Læsetid: 3 min.

Med lov skal håndtryk bygges

I Danmark vil vi hellere trykke udlændinge end svindlere i hånden. Det er et værdipolitisk slag i luften, der koster knapper for statskassen
Her er et billede fra første grundlovsceremoni for ansøgere, der ønskede at blive danske statsborgere. Denne dag var tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) til stede og udvekslede håndtryk med ni nye danskere. Men loven om håndtryk burde afskaffes, mener Bo Elkjær.

Her er et billede fra første grundlovsceremoni for ansøgere, der ønskede at blive danske statsborgere. Denne dag var tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) til stede og udvekslede håndtryk med ni nye danskere. Men loven om håndtryk burde afskaffes, mener Bo Elkjær.

Finn Frandsen

3. december 2019

I Danmark er det ved lov vedtaget, hvordan et håndtryk skal udføres korrekt.

For nu at være helt præcis: Der er ikke lovgivet om, hvordan alle mulige, ligegyldige håndtryk skal udføres. Der er helt specifikt lovgivet om, hvordan man udfører et håndtryk korrekt i forbindelse med tildeling af dansk indfødsret.

Det lovligt udførte håndtryk beskrives i bekendtgørelse nummer 1767 af 27. december 2018 om kommunalbestyrelsernes afholdelse af grundlovsceremonier:

»Når ansøgeren har underskrevet en blanket som nævnt i § 2, stk. 1, eller § 5, stk. 1, under overværelse af en repræsentant for kommunalbestyrelsen, skal en eller flere repræsentanter for kommunalbestyrelsen udveksle et håndtryk med ansøgeren uden handske håndflade mod håndflade for at højtideligholde og helt konkret markere det øjeblik i ansøgerens liv, hvor vedkommende bliver dansk statsborger.«

Alt i alt en imponerende, bureaukratisk øvelse, der kun kan forbedres ved at medtage, hvor mange newton trykket skal være på, før man med god ret kan godkendes som dansker.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Frede Jørgensen
 • Eva Schwanenflügel
 • Ib Gram-Jensen
 • Per Klüver
 • Maj-Britt Kent Hansen
 • Christian Mondrup
 • David Zennaro
 • Kurt Nielsen
 • Anker Heegaard
 • Caspar Christiansen
 • Tommy Clausen
 • Morten Wieth
Frede Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Ib Gram-Jensen, Per Klüver, Maj-Britt Kent Hansen, Christian Mondrup, David Zennaro, Kurt Nielsen, Anker Heegaard, Caspar Christiansen, Tommy Clausen og Morten Wieth anbefalede denne artikel

Kommentarer

Randi Christiansen

Vor frue bevar os vel.

Håndtryk er da fint nok for dem, der ønsker fysisk nærkontakt med andre. Men det gælder f.eks. ikke min øjenlæge, der foretrækker at hilse med håndfladerne samlet foran brystet. Han er pæredansk, men af hensyn til evt bacilleudveksling og klinikkens hygiejneniveau, foretrækker han denne hilsen, som er smuk, universel og østerlandsk inspireret.

Men støjberg og co har den opfattelse, at her i dk har vi en hilseform, der - om ikke nedfældet i grundloven - så alligevel er en uskreven lov med lige så megen ret, som var den nedskrevet i rigets grundlov.

Siden hvornår er det blevet legitimt at ophøje egne mere eller mindre omtågede forestillinger til noget der gælder for alle danskere? Må jeg være fri for dette coup d'etat.

Jeg foretrækker til enhver tid den langt mere æststiske hilsen med hænderne samlede foran brystet.

Idioterne spilder vores tid - eller tænk, at vi skal spilde tiden med den slags vås. Nå, det skal vi altså. Vor frue bevare os.

hannah bro, Lone Jakobsen, Rikke Nielsen, Frede Jørgensen, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Kurt Nielsen, Anker Heegaard, Bjarne Bisgaard Jensen, Claus Bue, Tommy Clausen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar

HUdlæger hilser så absolut heller ikke med håndtryk, de siger pænt god dag, men undgår naturligvis fysisk kontakt. hånd til hånd.'
Sidste efterår var der pænt med fnat i det østjyske, måske også andre steder, Bl.a. kommuner informerede ikke deres personale om det, så smitten havde gode vilkår. Til gengæld havde hudlægerne styr på, hvad det handlede om, al berøring kun med handsker.
Det er lige før man kunne ønske at de håndtryksfikserede og -hungrende selv oplevede "fornøjelsen" af fnat.
Så giv hånd som du har lyst eller ulyst til.og brug lovgivning til noget, der er relevant i stedet for tåbelig symbolpolitik

Lone Jakobsen, Rikke Nielsen, Lillian Larsen, Frede Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Kirsten Lindemark, Christian Mondrup, Randi Christiansen, David Zennaro og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar