Baggrund
Læsetid: 5 min.

Journalist Lars Villemoes død ripper op i debat om Informations rolle i sagen om Blekingegadebanden

Som journalist på Information skrev den nyligt afdøde Lars Villemoes en række omdiskuterede artikler om Blekingegadebanden – og endte med at sige op i protest. Gennem 30 år har spørgsmålet været, om avisens ledelse gav køb på sin uafhængighed for at tilfredsstille en venstrefløj, der ikke ville se sandheden i øjnene. Information samler her op på sagen
Lars Villemoes skrev i 1989 en artikelserie om Blekingegadebanden, som udløste en voldsom kritik fra personer på venstrefløjen.

Lars Villemoes skrev i 1989 en artikelserie om Blekingegadebanden, som udløste en voldsom kritik fra personer på venstrefløjen.

Kristian Sæderup

Indland
5. december 2019

En 30 år gammel journalistisk fejde er dukket op til overfladen igen, efter at journalist Lars Villemoes gik bort natten til den 22. november.

I en nekrolog i Weekendavisen beskriver sønnen Søren K. Villemoes, hvordan faderen »kom til at stå i midten af tidens store opgør med venstrefløjens voldsdyrkelse og ikke mindst om selve journalistikkens sjæl og væsen«.

»Han endte med at få ret, men tabte alligevel,« skriver sønnen.

Centralt i historien står Lars Villemoes’ dækning af sagen om Blekingegadebanden i sin tid som journalist på Information. Efter politiets anholdelser i 1989 skrev Villemoes en række artikler om gruppens aktiviteter, organisering og ideologi, som fremkaldte stærke reaktioner fra omverdenen.

I en fælles kronik beskyldte strafferetseksperten Jørn Vestergaard, kriminologen Flemming Balvig og venstrefløjsikonet Preben Wilhjelm Information for at tilsidesætte »fundamentale journalistiske principper« ved at bringe »stærkt belastende oplysninger« baseret på anonyme kilder og »særdeles svage indicier«. Og på en plakat underskrevet af anonyme »folk fra venstrefløjen«, der blev sat op i Københavns gader, blev der opfordret til at boykotte Information som straf for avisens »stikkervirksomhed«.

Også internt på Information vendte redaktionen sig mod Lars Villemoes, lyder det i Weekendavisens nekrolog. Og da Information i 1990 fik Lasse Ellegaard som ny chefredaktør, »fjernede« han »straks« Lars Villemoes fra dækningen af retssagen mod banden, skriver sønnen.

Behandlingen af Villemoes har flere gange været et tema i den offentlige debat, hvor den er blevet udlagt som et eksempel på en manglende vilje til selvransagelse både på den danske venstrefløj og på Information. Særligt efter at forfatter Peter Øvig Knudsen i 2007 udgav sine prisvindende bestsellere om Blekingegadebanden og roste Lars Villemoes’ artikler.

I anledning af Lars Villemoes’ død bringer vi her et overblik over den kritik, der har været rejst af avisens behandling af ham – og de svar, de involverede har givet.

Skriveforbud?

Lars Villemoes havde i sin gymnasietid været en del af miljøet omkring den lille politiske gruppe Kommunistisk Arbejdskreds (KAK), der organiserede tøjindsamling til Afrika. Derfra havde han kendskab til de aktivister, der senere blev centrale medlemmer af Blekingegadebanden.

I sin første artikel om sagen, som blev bragt i Information den 13. maj 1989 og var baseret på anonyme kilder, opridsede Villemoes gruppens historie og beskrev blandt andet, hvordan den havde kontakter til den terrorstemplede palæstinensiske organisation PFLP. I artiklen fremgik det, at der i 1975 var blevet omdelt »tusindvis af kroner i tørre, knitrende seddelbundter« til forskellige medlemmer af KAK, og det blev antydet, at medlemmer af gruppen samme år havde stået bag et røveri mod en a-kasse. En anonym kilde blev citeret for, at »vi var flere i KAK, der straks tænkte, at det måtte være dem, der havde lavet det«.

I interview har Lars Villemoes senere fortalt, hvordan han i sin tid oplevede en »inderlig modvilje« mod sin dækning blandt »store dele af redaktionen«. Han havde dog opbakning fra chefredaktørerne Lars Hedegaard og Peter Wivel. Men da de i 1990 blev erstattet af Lasse Ellegaard, »svigtede« avisen sin uafhængighed, mente Lars Villemoes.

Den nye chefredaktør satte en journalistpraktikant til at dække retsmøderne i stedet for Lars Villemoes. Det fik Villemoes til at forlade Information og fortsætte sin dækning i Weekendavisen.

Hans opsigelsesbrev blev citeret i både Weekendavisen og Information i september 1990. Her skrev Villemoes, at Lasse Ellegaard havde frataget ham muligheden for at skrive »flere reportager fra Blekingegadesagens behandling i retten«, og at han altså »med andre ord« havde fået »skriveforbud« i en sag, som chefredaktøren »sandsynligvis under indtryk af pression fra visse politiske kredse har besluttet, at avisen ikke længere skal dække grundigt og tilbundsgående«.

Lasse Ellegaard svarede igen i en leder på forsiden af avisen den 15. september 1990. Det, Villemoes skrev i sin opsigelse, var »usandt«, mente han. Ifølge chefredaktøren havde han i de forgangne otte måneder »billiget«, at Villemoes researchede sin vinkel om Blekingegadesagens forbindelser til PFLP og løbende opfordret ham til at skrive, »hvad han havde arbejdet sig frem til«.

Journalistpraktikanten fik til opgave at »referere selve retshandlingen i Østre Landsret«, mens Villemoes fik til opgave at skrive »sin artikelserie om den vigtige PFLP-vinkel, som nu var undersøgt grundigt«, skrev Ellegaard.

I en opfølgende kommentar understregede chefredaktøren, at uenigheden »alene« handlede om, at »Villemoes insisterede på at skrive sit baggrundsstof i sammenhæng med retsreferaterne«.

Æresoprejsning

Efter udgivelsen af forfatter Peter Øvig Knudsens bøger om Blekingegadebanden i 2007 blev debatten vakt til live igen. For i bøgerne takkede forfatteren Lars Villemoes for hans »banebrydende« artikler, og dermed fik Villemoes »fuld æresoprejsning«, skrev Berlingske. I et interview med samme avis gentog Lars Villemoes, at Information ikke havde haft »mod til at fastholde den kritiske linje over for Blekingegadebanden, fordi man frygtede læsernes reaktion«.

Efterfølgende blev sagen taget op i blandt andet Information. Her bekræftede tidligere chefredaktør Lars Hedegaard, at holdningen til Villemoes’ artikler internt på avisen var kritisk, og at mange på redaktionen blandt andet var usikre på, om han havde andre kilder end sine egne ungdomserindringer. I begyndelsen havde Lars Hedegaard selv været skeptisk, men efter at have mødt nogle af Villemoes’ kilder blev han overbevist og bakkede op, forklarede han.

Tidligere chefredaktør Lasse Ellegaard blev også interviewet af Information. Han forklarede, at Lars Villemoes var for »optændt af sagen« til at levere en klassisk tilstræbt objektiv retsreportage, og de artikler, Villemoes efterfølgende skrev i Weekendavisen, var i hans øjne bevis for, at det var en rigtig vurdering.

Ellegaard henviste til en artikel, som Villemoes skrev kort efter sit jobskifte, hvor journalisten omtalte anklagemyndighedens afhøring af »usagkyndige« vidner og skrev, at »resultatet af denne dobbeltsidede amatørisme blev et retsmøde, der var rent tidsspilde«.

Men i interviewet begrundede Lasse Ellegaard også sin beslutning med, at »den ville give os den bedste og bredest mulige dækning og herunder sikre os mod flere angreb fra en frustreret venstrefløj.«

Da Informations journalister spurgte, om det betød, at kritikken fra venstrefløjen altså spillede en vis rolle, svarede Lasse Ellegaard:

»Der var stor opmærksomhed på venstrefløjen, og der var da mange, der flippede helt ud og gik i selvsving. Men det spillede i sig selv ikke nogen rolle for min beslutning.«

Da Information i 2008 interviewede Lars Villemoes om sagen, gav han udtryk for, at Information lod en historisk mulighed for at skabe kritisk selvrefleksion på venstrefløjen gå til spilde. 

»Der blev ikke boret yderligere i for eksempel PFLP’s forhold til Danmark gennem tiden eller i de ideologiske ophav i 1970’ernes ekstreme ideologiske atmosfære. Det synes jeg var et tab,« sagde han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg synes, I gør, hvad I kan for at efterleve Rune Lykkebergs ambition om (også) at levere "de bedste bank til venstrefløjen". Tak for det.

Jeg synes, Villemoes havde ret, og måske ville det have sparet venstrefløjen for meget, hvis man havde turde bryde med den misforståede solidaritet med skiderikkerne, som vi desværre ofte er herostratisk berømte for, med rette eller urette.

Ole Schwander, Søren Ferling, John Liebach og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Josephine Kaldan

Pyh, hvor det stinker. Godt med refleksioner om avisens angst for læserne. Øvigs bog var banebrydende, men det var Willemoes’ artikler også

Ole Schwander, Søren Ferling og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Lasse Skou Andersen

Pudsigt nok husker jeg stadigvæk min forbløffelse over Lars Villemoes' artikler fra så længe siden. Artiklerne beskrev en for mig totalt ukendt verden med en forbløffende indsigt og baggrundsviden, og følte mig rigtig godt orienteret.

Jeg blev ret træt af Lasse Ellegaard, da Lars Villemoes blev presset ud.

Det var fuldstændigt uden for skiven, at avisen ikke kunne gøre bedre brug af den chance, som Lars Villemoes med sin baggrund udgjorde til at skrive indsigtfuldt om Blekingegade sagen.

Ole Schwander, Søren Ferling, Niels Bønding og John Liebach anbefalede denne kommentar

Der er værd at høre Lars stemme mere tydeligt igen:
https://www.information.dk/kultur/2008/01/information-kvalte-debatten-un...

Danmark er et lille marked for aviser og det er fantastisk at Information kan løbe rundt. Der er sindssygt behov for en uafhængig, kritisk mere intellektuel dansk avis. Den vil naturligt hælde til venstre, da der her er tradition for mere kritisk analytisk tilgang. Derfor er det også bare nedbrydende set fra min stol når beton tænkningen, de reaktionære mere får overtaget. Det gør det forudsigeligt og avisen mister sin berettigelse da den kan ikke være kritisk og uafhængig.
Som i 80erne er der bare en platform og det strækker avisen. Informations kernelæsere er ved at dø, men ledelsen har aldrig været bedre. Det bliver spændende at følge.

Torben Lindegaard

@Søren Kramer

"Informations kernelæsere er ved at dø ...."
citat fra læserbrev

Ja, ja .... spis nu brød til.

Jeg er ikke sikker på, at jeg kan betegnes som kernelæser.

Jeg har godt nu nok hængt på, lige siden jeg flyttede hjemmefra dengang i 60'erne.
Det skyldes dels de gode studierabatter avisen tilbød dengang - og måske stadigvæk gør ?? - og dels at familien (læs: min far) holdt avisen lige siden maj 1945 - aviser bliver en vane.

Jeg tror nu ikke, at far læste meget i Sprøjten efter 1968/69; men han fortsatte abonnementet.
Allerede Erik Seidenfadens afgang i 1965 var han ked af - og da Børge Outze døde i 1980 var det næsten slut med at læse i Information; men af uransalige grunde fortsatte han som abonnent; men læste stort set kun Berlingske Tidende.

Sådan er der så meget; men jeg skal nu nok hænge på, selvom jeg ikke er en venstreorienteret kernelæser.

Torben Bruhn Andersen og Niels K. Nielsen anbefalede denne kommentar
Torben Bjerrehuus

Stor ros til Information, der roligt udvikler sig til at blive landets bedste avis. Selvkritik er en hård disciplin
Lasse Ellegaard som jeg betragter som en indsigtsfuld journalist, udviser dog manglende selvkritik, sidst demonstreret i Weekend Avisen hvor han forsvarede Jan Stages artikler der ind imellem var fri fantasi med interview der aldrig havde fundet sted. Som chefredaktør vidste Ellegaard ifølge artiklen at Stage “pyntede på historierne” men mente det var indenfor den journalistisk ramme.

Jakob Knudsen, Niels Bønding og John Liebach anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Torben Bjerrehuus

Lasse Ellegaard .... efter min smag er han for meget kampagnejournalist.

Lasse Ellegaard ville være bedre som taleskriver for en af ministrene, hvor en polemisk oppudsning af fakta bedre kan forsvares.

Ole Schwander, Sus johnsen, jens christian jacobsen og Jakob Knudsen anbefalede denne kommentar

Uafhængighed, journalistisk objektivitet og jeg skal komme efter dig......

Måske var det ikke de venstreorienterde læserne, som inf. forsøgte at tilfredsstille. Men venstreorienterede journalisterne på inf. med venstreorientrede perspektiver. Ligesom de borgerlige jornalister på alle de andre medier med deres borgerlige perspektiver....

Jørgen Mathiasen

Nogle af Marx' profetier har vist sig at være yderst slagkraftige forudsigelser af udviklingen i de seneste 150 år, i andre tilfælde var de udtryk for en yderst ringe politisk analyse, som derfor også ramte fuldstændigt uden for skiven. Dømmekraft er en vanskelig ting, hvad bl.a. fejltagelser af danske venstreorienterede demonstrerer til overflod. (Det er ikke nødvendigt at skrive en email for at henlede opmærksomheden på grufulde fejltagelser hos resten af menneskeheden.)

Argumentets intellektuelle kraft er, selv hvor det er det bedste argument og også er voldsfrit, ikke altid nok til at få tiøren til at rulle. I nogle tilfælde er der ikke andet at gøre end at lade tiden gå, indtil alle modargumenter er blevet virkningsløse. Det gælder fortsat for forholdet mellem Information og nogle af læserne.

Jeg synes at det er interssant, at høre daværende redaktør Lasse Ellegaards forklaring og argumenter for redaktionens (bekymring?) og respons til og fra "en frusteret venstrefløj", "og dem, der gik i selvsving og flippede ud". Lasse Ellegaard, din forklaring kan du sikkert leve og have det godt med på dine gamle dage. Men i min optik havde og har du stadig en ryggrad som nougat på en lun sommerdag.

Ole Schwander, jens christian jacobsen, Jens Erik Starup, Torben Bjerrehuus og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar