Læsetid: 5 min.

Finanslov: Nyt projekt skal undersøge, om øget kontrolindsats i Skat er en god forretning

I finansloven for 2020 er der sat penge af til at undersøge et centralt spørgsmål: Er flere medarbejdere til skattekontrollen en så god forretning, at politikerne ikke behøver at finde den fulde finansiering til at ansætte medarbejderne? En god idé, siger overvismand
Det er fire års kamp, der nu endelig bliver til noget. Sådan siger Enhedslistens finansordfører, Rune Lund, om, at der nu er afsat penge på finansloven til at undersøge, om det giver staten et provenu at ansætte flere kontrolmedarbejdere i Skat.

Det er fire års kamp, der nu endelig bliver til noget. Sådan siger Enhedslistens finansordfører, Rune Lund, om, at der nu er afsat penge på finansloven til at undersøge, om det giver staten et provenu at ansætte flere kontrolmedarbejdere i Skat.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

5. december 2019

Koster det penge for det offentlige at ansætte flere medarbejdere til at kontrollere, om virksomheder og privatpersoner betaler den skat, de skal. Eller tjener de deres lønudgifter så rigeligt ind, at ekstra kontrolmedarbejdere burde regnes som en gevinst frem for en udgift på finansloven?

Det er en diskussion, der har fundet sted de seneste år – og særligt imellem Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund, og Skatteministeriet.

Og efter mandagens finanslovsaftale er der udsigt til, at vi kommer nærmere en afklaring.

Her er der i 2020 blevet afsat to millioner kroner til en effektanalyse, der skal »styrke vidensgrundlaget i forhold til vurdering af effekten på offentlige finanser og samfundsøkonomien ved tilførsel af ekstra ressourcer, herunder skattekontrolmedarbejdere, til skatteforvaltningen«, som der står i finanslovsaftalen.

Det glæder Rune Lund, der flere gange er blevet mødt af et argument fra Skatteministeriet om, at der mangler undersøgelser, der kan dokumentere effekterne.

»Det er fire års kamp, der nu endelig bliver til noget,« siger han.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lise Lotte Rahbek

Og ikke et ord om den 'den gode forretning' der måttte ligge i befolkningens krav til retfærdighed og ligeværd?

Hanne Utoft, Susanne Kaspersen, Carsten Svendsen, Flemming Berger, Gert Romme, Bjarne Andersen, Ib Christensen, Tue Romanow, Jan Weber Fritsbøger, Carsten Munk, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen og Lars Christensen anbefalede denne kommentar

Det her handler om at finansministeriet ikke af bagvejen, gennem kontrolindsatsen i skat som frontløber, vil have investeringsperpektivet ind ved finansiering.

Det virker uforståeligt når der ved eksempelvis momskaruseller er et nettoprovenu på 20millioner per ny medarbejder. Sæt et nul på hvis det havde været omkring udbytteskat. Det virker noget komisk når Michael Svarrer siger det er kompliceret. Helt ærligt, har han været på workshop med forskere fra Århus Universitet?
Den beregning kan laves på en serviet, inklusiv indirekte effekter. Så er det heller ikke højere raketvidendkab.

Med politikere der kræver 1000 nye sygeplejersker og pållgger os sindsygt dyre driftsudgifter i årene fremover til minimumsnormeringer, som låser økonomien og tager alt sikkerhed ud med en hylende krævende befolkning på sidelinjen, så er der forståeligt nok at finansministeriet holder fast i sine principper om at enhver envestering bare er en omkostning.

Det ville bare være fantastisk hvis vi kunne slippe det her dødegreb. Mere politisk ansvarlighed ift statens finanser, særligt på venstrefløjen, kunne mødes af beregninger der i højere grad så på effekterne.

Diskussionen skal tages på det niveau.

Jeg er helt enig med Lise Lotte Rabek. Artiklens præmis er skæv. Selvom en effektiv skattekontrol skulle være en nettoudgift for samfundet, er den en forudsætning for, at jeg år efter år betaler en stor del af min indtægt til fællesskabet. Uden brok!

Elise Berg, Carsten Svendsen, Flemming Berger, Bjarne Andersen, Jan Weber Fritsbøger, Eva Schwanenflügel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Vi ved jo med al uønskelig tydelighed hvad der sker, når der skæres drastisk ned på medarbejderne i skattekontrollen; milliarderne fosser ud af landet, bøder og andre offentlige tilgodehavender bliver ikke opkrævet, og snyd og bedrag med gunstige ordninger for virksomheder og organisationer samt håndværkerordninger florerer som en pestilens.

I virkeligheden kunne man gøre meget ved at lade kommunerne stå for de dele af opkrævningen der har med deres økonomi at gøre, og lade Staten tage sig af de store dagsordener.

Det største problem er, at de meget dygtige og erfarne medarbejdere man havde før er blevet fyret for længe siden, og at man skal bruge årevis på at træne nye op.

Tilbage står at tilliden er nærmest ikke-eksisterende til SKAT, som det påpeges ovenfor.
Vi ser allerede resultaterne.
Og ingen stilles til ansvar.

Hanne Utoft, Elise Berg, Carsten Svendsen, Flemming Berger, Egon Stich, Lise Lotte Rahbek, Bjarne Andersen og Jan Weber Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

en farbar vej kunne måske være at beskære fuskmulighederne ved at fjerne nogle af de mest komplicerede regler,
gerne alle dem som lovligt kan hjælpe rige med at betale mindre skat, så er der mindre kontrolarbejde og mere retfærdighed i skattebetalingen,
for det er jo påfaldende når statistikken viser at de 10% rigeste kun betaler 40% af alle skatter, set i lyset af at de får 80% af alle indtægter,
vi andre fattigrøve betaler altså 60% af alle skatter ud af de sidste 20% af den samlede indkomst.

Elise Berg, Carsten Svendsen, Krister Meyersahm, Bjarne Andersen, Ib Christensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Skal vi så ikke også ha undersøget om kontrollen og overvågningen af den lille borger kan betale sig.
Og for hvem.

Elise Berg, Flemming Berger, Lise Lotte Rahbek, Bjarne Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben Ethelfeld

Det var den her formulering der slog mig:

"Og derudover er der også konsekvensen for den bredere økonomi af en mere effektiv kontrol: Hvis ekstra medarbejdere i Skat fører til, at flere betaler skat, vil det i princippet fungere som en højere effektiv beskatning af virksomheder eller personer, og det kan føre til, at der vil komme mindre aktivitet i økonomien, da den disponible indkomst vil falde – og dermed vil forbruget også falde."

Altså skal man tage højde for de positive aspekter ved skatte undtagelse, når man overvejer at ansætte folk i skat! Argumenterer Skatteministeriet!!!!!

Der er da ikke noget at sige til det ministerium ikke fungerer, når den slags udtalelser ikke bliver kvalt i sin fødsel.

Jeg er dybt rystet....

Elise Berg, Carsten Svendsen, Flemming Berger, Emil Davidsen, Sinne Rasmussen, Egon Stich, Lise Lotte Rahbek, Bjarne Bisgaard Jensen, Ib Christensen, Bjarne Andersen, Kim Houmøller og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

@Torben Ethelfeld

Det du fremhæver der, tyder på jeg har ret. Hullerne i fællesklassen er lavet indefra, og viden om hullerne deles ud i politikernes "erhversklubber", sikkert til gengæld for partistøtte.

Er jeg den eneste der tvivler på at man har holdt låget åben i årevis, og de eneste der stak fingerene i kassen skulle være udenlandske terrorister?

og hvordan står "og det kan føre til, at der vil komme mindre aktivitet i økonomien, da den disponible indkomst vil falde – og dermed vil forbruget også falde."" i kontrast til at vi andre steder, grupper i samfundet høre at det er det modsatte der gælder. Kontanthjælps loft, forsørger pligt, MAX 6 måneders sygdom, o.s.v.
Hvor er den gavnlige virkning på økonomien, når politiet når frem 12 måneder for sent.

Hanne Utoft, Elise Berg, Carsten Svendsen, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det er vel lige til: Hvis alle betaler hvad de skal er der stort set ikke brug for andet end almindelig ekspedition samt eksperter til at hjælpe med at lov og intentioner er klare.
Sådan spiller klaveret så ikke i danskernes moral derfor kontrol!

Søren Kristensen

Du får jo også checket din billet før du går ind i Tivoli eller i Metroen. Det kaldes kontrol og er nødvendigt af ret indlysende årsager.