Læsetid: 5 min.

Danmark er blandt de dårligste OECD-lande til at få kvinder ind på erhvervsuddannelser

Det står stadig sløvt til med ligestillingen på danske erhvervsuddannelser. Danmark er blandt de dårligste OECD-lande til at få kvinder ind på uddannelserne, og der eksisterer fortsat rendyrkede mande- og kvindefag, viser analyse fra Lederne. Forældet og stereotypt, mener eksperter
Opfattelsen af, hvad der er mande- og kvindefag, kan godt ændre sig over tid. For eksempel var frisørfaget engang domineret af mænd. I dag er det domineret af kvinder.

Opfattelsen af, hvad der er mande- og kvindefag, kan godt ændre sig over tid. For eksempel var frisørfaget engang domineret af mænd. I dag er det domineret af kvinder.

Morten Stricker

3. december 2019

Køn spiller stadig en afgørende rolle, når danske unge skal vælge ungdomsuddannelse. Det gælder især på erhvervsuddannelserne, hvor skævvridningen mellem mænd og kvinder er større i Danmark end i mange andre OECD-lande.

Hver gang 100 danske mænd i alderen 15-24 år vælger en erhvervsfaglig uddannelse, er der tilsvarende kun 62 unge kvinder, som gør det samme. Det viser en analyse, som interesseorganisationen Lederne har lavet på baggrund af tal fra OECD.

Den skæve kønsfordeling placerer Danmark som det femtedårligste af 36 OECD-lande, når det handler om ligestilling på erhvervsuddannelserne. I den opgørelse er taget højde for, at befolkningssammensætningen er forskellig i de enkelte lande. 

»Vi er i forvejen dårlige til at få unge mennesker til at vælge de erhvervsrettede uddannelser, men når vi kigger på kvinderne isoleret set, står det rigtig skidt til,« siger Christina Laugesen, som er uddannelsespolitisk chefkonsulent hos Lederne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ligestilling betyder lige adgang. Det kan næppe forventes at unge mænd og kvinder vælger i lige antal på alle uddannelser hvilket et eller andet sted i sig selv ville være matematisk groft usandsynligt. Eller er lige kønsfordeling i alle fag det politiske mål med artikler som denne? Er køn i øvrigt den eneste måde at putte folk i kasser på? Skal alle arbejdspladser og uddannelser statistisk ser afspejle den generelle befolknings sammensætning på alle parametre?

Det lyder som en afvikling af det frie valg. Kvinder må vælge hvilke uddannelser de vil. Hvis de ikke vælger efter andres ideologiske drømme må det vel være sådan.

Toke Kåre Wagener, jan sørensen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Hans Gravgaard.
"Skal alle arbejdspladser og uddannelser statistisk ser afspejle den generelle befolknings sammensætning på alle parametre?" Ja hvorfor gr de ikke det?

Mænds valg af Mandefag og kvinders valg af kvindefag er gammel stivnet vane.

Helt naturligt vi vælger forskellige erhverv. At nogen mener vi skal have kvindelige stilladsarbejdere samt brandmænd virker direkte dumt.

Måske skyldes det bare at danske kvinder ikke kan se det fede i at gå rundt med dårlig ryg som 40 årige og dertilhørende lav løn og udhulet sikkerhedsnet.

Nå, nej, N. Aagaard, det er også derfor der f.eks. er flest kvindelige sosuer, der kan man også have dårlig ryg som 40 årig, men lønnen er i forvejen så lav, at der ikke er noget at udhule....

Lise Lotte Rahbek, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Katrine Damm og Ann Thomsen anbefalede denne kommentar

Henning Kjær jeg ved ikke hvorfor de ikke afspejler præcis befolkningssammensætning og jeg antager at du heller ikke gør? Det vil nemlig forudsætte at du kunne påvise at det burde forholde sig sådan at det var en direkte afspejling.

Det er en afvikling af Darwin som jeg forstår ham. Men jeg er jo også bare en gammel “konservativ” venstrefløjstosse der forbeholder mig ret til at følge Darwin, Humboldt m.fl. over den moderne “learned behaviour” teori som kun søger udviskning af køn af ideologiske årsager og som bunder i holdninger, ikke forskning.

Der er ikke bare brug for rollemodeller. Der skal grundlæggende ligestilling til herunder øremærket barsel, så familie ansvaret og forsørgelsesansvaret bliver ligedelt mellem forældre, i øvrigt uanset om de bor sammen eller ikke. I dag har vi en fantastisk overrepræsentation af kvinder i de offentłige, fordi de kan se sig selv i fuld løn under barsel, og god andel af 1. Og 2. sygedag.
En anden skævhed er skolesystemet, der er indrettet så der passer til flere piger end drenge. Vi har brug for et skolesystem der passer til alle de forskellige børn der er, så vi kan få det bedste ud af hver enkelt.

Lighed i resultat og ikke i mulighed. Åh, du venstrefløjsautoritære grimme ansigt, du er ikke savnet.
Lige fordeling er kun frivilligt forventeligt hvis "blank slate" tesen var korrekt. Men, ingen tvivl om at vi kan erstatte gamle forstokkede tanker med nye forstokkede tanker. Det er bare spørgsmål og tilpas tvang og social engineering. Hvorfor er man så forsigtig når det drejer sig om f. Eks. GMO fødevare men redesign af kønsroller der kan det bare kun gå for langsomt i forvisning om at ligestillings utopia venter ved enden af fifty-fifty i et bestyrelsesmødes genitalieoptælling...