Læsetid: 9 min.

Du tænker nok, at det er godt for klimaet at sænke sit forbrug. Men nu skal du høre...

Det er Black Friday, og mange klimabevidste forbrugere bliver hjemme for klimaets skyld. Men den sørgelige sandhed er, at det økonomisk betragtet kan være rigtig svært at gøre en forskel med den slags valg. Det kan derfor give bedre mening at være klimabevidst vælger end klimabevidst forbruger, skriver økonom Jeppe Druedahl i en kommentar
Markedstilpasninger kan nemt udviske de i første omgang positive klimaeffekter af politisk bevidste handlinger som at boykotte Black Friday.

Markedstilpasninger kan nemt udviske de i første omgang positive klimaeffekter af politisk bevidste handlinger som at boykotte Black Friday.

Stephanie Keith

29. november 2019

»Helvede – det er de andre,« lyder en besk replik i Jean-Paul Sartre’s skuespil Lukkede døre fra 1944. Den franske eksistensfilosof havde næppe overvejet det, men den replik er også dækkende for den politisk bevidste forbrugers reelle muligheder i en markedsøkonomi. Ud over det umiddelbare klimaaftryk af egne valg er det nemlig nødvendigt for ham eller hende at tænke over, hvad andre forbrugere og virksomheder foretager sig som konsekvens heraf.

Sandheden er desværre, at markedstilpasninger nemt kan udviske de i første omgang positive klimaeffekter af politisk bevidste handlinger – eller sågar få dem til at forsvinde helt. Det gælder både, når du vælger mellem mere eller mindre klimabelastende varer i supermarkedet eller på et Black Friday-udsalg, hvis du tror, at du hjælper klimaet ved at sænke dit forbrug og spare op i stedet, eller når du vælger, hvor din pensionsopsparing skal investeres.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Poul Schou
  • Mogens Fosgerau
  • Reno christophe
Poul Schou, Mogens Fosgerau og Reno christophe anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lise Lotte Rahbek

Hvaba?
Vi skal altså stole på, at de politikere, som har undladt at sørge for en dalende drivhusgasudledning de sidste 40 år- af hensyn til de frie markedskræfter og virksomheders profit - NU vil træffe nogle gode valg på verdens vegne? Det var dog deprimerende perspektiver for fremtiden.

Morten Lind, Carsten Wienholtz, Flemming Berger, Britta Hansen, Søren Cramer Nielsen, Ole Svendsen, patrick scholer, Steffen Gliese, Hanne Utoft, Søs Jensen, Ib Christoffersen, Susanne Kaspersen, Torben Bruhn Andersen, Carsten Munk, Steen K Petersen, Birgitte Johansen, Katrine Damm, Kurt Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Søren Bro, Tommy Clausen, Eva Schwanenflügel, Morten Sørensen og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Kunne man ikke gøre begge dele?
PS. Tak til de Radikale. Højere afgifter på ALLE personbiler og sats på bedre og billigere fælles transport.

Steffen Gliese, Erik Winberg, Susanne Kaspersen og Birgitte Johansen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Problemet med den slags analyser er at de har en klar forudsætning; vi kan alle VÆLGE hvad vi bruger vores eget økonomiske overskud på.

Til det er der blot at sige, at der her slet ikke tages højde for at den voksende underklasse overhovedet ikke har overskud til hverken forbrugsgoder som ny elektronik eller tøj, flere flyveture (for de har aldrig råd til at flyve), eller nogen form for opsparing.

Elise Berg, Anne Schøtt, Carsten Wienholtz, Egon Stich, Estermarie Mandelquist, Hanne Utoft, Lisbeth Larsen, ingemaje lange, Peter Knap, Jens Larsen, Susanne Kaspersen, Christian Mondrup, Palle Raabjerg, Steen K Petersen, Kristian Knudsen, Kurt Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Jane Doe, Per Torbensen, Kim Houmøller, Lise Lotte Rahbek og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

God pointe, Eva S
Der findes ikke hverken investeringsMULIGHEDER for pensionen (som vi ikke har) eller klimabevidst forbrugeri, når man ikke haroverskudspenge at give ud.
I øvrigt kan det være lidt svært at tage alvorligt, at 'det ikke giver mening' at være klimabevidst forbruger.
Hvis det giver mening for den person som sætter sig ind i en sag og handler derefter, så giver det mening. Mon ikke økonomer mener 'overskud', når de skriver om at handlinger skal give mening.

Elise Berg, Morten Lind, Carsten Wienholtz, Søs Jensen, Jens Larsen, Susanne Kaspersen, Steen K Petersen, Kristian Knudsen, Kurt Nielsen, Jane Doe, Eva Schwanenflügel og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Ja, og vi kan også vende den om og spørge, om det i DET HELE TAGET giver mening, at folk udskifter deres mobiltelefoner, køkkener, biler og andet dyrt grej hvert år, og at de har utallige sko, jakker, tasker, værktøj, dimser og dutter hobet op i hjemmet som de aldrig bruger ???

Hvad er der i det hele taget så vidunderligt ved at bruge og smide væk af verdens begrænsede ressourcer?

Elise Berg, Morten Lind, Britta Hansen, Ole Svendsen, mette alkjær, Hanne Utoft, Lisbeth Larsen, Erik Winberg, Mogens Holme, Søs Jensen, Susanne Kaspersen, Jan Weber Fritsbøger, Steen K Petersen, Lise Lotte Rahbek, Birgitte Johansen, Kristian Knudsen, Kurt Nielsen og Jane Doe anbefalede denne kommentar

Det er jo ikke sådan, at fordi jeg undlader at flyve til New York, så er der bare en anden, der tager pladsen. Der er jo pladser nok allerede og jo flere, der vælger ikke at flyve til New York jo hurtigere vil flyselskaberne reducere antallet af flyvninger. Vores valg betyder noget! Det samme gælder for andre varer jeg kan komme i tanke om.

Elise Berg, Morten Lind, Carsten Wienholtz, Britta Hansen, Ole Svendsen, Steffen Gliese, René Hansen, Lisbeth Larsen, Mogens Holme, Søs Jensen, Kurt Nielsen, Steen K Petersen, Jens Larsen, Susanne Kaspersen, Kent Bajer, Jan Weber Fritsbøger, Lise Lotte Rahbek, Birgitte Johansen, Eva Schwanenflügel og Kristian Knudsen anbefalede denne kommentar
Kristian Knudsen

Mage til elendig tekst. Kunsten at skabe uoverskuelighed i en kompliceret verden...Jeppe ! spild ikke dine evner med at overveje hvordan du skaber rammer for at manipulere andre. Fortæl hvad du gør for at få styr på dit eget shit!

Morten Lind, Britta Hansen, Steffen Gliese, René Hansen, Søs Jensen, Kurt Nielsen, Ib Christoffersen, Kent Bajer og Birgitte Johansen anbefalede denne kommentar
Kristian Knudsen

PS. Jeppe! dem jeg kender i byen uden bil - som cykler... de lejer en lånebil når de kører på landet..

Morten Lind, Britta Hansen, Steffen Gliese, Susanne Kaspersen, Caspar Christiansen, Eva Schwanenflügel og Birgitte Johansen anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

klar logik, hvis man af sig selv og frivilligt reducerer sit forbrug så gavner det ikke klimaet, men hvis derimod politikerne laver tiltag for miljøet så virker det, disse tiltag består så bla. i afgifter som skal sænke forbruget, og så er det jo logisk at det virker ikk ?

Flemming Berger, Søren Cramer Nielsen, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Ib Christoffersen, Jens Larsen, Susanne Kaspersen og Søren Kramer anbefalede denne kommentar
Ib Christoffersen

Tag din hånd og peg fingre af de andre. Tommelfingeren peger op mod gud. Pegefingeren peger mod "de andre" og de 3 resterende fingre peger på mig.
Hvis en økonom ikke har noget fornuftigt at skrive så skal han lade være at skrive. Hvis en økonom har noget fornuftigt at skrive, så skal han ikke pakke det ind i noget andet.

Eva Schwanenflügel, Jens Fup, Steffen Gliese, Søs Jensen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Ib Christoffersen

Tag din hånd og peg fingre af de andre. Tommelfingeren peger op mod gud. Pegefingeren peger mod "de andre" og de 3 resterende fingre peger på mig.
Hvis en økonom ikke har noget fornuftigt at skrive så skal han lade være at skrive. Hvis en økonom har noget fornuftigt at skrive, så skal han ikke pakke det ind i noget andet.

Martin Sørensen

sjovt og høre en økonom snakke om at " brænde pengene" i en verden hvor 97% af alle penge er bankernes konto penge, som der bekendt er noget svære og brænde sådan fysisk.

mens man vrøvler lidt løs om adam smith uden sådan og forholde sig sådan rigitgt til den klasiske økonomi som neo klassisk økonom. problemet er hamrende enkelt. vores økonomiske kredsløb, er hamrende, ubæredygtigt derfor hjælper det faktisk og blive hjemme på en black friday, da man nu SÆNKER forbruget. og herved sænker co2 udslippet, så længe det økonomiske kredsløb, er ubæredygtigt er forbrug problemet, og med det skal forbruget ændres, væk fra at handle om at købe ting over til at købe services, og oplevelser, nu hjælper det så rigtigt meget at hele vores økonomi nu er indrettet så praktisk med at alt, køb af hinandens tid, indebære en told til staten, i form af indkomst skat. derfor vil det klima mæssigt være praktisk og ændre skatten væk fra at beskatte arbejde over til at beskatte resurseforbrug og især spekulation i eksembelvis jord,

At det så giver et meget tydeligt problem i vores nuværende model hvor bankernes pengedannelse, sker via, gældsætning af jordrenten. er så en anden debat. men det kan måske være at den motor ganske som ICE motoren i vores biler nu også bør skiftes ud med en mere bæredygtig motortype.

så indtil at vi er i mål med og bygge en bæredygtig økonomi op. er det faktisk sundt og sarportere den nuværende økonomiske model ved og udvise fornuftig økonomisk tilbageholdenhed, spar dine penge og hold mere fri... fordi du forbruger mindre.

årsagen til at økonomen vrøvler sådan løs er den indlysende han vil ikke erkenede at penge er gæld, skabt ved og belåne jordrenten, og længere er den ikke. 97% af alle vores penge er skabt i bankerne og er ikke fysiske, man måber over at en økonom kan komme med så meget vrøvl

som georgist og retstatmand siger jeg fuldgrundskyld nu tak