Læsetid: 7 min.

Terrorforskere: Det gør næppe Danmark mere sikkert at nægte frafaldne IS-krigere hjælp

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) vil gøre det endnu sværere for danske fremmedkrigere at komme hjem ved at nægte dem konsulær bistand fra Danmarks ambassader. Men lovforslaget vil næppe gøre Danmark mere sikkert, vurderer tre terrorforskere, mens én er mindre kritisk
Det er både kontraproduktivt og umoralsk, når regeringen ikke ønsker at give konsulær bistand til danskere, der har kæmpet for eksempelvis IS, lyder det fra eksperter.

Det er både kontraproduktivt og umoralsk, når regeringen ikke ønsker at give konsulær bistand til danskere, der har kæmpet for eksempelvis IS, lyder det fra eksperter.

Screenshot fra video fra Islamisk Stat

20. november 2019

Regeringen vil gøre Danmark mere sikkert ved at nægte danske fremmedkrigere at søge hjælp på danske ambassader og konsulater i udlandet. Men den gør snarere det modsatte. Det vurderer flere eksperter.

»Intentionerne om at gøre Danmark så sikkert som muligt er jo gode, men paradoksalt nok gør de præcis det modsatte. Der er stor enighed blandt fagfolk om, at det sikreste ville være at tage dem hjem,« siger Tore Hamming, forsker i radikalisering og ph.d.-stipendiat i jihadisme ved European University Institute. Det skyldes blandt andet, at efterretningstjenesten har bedre forudsætninger for at overvåge fremmedkrigerne, hvis de befinder sig på dansk jord.

»Danmarks forslag kan give bagslag,« supplerer Amarnath Amarasingam, forsker i ekstremisme ved Queens University i Canada.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Thomas Tanghus
Eva Schwanenflügel og Thomas Tanghus anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kristian Jensen

Jeg har det lidt svært med at man kalder det at komme hjem til Danmark. Hvordan kan man have været i krig på IS side og samtidig opfatte Danmark som sit hjem. Jeg ved det jo ikke, men jeg tror egentlig ikke ret mange af dem føler at Danmark er deres hjem, gør I?

Per Torbensen, Jan Kauffmann, Peter Hansen og Flemming Olsen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Rasmus Raun Westh

Amarnath Amarasingam fra Queens University formulerer det moralske problem uhyre præcist:

».... ideen om, at du bare kan kappe båndet til din egen statsborger og efterlade dem hos en anden befolkning, som din statsborger har været med til at brutalisere, er fundamentalt umoralsk.«
citat fra artiklen

Det er fuldstændig ubegribeligt, at repræsentanter for det officielle Danmark kan argumentere for, at vi skal nægte danske statsborgere indrejse i landet - og så lade disse ISIL krigere & - brude være andre menneskers problem.
Eksempelvis kurderne, der i forvejen står i vældige problemer med Rusland, Tyrkiet & Iran.

Det er direkte uanstændigt.

Anders Weicheck, Eva Schwanenflügel, Herdis Weins, Thomas Tanghus, Ete Forchhammer , Jon Mangerel og Marie Jensen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Peter Hansen, "flere vil helt sikkert føle sig trygge"... muligvis, men hvem er disse "flere"? De samme som køber div. falske idéer om islam inkl. indbygget islamofobi? De samme som ser terrortrusler omkring hvert gadehjørne omtrent, men ikke ser noget andet alarmerende i verden idag? Tja, så kan disse "fleres" tryghed hurtigt bli' betalt for dyrt!

Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
torben - nielsen

I disse forvirrede tider i mellemøsten,, får USA ofte skylden for at have leveret våben til både den ene og den anden part, i de lokale konflikter.

Men se så på billedet som følger med denne artikel.

Her bærer den forreste, et russisk eller kinesisk stormgevær af typen AK 47 eller 74, her i karabin udgave med foldebajonet. Det samme har den tredje person i rækken.

De øvrige bærer det almindelige stormgevær med løbet i fuld længde.

Så med mindre at USA har startet en fabrik op. som producerer russiske eller kinesiske våben, er disse våben ikke af amerikansk oprindelse.

Indtil videre har jeg kun set billeder af kurdere, som bærer amerikanske våben.

Alle øvrige billeder fra konflikten i mellemøsten viser russiske eller kinesiske våben.

Torben-Nielsen, specielt disse våben bliver nu fabrikeret i mange forskellige lande og de kan købes af alle som har penge, også af USA, som så kan videre ekspedere dem.

@Ete Forchhammer

Det største problem er ikke at tale folks utryghed ned, men at komme med forslag til løsninger hvorved den ellers vil kunne dæmpes.

Ete Forchhammer

Peter Hansen, er det ikke et spørgsmål, hvor vidt der er muligt at dæmpe en frygt, der fodres livligt af falske informationer og appeller til utryghed? For mig at se er det et meget stort problem at folks frygt tales så meget op! Det spærrer for reel oplysning - i den udstrækning oplysning overhovedet har nogen chance over for følelses- og frygtappeller - og afbalanceret stillingtagen.

@Ete Forchhammer

Polemik hjælper ikke på de utrygge, og man kan ikke klantre dem for ikke at være rigtigt kloge, det argument tror jeg ikke man når ind til dem med.

Man bliver nødt til at komme med konkrete, synlige forslag og foransaltninger der kan beroligende disse, det andet har vi brugt og prøvet de sidste 30 år og det største problem er, at så løber højrefløjen med dagsordenen, for de er de eneste der har forslag til reelle løsninger og hvis man ikke bryder sig om dem, så må man selv eller andre komme ind i kampen og komme med noget konstruktivt der kan sætte de utrygges "frygt" til skamme.

Vi kan sagtens lave konklusioner som du beskriver, men de er også nemme, for hvad så, så kan vi være enige, men intet er ændret.

Ete Forchhammer

Peter Hansen, muligvis drager jeg nemme konklusioner - set fra din position. Selv ser jeg mere svære spørgsmål, fordi jeg ikke har redskaberne til at imødegå ubegrundet, men lunende, tryghedsskabende, frygt og dyrkelsen af den. Mine forsøg på at ta' den alvorligt ved at stille spørgsmål om faktuelle grunde er alle strandede enten med tavshed eller en spand skidt...