvende “Løkkes” strategi - “går den - så går den”, hvor der siges ét, men gøres noget andet.
Og det er jo ikke kun Venstre, der praktiserer den strategi til perfektion.

Vælgeren bliver tvunget til at sætte sig ind i, hvad den enkelte politiker står for - og ikke blot nøjes med hvad partiet melder ud før, under og efter valgkampen.

For kigger man fx blot på VLAK+DF´s flertal i perioden 2015-19, var der jo ikke meget at råbe hurra for som borgerlig/liberal vælger, hvis man havde sat sit kryds v/et af disse partier.
Det var jo i princippet en fortsættelse af HTS regeringen, hvor de Radikale dominerede regeringsgrundlaget fuldstændigt.

Den eneste reelle forskel på en S-ledet henholdsvis V-ledet regering har jo de seneste 18 år vist sig at være retorikken og underholdningsværdien - ikke sandt?

Og hvorfor mon?

Ole K. Ersgaard
Erhvervsøkonom MDM, PD
2019-11-24