Baggrund
Læsetid: 4 min.

S: Udflytning af uddannelser og nye nærhospitaler skal redde yderkommunerne

Nye uddannelsesinstitutioner, flere landbetjente og nærhospitaler. Sådan vil S modvirke, at arbejdsstyrken flytter fra yderkommunerne og mod de større byer
Den skæve befolkningsudvikling sker blandt andet som følge af de seneste års politiske tiltag om centralisering af uddannelsestilbud og andre offentlige institutioner. Det konstaterer AE Rådet i analysen af danskernes flyttemønstre.

Den skæve befolkningsudvikling sker blandt andet som følge af de seneste års politiske tiltag om centralisering af uddannelsestilbud og andre offentlige institutioner. Det konstaterer AE Rådet i analysen af danskernes flyttemønstre.

Mikkel Østergaard

Indland
2. november 2019

Socialdemokratiet vil skabe nye arbejdspladser uden for byerne ved blandt andet at oprette nærhospitaler, flere landbetjente og oven i det enten oprette eller udflytte uddannelsesinstitutioner.

Det skal modvirke en tendens, som længe har gjort sig gældende, og som blandt andet bliver dokumenteret i en ny analyse af danskernes flyttemønstre fra AE Rådet.

Tendensen er, at folk i beskæftigelse flytter fra yderkommunerne og rykker tættere på storbyerne, mens folk på overførselsindkomster og uden beskæftigelse flytter til landets yderkommuner.

»Vi kan ikke lukke øjnene og vente på, at kommunerne løser det selv. Christiansborg har et ansvar for, at den udvikling ikke bliver ved,« lyder det fra Socialdemokratiets boligordfører, Henrik Møller.

Venstre er dog skeptisk over for Socialdemokratiets løsningsforslag.

»Vi vil se, hvordan de vil gennemføre udflytningen. Det giver kun mening, hvis man får samme kvalitet som inde i byerne. Det skal for eksempel ikke være et andenrangssundhedstilbud,« siger Venstres ordfører for landdistrikter og øer, Peter Juel-Jensen.

Investering i yderområderne

Den skæve befolkningsudvikling sker blandt andet som følge af de seneste års politiske tiltag om centralisering af uddannelsestilbud og andre offentlige institutioner. Det konstaterer AE Rådet i analysen af danskernes flyttemønstre.

»Mange folkeskoler er lukket, og nogle steder giver den fysiske og digitale infrastruktur udfordringer for at fastholde og tiltrække virksomheder«, skriver rådet.

Og det er netop centraliseringen, Socialdemokratiet vil gøre op med i de kommende års tiltag:

»Vi ved, at infrastruktur er helt afgørende for at erhvervsudvikle yderområderne. Derfor vil vi genetablere nogle af de institutioner, som blev fuldstændig fjernet af den tidligere regering med afsæt i centralisering og effektivisering,« siger Henrik Møller, der blandt andre nævner uddannelser til pædagog, sygeplejerske og jordemoder.

Henrik Toft Jensen, lektor ved Roskilde Universitet og medforfatter til bogen ‘Udkantsdanmark myte eller realitet’, mener også, at manglen på uddannelser i lokalområderne medvirker til den høje fraflytningsprocent:

»Hvis der ikke er uddannelsesinstitutioner i områderne, så flytter de unge væk og tager en uddannelse et andet sted«, siger han.

Hans Thor Andersen, forskningschef ved Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet, mener dog, at det væsentligste ikke er, hvor folk bliver uddannet.

»I 20’erne flytter de fleste hjemmefra og mod universitetsbyerne, men det afgørende er, hvor de flytter hen efter endt uddannelse. Og det er klart, at der er kommuner, der trækker sorteper i den ligning«, siger han.

AE Rådets direktør, Lars Andersen, påpeger, at der ikke er nogen lette løsninger på den skæve befolkningstilvækst, men at løsningen findes i en kombination af uddannelse, erhvervs- og infrastrukturpolitik og en politisk vilje til at investere mere i yderområderne.

V: Socialdemokratiet øger flugten til byerne

Venstres Peter Juel-Jensen er åben over for mere decentralisering, men savner svar på, hvordan regeringen vil gennemføre oprettelsen af nærhospitaler og -politi:

»Hvad det er for nogle nærhospitaler, der skal rykke ud? Hvor er det helt konkret, der skal oprettes nærpolitienheder? Og hvor kommer finansieringen fra? Indtil jeg ser et konkret forslag, betragter jeg det som varm luft,« siger han.

Peter Juel-Jensen mener desuden, at Socialdemokratiet på flere områder modarbejder mulighederne for vækst i yderområderne:

»Når S vælger at lægge it- og bredbåndspuljen ned, som Venstre iværksatte, så fortsætter vi med at have mange steder i Danmark, hvor der ikke er dækning. Det fremmer ikke erhvervsudviklingen i lokalområderne. Og det gør generationsskiftebeskatningen heller ikke. Mange familieejede virksomheder ligger i landdistrikterne og er grundlag for både vækst og beskæftigelse,« siger Peter Juel-Jensen.

Udflytning af statslige arbejdspladser

Den tidligere Venstre-regering vedtog i 2015 at flytte 3.900 statslige arbejdspladser fra hovedstaden og ud i landets øvrige kommuner. Den efterfølgende VLAK-regering vedtog yderligere udflytninger af statslige arbejdspladser, som i dag er oppe på knap 5.500.

Men udflytningen af arbejdspladser er blevet modvirket af andre politiske beslutninger, mener de i AE Rådet.

»Man flytter statslige arbejdspladser ud for at modarbejde fraflytningen, mens man på den anden side har centraliseret uddannelser omkring storbyer, kørt besparelser over for kommunerne og meget mere, som har kostet flere job, end udflytningen har givet,« siger Lars Andersen.

Ifølge forskningschef Hans Thor Andersen burde man – i stedet for blot at udflytte statslige arbejdspladser – foretage analyser af hver enkelt kommune og derudfra vurdere, hvad de enkelte kommuner har brug for.

»Man er nødt til at kigge på situationen i de enkelte kommuner. I Vestjylland er der mangel på arbejdskraft, på Lolland er der mangel på arbejdspladser – det er ikke det samme. Så det hjælper ikke at skaffe flere arbejdspladser til Vestjylland, hvis ikke der følger arbejdskraft med. Og omvendt på Lolland, hvor udfordringen er at få de lokale i arbejde.«

Priserne skal ned i byerne

Det er dog ikke nok at sætte ind i yderkommunerne for at skabe mere geografisk lighed, mener Socialdemokratiets Henrik Møller:

»Det er også et spørgsmål om prisniveauet for boliger i storbyerne, idet priserne er så høje, at de skubber mange af de økonomisk mest trængte ud af byerne. Og det er det, vi forsøger at modarbejde,« siger han.

Venstre vil dog ikke medvirke til at modarbejde den frie prisdannelse på boligmarkeder, understreger Peter Juel-Jensen:

»Det er ikke noget, Venstre agter at støtte. Jeg savner desuden nogle svar fra Henrik Møller på, hvordan han vil regulere det frie boligmarked.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Der mangler stadig den store knast, at få brudt med de store fællesindkøb. Giv offentlige institutioner ret til at handle lokalt og bruge lokale håndværkere.
Det bliver muligvis lidt dyrere. Til gengæld bliver der flere lokale arbejdspladser og dermed mindre belastning af indfaldsvejene til de få byer, hvor der stadig er arbejdspladser, mulighed for lærepladser og beskæftigelse af folk med forskellige handicap.

Steen Bahnsen, Hannah Werk, Lillian Larsen, Vibeke Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Estermarie Mandelquist, Martin Sørensen, Kent Bajer, Karsten Lundsby, Flemming Berger, Carsten Wienholtz, Dennis Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen, Steffen Gliese, birgitte andersen, Dorte Sørensen og Egon Stich anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

De der huse, som billedet illustrere, skal rives ned med lov. Der skal bygger helt nye landsbyer, hvor husene ikke har fire vægge at varme op og hvor fællesskabet er i højsædet. Samtidig skal der ikke være for langt til skole, butikker mv. Landsbyen skal, med andre ord genopfindes, hvis livet på landet skal give mening i den CO2-neutrale fremtid, som regeringen fabler om.

Steen Bahnsen, Karsten Lundsby, Peter Beck-Lauritzen og Egon Stich anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

Uddannelse giver retning og mening. Uddan den lokale underviser, pædagog, sundhedspersonale, detailhandler, turistmedarbejder osv. - lokalt. Genopfind de små skoler, gymnasier, fagskoler, højskoler etc. Genopfind den moderne tjenestemand/kvinde og tjenestemandsbolig. Se landet blomstre op, når medarbejderne bosætter sig og handler lokalt og regionalt. Når partneren har mulighed for at arbejde lokalt. Og man ikke skal ud på et usikkert boligmarked - før man kender området.

Steen Bahnsen, Karsten Lundsby, Flemming Berger, Peter Knap, Peter Beck-Lauritzen, Carsten Munk, Steffen Gliese og birgitte andersen anbefalede denne kommentar

Så vidt jeg husker var det politikere der havde travlt med at samle uddannelser byer med de største ventelister på boliger. Roskilde og 'Århus.
Har altid syntes det kunne være interessant at kende til hvem der parti-støttede de politiker dengang. Boligspekulanter har altid haft min mistanke.

For var der et ønske om at flere skulle tage højere uddannelser, har man fejlet ved at lade boligmanglen filtrere hvem der fik adgang.

Steen Bahnsen, Jens Flø, Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz, birgitte andersen, Eva Schwanenflügel og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Når de siger, at tilbuddene skal være de samme, ved de ikke, hvad de taler om: det er da de fleste steder i min kommune i hvert fald bedre end i Kbh. - også infrastrukturelt, hvor Lollands byer før mange steder i Hovedstadsområdet fik bredbånd, takket være forsynlige og kloge elværksbestyrelser.
At tage de forkætrede togrejser ud i verden er også supernemt, når man bor tæt ved grænsen. Der er virkeligt mange fordele, som gør, at man kan leve et bedre liv end i hovedstaden, nu om stunder.

Steen Bahnsen, Karsten Lundsby, Klaus Lundahl Engelholt, birgitte andersen, Carsten Munk, Ib Christensen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Kvalitetet i de små sygehuse er i top, idag. Men de nye nedskæringer på de lokale sygehuse, vil ændre på dette. Supersygehusene er højt specialiserede, men det er et fåtal af patienterne der har brug for disse specialist-behandlinger. Nedlæggelse af de lokale og oprettelse af superhospitalerne har flyttet nogle
omkostninger til transport, til personale, patienter og pårørende, samt at bygningen og flytningen til disse superhospitaler har kostet sundhedskassen dyrt. Alle disse omkostninger ignoreres, ligeså følgevirkningerne af denne centralisering, stigende boligpriser og udsultning af det lokale erhvervs- og kulturliv. Besynderligt at Venstre er årsag til at bonden skal køre langt efter sit franskbrød og at Bent Hansen (S) gik byspekulanternes og kapitalens (financieringen af superhospitalerne) ærinde. Effektiviteten og kvaliteten med disse tiltag er ikke nået, ej heller økonomien.
Lokalpolitiet har som bekendt, altid haft fingeren på pulsen i lokalsamfundet. Mange er blevet prikket på skulderen, før de kom igang med den forkerte karriere. Lokalpolitiet har selvfølgelig ikke viden og kapacitet til de alvorlige sager, mord og banditter i habitter osv., men til det havde politiet dengang centrale specialister. Så, hvad er kvalitet og økonomi, når hele "regne-brættet" er lagt sammen?

Steen Bahnsen, Hannah Werk, Bjarne Bisgaard Jensen, Jens Flø, Estermarie Mandelquist, Karsten Lundsby, Flemming Berger, Steffen Gliese, Carsten Wienholtz, John Hansen, Eva Schwanenflügel og birgitte andersen anbefalede denne kommentar
birgitte andersen

Peter Beck-Lauritzen
02. november, 2019 - 11:59
Hvor er jeg enig.
Yderliger kan jeg tilføje, at den højt specialiserede behandling som kan fås på supersygehusene, kun er forebeholdt dem dem der har råd og og en pårørende der kan køre for dem.
Som enlig førtidspensionist ser virkeligheden meget anderledes ud.
Detter samfunds politikker er velvidende om at de skaber et A og et B.

Steen Bahnsen, Carsten Wienholtz, Jens Flø, Estermarie Mandelquist, Peter Beck-Lauritzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Apropos supersygehuse; nu kan man med (ikke så stor) forbløffelse læse, at de besparelser man beregnede, bl.a. stammer fra et ikke-eksisterende sygehus i Norge, og fra Aalborg, hvor de slet ikke aner hvor tallene stammer fra.

https://www.dr.dk/nyheder/regionale/midtvest/ikke-eksisterende-sygehus-i...

Carsten Munk, Vibeke Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Estermarie Mandelquist, Karsten Lundsby, Peter Beck-Lauritzen, Steffen Gliese, Peter Knap, Maria K., Thomas Tanghus og birgitte andersen anbefalede denne kommentar

Besynderlig at læse ang. Regionerns (Midtjylland) økonomiske målestok ang. lukning af diverse små (super effektive) sygehuse i Midtjylland på bekostning af nyt Supersygehus,som betyder afskedigelse af personale/økonomien sejler og hvad med det ikke eksisterende sygehus i Norge? Hvem kan stilles til ansvar her?

Steen Bahnsen, Estermarie Mandelquist, birgitte andersen, Peter Beck-Lauritzen, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Peter Knap anbefalede denne kommentar

Ib Christensen. Det forekommer mig, at arbejderbevægelsen fra kommunisterne til socialedemokratiet havde en stor interesse i at styrke byen mod bønderne, der gennem selvejet havde opnået store dele af deres politiske mål. Bønderne havde ingen interesse i storbyen som servicecenter.
Det havde arbejderbevægelse til gengæld og senere Danmarks af navn liberale parti Venstre, der ønskede fodfæste hos byens vælgere.
Så stort set alle politiske partier ønskede af lidt forskellige grunde at nedlægge landkommunerne og fremme storbyen, men de gode hensigter skaber ikke særlig ofte de gode resultater. Vore politikere gjorde os en bjørnetjeneste i den gode gamle betydning.

Karsten Lundsby, birgitte andersen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

@Peter Knap
Det du snakker om ligger generationer tilbage. Det jeg hentyder til er uddannelses reformen der nedlade manger skoler rundt i landet, for at stakke dem i Roskilde og Århus. Alt imens man havde travlt med at snakke om udkants danmark, sørgede man for at visse uddannelser kun kunne tages i Roskilde.
Og det er ikke så mange år siden.

Steen Bahnsen, Carsten Wienholtz og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Martin Sørensen

Mindre centralisering mere decentralisering, og problemet vil stort set gå væk af sig selv,

problemet er meget enkelt. bosætningen på landet, falder ikke fordi unge flytter til byen, unge har altid flyttet til byen, det som der er probemet er at unge har i højgrad nu bosat sig permanent i byen, efterfølgende, mens den befolkning som nu blev tilbage på landet først mærkede den demografiske realitet i danmark. problemet er centraliseringen, mere end det er uddannelses steder. og som vi ændre. vores samfunds it struktur der nu kommer til at gå fra centraliseret enheder til mere decentrale løsninger, ja så vil store dele af problemet løse sig selv.

Byen vil miste sin gloriestatus. og er godt på vej til at blive det byen er nemlig et stort larmende, og lidt beskidt sted hvor det ikke er rart og lade sine børn vokse op. jeg ved godt at danmarks storbyer forsøger med ildhu og, rokke ved dette billed af byen som et børne fjendsk område,

Men det vil være nærmest umuligt, og gøre noget drastisk ved dette problem, uden og rokke ved byens fundementale DNA, den udvikling der før sendte folk fra landet mod byen vender nu 180 grader rundt da byens kraftcenter som jobskaber, ganske enkelt er ved og blive automatiseret væk. i perioden 1990 til nu så vi globaliseringens tidalder, ja fabrikker lukkede på stribe i provinsen og blev flyttet til fjernøsten, og østeuropa. de fabrikker har vendt snuden hjemad, da omkostningerne for at drive dem i udlandet er større end at drive dem i danmark efter robotter har udlignet forskelen. men de flytter ud til de provinsbyer de kom fra og ikke til københavn,

Vi har en tendens til at debattere sådanne problemer uden og faktisk kikke på vores demografiske udvikling. jeg ønsker ikke og begå denne fejl.

https://videnskab.dk/kultur-samfund/danmarks-demografi-faerre-foedes-fae...

Forskringen har så til dato sagt at vi flytter fra land til by derfor, kan forskningen ikke medregne de tendenser der er, og det kan og må man ikke kritisere i den forskning der ligger for, det vil være urimeligt at kræve at den skal medtage tendenser der langsomt, men sikkert er ved og ske.

https://videnskab.dk/kultur-samfund/danmarks-befolkning-vokser-men-vaeks...

her er en artikkel som fortæller at vi flytter fra land til by,

tendensen er klar børnefamilierne flygter skrigende væk fra storbyen af allerede forklarede årsager i mit skriv her.
https://www.dr.dk/nyheder/indland/farvel-cafeliv-og-storbylarm-flere-sma...

vi har en forstilling, om at robotter/automatisering handler om papkasser og paller handler om at tage ting og sætte dem sammen, at automatiseirngen er store industri robotter som der kan, udføre rutinemæssige opgaver, de robotter står allerede på danmarks fabrikker, vi er på næste fase. hvor robotterne bliver mere og mere konplexe. og byens, jobbase "kontorland" er næste,
naturlige mål for automaiseringen. det vil primært ske i byerne, opgaver der før krævede mange ansatte kræver i fremtiden, meget færre. bankerne, forsikringsselvskaberne, ja design, og markedsføring vil alle se opgaver der nu forsvinder med indførslen af denne tybe AI robotter,

Webhandlen lukker butikker. og vi har kun set begyndelsen. dagligvare er en naturlig ting der lige så godt kan handles på nettet, og med det vil byen miste sin gloriestatus som stedet det er nemt og få et godt velbetalende job. faktisk vil historien være modsat, det er provinsen med fabrikkerne med de gode jobs, provinsen der har den nye grønne industri. som vil skabe titusiender af jobs om få år . mens webbutikken lige så godt kan ha sin base i en billigere provinsby end i hovedstaden, storbyen vil virkelig lide under den automatisering vi kommer til at se.

https://www.youtube.com/watch?v=YbrfQaHsC6U

JA selv universiteterne, vil mærke ny teknologi som der fjerner deres status som magneter, for med den teknologi vi har til rådighed så kan du gå på de mest prestigefyldte universiteter i verden og blive i din jyske hjembase og bo og leve der. ja bortset fra fysisk forskning så vil fremtiden ikke behøve at vi flytter os til universiteterne, universiteterne vil være hos os,

flere og flere universiteter tilbyder online kurser ja hele uddannelser online, uden du behøver og flytte til storbyen. dette vil revolutionere uddannelsens verden om få år. ja vi er godt igang med en distrubtion af den traditionelle måde vi tager uddannelser på
https://www.bu.edu/online/

konkulsion.

Vi bliver færre og ikke flere, og med det vil presset på boliger falde i byen helt naturlig når jobbende samtidigt flytter fra byen mod provinsen, automatiseringen bevæger sig ind i byen. mens jobbende vender hjem til provinsen, der samtidigt ser nye jobs opstå i den grønne overgang, balancen i danmarks befolkningstal er tippet over med den stramme udlændinge politik. vi har nu netto udvandring, de sidste tal siger at der er ca 20000-30000 udlænninge som der flytter til danmark mens vi har omkring 50000-60000 udvandrede om året væk fra danmark. og tallet er nærmere 60000, der fødes omkring lige så mange danskere som der dør med kurven for dem der flytter på kirkeagarden vokser. og fødslerne falder. vi har trods børnepasning, trods børnepenge lang barselsorlov stadig kun en ferlitet på omkring 1.8 barn pr dansk kvinde.

Vi var de første på landet der mærkede dette ja det har været vores bosætnings krise. nu vil det problem flytte fra provinsen til byen af overstående forklaringer. så mit personlige bud er at det ikke er provinsen der er i krise i fremtiden men faktisk nærmere storbyerne,.

Ib Christensen. Flere generationer? Jeg føler mig pludselig meget gammel.
Bort set fra det, er historien nutidens forudsætning. Hvis du skærer dele af historien fra for at få dine teorier til at passe, bliver diskussionen meningsløs.

Martin Sørensen

Jeg bliver nødtil at skrive lidt om webhandel. også
Webhandel

vil dele sig i to, et er fysiske butikker amazon go, som vi ser lidt i en dansk version med coops app , men på ingen måder helt så komplex som vi ser det i amazon go, snart vil robotter sætte alle vare på plads, og denne form for butikker vil kræve meget få ansatte, dette bliver standard for fysiske butikker som ikke kræver større grad af service, butikker med sevice vil dele sig i to den automatiske service og, den fysiske gammeldags. som nu kun kan være i niche områder,

Samtidigt har vi automatiske, "Amazon" lagre som der vil sende varene ud til dig og mig uanset hvor vi bor. og den klassiske webhandel vil feje over byerne og efterlade dem med lige så tomme butiksstrøj som vi har i udkantsdanmark. med få meget store storcentre tilbage,

faktisk har dagligbrugen i landsbyerne og deres spar købmand større chance for at overleve end den smarte tøjbutik har det på strøget. da de fungere som apotek udlevering, vare udlevering af webhandel. og har de fornødne dagligvare du har behov for. i landsby danmark. uden handel ingen kaffelade sandwich og små suhi bare, usa har allerede set den udvikling hvor store malls, er lukket på stribe,

https://www.businessinsider.com/the-american-retail-apocalypse-in-photos...

Amazon go du går ind tager det du vil ha og går og betaler via en app.
https://www.youtube.com/watch?v=tPslcAKK8Uc

vi har haft så travlt med at dødsdømme landsbyerne så man ikke har set hvad der er sket på landet. de fleste landbyer har nærmest topmoderne haller. gode skoler. ja enten en friskole eller en god kommunal skole. jobs jobs og atter jobs. gode huse, der er billige og betale og fjernvarmen på landet er også blevet billig da de fleste værker er gået over til at fyre med halm træflis eller solvarme, vi har jo "plads plads plads".

ringkøbing skjerns gode reklame film der rammer det meget godt .
https://www.youtube.com/watch?v=-ubgyuhnP74&t=4s

denne film kunne filmens i hele det vestlige jylland langs vestkysten, fra tønder til skagen ja og på djursland som også er blevet udråbt som en udkant dette her er virkeligheden på landet. mens fordommene i byen om livet på landet ligger meget langt væk fra vores virkelighed.

Faktisk er historien om landsbyen som stedet hvor alt lukker, om det udsted,som man skal flygte væk fra nu blevet en falsk historie, for virkeligheden i storbyen er at den er træls, larmede uden muligheder for børnefamilierne, og snart også tom for jobs ....

det er umuligt og ændre på de faktorer i byen. mens provinsen nu har fibernet nærmest over alt. ja kaffeladebarene skal nok komme hvis i er nok der flytter her ud, storbylivet blev romantiseret i tv serien frinds fra 1990ne, ja det var set som det eneste rigtige og flytte til byen. ja se på alle film i 1980-90ne der var storbylivet det man romantiserede. livet med dit white collar job var målet. i livet. mens der så også var kritiske film der så lige ind i det rådenskab. som man tilbød. med film som fighclub. ja der mangler faktisk film der fortæller om livet på landet i det rette billed. i danmark så vi det med film som at klappe med en hånd, ja hele hadet til provinsen kom fra, få forfattere og instruktøre der kom fra provinsen og var på en vendetta, som der fortalte, en forkert falsk historie, aviserne støttede op, og var med til at skabe billed af et udsted hvor alt håb var væk.

jeg vil med dette omskrevne mark twain citat fortælle hvad der faktisk er virkeligheden

rygtiet om vores død er stærkt overdrevenet. venlighilsen provinsen i danmark

Kenneth Jacobsen

Lars Løkke Rasmussen, hvis vi skal sætte navn på.