Læsetid: 8 min.

Fridays For Futures tyske frontfigur: Folk siger til os, at vi er håbet. Men uden handling, intet håb

Når politikerne svigter i klimakampen, må de unge søge mod andre samfundsinstitutioner for at få indflydelse, siger Luisa Neubauer, der er frontfigur for den grønne ungdomsbevægelse Fridays For Future i Tyskland. Jeg kan godt være håbet, hvis folk har brug for det. Men hvis omstillingen ikke sker, hvad giver så mig håb, spørger hun
Luisa Neubauer forlod COP24 i Katowice for at organisere den allerførste tyske klimastrejke i Berlin. Og igen i år har hun forladt klimatopmødet COP25 i Madrid før tid for at protestere.

Luisa Neubauer forlod COP24 i Katowice for at organisere den allerførste tyske klimastrejke i Berlin. Og igen i år har hun forladt klimatopmødet COP25 i Madrid før tid for at protestere.

Christoph Soeder/Ritzau Scanpix

13. december 2019

MADRID – I december 2018 rejste den dengang 22-årige tysker Luisa Neubauer til Katowice i Polen for at deltage i COP24. Det var hendes første FN-klimatopmøde, og hun ville se, hvordan det så ud, når verdens ledere trådte sammen for at redde klimaet. Det gik ikke som forventet.

»Jeg tænkte, at hvis det her er stedet, hvor magthaverne løser klimakrisen, så er vi doomed. For det kommer ikke til at ske,« siger Luisa Neubauer.

Én god ting kom der dog ud af mødet. Luisa Neubauer mødte svenske Greta Thunberg, der få måneder tidligere havde begyndt sine ugentlige klimastrejker i Stockholm. De blev venner, og Luisa Neubauer forlod Katowice for at organisere den allerførste tyske klimastrejke i Berlin.

Fredag er det præcis ét år siden. I dag er Luisa Neubauer en ledende figur i den grønne bevægelse Fridays For Future, og hun kan med rette siges at være dens tyske ansigt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Lars Koch
  • Erik Karlsen
Lars Koch og Erik Karlsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Achim K. Holzmüller

Luisa Neubauer fortæller, den grønne ungdomsbevægelse er »skudsikker«. Endvidere, »Den er baseret på videnskab. Det handler ikke om ideologi eller tilfældige visioner. Det er hård videnskab. Det handler om, at livet på kloden er blevet sat i en eksistentiel risiko på grund af en geofysisk krise«. Og dette synes at lyde meget sandsynlig.
Hende og mange unge har erkendt situationen. Dog de ældre og intellektuelt mindrebemidlede anser klimaændring og den katastrofale udvikling lige nu, hvis, så kun som en abstrakte fare, som ikke eksisterer i virkeligheden. - En lighed synes at findes i følgende situation:
Mange Englænders adfærd med "ja" til BREXIT ligner meget de ældres ditto vedrørende KLIMAÆNDRINGEN. I de fattigste områder, fx den nordøstlige havneby Grimsby, førhen verdens største fiskerihavn og altid en højborg for Labour, stemmer idag de fleste arbejdere for Toryerne, selvom Corbyn troværdigt har givet tilsagn for store tilskud til forbedring af den sociale status. Nej, heller saver de grenen over, de sidder på. Hvad forventer de af BREXIT?!? Næppe med en forbedring af deres livs situation. Er deres vote resultatet af indoktrineret hjernevask? Eller, for at bevise deres stolthed? Hjælp i deres fattige økonomiske status kan de næppe forvente.

Og så er vi tilbage i klimasituationen: Mon den for de nødvendige handlinger ansvarlige personkreds erkender den reelle fare som det, den er? Og ikke bare fortsat som en abstrakte, fiktive.

Er betænkelig ved vi oplever en "lemmingeeffekt".

Karsten Lundsby, Flemming Berger, Carsten Wienholtz, Lars Koch og Henrik Nilsson anbefalede denne kommentar
Jens Mose Pedersen

Nu er klimakrisen jo ikke et spørgsmål om at jorden revner eller mennesket uddør.
Der "kun" et spørgsmål om at 3-4 milliarder mennesker vil dø i katastrofer, at alle forsyningskæder vil bryde sammen, at der vil komme en ufattelig migration, osv.
Det er jo sikkert ikke noget som vil gå ud over os, hvis vores militært er stærkt nok!
(ironi forekommer)

Jan Weber Fritsbøger

Jensmose må indrømme jeg har mere end svært ved at se relevansen af militær styrke, men gætter på det er ca lige så svært for dig, ironisk nok.