Læsetid: 3 min.

EU-midler koster universiteterne 1,5 milliard kroner om året i tabte danske forskningsmidler

Når danske forskere får forskningsmidler fra EU, trækker den danske stat det fra i universiteternes forskningsmidler. Uhensigtsmæssigt, mener Danske Universiteter og Dansk Magisterforening, der foreslår i første omgang at undtage klimaforskning fra modregning. Forskningsministeren vil undersøge, hvorvidt det er muligt
»Når succesrige forskere henter EU-midler hjem, så bliver de jo konfronteret med, at deres succes gør livet sværere for andre forskere, fordi vi mister penge i den anden ende. Og bevidstheden om, at man gør sine kolleger på instituttet eller universitetet fattigere, er jo ikke den store tilskyndelse,« siger Anders Bjarklev.

»Når succesrige forskere henter EU-midler hjem, så bliver de jo konfronteret med, at deres succes gør livet sværere for andre forskere, fordi vi mister penge i den anden ende. Og bevidstheden om, at man gør sine kolleger på instituttet eller universitetet fattigere, er jo ikke den store tilskyndelse,« siger Anders Bjarklev.

Jakob Dall

16. december 2019

Halvanden milliard kroner. Så mange penge henter danske forskere gennemsnitligt hjem fra EU’s forskningsprogram Horizon 2020 hvert år. Men selv om de penge kommer den enkelte forskergruppe til gode, så mister de danske universiteter lige så mange penge igen, fordi den danske stat modregner EU-forskningsmidler i de statslige forskningsmidler.

Det skyldes, at de danske regeringer de seneste år har indregnet EU-midler som en del af den offentlige forskningsfinansiering, som skal være på mindst en procent af BNP.

Men det er dybt urimeligt, at dansk forskning bliver straffet for at opnå EU-forskningsmidler. Det mener Danske Universiteter og Dansk Magisterforening (DM).

Anders Bjarklev, der er formand for Danske Universiteter, ser modregningen af EU-forskningsmidlerne som et fundamentalt problem for forskernes motivation.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben K L Jensen
  • Jane Jensen
  • Eva Schwanenflügel
  • Dorte Sørensen
Torben K L Jensen, Jane Jensen, Eva Schwanenflügel og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Peter Beck-Lauritzen

Slip forskningen løs! Lad universiteterne få 1% BNP og læg EU midlerne oveni! Stop "kontraktforskningen, hvor "underlødige" interesse-grupper diktere facit!
Hvem fandt på den modregning? - og med hvilken begrundelse?

Steffen Gliese, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben K L Jensen, Jane Jensen, Gert Romme, Eva Schwanenflügel, Anders Reinholdt, Dorte Sørensen og Niels Jakobs anbefalede denne kommentar
Jesper Lykke Jacobsen

Det lyder da helt ude i skoven! Her i Frankrig er det sådan, at når det lykkes en person eller en gruppe at få en EU-bevilling, kommer det både dem selv og kollegerne til gode. For dem, som har fået EU-bevillingen har jo mindre brug for at bruge det sædvanlige statslige tilskud oveni, og dermed bliver de andre forskere på instituttet færre om at dele det samme beløb i statstilskud. Det giver en positiv tilbagevirkning, hvor der bedste steder (altså dem, som får mange EU-bevillinger) bliver mere attraktive for alle, og derfor tiltrækker bedre forskere. Så se lige at få lavet denne danske regel om!