I Danmark vil vi hellere trykke udlændinge end svindlere i hånden. Det er et værdipolitisk slag i luften, der koster knapper for statskassen
Her er et billede fra første grundlovsceremoni for ansøgere, der ønskede at blive danske statsborgere. Denne dag var tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) til stede og udvekslede håndtryk med ni nye danskere. Men loven om håndtryk burde afskaffes, mener Bo Elkjær.

Her er et billede fra første grundlovsceremoni for ansøgere, der ønskede at blive danske statsborgere. Denne dag var tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) til stede og udvekslede håndtryk med ni nye danskere. Men loven om håndtryk burde afskaffes, mener Bo Elkjær.

Finn Frandsen

Indland
3. december 2019

I Danmark er det ved lov vedtaget, hvordan et håndtryk skal udføres korrekt.

For nu at være helt præcis: Der er ikke lovgivet om, hvordan alle mulige, ligegyldige håndtryk skal udføres. Der er helt specifikt lovgivet om, hvordan man udfører et håndtryk korrekt i forbindelse med tildeling af dansk indfødsret.

Det lovligt udførte håndtryk beskrives i bekendtgørelse nummer 1767 af 27. december 2018 om kommunalbestyrelsernes afholdelse af grundlovsceremonier:

»Når ansøgeren har underskrevet en blanket som nævnt i § 2, stk. 1, eller § 5, stk. 1, under overværelse af en repræsentant for kommunalbestyrelsen, skal en eller flere repræsentanter for kommunalbestyrelsen udveksle et håndtryk med ansøgeren uden handske håndflade mod håndflade for at højtideligholde og helt konkret markere det øjeblik i ansøgerens liv, hvor vedkommende bliver dansk statsborger.«

Alt i alt en imponerende, bureaukratisk øvelse, der kun kan forbedres ved at medtage, hvor mange newton trykket skal være på, før man med god ret kan godkendes som dansker.

Man ser for sig, hvordan borgmesteren lokker med borgerens nye pas i venstre hånd, mens højre hånd rækkes frem mod den sagesløse med fingre bløde som friskplukkede skovsnegle:

»Du vil jo gerne være med i hulen, ikk’ Mulle?«

Den knasende lyd i baggrunden er Ret & Rimelighed, der synker sammen under vægten af denne enorme konstruktion af politisk værdikamp i amokløb, bureaukratisk viklet ind i et blinkende misbrug af embedsværk og klistret sammen af spandevis af den bitreste ironi, der findes på markedet.

Ironien er selvfølgelig det aparte, at man højtideligholder det øjeblik, hvor den med dansk indfødsret begavede eksudlænding lover at »respektere grundlæggende danske værdier og retsprincipper, herunder det danske demokrati,« ved at tvinge samme til ved lov at give hånd.

Her i landet er den personlige frihed fanden gale mig ukrænkelig og vi har ved grundlov bestemt, at alle må dyrke nøjagtigt den gud det rager dem – uden at det rager andre – og det skal de eddermame tvinges til at give håndslag på.

Så kan de lære det.

Det er vanvittigt, at den nye regering ikke som det første har hældt denne mærkelige lov tilbage i bøtten med småt brændbart. Men nu, hvor vi faktisk har spildt embedsmænds og juristers dyrt betalte arbejdstid på at definere, hvordan et lovligt håndtryk udføres, så kunne man bringe det i spil på en måde, hvor det ville gøre nytte som andet og mere end et værdikrigerisk håndkantslag i luften.

Danmark er et af de letteste steder i verden at oprette virksomhed. Stort set alt kan ordnes online med NemID ud fra en grundholdning om, at det skal være så nemt som overhovedet muligt at drive virksomhed og afregne moms, afgifter og skat. Ingen myndighed behøver at se en ny virksomhedsejer i øjnene.

Denne tillid bliver misbrugt af kriminelle. Fattigrøve, sortarbejdere og terrormistænkte bliver fløjet ind fra hele Europa, får et sygesikringsbevis og et NemID-kort og bliver sendt retur ud af landet, hvorefter deres identitet bliver brugt som stråmandsdirektører i firmaer, der hvert år dræner statskassen for enorme beløb i omfattende svindel.

Den svindel kunne bremses ved at flytte ovennævnte paragraf over til »lov om aktie- og anpartsselskaber (selskabsloven)« og kræve, at repræsentanter for Erhvervsstyrelsen og Skattestyrelsen udveksler et håndtryk med ansøgeren uden handske håndflade mod håndflade for at højtideligholde og helt konkret markere det øjeblik, hvor vedkommende tiltræder som direktør i Danmark.

Se dét ville ikke være spild af tid.

Den lovændring, jeg ønsker mig allermest til jul, er ...

På Informations indlandsredaktion er vi helt vilde med lovændringer. Høringssvar, udvalgsbetænkninger og 1., 2. og 3. behandlinger i folketingssalen – vi elsker det! Og i den søde juletid vil vi dele vores passion med jer læsere. På skift fortæller vi derfor om de love, vi allerhelst vil have ændret, afskaffet eller indført i Danmark – lige fra håndtryksloven til grundloven.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Randi Christiansen

Vor frue bevar os vel.

Håndtryk er da fint nok for dem, der ønsker fysisk nærkontakt med andre. Men det gælder f.eks. ikke min øjenlæge, der foretrækker at hilse med håndfladerne samlet foran brystet. Han er pæredansk, men af hensyn til evt bacilleudveksling og klinikkens hygiejneniveau, foretrækker han denne hilsen, som er smuk, universel og østerlandsk inspireret.

Men støjberg og co har den opfattelse, at her i dk har vi en hilseform, der - om ikke nedfældet i grundloven - så alligevel er en uskreven lov med lige så megen ret, som var den nedskrevet i rigets grundlov.

Siden hvornår er det blevet legitimt at ophøje egne mere eller mindre omtågede forestillinger til noget der gælder for alle danskere? Må jeg være fri for dette coup d'etat.

Jeg foretrækker til enhver tid den langt mere æststiske hilsen med hænderne samlede foran brystet.

Idioterne spilder vores tid - eller tænk, at vi skal spilde tiden med den slags vås. Nå, det skal vi altså. Vor frue bevare os.

hannah bro, Lone Jakobsen, Frede Jørgensen, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Kurt Nielsen, Anker Heegaard, Bjarne Bisgaard Jensen, Claus Bue, Tommy Clausen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar

HUdlæger hilser så absolut heller ikke med håndtryk, de siger pænt god dag, men undgår naturligvis fysisk kontakt. hånd til hånd.'
Sidste efterår var der pænt med fnat i det østjyske, måske også andre steder, Bl.a. kommuner informerede ikke deres personale om det, så smitten havde gode vilkår. Til gengæld havde hudlægerne styr på, hvad det handlede om, al berøring kun med handsker.
Det er lige før man kunne ønske at de håndtryksfikserede og -hungrende selv oplevede "fornøjelsen" af fnat.
Så giv hånd som du har lyst eller ulyst til.og brug lovgivning til noget, der er relevant i stedet for tåbelig symbolpolitik

Lone Jakobsen, Lillian Larsen, Frede Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Kirsten Lindemark, Christian Mondrup, Randi Christiansen, David Zennaro og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

God svada, Bo Elkær ;-)

Eva Schwanenflügel

Ups, Elkjær, undskyld..