Læsetid: 3 min.

Støjberg-sagen: Her er de otte vigtigste punkter i udkastet til kommissoriet

Det samlede forløb, ministerens instruks, forholdet til konventionerne, oplysningerne til Ombudsmanden og Folketinget skal undersøges … Det bliver en travl kommission, der i løbet af to år skal kulegrave Inger Støjbergs instruks om adskillelse af unge par
Den 10. februar 2016 udsendte Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet en instruks, der havde form som en pressemeddelelse. Her gav Inger Støjberg (V) besked om, at fremover måtte »ingen« asylpar, hvor den ene eller begge er mindreårig, indkvarteres sammen.

Den 10. februar 2016 udsendte Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet en instruks, der havde form som en pressemeddelelse. Her gav Inger Støjberg (V) besked om, at fremover måtte »ingen« asylpar, hvor den ene eller begge er mindreårig, indkvarteres sammen.

Niels Christian Vilmann

6. november 2019

Inden for to år skal den kommende kommission have afsluttet sine undersøgelser af den sag, som Venstres nyvalgte næstformand, Inger Støjberg, ikke har kunnet slippe fri af: Sagen om hendes instruks i februar 2016 om adskillelse af »barnebrude«, som den tidligere minister udtrykte det.

Kommissionen tager ikke navn efter Inger Støjberg, men kaldes i stedet for Instrukskommissionen efter den instruks, som hun udsendte i 2016. Det er justitsminister Nick Hækkerup (S), der har forhandlet udkastet på plads med De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet.

Her er de otte vigtigste punkter i udkastet, som nu er sendt til Folketinget.

1. Det samlede forløb

Ifølge udkastet skal kommissionen »undersøge og redegøre« for »det samlede begivenhedsforløb, som knytter sig til statslige myndigheders generelle administration og håndtering af konkrete sager« om indkvartering af gifte eller samlevende asylansøgere, hvoraf den ene var mindreårig.

I alt blev 23 par adskilt efter instruksen.

2. Konventionerne

Kommissionen skal blandt andet komme til bunds i, hvorvidt myndighedernes administration og håndtering af sagerne er sket »i overensstemmelse med forvaltningsretlige regler og principper og Danmarks internationale forpligtelser, herunder Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og FN’s konvention om barnets rettigheder«, hedder det i udkastet.

3. Den omstridte instruks

Det var den 10. februar 2016, at Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet udsendte en instruks, der havde form som en pressemeddelelse. Her gav Inger Støjberg besked om, at fremover måtte »ingen« asylpar, hvor den ene eller begge er mindreårig, indkvarteres sammen. Når instruksen var formuleret kategorisk og undtagelsesfri, lagde den ifølge Ombudsmandens vurdering efter sit indhold op til en ulovlig praksis.

Kommissionen skal også undersøge »grundlaget for og omstændighederne vedrørende tilblivelsen af pressemeddelelsen og ministeriets instruktioner til Udlændingestyrelsen, herunder den rådgivning til ministeren, som blev ydet i forbindelse hermed«.

Inger Støjberg har vedholdende afvist at have givet ordre om en ulovlig sagsbehandling. Senest tirsdag over for Ritzau: »Jeg har ikke givet en ulovlig instruks til mit system. Sagen handler om, hvorvidt vi vil tillade, at ældre mænd bor sammen med yngre piger på asylcentre«.

4. Tiden efter instruksen

Det bliver også kommissionens opgave at undersøge forløbet, efter instruksen blev udsendt. De skal finde svar på, hvornår ministeriet eller Udlændingestyrelsen »blev opmærksom på, at der i konkrete sager om indkvartering kunne rejses spørgsmål« i forhold til forvaltningsretten og Danmarks internationale forpligtelser.

De tre kommissionsmedlemmer skal også finde svar på, »hvilke skridt af konkret eller generel karakter dette i givet fald gav anledning til, herunder i forhold til dialog med andre myndigheder«.

Dermed vil blandt andet den hidtil hemmeligholdte mail, som Inger Støjbergs embedsmænd en uge inde i sagen bad om fra deres kolleger i Justitsministeriet, blive inddraget i undersøgelsen.

5. Oplysning af myndigheder

Undersøgelseskommissionen skal herudover »undersøge og redegøre« for, hvordan Udlændingestyrelsen og Inger Støjbergs ministerium har oplyst Folketinget Ombudsmand til brug for de undersøgelser, han har gennemført af sagen. På samme måde skal også de oplysninger, der blev blevet givet til Folketinget, undersøges. Og endelig skal kommissionen »inddrage den rådgivning til ministeren, som blev ydet i forbindelse hermed«.

Som Information tidligere har beskrevet, har Inger Støjberg (V) ændret sin forklaring hen over flere samråd, som hun har været indkaldt til om sagen. I den forbindelse blev hun af oppositionen blandt andet beskyldt for at skjule oplysninger over for Folketinget.

6. Forløb over knap fire år

Selv om pressemeddelelsen og instruksen først blev udsendt den 10. februar 2016, skal kommissionen se på sagens forløb allerede fra den 25. januar 2016 og frem til sin nedsættelse. Det skyldes, at ministeriet den dato foretog en høring hos alle asylcentre for at få afdækket omfanget af asylpar, der var indkvarteret sammen, og hvor den ene eller begge var mindreårig. Instrukskommissionen kan desuden »i relevant omfang« inddrage oplysninger forud for denne periode.

Hvis Instrukskommissionen under sine undersøgelser finder forhold, som også vil være nærliggende at undersøge, skal de rette henvendelse til Justitsministeriet for at drøfte det.

7. Retligt ansvar

Kommissionen skal på baggrund af sine undersøgelse og redegørelse endelig foretage »retlige vurderinger« af, om der er grundlag for, at det offentlige »drager nogen til ansvar«.

For at undgå mulig forældelse skal kommissionen tilrettelægge arbejdet således, at vidneafhøringer foregår »så tidligt som muligt« i undersøgelsen.

8. Ressourcer

Instrukskommissionen vil få tildelt »fuld og omfattende« sekretariatsbistand, og Justitsministeriet vil løbende drøfte, om kommissionen har tilstrækkelige ressourcer.

Hvis kommissionen ikke kan nå at blive færdig til det forventede tidspunkt, skal justitsministeren orienteres om bagrunden herfor. Justitsministeren vil med »passende mellemrum« informere Folketinget om fremdriften i kommissionens arbejde.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Katrine Damm
  • Dorte Sørensen
  • Michael Svennevig
Eva Schwanenflügel, Katrine Damm, Dorte Sørensen og Michael Svennevig anbefalede denne artikel

Kommentarer