Læsetid: 4 min.

Finansloven svækker arbejdsudbuddet – Morten Østergaard kalder den en »gigantisk succes«

For et halvt år siden krævede De Radikale en forøgelse af arbejdsudbuddet med 30.000 personer. Med aftalen om finansloven for 2020 har partiet imidlertid accepteret et fald i arbejdsudbuddet. Morten Østergaard er »helt tryg« ved beslutningen
I de følgende år tiltager effekten på arbejdsudbuddet til henholdsvis 900, 1.100 og 1.200 færre fuldtidspersoner, oplyser Morten Østergaard, som dog forventer, at ordningen med udenlandsk arbejdskraft vil øge beskæftigelsen tilstrækkeligt til at opveje effekterne, selv om det ikke tæller med i regnemodellerne.

I de følgende år tiltager effekten på arbejdsudbuddet til henholdsvis 900, 1.100 og 1.200 færre fuldtidspersoner, oplyser Morten Østergaard, som dog forventer, at ordningen med udenlandsk arbejdskraft vil øge beskæftigelsen tilstrækkeligt til at opveje effekterne, selv om det ikke tæller med i regnemodellerne.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

4. december 2019

De Radikale har gjort det til en mærkesag at øge arbejdsudbuddet og sikre en stabil økonomi under den nuværende regering. Alligevel accepterede partiet tirsdag en finanslovsaftale, som på papiret forringer arbejdsudbuddet.

Selvom partiet kom igennem med en ordning, som skal sikre mere faglært arbejdskraft fra udlandet, tæller det nemlig ikke med i Finansministeriets beregninger.

Til gengæld tæller både afskaffelsen af uddannelsesloftet og det såkaldte opholdskrav for kontanthjælp nedad i regnskabet. Finansministeriet offentliggjorde onsdag et faktaark, som viser finanslovsaftalens samlede effekt af arbejdsudbuddet. I 2020 er den -100 fuldtidspersoner.

»Det er inden for bagatelgrænsen,« siger den radikale leder Morten Østergaard.

På længere sigt er effekten på arbejdsudbuddet -1.300 fuldtidspersoner. Morten Østergaard forventer dog, at ordningen med udenlandsk arbejdskraft vil øge beskæftigelsen tilstrækkeligt til at opveje effekterne, selv om det ikke tæller med i regnemodellerne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Vækst, arbejdsudbud - tåbelige detaljer, der reelt intet har at gøre med levet liv, kreativitet, opfindsomhed eller for den sags skyld: løsning af de problemer, vi står over for.

Lars Falk, Werner Gass og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Hans Ditlev Nissen

Artiklen er klogere end sin overskrift, fordi den med det samme henviser til
"en finanslovsaftale, som på papiret forringer arbejdsudbuddet".
Og senere spørger:
"Hvis den nye finanslov reducerer arbejdsudbuddet i de kommende år ..."
Netop: "Hvis" og "på papiret".

Men den henviser også til:
"en finanslov, som reducerer udbuddet med 200". På samme måde som overskriften.
Men det er ikke er noget, man kan vide.
Finansministeriet kan bare opstille et af deres regnestykker, der så får det resultat.
I forhold til hvad der sker i virkeligheden, er det "tåbelige detaljer".

Lars Falk, Werner Gass og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar