Læsetid: 4 min.

Eksperter: Et dansk krigsskib i Hormuzstrædet vil næppe blive vel modtaget i Iran

Regeringen offentliggjorde torsdag, at den vil sende et dansk krigsskib til Hormuzstrædet for at deltage i en franskledet mission. Information har bedt tre eksperter vurdere, hvordan Iran forholder sig til, at Danmark nu tilslutter sig en franskledet flådemission i Den Persiske Golf
Efter knapt et halvt års stilhed omkring Danmarks planer, meddelte regeringen torsdag, at den vil sende et dansk krigsskib samt en helikopter til Hormuzstrædet til efteråret og dermed indgå i en franskledet overvågningsmission. Her er det den danske fregat Niels Juel, der er fotograferet fra et fransk hangarskib.

Efter knapt et halvt års stilhed omkring Danmarks planer, meddelte regeringen torsdag, at den vil sende et dansk krigsskib samt en helikopter til Hormuzstrædet til efteråret og dermed indgå i en franskledet overvågningsmission. Her er det den danske fregat Niels Juel, der er fotograferet fra et fransk hangarskib.

Henning Bagger

16. december 2019

Det vækker sandsynligvis ikke jubel i Iran, at Danmark sender et krigsskib til Hormuzstrædet for at støtte en franskledet mission i Den Persiske Golf. Det vurderer flere eksperter, herunder Ali Alfoneh, forfatter og senior fellow ved The Arab Gulf States Institute i Washington.

»Iran har traditionelt ønsket at minimere de ekstraregionale (lande uden for Mellemøsten, red.) magters militære tilstedeværelse i regionen omkring Den Persiske Bugt for selv at udfylde rollen som regional gendarm. I det lys hilser Iran næppe den franskledede mission velkommen,« siger Ali Alfoneh.

Han bakkes op af Claus Valling Pedersen, lektor i persiske studier ved Københavns Universitet.

»Selv om Hormuzstrædet er internationalt farvand, så er den officielle holdning klart, at det håndterer landene i området bedst selv,« siger han.

Til gengæld kan regimet i Teheran glæde sig over, at den vestlige militære tilstedeværelse i bugten »ikke kun består af den politiske modstander USA«, siger Ali Alfoneh.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvis man mener våbenmagt er det bedste middel til sikring af fredelig sameksistens, var det mere rimeligt at rette et par kanoner mod Trump.

Jeg synes det er trættende at Danmark skal lege politibetjent i Mellemøsten, og være lakaj for USA. Takken er de tromler os ned om det er om Grønland eller Færøerne, så jeg føler USA snart skal stikke piben ind.

Torben Bruhn Andersen, Karsten Lundsby, John Andersen og Viggo Helth anbefalede denne kommentar