Nyhed
Læsetid: 5 min.

Sara Omar vinder menneskerettighedspris: »Det betyder, at min kamp ikke har været forgæves«

Forfatter og debattør Sara Omar vinder pris for at have sat kvinder og børn, der lever med fysisk og psykisk vold, på dagsordenen. For hende er der ikke noget valg – vi har alle et ansvar for at kæmpe de undertryktes kamp
Når Sara Omar for eksempel skriver om ’glædesægteskaber’ – ægteskaber mellem unge piger og ældre mænd, der varer alt fra få timer til dage eller måneder – skyldes det, at hun grundlæggende mener, at vi skal forstå undertrykkelsen bedre.

Når Sara Omar for eksempel skriver om ’glædesægteskaber’ – ægteskaber mellem unge piger og ældre mænd, der varer alt fra få timer til dage eller måneder – skyldes det, at hun grundlæggende mener, at vi skal forstå undertrykkelsen bedre.

Miriam Dalsgaard

Indland
27. november 2019

Menneskerettighedsprisen 2019 tildeles en person, der har gjort en særlig indsats for menneskerettigheder i Danmark – og det er nu officielt, at den person er Sara Omar.

Rådet for Menneskerettigheder har nemlig valgt at hædre hende for sit arbejde med børn og kvinders rettigheder, som hun gennem sit forfatterskab og deltagelse i den offentlige debat har sat fokus på. 

Sara Omar ser selv prisen som et symbol på, at menneskerettighederne stadig er nødvendige, og på hvor vigtigt det er, at vi alle sammen kæmper for at implementere dem.

»Prisen betyder, at min kamp ikke har været forgæves. At de tavse, udsatte, undertrykte mennesker, jeg kæmper for, bliver anerkendt og hørt, og at nogen tager dem alvorligt. Men det betyder også utrolig meget for mig personligt, fordi jeg er et sted i dag, hvor jeg ikke fortryder noget,« siger Sara Omar.

Hun har valgt at dedikere prisen til de udsatte kvinder og børn, hun kæmper for, og som hun mener, vi alle bør kæmpe for.

»Min stemme og min platform er ikke længere kun min,« siger hun.

Sara Omar slog igennem med sin anmelderroste debutroman Dødevaskeren i 2017 og er i denne uge aktuel med opfølgeren, Skyggedanseren. Begge bøger skildrer, delvist selvbiografisk, pigen Frmesk, der vokser op i det patriarkalske Kurdistan og siden kommer til Europa. Ved siden af sin forfatterkarriere har Sara Omar deltaget aktivt i den offentlige debat, blandt andet på spørgsmål om islam og ligestilling. 

Ifølge formand for Rådet for Menneskerettigheder, Trine Christensen, har Sara Omar udvist stort personligt mod i sit arbejde med at sætte fokus på undertrykte kvinder og børn.

»Sara Omars kamp for ligestilling er vigtig, fordi den handler om at understrege, at ingen skal leve med social kontrol, og at det virker at bryde tabuet,« skriver hun i sin begrundelse for valget af årets vinder.

Her påpeger hun også, at Sara Omars arbejde allerede har båret frugt.

»Selv om Sara Omars kamp kun lige er begyndt, har hendes arbejde allerede haft stor indvirkning ikke kun på den offentlige debat, men også hos blandt andre speciallæger og gynækologer, der arbejder med ofrene i sundhedsvæsnet til hverdag,« siger Trine Christensen.

Tidligere vindere af prisen inkluderer forsvarsadvokat Thorkild Høyer og Michala Bendixen, der står bag organisationen Refugees Welcome.

Alles ansvar

Ifølge Sara Omar har alle mennesker et ansvar og en forpligtelse til at kæmpe for en verden, hvor folk bliver behandlet ordentligt. 

Derfor ser hun det som sin vigtigste opgave at sætte fokus på de tabubelagte problematikker, hun både har oplevet på egen krop og set omkring sig gennem livet. 

– Hvad er det helt konkret for nogle rettigheder, du ser blive krænket?

»Det kan være mange forskellige ting. I den verden, jeg kommer fra, er kvinden under manden, og børn bliver ikke anset som mennesker. Jeg kæmper for at fjerne diskrimination og forskelsbehandling af børn og kvinder. At få dem anerkendt og få fjernet de usynlige kæder, der hænger om deres halse, arme og fødder,« siger hun.

»Og i kampen for menneskerettigheder er jeg kompromisløs. Jeg går ikke på kompromis med frihed og retfærdighed.«

Hun understreger, at de krænkelser, hun har oplevet i både i Mellemøsten og i Europa, kun er begrænset til visse områder og visse kredse. Ikke desto mindre er de vigtige at få frem i lyset.

– Betragter du dig selv som menneskerettighedsforkæmper?

»Ja, ellers havde jeg ikke været her i dag. Det gør jeg absolut. Og jeg gør det, fordi jeg ville ønske, der var nogen, der havde taget den kamp for mig og dem, jeg kender. Det hele handler om at tage ansvar og føle sig forpligtet til at skabe en verden, vi alle kan være en del af.«

Ikke alle har taget lige godt imod Sara Omars budskaber. Hun har blandt andet modtaget trusler og hadbeskeder i forbindelse med sin optræden i den offentlige debat og udgivelsen af sine bøger. Men det holder ikke Sara Omar tilbage fra at fortsætte sit arbejde. 

»Når jeg kæmper denne her kamp, ved jeg godt, at min vej ikke er pyntet med blomster og fred. Men jeg ved nok til, at ingen kan få mig til at bukke under. Så jeg lever med nogle forholdsregler, som jeg hele tiden skal tage hensyn til. Jeg har betalt min pris, og det har ikke været omkostningsfrit, men det har været det hele værd,« siger hun.

Oplysning skaber forandring

En del af Sara Omars oplysningsprojekt består i ikke at holde tilbage på detaljerne om de grusomheder og den mishandling, kvinder og børn verden over bliver udsat for. Denne tilgang gør sig også gældende i hendes nye bog Skyggedanseren, der udkom i denne uge.

Bogen handler både om racisme i Vesten, diskrimination, kritik af det europæiske sundhedssystem, fejldiagnosticering og dæmonuddrivelse. Men et af de vigtigste, gennemgående temaer, er de såkaldte ’glædesægteskaber’, fortæller hun.

»Dem synes jeg i den grad, at verdenslitteraturen mangler at italesætte. Det er så farligt og tabuiseret et emne, at ingen vil nærme sig det. Men der er mennesker i verden, der bliver udsat for det her og lider på grund af det resten af deres liv,« fortæller hun.

Ifølge Sara Omar dækker ordet ’glædesægteskab’ over, at der i nogle dele af Mellemøsten findes imamer, der vier mindreårige piger eller unge kvinder til ældre mænd i ægteskaber, der kan vare alt fra få timer til dage eller måneder.

»Og i den periode må manden have sex med barnet eller kvinden alt det, han vil – og bagefter bliver de så skilt igen. Det er meget omdiskuteret i den muslimske verden. Det betragtes som lovlig prostitution og pædofili,« siger hun.

Når Sara Omar vælger at dykke ned i et sådant emne og beskrive det i detaljer, skyldes det en grundlæggende tro på, at vi skal forstå undertrykkelsen bedre, før vi kan bekæmpe den.

»Min nye bog kommer mange lag dybere ned i den verden, vi altid kritiserer, men mangler at forstå. De mennesker, der undertrykker, er også mennesker, der selv bliver undertrykt. På den måde går det hele i ring.«

– Hvad kan samfundet gøre for at løse de problemer, du beskriver?

»Begynde at læse om det. Sætte sig ind i problematikkerne og forstå, hvor folk kommer fra. Det hele handler om kodekser, kultur, tradition og religiøse måder at leve på. Så man kan ikke bare komme og banke de her mennesker i hovedet og bede dem ændre sig fra den ene dag til den anden. Man kan kun nærme sig en ændring, hvis man gør det på et oplyst grundlag.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Sara Omar, stor respekt fra mig. Og din pris er virkelig velfortjent. Jeg har læst "Dødevaskeren".
kh Karen

Søren Ferling, Nette Skov, ingemaje lange, Birgit Kraft, John Andersen, Eva Schwanenflügel, Peter Hansen, Estermarie Mandelquist, Flemming Olsen, Søren Kramer og Gert Romme anbefalede denne kommentar

"Dødevaskren" var en styg historie, det bliver spændende at læse "skyggedansren".

Respekt!

Tillykke. Det er så fint at Sara Omar får denne pris.
Dødevaskeren er jo meget mere end en debatbog, den er overraskende god litteratur. Intet mindre. Ser frem til at læse efterfølgeren.

Det burde være tvangslitteratur som politikerne skulle læse, - især på venstrefløjen og hos de radikale, der altid syntes at fornægte realiteterne omkring den "sorte islamisme" der dyrkes af familiernes patriarker.

Her er titlerne der bude være tvangslæsning:
Sort land
Dødevaskeren

Her afsløres det fundamentale om rettigheder i og hos familierne, der styres enevældigt af familiens patriark i overensstemmelse med hans behov for tolkning af Koranen.

Alle omkring familiens patriark er hans ejendom, - helt på linje med en husejers ejerskab til sin bolig.

Ovennævnte sætnings to led, er som en matematisk ligning med lighedstegn imellem.

På trods af dette er det som om nogle ikke vil forstå den samme virkelighed i første led af sætningen, som de forstår så let i andet led i sætningen.

Mange kan godt forstå at husejerens bolig ikke er en selvstændig "entitet"(en person der selv kan træffe sit eget valg om at blive solgt), og der kun er husejeren der kan beslutte dette.

Derimod kniber det gevaldigt med at forstå, at det er helt det samme forhold i patriarkens familie,
- det er kun patriarken der suverænt bestemmer alt, fordi han i koranens udlægning er ejer af alle i familien.

Patriarken er ikke gift med konen, - hun og det afkom hun føder er patriarkens ejendom, og ejendom har som bekendt ikke nogen selvstændige rettigheder.