To nye forretningsfolk kan nu knyttes til netværk bag formodet momssvindel

Yderligere to forretningsmænd har været del af et formodet momssvindelnetværk med forbindelser til syrienkrigere og terrordømte. Selskaber i netværket skylder nu den danske stat mere end en milliard kroner i ubetalt moms og skat, viser en kortlægning udført af Information og Finans
Yderligere to forretningsmænd har været del af et formodet momssvindelnetværk med forbindelser til syrienkrigere og terrordømte. Selskaber i netværket skylder nu den danske stat mere end en milliard kroner i ubetalt moms og skat, viser en kortlægning udført af Information og Finans

Illustration: Jesse Jacob/iBureauet

Indland
6. november 2019

Et netværk af forretningsmænd bag formodet momssvindel vokser nu med navne på yderligere to direktører, og netværkets samlede gæld til den danske statskasse vokser dermed til over en milliard kroner.

Det er efter en fængselsdom i år i Danmark og en dom i Sverige fra 2018, at de to forretningsmænd nu kan knyttes til det netværk, som Dagbladet Information og Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans har kortlagt.

Kortlægningen har tidligere afdækket 14 forretningsmænd, der tilsammen havde en gæld til staten på mere end 800 mio. kr. Men nu kan yderligere to forretningsmænd altså føjes til netværket.

Dermed vokser sagen om det formodede momssvindelnetværk, som Information og Finans tidligere har beskrevet.

»Sagen er større, end vi hidtil har vidst. Det undrer mig egentlig ikke, for når du først har åbnet en Pandoras æske som denne, så vil det vælte ud,« siger Tom Kirchmaier, der er professor i økonomisk kriminalitet ved CBS, og som har fået forelagt kortlægningen.

En dansk direktør blev i sommer idømt seks års fængsel for moms- og skattesvig for 117 mio. kr. Dommen viser, at der er overført betydelige beløb fra et firma, som direktøren kontrollerede, til svindelselskaber i det netværk, som Information og Finans har afdækket.

Disse firmaer kontrolleres af forretningsmanden Chaib Mojab, der er dømt for moms- og skattesvig for 87 mio. kr.

Chaib Mojab har flere forretningsforbindelser til den danske syrienkriger og formodede bagmand – i dækningen kaldet Kemal – som ifølge PET sandsynligvis er blevet dræbt i kamp for Islamisk Stat.

Den anden person, som nu knyttes til netværket er den svenske statsborger og direktør Karim Bahadori, som har modtaget et millionbeløb fra et firma kontrolleret af de to jihadister i netværket.

Med de nye oplysninger kan netværkets to jihadister ifølge kortlægningen forbindes til formodet momssvindel og anden gæld til statskassen på mindst 110 millioner kroner.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) har i oktober i år i et fortroligt svar i Folketinget forklaret, at danske myndigheder siden april 2008 har fået advarsler om personer i det kortlagte netværk. Til de nye oplysninger siger han:

»Der er ingen tvivl om, at vi skal gøre mere for at bekæmpe den samfundsundergravende økonomiske kriminalitet. For det er dybt forargende, hvis staten snydes og bedrages for millioner af kroner. Regeringen kommer derfor til at se på, hvordan indsatsen kan styrkes på tværs af vores myndigheder.«

Finans og Information har forgæves forsøgt at få kommentarer fra Karim Bahadori og den anden forretningsmand, der er tilføjet netværket.

 

Grand Theft Europe

Formodet momssvindel for milliarder, svigtende tilsyn, syrienkrigere og to virksomheder på en tom grund i Dragør. I denne serie afdækker Information sammen med Finans og en lang række medier international momssvindel for milliarder. Samarbejdet er koordineret af researchorganisationen CORRECTIV.

Lyt også til Netværket – en podcast i tre afsnit om bagmændene med forbindelser til al-Qaeda og Islamisk Stat, som er en del af et netværk, som har begået formodet momssvindel for over en milliard.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels Christensen

I er bare rigtig gode. Men det kunne være interessant at vide, hvordan det muslimske miljø forholder sig til det relativ store antal syndere.

@Niels christensen
De har det sikkert som mange etniske danskere:
"Jamen det er vores røvhuller, så gør det ikke Noget"

Har du slet ikke lagt mærke til incitamentet efterladt af Venstre om, at alt kun er forkert når i andre gør det?