Baggrund
Læsetid: 3 min.

En fritaget direktør og en topforsker under mistanke: Forstå den mulige skandale i seruminstituttet

En særlig aftale, der angiveligt kunne sikre en topforsker flere hundrede millioner kroner, en direktør fritaget for tjeneste og vrede sundhedsordførere, der har fået nok af skandaler i det offentlige. Her er svar på fire spørgsmål om SSI-sagen
Kammeradvokaten skal undersøge to sagsområder, der har »rejst spørgsmål« om, hvorvidt ledende medarbejdere har blandet SSI’s interesser sammen med private økonomiske og forskningsmæssige interesser.

Kammeradvokaten skal undersøge to sagsområder, der har »rejst spørgsmål« om, hvorvidt ledende medarbejdere har blandet SSI’s interesser sammen med private økonomiske og forskningsmæssige interesser.

Jonas Olufson

Indland
20. december 2019

Hvad er der nu sket?

Bedst som julefreden skulle til at sænke sig over Danmark, lurer en ny skandale i det offentlige. Direktøren for Statens Serum Institut (SSI) blev onsdag fritaget for tjeneste på grund af »mistanke om fejl og uregelmæssigheder«, som det hedder sig i en pressemeddelelse fra Sundheds- og Ældreministeriet.

Berlingske har talt med sundhedsminister Magnus Heunicke (S), der fortæller, at det blandt andet drejer sig om »et større salg af vaccine til Indien«.

I interviewet fortæller ministeren også, at Kammeradvokaten i længere tid har undersøgt »situationen«, og at det nu blev besluttet, at der var brug for en mere formel undersøgelse og en hjemsendelse af direktøren.

Kammeradvokaten skal nu undersøge to sagsområder, der har »rejst spørgsmål« om, hvorvidt ledende medarbejdere har blandet SSI’s interesser sammen med private økonomiske og forskningsmæssige interesser. Som del af undersøgelsen skal Kammeradvokaten også undersøge, om instituttet har sikret, at medarbejderne har det korrekte juridiske grundlag for at anvende og overføre personoplysninger til forskningsbrug, samt at instituttet gennemfører de tilsyn med leverandører og samarbejdspartnere, som de er forpligtet til.

Hvem er under mistanke?

I et interview med Berlingske fortæller sundhedsminister Magnus Heunicke, at der er to personer, »som konkret er i Kammeradvokatens søgelys«. Han fortæller, at foruden direktøren er også en ledende forsker involveret i sagen. Ministeren vil i øvrigt ikke afvise, at sagen kan få et retligt efterspil.

Ifølge Berlingskes oplysninger involverer sagen også en topforsker ved instituttet og et patent, som angiveligt har potentiale til at sikre forskeren en indtjening på flere hundrede millioner kroner.

Berlingske skriver også, at et indisk firma har overtaget en vaccine mod tuberkulose, som SSI har udviklet. Ifølge Berlingske har den pågældende topforsker en særaftale, som kan begunstige forskeren med et trecifret millionbeløb.

Må man bare det?

Det er nu op til Kammeradvokaten at undersøge detaljerne ved SSI’s særaftaler med forskere og SSI’s behandling af personoplysninger til forskningsbrug. Kammeradvokaten skal dels undersøge, om SSI’s praksis er lovlig, men også komme med »konkrete anbefalinger til ændringer af SSI’s praksis, såfremt denne vurderes at være ulovlig, usædvanlig eller i øvrigt i strid med SSI’s interesser«, fremgår det af kommissoriet.

Danmarks Radio har torsdag talt med sundhedsordførere fra SF, DF og Venstre, efter at de er blevet orienteret om sagen af ministeren.

SF’s Kirsten Normann Andersen siger til DR, at hun er »enormt træt af det«, og at det er »uacceptabelt, at vi skal blive ved med at se den slags eksempler i den offentlige sektor«.

Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti er »bekymret«, og Venstres Martin Geertsen forventer, at statsministeren »stiller sig i spidsen for en kulegravning af hele den statslige del af den offentlige sektor«. Han stiller spørgsmål ved, om kontrolmulighederne af den offentlige sektor er af en tilstrækkelig kvalitet til at fange folk med »ondt i sinde«.

Hvad skal der ske nu?

Undersøgelsen er i gang og skal primært bestå af en gennemgang af særaftaler, interne notater og dokumentarer, korrespondance og andet skriftligt materiale i SSI’s eller Sundheds- og Ældreministeriets besiddelse. Hvis de ledende medarbejdere selv ønsker det, kan de frivilligt besvare skriftlige spørgsmål om sagen, står der i kommissoriet. Der kan også afholdes »afdækkende samtaler« med andre medarbejdere, som »ikke forventes derved at risikere tjenstlige sanktioner«, står der i kommissoriet.

Ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke vil undersøgelsen strække sig over det nye års første kvartal. Indtil videre fungerer vicedirektør Ole Jensen som øverste chef for seruminstituttet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lars Erik Hareskov

Journalister tænker kun kioskbasker og politikerne tænker kun på at blive genvalgt. Derfor er sagen glemt i morgen.

"vrede sundhedsordførere, der har fået nok af skandaler i det offentlige."
Vi har regeringer/politikere der ikke mener der er noget galt i at lyve hele landet i krig.
Vi har borgerer der fanatisk tror på fuld finasieret skattelettelser, og bagefter klager over u finansieret politi.

Hvad tror i selv det giver af incitament?

Eva Schwanenflügel, Flemming Berger og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar