Analyse
Læsetid: 4 min.

Mette Frederiksen leger med ilden i Arktis

Mødet med USA’s præsident Trump i London trækker skygger i dansk politik. Statsminister Mette Frederiksen risikerer at hvirvle kongeriget ind i en ny kold krig i Arktis ved nu at lægge op til en massiv militær oprustning i Grønland: Danmarks hidtil største udenrigspolitiske triumf står samtidig på spil
USA og rigsfællesskabet skal styrke det strategiske samarbejde, sagde statsministeren efter sit møde med Donald Trump under NATO-topmødet i London.

USA og rigsfællesskabet skal styrke det strategiske samarbejde, sagde statsministeren efter sit møde med Donald Trump under NATO-topmødet i London.

Shealah Craighead

Indland
7. december 2019

Grønlandkortet er blevet spillet før. Tilmed af en socialdemokratisk statsminister.

Nu står Danmark igen over for et pres fra amerikansk side med kontante krav om militær oprustning i Grønland, og velviljen i Statsministeriet synes atter stor og eftergivende:

»Vi svinger godt,« udtalte Mette Frederiksen (S), efter hun onsdag havde mødtes bilateralt med USA’s præsident, Donald Trump, i forbindelse med NATO-topmødet i London.

Til flere grønlandske politikeres udtalte frustration er den danske regering allerede godt i gang – i det skjulte, vel at mærke – med at planlægge oprustningen.

Inden mødet med Trump annoncerede Mette Frederiksen, at S-regeringen vil bruge yderligere 1,5 mia. kr. hvert år på nye militære installationer i Grønland. Statsministeren har på forhånd udpeget to satsningsområder:

»Vi ser en markant øget russisk tilstedeværelse omkring Arktis. Derfor er vi nødt til at have en forstærket antiubådskapacitet,« sagde Frederiksen, og lagde samtidig op til indkøb af radarsystemer, satellitter og endnu flere nye krigsfly:

»Det andet er, at vi også ser en øget russisk aktivitet i luften. Derfor bliver vi nødt til at have en særlig indsats i luften.«

Truslen er for så vidt reel: Rigsfællesskabets vidtstrakte grænse mod nord er på nippet til at kunne udvikle sig til en kold krigsskueplads.

Forleden affyrede et russisk MiG-31 kampfly således en helt ny type hypersonisk missil i havet ud for Grønland. Det superhurtige Kinzhal-missil, som tilmed kan armeres med atomsprænghoveder, kan på få minutter destruere Thule-basen, og dermed kortslutte en væsentlig del af USA’s alarmberedskab. Magtbalancen er pludselig blevet vakkelvorn ved Nordpolen.

Ånden fra Ilulissat

Spørgsmålet er dog, hvordan Danmark skal forholde sig til dette nye våbenkapløb. Hidtil har skiftende danske regeringer forsøgt at tale spændingerne ned og søgt diplomatisk dialog. Nu virker statsminister Mette Frederiksen i stedet til at have taget jernskjorten på.

Beslutningen om at efterkomme det amerikanske krav om øget oprustning i Grønland er et markant kursskifte.

Tilbage i 2008 formåede den daværende konservative udenrigsminister Per Stig Møller stik modsat at stille kongeriget Danmark i spidsen for et diplomatisk gennembrud, ret beset den største udenrigspolitiske bedrift fra dansk side i flere årtier: Sammen med de fire andre arktiske kyststater – Rusland, USA, Canada og Norge – underskrev Danmark den såkaldte Ilulissat-erklæring.

De fem arktiske lande forpligtede sig til at løse Ishavets konflikter i mindelighed – og dermed at undgå militær optrapning.

Valget af Ilulissat var alt andet end tilfældigt: Den lille grønlandske by, der ligger ud for den verdensberømte isbræ, er blevet symbol på klimaforandringer. Her kan den globale opvarmning ses med det blotte øje, og dermed også tilsynekomsten af den nye verden mod nord.

Det er blevet tydeligere og tydeligere, selv for politikerne på Christiansborg, at Danmarks adgangsbillet til verdensscenen ene og alene handler om Grønland, ja, og måske lidt om farvandet nordvest for Færøerne, hvor russiske ubåde kan slippe uset igennem oppe fra Barentshavet og videre ud i Atlanterhavet.

Hidtil har Danmark insisteret på at finde fredelige løsninger og forpligte de arktiske nationer i et stadig tættere samarbejde særligt i forhold til de potentielt eksplosive stridigheder om kontinentalsoklen. Men den aktuelle oprustning mere end udfordrer ånden fra Ilulissat.

Per Stig Møllers historiske landvindinger risikerer at blive rullet tilbage, og Danmarks enestående position som forsonlig brobygger kan ende med at blive erstattet med en langt mere triviel og perifer rolle som amerikansk vasalstat. Og hvad endnu værre er: Danmark kan accelerere våbenkapløbet yderligere. Er vælgerne klar til at betale prisen?

Flashback til H.C. Hansen

Forsvarets Efterretningstjeneste udgav i sidste uge deres årlige ‘Risikovurdering’. Her fremhæves Arktis som det efterhånden vigtigste spændingsfelt.

I rapporten hedder det: »Trods et ønske blandt landene om at holde regionen fri for sikkerhedspolitiske uoverensstemmelser er der et stigende militært fokus på Arktis,« og videre som det tætteste efterretningstjenesten kan komme på en advarsel til regeringen:

»En større vestlig militær tilstedeværelse vil sandsynligvis øge Ruslands interesse i at udbygge egne kapaciteter for at beskytte de strategiske ubåde og forsvare den arktiske kyst.«

Statsminister Mette Frederiksens militære oprustning vil kort sagt gøre ondt værre – ifølge Forsvarets Efterretningstjeneste. Selv om de første skridt ’kun’ vil bestå af kapabiliteter til øget overvågning i Grønland, vil de næste skridt hurtigt kunne følge efter. Og her kan milliardinvesteringer i alt fra ubåde over vidtforgrenede netværk af radaranlæg til et egentligt missilskjold komme på tale.

Forsvaret skal nok komme med lange ønskelister. Men det er langtfra givet, at debatten kommer til at fylde bredt i offentligheden. Flere grønlandske politikere føler sig allerede ført bag lyset. Igen. Fortiden spøger samtidig dystert for statsminister Mette Frederiksen.

Socialdemokratiet har en forhistorie med hemmelighedskræmmeri om den reelle, militære oprustning i Grønland.

Tilbage i 1957 skrev den daværende socialdemokratiske stats- og udenrigsminister H.C. Hansen tophemmeligt til den amerikanske ambassadør i Danmark og gav USA carte blanche til at bruge Grønland efter forgodtbefindende – herunder at have atommissiler på Thule Air Base. Eller »ammunition af en særlig karakter«, som det hed i H.C. Hansens notat, der først kom til offentlighedens kendskab i 1995.

Indtil videre har Mette Frederiksen trods alt åbent erkendt, at hun er villig til at føje Donald Trumps krav. Men dermed er kun ouverturen skrevet, for oprustningen kan udløse kaotiske kræfter, som risikerer at forvandle Grønland til en ustabil konfliktzone – og som helt sikkert ikke kan eller vil blive styret alene fra Statsministeriet i Prins Jørgens Gård.

Lars Trier Mogensen skriver politiske analyser i Information og er chefredaktør for nyhedsbrevet /dkpol, som udgives af Føljeton.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Lars Trier Mogensen

"Det er blevet tydeligere og tydeligere, selv for politikerne på Christiansborg, at Danmarks adgangsbillet til verdensscenen ene og alene handler om Grønland ...."
citat fra artiklen

Jeg indrømmer blankt, at jeg hjertens gerne var den adgangsbillet foruden.

I lyse stunder kan jeg sågar fantasere om, at både Grønland og Færøerne vælger at forlade Rigsfællesskabet og finde andre samarbejdspartnere .... USA, Canada, UK eller hvem som helst.

Dorte Sørensen

Jeg er også bekymret over MF ligge sig på maven for Trump.

Men at fremhæve Per Stig Møller og genfortælle Hedstofts hemmeligheder med USA er i mine øjne et skønmaleri af de borgerlige hensigter og et forvrænget billede af hele socialdemokratiet.

christen thomsen

Tankevækkende, og skræmmende, artikel. Det kan blive fire år med flere skuffelser i vente fra socialdemokratiet. Det kan komme til at føles som meget lang tid.

