Læsetid: 3 min.

Rektor igangsatte undersøgelse efter oksekødsrapport. Nu vil han ikke stille op til interview

En undersøgelse af rapporter fra centret bag oksekødsrapporten på Aarhus Universitet er blevet kraftigt kritiseret af eksperter. Men offentligheden kan ikke få svar på, om universitetets rektor bakker op om resultaterne af undersøgelsen
Efter at have fået afslag på et interview har Information skriftligt bedt rektor Brian Bech Nielsen svare på, om han bakker op om undersøgelsens konklusion om, at der alene er tre alvorlige fejl i de 55 rapporter. Men det har han ikke svaret på.

Efter at have fået afslag på et interview har Information skriftligt bedt rektor Brian Bech Nielsen svare på, om han bakker op om undersøgelsens konklusion om, at der alene er tre alvorlige fejl i de 55 rapporter. Men det har han ikke svaret på.

Pressefoto

23. november 2019

Rektoren på Aarhus Universitet, Brian Bech Nielsen, vil ikke stille op til interview, efter at hans universitet har fremlagt resultaterne af en intern undersøgelse af rapporter fra centret bag den såkaldte oksekødsrapport. Dermed kan offentligheden ikke få indblik i, hvad den øverste ansvarlige på universitetet mener om den kraftige kritik, eksperter har fremsat af undersøgelsen.

Det var ellers Brian Bech Nielsen selv, der sammen med den ansvarlige dekan besluttede, at alle rapporter baseret på samarbejder med private virksomheder og interesseorganisationer inden for de seneste fem år skulle gennemgås »med henblik på at afklare eventuelle problematiske forhold«.

Tidligere har Brian Bech Nielsen udtalt sig til Information om oksekødsrapporten, som han kritiserede i kraftige vendinger. Det skete efter Informations afdækning af, at landbrugsorganisationer blandt andet havde skrevet hele afsnit i rapporten, der over for offentligheden blev præsenteret som uvildig forskning. Det var også rektor, som tog initiativ til, at rapporten skulle trækkes tilbage. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • lars søgaard-jensen
  • Eva Schwanenflügel
  • Søren Kramer
  • Hanne Utoft
  • Steen K Petersen
  • Palle Yndal-Olsen
lars søgaard-jensen, Eva Schwanenflügel, Søren Kramer, Hanne Utoft, Steen K Petersen og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steen K Petersen

For det snart ikke en ende med uredelig forskning på Aarhus universitet.

Vi alle lider under det, også landbruget.

I årevis har udslippet af drivhusgasser fra landbruget været undervurderet på grund af en fejl i udredninger fra Aarhus Universitet. Flere partier er bekymrede.

Jeg er meget meget bekymrede og det kalder på en undersøgelse, fra Nævnet for videnskabelig uredelighed og hvis de ikke kommer på banen nu i denne sag, så står vores universiteter, med et alvorligere forklarings problem.

https://politiken.dk/indland/politik/art7508719/Landbrugets-udledning-af...»markant-højere«-end-antaget

Mogens Holme, Palle Yndal-Olsen, lars søgaard-jensen, Tue Romanow og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Hehe,det kødben bliver bare ved med at give lunser fra sig, ikke dårligt for den mindst ringe. Ikke helt på niveau med Berlingskes Danske Bank sag, men, i kan godt får den blæst deropad.
Nu står Århus universitet for skud, men, jeg er ikke i tvivl om at tilsvarende mudder kan findes på de andre institutioner. Fra forskning til faktura tillod at erhverv måtte støtte/købe og så er det selvfølgelig blevet derefter. Personligt synes jeg dog man skal tage sin sølvpapirs hat lidt forsigtigt på hvis "sponsoret af" deklarationen, som ens automat reaktion, altid underkender det forskningsmæssige indhold. Men, denne sag går på form og ikke indhold så who cares.

Der var brok fra erhvervslivet om, at de havde problemer med at finde folk der ville tage ansvar.

Måske de skulle tænke lidt over hvad eksempler folk egentlig har at leve op til, før de klager.
Erhvervslivets evige undskyldning om, at de har tillid til at myndighederne stopper dem, hvis de gør noget forkert, er sgu ikke et eksempel på at tage ansvar.
Samme gælder undskyldningen om "kun at være ansvarlig for profit", for så har de droppet alt om ansvar og pligter, som politikerne påstår danskere har at leve op til, blot ved at være borger.

Vi betaler over 14 milliarder årligt fordi der er problemer med "u kvalificerede danskere", og ser gang på gang, hvordan såkaldte højt uddannede, der går forresten i at bedømme deres landsmænd som u kvalificerede, selv leverer sjusk, og skræder historier for høj løn. Så tro da pokker vi andre skal betale 14 milliarder, til limen der holder dem på stolen.

Den udbredte brug af "eksperter" som “sandhedsvidner" bør udsættes for kritik.
Når journalister mangler viden, kan de altid citere "eksperter" for et aller andet, der kan bruges som afsæt til at skabe historier.

Problemet bag den verserende historie om forskning på Aarhus Universitet kan ikke løses af journalister.
Måske kan hoveder rulle, så handlekraft kan signaleres. Men dette løser i sig selv ikke noget.

Jeg kan godt forstå, hvis rektor på Aarhus Universitet ikke vil deltage i en skandalesøgende jagt, hvor “eksperter” altid er klar til at levere skyts til den fortsatte jagt.
Forskningsverdenen har mange problemer, der rækker langt videre end den verserende historie om klimaforskning.

Disse problemer kan kun løses, hvis hele systemet og dets indbyggede incitamentsstrukturer ændres fundamentalt, så ingen belønnes for andet end at deltage i frembringelse af nye indsigter.
- På en måde der gør det legalt at tage fejl.
- Og på en måde der anerkender at samarbejde er langt vigtigere end individuelle bidrag.

Eva Schwanenflügel

"Bortset fra en skriftlig kommentar på universitetets hjemmeside om, at »det er vigtigt at holde fokus på det fremadrettede«, har han ikke udtalt sig om sagen."

Det er bare den dårligste undskyldning i verden, at man bør 'fokusere fremadrettet' - rent bortset fra at det er en smadderirriterende formulering, der efterhånden bruges i enhver tænkelig sammenhæng.

Mogens Holme, Palle Yndal-Olsen, Jan Eskildsen, Steen Obel, lars søgaard-jensen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

Uanset at det kunne være interessant at høre, hvad rektoren for Danmrks ubetingede bedste og højest rangerede universistet mener om dette og hint, så er han jo altså IKKE først og fremmest sat i verden for at lave pressebetjening.

Forstå det hvem som kan, men hans kerneopgave er en anden. En HELT anden.

God weekend.

Som det er nogle bekendt, er der forskel på holdninger, følelser og eksakt viden. På det punkt slår klimaforskning alle andre typer forskning eksponientiel.