Læsetid: 4 min.

Mette Frederiksen leger med ilden i Arktis

Mødet med USA’s præsident Trump i London trækker skygger i dansk politik. Statsminister Mette Frederiksen risikerer at hvirvle kongeriget ind i en ny kold krig i Arktis ved nu at lægge op til en massiv militær oprustning i Grønland: Danmarks hidtil største udenrigspolitiske triumf står samtidig på spil
USA og rigsfællesskabet skal styrke det strategiske samarbejde, sagde statsministeren efter sit møde med Donald Trump under NATO-topmødet i London.

USA og rigsfællesskabet skal styrke det strategiske samarbejde, sagde statsministeren efter sit møde med Donald Trump under NATO-topmødet i London.

Shealah Craighead

7. december 2019

Grønlandkortet er blevet spillet før. Tilmed af en socialdemokratisk statsminister.

Nu står Danmark igen over for et pres fra amerikansk side med kontante krav om militær oprustning i Grønland, og velviljen i Statsministeriet synes atter stor og eftergivende:

»Vi svinger godt,« udtalte Mette Frederiksen (S), efter hun onsdag havde mødtes bilateralt med USA’s præsident, Donald Trump, i forbindelse med NATO-topmødet i London.

Til flere grønlandske politikeres udtalte frustration er den danske regering allerede godt i gang – i det skjulte, vel at mærke – med at planlægge oprustningen.

Inden mødet med Trump annoncerede Mette Frederiksen, at S-regeringen vil bruge yderligere 1,5 mia. kr. hvert år på nye militære installationer i Grønland. Statsministeren har på forhånd udpeget to satsningsområder:

»Vi ser en markant øget russisk tilstedeværelse omkring Arktis. Derfor er vi nødt til at have en forstærket antiubådskapacitet,« sagde Frederiksen, og lagde samtidig op til indkøb af radarsystemer, satellitter og endnu flere nye krigsfly:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Charlotte Bæk
  • Erik Karlsen
  • Mogens Kann Fjeldsøe
  • Anders Graae
  • Hans Larsen
  • christen thomsen
  • Johnny Christiansen
  • Marianne Stockmarr
  • Poul Erik Riis
Charlotte Bæk, Erik Karlsen, Mogens Kann Fjeldsøe, Anders Graae, Hans Larsen, christen thomsen, Johnny Christiansen, Marianne Stockmarr og Poul Erik Riis anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Lars Trier Mogensen

"Det er blevet tydeligere og tydeligere, selv for politikerne på Christiansborg, at Danmarks adgangsbillet til verdensscenen ene og alene handler om Grønland ...."
citat fra artiklen

Jeg indrømmer blankt, at jeg hjertens gerne var den adgangsbillet foruden.

I lyse stunder kan jeg sågar fantasere om, at både Grønland og Færøerne vælger at forlade Rigsfællesskabet og finde andre samarbejdspartnere .... USA, Canada, UK eller hvem som helst.

Dorte Sørensen

Jeg er også bekymret over MF ligge sig på maven for Trump.

Men at fremhæve Per Stig Møller og genfortælle Hedstofts hemmeligheder med USA er i mine øjne et skønmaleri af de borgerlige hensigter og et forvrænget billede af hele socialdemokratiet.

christen thomsen

Tankevækkende, og skræmmende, artikel. Det kan blive fire år med flere skuffelser i vente fra socialdemokratiet. Det kan komme til at føles som meget lang tid.

Henrik Peter Bentzen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Grundlæggende har NATO og Rusland ikke noget at lade hinanden høre. De er lige slemme til at opruste og føre kold krig mod den anden part.
https://socinf.dk/oestersoeen-russerskraek-eller-mere-vaabensalg/

"Det er blevet tydeligere og tydeligere, selv for politikerne på Christiansborg, at Danmarks adgangsbillet til verdensscenen ene og alene handler om Grønland, ja, og måske lidt om farvandet nordvest for Færøerne, hvor russiske ubåde kan slippe USET igennem oppe fra Barentshavet og videre ud i Atlanterhavet."
Det vil jo sige, at DK anerkender, at russiske skibes sejlads på verdenshavene skal overvåges. Ikke noget med, at havenes frihed også gælder russerne. (Hvilket ikke er et forsvar for russiske krigsskibes manøvre - nogetsteds) DK deltage dermed lystigt i inddæmningen af Rusland, hvor det er muligt. Ikke noget at sige til at russerne opfatter DK som et aggressivt halehæng til amerikanerne. Hykleriet er grænseløst, for hvem er det egentlig, der truer hvem?
Mette Frederiksen har jo aldrig lagt skjul på, at H.C. Hansen er ét af hendes forbilleder. Og sikke et forbillede at have, hans underdanighed overfor USA in mente, der bl.a omfattede villigheden til at holde væsentlige forhold skjult for offentligheden /her: A-våben på Thulebasen mv.) Er det den slags vi kan vente fra hans nuværende epigon?

Tommy Clausen, Flemming Berger, Mogens Holme, Viggo Okholm, Henrik Peter Bentzen, Lars Løfgren, Hans Larsen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar

Grundlæggende har NATO og Rusland ikke noget at lade hinanden høre. De er lige slemme til at opruste og føre kold krig mod den anden part.
https://socinf.dk/oestersoeen-russerskraek-eller-mere-vaabensalg/

"Det er blevet tydeligere og tydeligere, selv for politikerne på Christiansborg, at Danmarks adgangsbillet til verdensscenen ene og alene handler om Grønland, ja, og måske lidt om farvandet nordvest for Færøerne, hvor russiske ubåde kan slippe USET igennem oppe fra Barentshavet og videre ud i Atlanterhavet."
Det vil jo sige, at DK anerkender, at russiske skibes sejlads på verdenshavene skal overvåges. Ikke noget med, at havenes frihed også gælder russerne. (Hvilket ikke er et forsvar for russiske krigsskibes manøvre - nogetsteds) DK deltage dermed lystigt i inddæmningen af Rusland, hvor det er muligt. Ikke noget at sige til at russerne opfatter DK som et aggressivt halehæng til amerikanerne. Hykleriet er grænseløst, for hvem er det egentlig, der truer hvem?
Mette Frederiksen har jo aldrig lagt skjul på, at H.C. Hansen er ét af hendes forbilleder. Og sikke et forbillede at have, hans underdanighed overfor USA in mente, der bl.a omfattede villigheden til at holde væsentlige forhold skjult for offentligheden /her: A-våben på Thulebasen mv.) Er det den slags vi kan vente fra hans nuværende epigon?

Mette F lægger sig da ikke på maven, hun forsøger en hårfin balance med den uhyrlige mand, så længe han er ved roret. og det er jo Grønland selv, der styre Grønlands interesser. Vi er udenrigspolitisk et rigsfællesskab, men jeg tror MF er yderst bevidst om, hvad og hvordan hun skal te sig og gør alt i samarbejde i og med rigsfællesskabet.

Philip B. Johnsen

"BREAKING NEWS"
Grønland er til salg alligevel!

Med det løgnagtige fupnummer af en klimalov Statsminister Mette Frederiksen har fremlagt for Statsministerens undersåtter, er linjen lagt for alle de nye olie eventyr i de, med fortsat økonomis ikke bæredygtig vækst og løgn om Statsministerens gode intentioner over for befolkningen, voksende isfrie områder.

Signalet fra Danmark er utvetydigt til COP25

Trumpismen er kommet for at blive i dansk politik, Grønland er alligevel til salg!

Selv om der en gang i fremtiden tilføres 1,5 mia øremærket til arktis, så er der overhovedet ikke tale om “massiv” oprustning. Danmark har et skib til at patruljere havet omkring Grønland, og en slædepatrulje på land. De passerer måske et givent sted en gang om året. Det klæder ingen, at tale om, at en satelit eller et overvågningsfly er lig massiv oprustning.

Hvis ikke DK/Rigsfællesskabet viser forsvarsvilje risikerer vi/det tydeligvis nu et eskalerende stormagtsopgør i Grønland og mere...Rettidig omhu M.F. - og hvis du kan få amerikanerne til at betale sin part ; så hatten af!