Baggrund
Læsetid: 4 min.

Endnu en skandale i Meld og Feld-sagen: Her er fem ting, du skal vide

De mange afsløringer om Dansk Folkepartis formodede misbrug af EU-midler er rykket endnu tættere på partitoppen
Senest har Ekstra Bladet afsløret, at Morten Messerschmidt under sin tid som Meld-præsident modtog en falsk faktura fra den danske kommunikationsvirksomhed Primetime Kommunikation.

Senest har Ekstra Bladet afsløret, at Morten Messerschmidt under sin tid som Meld-præsident modtog en falsk faktura fra den danske kommunikationsvirksomhed Primetime Kommunikation.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
11. december 2019

Den omfattende svindel i Meld og Feld-sagen involverer nu også DF-formand Kristian Thulesen Dahls nærmeste medarbejder, som ifølge Ekstra Bladet har udgivet sig for at være to forskellige hotelchefer i kontrakter til 200.000 kroner.

Vi har samlet fem ting, du skal vide om sagen.

1. Hvad er MELD og FELD?

Den europæiske alliance MELD (Movement for a Europe of Liberties and Democracy) og fonden FELD (Foundation for a Europe of Liberties and Democracy) blev stiftet i 2011. De skulle samle europæiske partier på den nationalistiske højrefløj. Fra 2014-2015 var Morten Messerschmidt (DF) præsident for begge organisationer.

De midler, som organisationer og dermed medlemspartierne modtog, var betinget af, at de blev brugt på aktiviteter relateret til organisationen og EU. Midlerne måtte ikke bruges på kampagner, der kunne have indflydelse på nationale valg eller folkeafstemninger.

2. Hvordan blev der svindlet?

I oktober i år konkluderede EU’s svindeljægerenhed, OLAF, at fonden Feld gennem en årrække havde »ulovlige, uregelmæssige eller uberettigede udgifter« på omkring 4,36 millioner kroner. Herefter overleverede de sagen til bagmandspolitiet, som i øjeblikket undersøger sagen. Det er altså afgjort, at der er foregået svindel med midler i Meld og Feld, som Messerschmidt har været formand for, men i hvilket omfang, Dansk Folkeparti har nydt godt af svindlen, er nu op til bagmandspolitiet at klarlægge.

Gennem utallige artikler har Ekstra Bladet dog flere gange beskrevet, hvordan Dansk Folkepartis partikasse formodentlig er blevet begunstiget af fondens EU-midler. Listen af eksempler tæller blandt andet to sommergruppemøder med festmiddag og hotel, en privat kæresterejse for tidligere skatte- og forsvarsminister Peter Christensen (V) samt gyldne håndtryk og bonusser til medarbejdere, som i strid med reglerne blev betalt med EU-midler. Dertil hører andre fiktive konferencerkuglepenne for en halv million og en reklamekampagne for Messerschmidt og Dansk Folkeparti til en halv million kroner.

Ekstra Bladet har også flere gange bragt fortællinger fra personer, hvis underskrift angiveligt er blevet forfalsket i forbindelse med indmeldelse i Melds bestyrelse.

Senest har Ekstra Bladet afsløret, at Morten Messerschmidt under sin tid som Meld-præsident modtog en falsk faktura fra den danske kommunikationsvirksomhed Primetime Kommunikation. Den forfalskede faktura lød på 465.625 kroner, og Primetimes juridiske ledelse har oplyst over for Olaf, at fakturaen er fabrikeret og ikke kommer fra dem.

3. Hvor meget vidste partitoppen?

Ekstra Bladet har for nylig afsløret, at inderkredsen i Dansk Folkeparti har været »dybt involveret«, da partiet misbrugte EU-midler for 200.000 kroner i forbindelse med partiets sommergruppemøder i 2014 og 2015.

I kontrakter, som Ekstra Bladet har offentliggjort, fremgår det nemlig, at Dansk Folkepartis administrationschef formentlig har udgivet sig for at være to forskellige hotelchefer i kontrakter med organisationen Meld.

Ifølge kontrakterne skulle administrationschefen Jeanie Nørhave have været »Chief of Staff and Administration« hos hotellerne i 2014 og 2015, men Jeanie Nørhave har været ansat i Dansk Folkeparti siden 2006. Også direktøren for det ene hotel afviser, at Jeanie Nørhave har været ansat ved hotellet.

Mens den ene kontrakt er underskrevet af Messerschmidt på vegne af Meld, bærer den anden en underskrift fra polske Jacek Wlosowicz, som i en periode vikarierede som formand for Meld. Men han har udtalt til Ekstra Bladet, at han aldrig har været i Danmark, hvor han ifølge kontrakten skulle have sat sin underskrift.

Jeanie Nørhave er som administrationschef en af DF-formand Kristian Thulesen Dahls tætteste medarbejdere. Thulesen-Dahl har til Ekstra Bladet udtalt, at han ikke har nogen kommentarer til kontrakterne, og at han er »helt tryg ved, at det (sagen, red.) ligger hos myndighederne«.

Hvor meget ansvar Morten Messerschmidt i kraft af sin tidligere funktion som præsident har for de konkrete sager, er endnu ikke blevet afgjort. 

Mandag kunne Ekstra Bladet dog fortælle, at de mange skandaler skaber uro og mistillid hos Dansk Folkepartis tidligere folketingsmedlemmer. I artiklen udtaler anonyme kilder, at afsløringerne tyder på, at Kristian Thulesen Dahl har været bevidst om den formodede svindel.

»Det er vel også derfor, han ikke hælder Morten Messerschmidt ud. Han frygter vel at blive hevet med i faldet,« siger en eks-MF’er blandt andet til Ekstra Bladet.

4. Hvad bliver konsekvenserne?

Mens vi venter på bagmandspolitiets konklusion, har Ekstra Bladet forelagt kontrakterne for en advokat med speciale i dokumentfalsk. Han kalder Jeanie Nørhaves underskrift dybt problematisk.

»Det kan både være et spørgsmål om dokumentfalsk og personelfalsk. Det kommer an på, hvordan selve dokumentet er produceret. Grænsedragningen er hårfin. Men hvis du skriver under på noget, der er decideret usandt, er det omfattet af straffeloven og behæftet med straf,« siger Erbil Kaya til Ekstra Bladet.

Indtil videre har Olaf over for bagmandspolitiet vurderet, at Meld og Feld »blev brugt af foreningsmedlemmer til ved bedrag at opnå uretmæssig vinding for dem selv eller til skade for Europa-Parlamentets økonomiske interesser«, som der står i interne papirer, Ekstra Bladet har fået indsigt i.

Det er dog altså op til bagmandspolitiet at vurdere, i hvilket omfang der skal rejses tiltale mod medlemmer af Dansk Folkeparti.

5. Hvornår ved vi mere?

EU’s svindeljægerenhed begyndte undersøgelsen af Meld og Feld i december 2015, og de overdrog i oktober 2019 sagen til bagmandspolitiet. Dansk Folkeparti har flere gange beklaget sig offentligt over den lange sagsbehandlingstid, som de mener har skadet partiet unødigt.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger er bagmandspolitiet i fuld gang med at gennemføre afhøringer og gennemgang af relevante dokumenter. I oktober udtalte Morten Messerschmidt, at han »fuldstændig kan afvise«, at organisationen har begået »noget strafbart«.

Til Ekstra Bladet oplyser Dansk Folkepartis pressechef, at Kristian Thulesen Dahl ikke ønsker at kommentere de tidligere folketingsmedlemmers kommentarer til sagen. Ekstra Bladet har også forgæves forsøgt at få en kommentar fra Morten Messerschmidt og Jeanie Nørhave.

I en tidligere version af denne artikel stod der »Dansk Folkepartis misbrug af EU-midler« i underrubrikken. Det er nu rettet til »formodede misbrug«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Christian Mondrup

Jeg er ikke just overrasket over plattenslageriet fra den kant, men derimod virkelig bekymret over forekomsten af korruption og svindel i embedsværket.

Tommy Clausen, Mads Berg, Torben Bruhn Andersen, Anker Heegaard, Peter Beck-Lauritzen, Arne Albatros Olsen, Thomas Tanghus, Karsten Lundsby, Frede Jørgensen, Lillian Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Falske fakturaer? Hmm. Mon ikke Brita kunne lærer Messerschmidt en ting eller to om hvordan man rigtigt skal koge regnskaberne.

Der bliver nød til at komme fængselsstraf i denne sag. Politikere skal ikke kunne slippe med at spille uvidende eller bare påstå at alt er som det skal være. Den luksus har andre kriminelle altså ikke.

Betjent: Holdt! Du er anholdt.

Bankrøver: Nej. Nu må denne hetz altså ophøre! Det er politisk motiveret. Der er ingen uoverensstemmelser her.

Betjent: Nå ok... det så bare lidt mistænkeligt ud.

Tommy Clausen, Mads Berg, Torben Bruhn Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Lillian Larsen, Per Klüver, Ib Christensen, Søren Jensen og Inger Jensen anbefalede denne kommentar

At man ikke kan lave en falsk faktura uden stavefejl og manglende logo, vidner om en komplet inkompetence i alle led. Undertegnede ville kunne lave en sådan uden de store problemer.

Håber det lykkes at finde den ansvarlige; men den tørres sikkert af på en praktikant!

Tommy Clausen, Peter Beck-Lauritzen, Arne Albatros Olsen, Karsten Lundsby og Per Klüver anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Så er at jeg helt kommer til at savne brødrene Claus og Jesper Deleuran. For mit indre blik kan jeg allerede se dette nye fantastike album med titlen Meld og Feld. Et ordvalg som i øvrigt lå lige til højre benet for de herrer. (Satans osse.)

Minna Rasmussen, Tue Romanow og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Venter vi på, at forældelsesfristen overskrides? Med tidsforløbet in mente, vil de formastelige få strafnedsættelse, så en eftermiddag i "gitterly", bliver straffen. Politikkerne er vel "immune", så der vil samfundet spare udgiften til "vand og brød"! Så, hvorfor alt det ståhej?