Grundlæggende har NATO og Rusland ikke noget at lade hinanden høre. De er lige slemme til at opruste og føre kold krig mod den anden part.
https://socinf.dk/oestersoeen-russerskraek-eller-mere-vaabensalg/

"Det er blevet tydeligere og tydeligere, selv for politikerne på Christiansborg, at Danmarks adgangsbillet til verdensscenen ene og alene handler om Grønland, ja, og måske lidt om farvandet nordvest for Færøerne, hvor russiske ubåde kan slippe USET igennem oppe fra Barentshavet og videre ud i Atlanterhavet."
Det vil jo sige, at DK anerkender, at russiske skibes sejlads på verdenshavene skal overvåges. Ikke noget med, at havenes frihed også gælder russerne. (Hvilket ikke er et forsvar for russiske krigsskibes manøvre - nogetsteds) DK deltage dermed lystigt i inddæmningen af Rusland, hvor det er muligt. Ikke noget at sige til at russerne opfatter DK som et aggressivt halehæng til amerikanerne. Hykleriet er grænseløst, for hvem er det egentlig, der truer hvem?
Mette Frederiksen har jo aldrig lagt skjul på, at H.C. Hansen er ét af hendes forbilleder. Og sikke et forbillede at have, hans underdanighed overfor USA in mente, der bl.a omfattede villigheden til at holde væsentlige forhold skjult for offentligheden /her: A-våben på Thulebasen mv.) Er det den slags vi kan vente fra hans nuværende epigon?

Tommy Clausen, Flemming Berger, Mogens Holme, Viggo Okholm, Lars Løfgren, Hans Larsen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar

Grundlæggende har NATO og Rusland ikke noget at lade hinanden høre. De er lige slemme til at opruste og føre kold krig mod den anden part.
https://socinf.dk/oestersoeen-russerskraek-eller-mere-vaabensalg/

"Det er blevet tydeligere og tydeligere, selv for politikerne på Christiansborg, at Danmarks adgangsbillet til verdensscenen ene og alene handler om Grønland, ja, og måske lidt om farvandet nordvest for Færøerne, hvor russiske ubåde kan slippe USET igennem oppe fra Barentshavet og videre ud i Atlanterhavet."
Det vil jo sige, at DK anerkender, at russiske skibes sejlads på verdenshavene skal overvåges. Ikke noget med, at havenes frihed også gælder russerne. (Hvilket ikke er et forsvar for russiske krigsskibes manøvre - nogetsteds) DK deltage dermed lystigt i inddæmningen af Rusland, hvor det er muligt. Ikke noget at sige til at russerne opfatter DK som et aggressivt halehæng til amerikanerne. Hykleriet er grænseløst, for hvem er det egentlig, der truer hvem?
Mette Frederiksen har jo aldrig lagt skjul på, at H.C. Hansen er ét af hendes forbilleder. Og sikke et forbillede at have, hans underdanighed overfor USA in mente, der bl.a omfattede villigheden til at holde væsentlige forhold skjult for offentligheden /her: A-våben på Thulebasen mv.) Er det den slags vi kan vente fra hans nuværende epigon?

jeg lider ikke af ekkolali - det må være algoritmen, der hikker

Mette F lægger sig da ikke på maven, hun forsøger en hårfin balance med den uhyrlige mand, så længe han er ved roret. og det er jo Grønland selv, der styre Grønlands interesser. Vi er udenrigspolitisk et rigsfællesskab, men jeg tror MF er yderst bevidst om, hvad og hvordan hun skal te sig og gør alt i samarbejde i og med rigsfællesskabet.

Philip B. Johnsen

"BREAKING NEWS"
Grønland er til salg alligevel!

Med det løgnagtige fupnummer af en klimalov Statsminister Mette Frederiksen har fremlagt for Statsministerens undersåtter, er linjen lagt for alle de nye olie eventyr i de, med fortsat økonomis ikke bæredygtig vækst og løgn om Statsministerens gode intentioner over for befolkningen, voksende isfrie områder.

Signalet fra Danmark er utvetydigt til COP25

Trumpismen er kommet for at blive i dansk politik, Grønland er alligevel til salg!

Selv om der en gang i fremtiden tilføres 1,5 mia øremærket til arktis, så er der overhovedet ikke tale om “massiv” oprustning. Danmark har et skib til at patruljere havet omkring Grønland, og en slædepatrulje på land. De passerer måske et givent sted en gang om året. Det klæder ingen, at tale om, at en satelit eller et overvågningsfly er lig massiv oprustning.

Helle Walther - Taler vi om den samme politiker?

Hvis ikke DK/Rigsfællesskabet viser forsvarsvilje risikerer vi/det tydeligvis nu et eskalerende stormagtsopgør i Grønland og mere...Rettidig omhu M.F. - og hvis du kan få amerikanerne til at betale sin part ; så hatten af!