Nyhed
Læsetid: 3 min.

Rigspolitichefen blev advaret om »den absolut ypperste inkompetence« i politiets telecenter allerede i 2010

Ni år før sagen om fejl i teledata kom frem i offentligheden, advarede en medarbejder i Rigspolitiet om alvorlige problemer i den enhed, der håndterer teledata. Advarslen nåede politiets absolutte top, men Rigspolitiet kan ikke svare på, om der blev reageret
»Jeg kunne allerede dengang levende forestille mig, at det her kunne bringe nogle uskyldige mennesker i fængsel,« siger Jørn Holm-Pedersen.

»Jeg kunne allerede dengang levende forestille mig, at det her kunne bringe nogle uskyldige mennesker i fængsel,« siger Jørn Holm-Pedersen.

Cathrine Ertmann

Indland
21. november 2019

En erfaren medarbejder advarede allerede i 2010, ni år før teledataskandalen begyndte at rulle, den allerøverste ledelse i Rigspolitiet om alvorlige problemer i den enhed, der håndterer teledata.

Det fortæller den tidligere medarbejder, Jørn Holm-Pedersen, til Information. Og det understøttes af dagbogsnotater og en mailkorrespondance, Information har set.

»Jeg kunne allerede dengang levende forestille mig, at det her kunne bringe nogle uskyldige mennesker i fængsel,« siger Jørn Holm-Pedersen.

De nye oplysninger kommer frem, efter at Rigsadvokaten tidligere på måneden besluttede at udvide undersøgelsen af afsluttede straffesager, hvor teledata har indgået, til at gå helt tilbage til netop 2010. Tidligere har undersøgelsen kun omfattet sager fra 2012 og frem.

Advarslerne stiller Rigspolitiets ledelse i et dårligt lys, mener Jesper Lund, der er formand for IT-Politisk Forening.

»Man har haft en helt utilstrækkelig håndtering af teleoplysninger, og man har tilsyneladende set igennem fingre med de advarsler, der – viser det sig nu – har været i helt op til ni år,« siger han.

Fra 1997-2010 arbejdede Jørn Holm-Pedersen med at analysere teledata i Rigspolitiet. I august 2010 opstod en sag, der fik ham til at sætte spørgsmålstegn ved sin ansættelse i politiet. Indtil da havde han været vant til at arbejde med rådata, som han fik direkte fra teleselskaberne. Denne gang fik han et datasæt, der havde været igennem Rigspolitiets Telecenter. Det var så fejlbehæftet, at det ikke kunne »bruges til noget som helst«, fremgår det af hans dagbog.

Telecenteret er den enhed i Rigspolitiet, der på begæring fra efterforskere i de enkelte politikredse indhenter teledata fra teleselskaberne. Det er i Telecenteret, at de store problemer med databehandling, der er omdrejningspunktet i den aktuelle skandale, har fundet sted.

I en skriftlig kommentar til Information kalder Rigspolitiet det »nærliggende«, at en af de fejl, Jørn Holm-Pedersen påtalte, er identisk med en fejl, der kom til offentlighedens kendskab i år. Fejlen resulterede ifølge en redegørelse fra revisionsfirmaet Deloitte i en forskydning af mastekoordinater med cirka 222 meter. 

De specifikke tekniske problemer var imidlertid ikke Jørn Holm-Pedersens eneste anke. 

Inkompetence og uvidenhed

Generelt var det Jørn Holm-Pedersens opfattelse, at medarbejderne i Telecenteret var inkompetente og savnede grundlæggende teknisk viden. Det havde han blandt andet oplevet, når han havde dem på kursus i databaseteknik, fortæller han. Og det følte han sig kun yderligere bekræftet i efter den konkrete sag med det fejlbehæftede datasæt.

Jørn Holm-Pedersen henvendte sig derfor til en ledende medarbejder i Rigspolitiets Nationalt Efterforskningsstøttecenter (NEC) og bad vedkommende om at »få Telecenterets håndtering af teledata på sporet igen«, fremgår det af en mail, Information har set.

Efterfølgende skrev Jørn Holm-Pedersen til NEC-lederen, at han var »bange for, at det er for sent«. Ud over de konkrete tekniske problemer advarede han om, at »man i Telecenteret har samlet den absolut ypperste inkompetence fsv angår systemdesign«, og at medarbejderne i enheden ikke havde det fornødne »kendskab til brugen af teledata eller kendskab til, hvordan operatørernes data skal fortolkes«.

Den ledende medarbejder i NEC svarede, at der skulle holdes et møde, og at vedkommende ville vende tilbage. Jørn Holm-Pedersen hørte dog aldrig noget, og få måneder senere indgav han sin opsigelse.

I den forbindelse sendte Jørn Holm-Pedersen i december 2010 en email til politiets allerøverste chef, rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg, hvor han beskrev, hvorfor han stoppede i politiet, og vedlagde sin oprindelige advarsel til NEC-lederen.

»Nedenstående kopi af mailkorrespondance viser, at jeg har forsøgt at gribe ind,« skrev Jørn Holm-Pedersen.

Heller ikke Rigspolitichefen vendte tilbage.

I en skriftlig kommentar til Information oplyser Jens Henrik Højbjerg, at han videresendte Jørn Holm-Pedersens mail »til rette vedkommende«, altså den daværende leder af Politiområdet, som er den del af Rigspolitiet, Telecenteret hører under.

Adspurgt om Rigspolitiet foretog sig noget konkret baseret på Jørn Holm-Pedersens advarsel, svarer politiets presseafdeling:

»Der er tale om forhold, der ligger ni år tilbage i tiden, men Rigspolitiet har løbende forsøgt at optimere arbejdet i Telecenteret. Udfordringerne i den forbindelse er beskrevet i redegørelsen.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Personlig var jeg udsat for politiets inkompetance i 2001, så lad være med at tro, at politiet er til borgernes skyld. De tænker først og fremmest på sig selv.

Kristian Fogh Thomsen, Alvin Jensen, Carsten Wienholtz, Carsten Mortensen, Ervin Lazar, Ole Frank, Tommy Clausen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar

Jeg håber at de omtalte forhold får lige så meget opmærksomhed fra alle medier med graver ressourcer, som lukningen af radio 24syv fik.
Det er jo godt nok ikke jurister i Radio- TV nævnet, det drejer sig om, kun Rigspolitiet, men alligevel..

Jan Eskildsen, Jens Kofoed, Alvin Jensen, Carsten Wienholtz, Maia Aarskov, Birte Pedersen, Bjarne Andersen, Ole Frank, Eva Schwanenflügel og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar

Vi skal have en debat om hvad "ukvalificeret dansker" er for en størrelse.

Dette er ikke blot forbryderisk inkompetence. Skandalens dimensioner er også knyttet til de ledende politiembedsmænds bonusordninger/resultatløn. Der er adskillige straffelovsparagraffer, der bør komme i spil.
dennis Madsen
ålsgårde

Jan Eskildsen, Tommy Clausen, Jens Kofoed, Alvin Jensen, Ib Christensen, Carsten Wienholtz, Kim Houmøller og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Ihukommende at der var 24 timers BREAKING NEWS omkring Danmarks kvalificering til deltagelse i det kommende EM i fodbold, er det jo slående hvordan denne ret så epokegørende 'smoking gun' med dirrende pil rettet mod politietatens øverste ledelse forbigås i larmende tavshed af alle andre landsdækkende medier..

Jan Eskildsen, Tommy Clausen, Lillian Larsen, Kristian Fogh Thomsen, Kurt Nielsen, Flemming Berger, Werner Gass, Jens Kofoed, Alvin Jensen, Ib Christensen, Mogens Holme, Tue Romanow, Bjarne Andersen, Carsten Wienholtz, Maia Aarskov, Anders Reinholdt, Birte Pedersen, Katrine Damm, Knud Chr. Pedersen, P.G. Olsen, Kim Houmøller, Ole Frank og Daniel Joelsen anbefalede denne kommentar

Eva, bare borgerne i dette land for fodbold og sport, så skrodt op med resten. Intet nyt under solen Romerne byggede collumseum så "massen" kunde få underholdning, og det er for 2000 år siden. I dag har vi fjernsynet med alle typer af sport.

Hvor går man hen med sin frustration? Intet parti passer mig og nogen er i øvrigt for passive.