Nyhed
Læsetid: 2 min.

Partier kræver redegørelse efter ny udvikling i teledata-skandale

Enhedslisten, De Radikale og Dansk Folkeparti vil have svar på, om der blev reageret, da Rigspolitiets ledelse blev advaret om problemer med teledata. Advarslen kom, ni år før teledatasagen kom frem i offentligheden
Jørn Holm-Pedersen arbejdede i 13 år med at analysere teledata i Rigspolitiet. I august 2010 sendte han en mail til en leder i Nationalt Efterforskningsstøttecenter (NEC) om fejl i teledata, som han havde modtaget fra Rigspolitiets telecenter.

Jørn Holm-Pedersen arbejdede i 13 år med at analysere teledata i Rigspolitiet. I august 2010 sendte han en mail til en leder i Nationalt Efterforskningsstøttecenter (NEC) om fejl i teledata, som han havde modtaget fra Rigspolitiets telecenter.

Catrine Ertmann

Indland
22. november 2019

Reagerede Rigspolitiets ledelse, da en medarbejder i 2010 advarede om alvorlige problemer i den enhed, der håndterer teledata?

Det kræver Dansk Folkeparti, Enhedslisten og De Radikale svar på, efter at den tidligere medarbejder Jørn Holm-Pedersen torsdag stod frem i Information.

»Vi skal lige huske på, at det kan være sådan, at uskyldige er blevet dømt, og skyldige er gået fri. Så vi har brug for, at justitsministeren fortæller, hvad man har gjort med de oplysninger fra den pågældende medarbejder,« siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup.

»Det ville jo være udmærket, hvis man i 2010 udbedrede de problemer, der var, men det ser bare ikke ud til at være tilfældet. Ellers havde vi jo ikke haft teledatasagen nu,« siger han.

Teledatasagen kom frem i offentligheden i sommer og handler om, at der i en årrække har været problemer med politiets håndtering af de oplysninger om telefontrafik, som teleselskaberne logger. Torsdag kunne Information så fortælle, at Rigspolitiets øverste ledelse allerede ni år forinden var blevet orienteret om problemer i den enhed, der håndterer teledata.

»Jeg synes, det viser, at vi overhovedet ikke er nået til bunds i sagen,« siger Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund.

Jørn Holm-Pedersen arbejdede i 13 år med at analysere teledata i Rigspolitiet. I august 2010 sendte han en mail til en leder i Nationalt Efterforskningsstøttecenter (NEC) om fejl i teledata, som han havde modtaget fra Rigspolitiets telecenter. Han advarede samtidig om, at Telecenterets medarbejdere var inkompetente og savnede kendskab til brugen af teledata og til, hvordan data skulle fortolkes.

Stærkt bekymrende

Telecenteret er den enhed i Rigspolitiet, der på begæring fra efterforskere i de enkelte politikredse indhenter teledata fra teleselskaberne. Det er i Telecenteret, at de store problemer med databehandling, der er omdrejningspunktet i den aktuelle skandale, har fundet sted.

»Det er stærkt bekymrende, hvis man har haft kendskab til inkompetence i Telecenteret i 2010 og igennem ni år ikke har gjort noget ved det,« siger De Radikales retsordfører, Kristian Hegaard, der nu har stillet spørgsmål til justitsministeren om sagen.

Den pågældende NEC-leder svarede Jørn Holm-Pedersen, at han ville vende tilbage, men det skete ikke. Få måneder efter sagde Jørn Holm-Pedersen op. I forbindelse med sin fratrædelse skrev han en mail til rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg og vedlagde sin oprindelige advarsel til NEC-lederen med en bemærkning om, at han havde forsøgt »at gribe ind«. Heller ikke rigspolitichefen vendte imidlertid tilbage.

Til Information har Rigspolitiet oplyst, at Jens Henrik Højbjerg videresendte mailen til lederen af Politiområdet – den del af Rigspolitiet, som Telecenteret hører under. Rigspolitiet har ikke kunnet svare på, om man foretog sig noget konkret.

»Det virker lidt, som om mailen forsvinder i ingenting,« siger Peter Skaarup.

Information har forgæves forsøgt at få en kommentar fra justitsminister Nick Hækkerup (S). Justitsministeriet henviser til, at der er samråd i næste uge, »hvor hele sagen skal diskuteres med Folketinget«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Welcome to the Banana-state in the North.. :-(

Anne-Marie Krogsbøll, Carsten Wienholtz, Jesper Frimann Ljungberg, Gert Romme, Knud Chr. Pedersen, Egon Stich og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Har ledende politifolk mon fået lønbonus for opklaringsmål i den forgangne periode? Man kan i hvert fald godt få en tanke, at det ikke er retssikkerheden (især andres), der har fyldt mest i deres behovspyramide...

Magt korrumperer, og det gør lønbonusser også...

Eva Schwanenflügel og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar