Analyse
Læsetid: 4 min.

Venstre er drevet på flugt fra højrefløjen

De skarpeste uenigheder i udlændingedebatten er på rekordtid flyttet over til de borgerlige og splitter nu de blå partier på kryds og tværs: Særligt Venstre står spaltet i forhold til en eksplosiv dagsorden, som for kort tid siden var deres største vindersag
Udadtil larmer Inger Støjberg (V) stadig i det politiske landskab. Men i den praktiske politik inde på Christiansborg er billedet begyndt at ændre sig.

Udadtil larmer Inger Støjberg (V) stadig i det politiske landskab. Men i den praktiske politik inde på Christiansborg er billedet begyndt at ændre sig.

Jens Dresling

Indland
23. november 2019

Udlændingekortet har skiftet kulør i dansk politik. Hvad der indtil for få måneder siden var en sikker trumf for de borgerlige partier, er pludselig blevet forvandlet til en slags sorteper.

Udadtil larmer Venstres næstformand Inger Støjberg (V) ganske vist stadig i det politiske landskab. Den tidligere udlændingeminister nyder at tirre sine modstandere, og Venstres nye formand Jakob Ellemann-Jensen vil helt sikkert få sit hyr med at styre kvinden, som den tyske tabloidavis Bild for længst har døbt ’Trumpine’. Provokationsfaktoren er intakt.

Men i den praktiske politik inde på Christiansborg er billedet begyndt at ændre sig: Venstre søger lige nu tættere mod Socialdemokratiet i udlændingepolitikken. Det befrielsens øjeblik, som Lars Løkke Rasmussen talte om i valgkampen, har indfundet sig: Venstre er ikke længere klæbet sammen med de andre borgerlige partier.

I ugens løb valgte Venstre at forlade den borgerlige blok. Frem for at gå sammen med Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og De Konservative om formuleringerne i en vedtagelse om fremmedkrigere i Folketinget, valgte Venstre at søge sammen med Socialdemokratiet.

Samtidig lægger Venstre heller ikke en hård kant til S-regeringens aftale med støttepartierne om at lade børnene forlade Udrejsecenter Sjælsmark til foråret. Mens Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl himler op om, at »udlændingepolitikken skrider«, holder Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen en påfaldende lav profil.

Konventionel visdom

Partier kan enten måles på, hvad de siger, eller på hvad deres politikere rent faktisk gør. Forskellene er ofte iøjnefaldende.

Hvis man alene måler Venstre på Inger Støjbergs spektakulære udfald – for eksempel om, at hun udmærket forstår de 28 procent af vælgerne, som ifølge Mandag Morgen mener, at »muslimske indvandrere bør sendes ud af landet« – ja, så er alt ved det gamle, og Venstre står fortsat placeret langt til højre, hvor Anders Fogh Rasmussen fik trukket Danmarks liberale parti ud i begyndelsen af 00’erne. Og målt på retorikken vil Jakob Ellemann-Jensen med stor sandsynlighed risikere at blive trukket rundt i manegen af sin mere sensationelle næstformand.

Opmålt på de faktiske skridt i det aktuelle, politiske landskab har Venstre imidlertid lagt en stille, men klar afstand til de senere års ubetingede strammerlinje. Med internationalisten Jakob Ellemann-Jensen i spidsen vil Venstre ikke længere være med til at lege med, udfordre og overskride internationale konventioner.

Torsdag formiddag blev grænsen trukket: Da den nye, nationalkonservative treenighed – bestående af Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl, Konservatives udlændingeordfører Rasmus Jarlov og Nye Borgerliges kronprinsesse Mette Thiesen – fremlagde deres forslag til vedtagelse om fremmedkrigere og opfordrede regeringen til at »tage ethvert tænkeligt skridt inden for grundlovens rammer«, blev det for meget for Venstre.

Med parlamentarisk finesse havde Socialdemokratiets retsordfører Jeppe Bruus, Venstres integrationsordfører Mads Fuglede og Liberal Alliances udlændingeordfører Henrik Dahl i stedet fået sammenstrikket en noget anderledes formuleret vedtagelse, og som lige akkurat fik et flertal bag sig.

Her lød det noget mere uforpligtende, at »fremmedkrigere, der deltager i en forræderisk kamp mod danske værdier, bør tage konsekvensen af deres valg og blive væk«.

Mere pragmatisk

I respekt for Danmarks forpligtelser over for internationale konventioner valgte Venstre altså at splitte op med højrefløjen for i stedet at søge en mere pragmatisk position sammen med Socialdemokratiet. Samme mønster gentager sig i forhold til børnene i Sjælsmark.

Allerede under valgkampen åbnede Venstres daværende formand Lars Løkke op for, at børnefamilierne i Udrejsecenter Sjælsmark skulle have bedre vilkår i hverdagen, og blandt andet have mulighed for selv at lave og spise mad alene sammen.

I dag accepterer Venstre også de generelle forbedringer, som S-regeringen har aftalt med støttepartierne.

Venstre er dog stadig skeptisk over for, hvad ændringerne vil betyde for afviste asylansøgeres vilje til at rejse tilbage. Men den modstræbende accept af forbedringerne adskiller sig ikke afgørende fra den position, som udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) indtager. Socialdemokratiet lader ikke Venstre meget tilbage, når det kommer til en stram udlændingepolitik.

Tværtimod har S-regeringen i enkelte tilfælde placeret sig til højre for Venstre, og forskellene mellem Jakob Ellemann-Jensen på den ene side og Kristian Thulesen Dahl på den anden side bliver mere og mere tydelige. Venstre trækkes baglæns ind mod midten.

Den mere pragmatiske position, der lige nu vinder frem i Danmarks største borgerlige parti, blev understreget i en kronik, som Venstre-folketingsmedlemmerne Bertel Haarder, Jan E. Jørgensen og Fatma Øktem skrev i Jyllands-Posten op til sidste weekends landsmøde:

»Vi skal ikke finde os i, at mennesker bliver udsat for en nedrig og udskammende retorik, alene fordi de er muslimer eller tilhører en hvilken som helst anden trosretning,« lød opsangen fra de liberale Venstre-folk, som nu igen er begyndt at turde tale højlydt.

Bag støjen fra Inger Støjberg er en opblødning i gang. Mens hele det øvrige politiske landskab gradvist er rykket til højre, er Venstre pludselig rykket lidt til venstre under Jakob Ellemann-Jensen. Bestemt ikke helt tilbage til det snusfornuftige frisind i datidens højskole-Venstre, men alligevel nok til at sætte en ny grænse over for den yderste højrefløj. I hvert fald indtil Venstre igen får brug for mandaterne.

Lars Trier Mogensen skriver politiske analyser i Information og er chefredaktør for nyhedsbrevet /dkpol, som udgives af Føljeton

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Venstre ved du hvor du har!
Der hvor det kan betale sig at være. Ikke en skid med hvor man burde være.

Hvem stod i spidsen for propaganda kampagnen om hvad vi skal mene om "nasserøve" og " fanatisk troende"?

Og nu har vi problemener med nynazister der ikke ser noget problem i at chikanerer jøder.
Og vi har i årevis være henvist til selv at skulle nøjes med tro, fordi indsigt nægtes os p.g.a. manglende agt indsigt.
Og CEPOS sjoflede os med, at de manipulerer os for at vi skal træffe "rationelle valg", velvidende og deltagende i, at den nødvendige indsigt i tingene skjules for os, af mennesker der med propaganda belærte os om, hvad vi skal mene om folk der selv viser de har noget at skjule.

Generelt er der ikke nogen fornuft i, at have tillid til de folk, der ikke mener det er et problem at land og folk lyves i krig. Voksne mennesker burde forstår, at så er de nok også ligeglad med sandheden i andre og mindre kritiske tilfælde.

Karsten Lundsby, Alvin Jensen, Kim Houmøller, Lars Løfgren, Torben Bruhn Andersen, Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen, Carsten Wienholtz, Kjeld Jensen, Tommy Clausen, Ole Frank, Ebbe Overbye, Anne-Marie Voldborg, Birte Pedersen, Egon Stich, Helle Walther, Eva Schwanenflügel og Søren Nielsen anbefalede denne kommentar

Selv Venstre kan blive klogere.

Anne-Marie Voldborg

Det er mærkeligt at Venstre og de andre politiske partier har haft held med at stramme udlændinge politikken.
For øjeblikket er udlændingeloven skruet sammen sådan at danske statsborgere skal opfylde en masse krav når de ønsker at bo i eget land med deres udenlandske ægtefælle, deres børn og stedbørn. Listen af betingelser er for lang til at opsummere her, men kan læses ved at ansøge om opholdstilladelse til ens familie på websiden ”nyidanmark.dk".
EU-borgere kan flytte til Danmark med deres IKKE EU-ægtefælle og børn takket være EU's frie bevægelighed.
IKKE-EU-borgere som har et job i Danmark med en løn der overstiger 419.000 kroner kan få deres medfølgende IKKE-EU familie med til Danmark.
Flygtninge burde kunne få deres IKKE-EU ægtefælle og børn til Danmark. Reglerne der her følges er internationale konventioner.
Men stakkels danskere, de skal opfylde alle krav i udlændingeloven.

Men hvorfor kan danskere dog ikke få opholdstilladelse i Danmark til deres ægtefælle, børn og stedbørn når de er gift/samlevende med en IKKE-EU-borger ?
Jeg har aldrig hørt om problemer med en EU-borgers ægtefælle eller med ægtefællen af en vellønnet IKKE-EU-borger. Hvorfor skulle der så være problemer med danskernes IKKE-EU-ægtefæller ? Den familiesammenførte/medfølgende familie kunne sådan set være identisk med danskerens ægtefælle - men den udenlandske ægtefælle er åbenbart et problem når personen danner par med en dansker og ikke noget problem når personen danner par med en EU-borger eller en vellønnet IKKE-EU-borger ! Det tror jeg ikke på.
Dansk internationale par bidrager økonomisk til samfundet og er nemme at integrere. Det er fakta.
Udlændingeministeren kalder selv udlændingeloven som noget af den mest komplicerede lovgivning vi har i Danmark. Det er ikke til at finde hoved og hale i.
Mit forslag til Venstre: Tag konsekvensen. Væk med til at fjerne denne lov. I et demokrati er det meningen at lovene er overskuelige og lette at forstå. Befolkningen skal jo agere derefter.
Det er også dårlig samfunds økonomi at uddanne befolkningen og bagefter at landsforvise dem. Kærlighed er ingen forbrydelse og burde ikke straffes.
Kom så Venstre ... pas på danskere !
.

Karsten Lundsby, Alvin Jensen, Carsten Munk, Gert Romme og Ole Frank anbefalede denne kommentar

Jeg har skrevet det før men gentager gerne. Som Venstre tager sig ud nu er det færdigt som det førende parti, for jeg oplever ikke danskerne er specielt national konservative og flygtninge forskrækkede, men hvor skal folk gå hen? Skal man tro på Jacob Ellemann eller på Socialdemokratiet, som fratager borgere deres legitime rettigheder, er EU forskrækkede og misinformerer, mens de lover bod og bedring om 20 år.

Jan Fritsbøger

det burde være muligt for venstre at blive klogere, det modsatte er til gengæld ganske utænkeligt.

Karsten Lundsby, Alvin Jensen og Niels østergård anbefalede denne kommentar
Ole K. Ersgaard

Venstre er ikke længere Venstre.
At partiet så har efterlevet "Løkkes" strategi - udtrykt i mottoet - "går den - så går den" er jo en anden sag.

Det er der tilsyneladende en stor del af partiets vælgere, der endnu ikke har opdaget.
Hvorom alting er - Venstre er gennem en årrække blevet domineret af de socialliberale og vil derfor med fordel kunne fusionere med det Radikale Venstre.
Samme situation gør sig gældende for det Konservative Folkeparti - der er accelereret siden Lars Barfoeds knæfald for Margrethe Vestager (B) op til folketingsvalget i 2011.

Stramning i udlændingepolitikken/Integrationspolitikken:
Der kan jo skelnes mellem en effektiv stramning og en symbolsk stramning.

Man bør fx erindre sig, at "Løkke" og DF proklamerede "straks opbremsning" ifm. valgkampen i 2015. Og hvad blev resultatet?
Der kom faktisk 9% flere asylansøgere og familiesammenførte til Danmark under "Løkke" og DF (2015-2019), end der gjorde under HTS-regeringen (2011-2015).
For ikke at nævne den voldsomme stigning i det estimerede antal illegale indvandrere - alene det første år "grænsekontrol light" var indført (4. januar 2016)!
Den blev 26%, eller 4.500, der bragte det samlede antal op på 22.000 det år - iflg. Rockwool Fondens Forskningsenhed.

Og hvad med de mange ikke vestlige (arbejdsduelige) personer uden for arbejdsmarkedet?
I 2009 oplyste den daværende radikale leder, Margrethe Vestager, i sin landsmødetale, at der var 65.000 ikke vestlige (arbejdsduelige) kvinder uden for arbejdsmarkedet!

Sidste år kunne den daværende udlændinge-/integrationsminister, Inger Støjberg (V), oplyse, at antallet var blevet 80.000!

Og der er under "Løkke" og DF blevet fortsat med integrationsprojekter, hvoraf IGU/IntegrationsGrunduddannelsen allerede har skrevet sig ind i kæden af eklatante fiaskoer på området. Målet var de første tre år (juli 2016 - juni 2019) jo 14.000 etablerede forløb. Resultatet var under 2.000. Eller under 15%. Og værre endnu. Næsten halvdelen startede aldrig el. holdt op under forløbet (45%).
Ikke desto mindre "nåede Løkke" at forlænge ordningen med yderligere tre år inden sin afgang.

Som den tidligere justitsminister [Søren Pind (V)] udtrykte det (i 2016): Kan de borgerlige/liberale partier ikke finde ud af at samarbejde - atomiseres de - og magten kastes over til Socialdemokratiet de næste mange år!

I dag er det eneste reelle borgerlige/liberale parti i Folketinget da også begrænset til Nye Borgerlige.

Ole K. Ersgaard
Erhvervsøkonom MDM, PD
2019-11-24