Læsetid: 2 min.

Til jul ønsker jeg mig en stor, skinnende … ændring af loven om undersøgelseskommissioner

Ja, det er dødsens kedeligt, men det er også fuldstændig afgørende for noget så højstemt som selve demokratiets overlevelse. Derfor ønsker jeg mig, at de hundedyre undersøgelseskommissioner i fremtiden får lidt flere muskler at spille med
I 2015 kunne Statsløsekommissionen konkludere, at tidligere integrationsminister Birthe Rønn Hornbech havde været skyld i, at Integrationsministeriet havde nægtet statsborgerskab til statsløse i strid med internationale konventioner. Men man kunne ikke »med den nødvendige sikkerhed« fastslå, at den jurauddannede Birthe Rønn Hornbech havde forstået konsekvenserne af sine handlinger.

I 2015 kunne Statsløsekommissionen konkludere, at tidligere integrationsminister Birthe Rønn Hornbech havde været skyld i, at Integrationsministeriet havde nægtet statsborgerskab til statsløse i strid med internationale konventioner. Men man kunne ikke »med den nødvendige sikkerhed« fastslå, at den jurauddannede Birthe Rønn Hornbech havde forstået konsekvenserne af sine handlinger.

Jens Nørgaard Larsen

10. december 2019

Sæt jer, børnlille, og jeg skal fortælle et juleeventyr.

Året var 2011. Helle Thorning-Schmidt var midt i en valgkamp, og der var kun en uge til valget, da hendes mand Stephen Kinnock pludselig havnede på forsiden af BT. Avisen havde fået adgang til oplysninger om hans private skatteforhold og skrev på den baggrund, at Kinnock uretmæssigt havde nyt godt af sin hustrus skattefradrag.

Det udviklede sig til en skandale og endte med en undersøgelseskommission. Da kommissionen tre år senere afleverede sin beretning, konkluderede den, at Skatteministeriets daværende departementschef Peter Loft havde involveret sig alt for meget i Skats behandling af Kinnocks skattesag.

Peter Loft havde brudt forvaltningsloven. Men kommissionen var ikke sikker på, om han rent faktisk kendte forvaltningsloven. Derfor var lovbruddet »uagtsomt«, og der var ikke grundlag for en disciplinærsag. Den jurauddannede departementschef kunne altså ikke formodes at kende loven.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Morten Lind
 • Anders Reinholdt
 • Jan Damskier
 • Katrine Damm
 • Troels Ken Pedersen
 • Eva Schwanenflügel
 • Christian Skoubye
 • Ib Gram-Jensen
 • Steffen Gliese
 • Morten Wieth
 • Tommy Clausen
 • Oluf Husted
 • Thomas Tanghus
Morten Lind, Anders Reinholdt, Jan Damskier, Katrine Damm, Troels Ken Pedersen, Eva Schwanenflügel, Christian Skoubye, Ib Gram-Jensen, Steffen Gliese, Morten Wieth, Tommy Clausen, Oluf Husted og Thomas Tanghus anbefalede denne artikel

Kommentarer

Manglende kendskab til loven skal ikke give dem straffrihed. Det gælder for os andre dødelige.

Morten Lind, Ete Forchhammer , Egon Stich, Martin Rønnow Klarlund, Sus johnsen, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Christian Skoubye, Carsten Wienholtz, P.G. Olsen, Steffen Gliese og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar

Tamilsagen skræmte politikere og embedsmænd, ligesom jordskredsvalget i 1973 - og på europæisk plan hyperinflationen for 100 år siden. Smygen ansvar af sig er, hvad politikere og embedsmænd har været optaget af i 30 år - fremfor at passe de opgaver, vi har valgt dem til.
Valg giver åbenbart for tit folk med for meget magtiver og for forfængelige egoer. Så dér ligger den første opgave: at sikre en repræsentation, der er en repræsentation, ikke etableringen af en ny herskerkaste på baggrund af en tvivlsom 'ekspertise'.

Morten Lind, Ete Forchhammer , Egon Stich, Thomas Tanghus, Anders Reinholdt, Martin Rønnow Klarlund, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Martin Rønnow Klarlund

“Uvidenhed er ikke diskulperende fra loven!” - husker jeg blev messet til os på første år af jurastudiet. Det er nu også mange år siden.

Katrine Damm, Grethe Preisler, Thomas Tanghus, Anders Reinholdt, Henrik Brøndum og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar