Insider fortæller: Momssvindlere sendte hospitalsudstyr til Islamisk Stat

Personer i dansk momssvindelnetværk var involveret i at få leveret hospitalsudstyr til Islamisk Stat. Det fortæller en insider fra netværket. Ifølge insideren kendte PET til forsendelserne, ligesom de også kendte til forbindelsen mellem momssvindel i Danmark og jihadister
En insider fortæller til Information, at hospitalsudstyr i 2015 blev sendt til Syrien. Forsendelserne bestod blandt andet af benproteser og avanceret udstyr til elkirurgi.

En insider fortæller til Information, at hospitalsudstyr i 2015 blev sendt til Syrien. Forsendelserne bestod blandt andet af benproteser og avanceret udstyr til elkirurgi.

Ritzau/Scanpix

Indland
6. december 2019

Terrorbevægelsen Islamisk Stat modtog livsvigtigt hospitalsudstyr gennem personer i et dansk momssvindlernetværk.

Det fortæller en i dag dømt forretningsmand til Information og Jyllands-Postens erhvervsmedie, Finans. Af hensyn til hans sikkerhed omtales han her under pseudonymet Mehmet.

Ifølge Mehmet kendte Politiets Efterretningstjeneste, PET, til forsendelserne af hospitalsudstyr. Den danske efterretningstjeneste kendte også til, at forretningsmænd med forbindelse til blandt andet Islamisk Stat var involveret i momssvindel.

»Det ved jeg, fordi de selv forsøgte at rekruttere mig,« siger Mehmet.

Hospitalsudstyret blev i 2015 sendt til en anden forretningsmand i netværket – en kendt dansk IS-kriger – hvis efternavn figurerer på en række fakturaer med forsendelser af blandt andet benproteser og avanceret udstyr til elkirurgi til Syrien.

Finans og Information har vist fakturaerne til to danske kirurger, der begge har været udsendt for Forsvaret i krigszoner. De siger begge, at fakturaerne virker troværdige.

En af dem er tidligere overlæge Finn Warburg:

»Det, der bliver bestilt, virker korrekt og viser, at det er en, der har forstand på det,« forklarer han.

Det samme siger speciallæge i kirurgi på Herlev Hospital, Peter Søndergaard.

’Rejser meget alvorlige spørgsmål’

De nye oplysninger vækker opsigt blandt terroreksperter. Flere peger på, at opbygningen af et hospitalsvæsen var en vigtig del af Islamisk Stats krigspropaganda under krigen.

En af dem er Magnus Ranstorp, der er forskningsleder og docent fra Forsvarshøjskolen i Stockholm

»Det rejser jo selvsagt nogle meget alvorlige spørgsmål,« siger han. »Der kan selvfølgelig være alle mulige gode grunde til, at den danske efterretningstjeneste har handlet, som den har handlet. Men hvis penge franarret den danske stat og livsvigtigt hospitalsudstyr med PET’s vidende er blevet en del af statsopbyggelsen af Islamisk Stat, så ville jeg som dansk politiker ønske at få en forklaring fra regeringen om baggrunden for det.«

Selv var Mehmet gennem flere år en del af det føromtalte netværk af formodede momssvindlere, som ifølge en kortlægning foretaget af Finans og Dagbladet Information i dag skylder den danske stat over en milliard kroner i manglende moms og skat.

Ifølge Mehmet havde PET alle de fornødne oplysninger til at gribe ind over for svindlerne. I dag føler han sig udnyttet af de danske myndigheder, blandt andet fordi han var den eneste af sine samarbejdspartnere fra dengang, der blev tiltalt for momssvindel.

»Jeg råbte og skreg om, at der var fejl i mit anklageskrift – både over for politiet og hos andre instanser. Trods det blev jeg dømt,« siger han.

I et skriftligt svar erkender rigsadvokaten, at fejl i sagen i 2017 betød, at dele af den blev opgivet. Mehmet fik stadig en fængselsstraf, som han dog aldrig har afsonet, fordi han har forladt landet.

Finans og Information har ikke kunnet dokumentere Mehmets kontakt med PET.

Men en korrespondance viser, hvordan han fra efteråret 2018 og et år frem har været i kontakt med den mand, han siger er hans kontaktperson i PET. Nummeret er til et taletidskort, der ikke kan spores.

Selv oplyser PET, at efterretningstjenesten ingen kommentarer har til sagen.

Grand Theft Europe

Formodet momssvindel for milliarder, svigtende tilsyn, syrienkrigere og to virksomheder på en tom grund i Dragør. I denne serie afdækker Information sammen med Finans og en lang række medier international momssvindel for milliarder. Samarbejdet er koordineret af researchorganisationen CORRECTIV.

Lyt også til Netværket – en podcast i tre afsnit om bagmændene med forbindelser til al-Qaeda og Islamisk Stat, som er en del af et netværk, som har begået formodet momssvindel for over en milliard.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Deltagelse i en tæl til 90 ulovlig krig i Irak fulgt af terrorbevægelser, der finansieres pga et nedbrudt dansk skattevæsen. Så lige et opskruet offentligt og privat forbrug med skattelettelser for at smøre den ekstra. En politik der var anledning til det største økonomiske kollaps i Europa bortset fra Grækenland og Irland.

Foghs regeringstid bliver svær at overgå i elendighed. Det er næsten pinligt. At blive røvet af dem man satte sig ud for at bekæmpe.

Jesper Sano Højdal, Estermarie Mandelquist, Carsten Wienholtz, Karsten Aaen, Carsten Munk, John Andersen, Signe Hansen, Kenn Thomsen, Peter Beck-Lauritzen, Karsten Lundsby og Palle Jensen anbefalede denne kommentar

Vi må jo håbe, at der sidder nogle fornuftige folk i efterretningsvæsenet. Meen - det er jo ikke en beskæftigelsesforanstaltning. Det handler også om, at få sendt klare signaler til ekstremmiljøer om, hvad der er lovligt - og om at vores samfund juridisk og efterretningsmæssigt er i stand til at forsvare vores værdier.

Peter Beck-Lauritzen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Ib Christoffersen

Det havde da været smart hvis nu IS havde vundet krigen, så havde vi jo støttet vinderne. Nu tabte IS første slag og PET blev afsløret i deres manglende evner til at handle.

Randi Christiansen

"Ifølge Mehmet kendte Politiets Efterretningstjeneste, PET, til forsendelserne af hospitalsudstyr. Den danske efterretningstjeneste kendte også til, at forretningsmænd med forbindelse til blandt andet Islamisk Stat var involveret i momssvindel.

»Det ved jeg, fordi de selv forsøgte at rekruttere mig,« siger Mehmet."

Jeg er eet stort spørgsmålstegn ?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Eva Schwanenflügel, Vibeke Dam og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Mageløse PET! Hører gerne en sanddruelig forklaring på dette svigt! Hold da op. Hvad viste politikerne? De bliver jo løbende underettet! Står svindel over landets love, når det overvåges af PET?

Carsten Wienholtz og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det e da klart, at selv om man havde bagmændende, skulle man da lige efterforske et par år, om nu bagmændende lige havde et par bagmænd man kunne efterforske et par år i søgen efter begmændenes bagmænds bagmænd. Hvad gør man ikke for borgernes penge?. Vi er simpelthen nød til at komme til ondets rod. Om det tager 1000 år er uvæsentlig, det er princippet. Hvad gør det at man aflytter 1000 ulovligt, hvis man om lige så mange år fanger en skyldig, selv om vedkommende døde for 1000 år siden. Vi er der for dig idag, selv om det lige varer 1000 år.

Peter Beck-Lauritzen, Randi Christiansen, Eva Schwanenflügel, P.G. Olsen, Karsten Aaen, Jens Larsen og Morten Højbjerg Sørensen anbefalede denne kommentar

Det undrer mig ikke det som står i den her artikel! Netop fordi der efterhånden er flere og flere beviser for, at USA står bag opbygningen af bl.a. Islamisk Stat i Syrien, Irak mm.! Bl.a. for at få sat Assad i Syrien fra bestillingen, destabilisere regionen, så Iran og Irak mere gør som USA siger, at de skal gøre, end de gør nu!

Hvorfor skulle PET ellers deltage i det som står i artiklen, hvis det ikke? var på en direkte ordre? fra USA?

Peter Beck-Lauritzen, Randi Christiansen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Først kom SKAT og Socialstyrelsen.

Idag kommer det så frem i en alvorlig kritik fra Statsrevisorerne, at Forsvarets Ejendomsstyrelse er kompromitteret ved svindel, løgn og bedrageri, og at Forsvarsministeriet ikke har underrettet ministeren om sagen.

Desuden kritiseres Miljøstyrelsen og Miljøministeriet for at give uendelige dispensationer til landbrugets brug af giftige og forbudte pesticider i årevis, hvorved drikkevandet er blevet uopretteligt forurenet.

Og nu er PET måske involveret med IS ?!?

HVAD F..... FOREGÅR DER ?????????????

Peter Beck-Lauritzen, Estermarie Mandelquist og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Proportionerne er fuldstændig forvanskede.

På den ene side har skiftende regeringer i de sidste mange år udelukkende fokuseret på kontrol, sanktioner og straf af ganske almindelige mennesker, der var syge, handicappede, ledige eller andet.

På den anden side har kontrollen med de virkelig store pengesummer i det offentlige, i bankerne og i det private erhvervsliv, samt forvaltning af fx sundhed og miljø stort set sejlet i en eller anden form for lallende lemfældighed.

Det borgerlige minimalstatsprojekt må siges at være lykkedes over enhver forventning med bureaukratiske konkurrenceudsættelser, dårlige IT-systemer og chefer, mellemledere og sagsbehandlere uden faglighed !!

Oluf Husted, Peter Beck-Lauritzen, Carsten Munk, Estermarie Mandelquist, Randi Christiansen, Carsten Wienholtz og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Det ligner mere og mere nogens undergravning af civilsamfundene med henblik på egen magtovetagelse. Og pilen peger på --> ? Ja, hvad med at følge pengene. Hvis man kan. De gemmer sig jo godt i skattely mv.

Men hvordan nogen politikere efterhånden med æren i behold kan forsvare dette system? Det ser sort ud, men forhåbentlig er det begyndelsen på enden for de skurke, der har plaget menneskeheden så længe. Nu må det være nok med denne elendige forvaltning.

Har folket de ledere, de fortjener? Som f.eks. politikere der mener, der ikke tør andet end at investere i dødens købmænds varelager. Vor frue bevare os vel for nogen idiotiske kujoner. Og folket? Har de en chance, når de bliver bedraget af skatteyderbetalte public service medier, der går magtens og løgnens ærinde.

I frankrig går folket på gaden, men det hører vi ikke meget om.

Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar