Læsetid: 4 min.

Mette Frederiksen træder ind i 2020 iført et Fogh-kostume

I løbet af 2019 har Socialdemokratiet strammet grebet om magten i Statsministeriet. Men indtil videre er manifestationen mest til udvortes brug. S-regeringen skubber stadig de sværeste beslutninger foran sig – langt ind i 2020 og frem mod næste valg
»Regeringen er som sådan kommet godt fra start, og det skyldes i høj grad den måde, Mette Frederiksen har grebet det an på,« sagde Anders Fogh i P1-programmet Slotsholmen. Han lød næsten lettet: »Lars Løkke Rasmussen er meget impulsiv, og han improviserer meget. Mette Frederiksens måde ligner min egen meget.«

»Regeringen er som sådan kommet godt fra start, og det skyldes i høj grad den måde, Mette Frederiksen har grebet det an på,« sagde Anders Fogh i P1-programmet Slotsholmen. Han lød næsten lettet: »Lars Løkke Rasmussen er meget impulsiv, og han improviserer meget. Mette Frederiksens måde ligner min egen meget.«

Sigrid Nygaard

28. december 2019

Det er bedre for en magthaver at være frygtet end elsket. Og i så henseende har 2019 været en perfekt begyndelse for statsminister Mette Frederiksen (S). Hun er trådt i karakter som en politisk lederskikkelse, der giver nervøse trækninger hos både venner og fjender.

Uden andre regeringspartier at tage hensyn til – og med støttepartier, som hidtil har været påfaldende føjelige og mere end bøjelige – har Mette Frederiksen kunnet koncentrere kræfterne om at styre sine ministre indadtil med hård hånd. En række profilerede venstrefolk er tilmed begyndt at beundre Socialdemokratiets formand for effektivt at have grebet magten med en sjælden jernvilje.

Tidligere Venstrestatsminister Anders Fogh Rasmussen kom først og skød de politiske årskavalkader i gang med den vel nok største hyldest, som han personligt kan give en efterfølgende statsminister, nemlig at sammenligne Mette Frederiksen med sig selv:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kim Folke Knudsen
  • Susan Hansen
  • Anders Graae
  • Søren Veje
  • Olaf Tehrani
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Eva Schwanenflügel
  • Torben K L Jensen
Kim Folke Knudsen, Susan Hansen, Anders Graae, Søren Veje, Olaf Tehrani, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels-Simon Larsen

Det er som om, at LTM ser politik som noget der foregår i de øvre luftlag. Hvis regeringen ikke får lagt en grøn regning på bordet til foråret, får den et alvorligt problem med de klimabevidste vælgere. Den grønne omstilling skal koste, for alt andet er sniksnak om tekniske undere. Alle lande kan jo ikke lave grøn vækst, og selvom vi kunne, så vil klimakatastroferne vælte ind over os.
Det har regnet meget i år, og hvor er vinteren blevet af? Vi voksne har stjålet børnenes snemænd og kælketure. Man kan tage på skiferie, men det kan alle jo ikke gøre, og hvad med dem, der ikke kan? Vi hjemmeblevne kan ikke gå en tur i skoven pudret af nyfalden sne. Den går ikke LTM. Vi vil have vinteren tilbage. Skriv om det og ikke de ligegyldigheder inde på Slotsholmen.

Kim Folke Knudsen, Niels Møller Jensen, Torben Bruhn Andersen, Steffen Gliese, Arne Albatros Olsen, lars helde, Susanne Kaspersen, Dorte Sørensen og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Den røde Dronning er iscenesat.
Mød fru Bigmother.

John Andersen, ingemaje lange, Carsten Wienholtz, Bjarne Andersen, Susanne Kaspersen og Martin Rønnow Klarlund anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Håber dog stadig på at MF vil bruge sin tid i Statsministeriet bedre. Hun kunne fx. genoprette SKAT - så pengene ikke fosser ud af statskassen - (for at bruge AFR's gl. talemåde)

Derudover havde AFR et flertal med DF- så han kunne "te" sig som han ville. Det samme kan ikke siges om MF - men hun har dog et flertal, hvis hun går sammen med Venstre, så LLR "drøm" kan faktisk gå i opfyldelse - bare ikke med ham som statsminister.

Steffen Gliese, Espen Bøgh og Helle Walther anbefalede denne kommentar

Jeg tror punkt et på Mette Frederiksens ToDo liste er ikke at følge trop med mange andre sjalmokratiers nostalgiske lemmingemarch ud i tiltagende glemsel, og det kan man vel dårligt bebrejde hende som partileder

Som man dog kan, inkl. LTM. Ro på. Mette F er sin egen på godt og ondt, og Fogh kostume, kan kun være, hun har styr på tingene. Det havde Fogh, enten man kunne lide ham, hans politik eller hans facon. Og han kunne skaffe flertal på solid måde, modsat de kaotiske år med LLR.
Mette F har forberedt sig godt, rigtig godt. Og nogle mennesker er trygge ved tryghedspakke, andre ikke. Desværre har samfundet udviklet sig i en kedelig retning, forældre aner ikke, hvad deres børn laver, og højere straffe dur ikke. Der skal strammes op, fra grunden af, børn skal lære at opføre sig ordentlighed, frihed under ansvar. De voksne ligeså og tage ansvaret som forældre på sig.
Regeringen har siddet 5 mdr. De har nået meget. Der er faktisk 3,5 år til at nå resten af målene. Og kommende år, da kommer klimaplan, Arnes tur, der er noget med mindre tests i folkeskolen, mere sundhed, der er lavet gode aftaler med KL. så lad nu ting virke og vær glade for at de røde partier faktisk godt kan" lede" i fællesskab, - selv om R er trælse,- når de vil det. Godt nyt år.

DS@ Nej vor herre til hest for at få Løkke tilbage, det er alt rigelig han får så meget medietid p.t. Ellemann er ikke begejstret, tror jeg,. han trynes jo totalt af en eks. leder. Løkke har ikke magten mere, og bør kende sin besøgelsestid og stikke piben ind. NU.
Mette F er via Bødskov i fuld gang med at genoprette SKAT. Så jeg håber hun får en 8 års periode mindst.

Nu kan MF og en socialdemokratisk regering ikke rette op på alle de uhyrligheder, som AFR skabte i tiåret 2000-10 med en økonomisk politik baseret på en drøm, der kostede Danmark et samfundstab på mindst 400 mia., og dertil et tab / mistede skatteindtægter på mindst 55 mia. grundet Kristian Jensens sårlige ledelse som skatteminister.

Den økonomiske deroute fortsatte fra 2015 med LLR ved roret og især DF som støtteparti, og CHFs økonomiske tryllenummer - "omprioriterings bidrag" - der reelt var besparelser.

Alle vegne blev der sparet, og man sagde det ikke kunne mærkes, i sit stille sind tænke mange sikkert på H.C. Andersen historie om "Kejserens nye klæder", ligesom i fortællingen havde drengen ret da han sagde "Jamen han har jo ikke noget tøj på"!

Imidlertid syntes der i forbindelse med regeringsskiftet og MF som statsminister, der er sket en ændring i retning af svensk Löfven retning, - enhver tale om etnisk herkomst er ikke passende i Danmark længere.

Læser man noget om begået kriminalitet, er den side af historie nærmest forsvundet ud af såvel politiets som mediernes sprogbrug, - nu er der kun tale om en kriminel gerningsmand.

Regeringen har tilsyneladende luget ud i oplysningsniveauet, som borgerne må stifte bekendtskab med, - som et andet "Vogternes råd " fra de dybt religiøse lande i Mellemøsten, og hvor hadet til oplysning hos borgerne er stærk, det er ikke naturligt i et demokratisk samfund, at benytte de selvsamme metoder som i disse Religiøse lande, for at styre borgenes ret til frit at debattere på et oplyst grundlag, som af regeringen er indskrænket til et uoplyst grundlag, som regeringen vil have det.

Arne Albatros Olsen

Hun er splittet mellem at ville være god på den ene side, og så opretteholde magten på den anden.
Balancegangen her består i at ingen de 2 bestræbelser løber af med hende.
Det er et meget stort pres, jeg ikke misunder hende.

Kim Folke Knudsen, Helle Walther og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Langsomt kommer Danmark til sig selv, men der er meget, der skal gøres, så det kommer til at tage mindst et årti - så lad os give hende det.

Kim Folke Knudsen, Helle Walther og John Poulsen anbefalede denne kommentar

Har tænkt en del over det. Det danske samfund er splittet. Den primære forskel udspiller sig mellem jyder og sjællendere. Det står i dag klart for mig, at vi er to befolkningsgrupper med dybt forskellige meninger, og det er på den baggrund vi oplever de mange problemer omkring integration og flygtninge. Jyder har en helt anden opfattelse af verden end mange sjællændere, og det er den forskel som afføder de største konflikter i det danske samfund.

Det er jo, Ole Rasmussen, også den blide udgave af en folkeflytning, der foregår, når så mange jyder, der synes at dele sjællændernes humanisme, flygter over broen.

Philip B. Johnsen

@Niels-Simon Larsen
Da jeg var barn, var sommerfuglebuske i blomst altid oversået af de almindelige farvestrålende eksemplarer af kålsommerfugl, nældens takvinge, admiralsommerfugl og dagpåfugleøje.
Humlebier og bier var der samtidig en overflod af og hele sommerfuglebusken, var et summende levende væsen, der kunne studeres og høres på afstand og hvis man var tålmodig og stod helt stille og længe ved busken, kunne man få sommerfugle til at side på fingeren, ved blot at lade dem vandre fra blomsten til hånden.

Når vores folkevalgte politikere roses for, at holde på magten, er det ikke noget i sig selv, at prale af, vores folkevalgte politikere burde være den brede befolknings tjenere, det er de tydeligvis ikke i dag.

Niels Møller Jensen, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Lars Trier Mogensen præsenteres som en journalist, der skriver politiske analyser. Men hvor er det analytiske element i ovenstående artikel? – En gang løs snak og spekulationer uden referencer eller dokumentation – kandestøberier, som Holberg kaldte det. Og som første mand i denne tråd. Niels-Simon Larsen, skriver: Skriv om det vigtige i politik, ikke ligegyldigheder inde fra Slotsholmen.

Egon Stich, John Poulsen og Jens Winther anbefalede denne kommentar

EB@ Nej men de kan tage det første skridt, som kinesisk filosofi siger: En rejse begynder med det første skridt. Det har hun taget......giv nu ro og mandat til hun kommer i mål.

Kim Folke Knudsen

Mette Frederiksen og Socialdemokraternes prøvesten bliver problemet med udstødningen fra arbejdsmarkedet. Årtiers reformer har medført, at en generation af seniorer nu er truet af først fyring, der på ingen genansættelse og til sidst social deroute i perioden fra de 50 år til 68 år.

Med pensionsreformen vil fattigdommen og udstødelsen af ældre medarbejdere kun vokse i omfang her i Danmark. Det er kun indledningen krusninger på overfladen, vi ser nu. Når pensionsalderen nærmer sig 75 år, så har vi med stor sandsynlighed en fattighær af ældre seniorer, som har slidt og slæbt et helt arbejdsliv og som efterlades plukket for alle værdier, inden de kan krybe på folkepension som 75 årig. De rige med store likvide formuer kan købe sig ud af dette problem, men det kan flertallet af danskere ikke gøre. For dem hænger den mørkegrå sky over hovedet på dem FATTIGDOM og UDSTØDELSE i seniortilværelsen.

I Sverige og Tyskland er problemet med fattige seniorer, som ikke har råd til at gå på pension og som end ikke kan forsørge sig selv med dagligvarer, fordi deres pension er for lille til de månedlige omkostninger. Denne problematik kommer snart til Danmark, hvis arbejdsmarkedet fortsætter med at køre i frigear og smide alle over 60 år over bord og sende regningen til alle os andre skatteydere.

Det Radikale Venstre fik flertallet til at tippe med deres hovedløse og hensynsløse støtte til den ensidige afvikling af efterlønnen efterfulgt af den ene stramning efter den anden på dagpengeområdet og nu kronet med et mareridt at kontrol overfor Dagpengemodtagere og Kontanthjælpsmodtagerne. Det var den socialliberale stat, der skulle tage sig af de svagest stillede, som nu med minutiøs borgerlig planlægning er vendt til at bekæmpe de socialt udsatte, hvis jeg skal sige det lidt forenklet.

Derfor må kravet være reformer dagpengesystemet, førtidspension, kontanthjælp osv. fra bunden af. Måske skal vi have borgerløn ? Et borgerløns forsøg vil under ingen omstændigheder skade. Alt andet end det nuværende kuldsejlede og komplet overadministreret Jobcentersystem DK - et skræmmeeksempel for Udlandet: alt andet er bedre end det kommunale forliste Jobcentersystem.

Pensionsformuer, arbejdsmarkedets parter og fællesskabet må blive enige om et stærkt dagpengesystem, som garanterer borgerne mod de værste konsekvenser af udstødningen på arbejdsmarkedet. Igen i dag stod at læse i Politiken: Mennesker på over 60 år vælges fra på forhånd af danske arbejdspladser. Al politiker pladder fra Christiansborg er udstillet som det det er tomme afmægtige løfter uden indhold om seniorpolitik og den ene forgyldte overskrift efter den anden.

Afsæt mindst 5 mia.kr. til en genopretning af dagpengesystemet.

3 års dagpengeret for alle over 50 år.
4. års dagpengeret for alle over 60 år.
Genoptjeningsgrænsen for indtrædelse i dagpengeordningen er 1 måneds ordinær beskæftigelse.
Alle med over 24 timers beskæftigelse pr. uge bliver berettiget til fuld dagpengesats svarende til 37 timers beskæftigelse.
Seniorjob, Løntilskudsperioder, Uddannelsespraktik perioder, og Fleksjob tæller med i genoptjeningsperioden for dagpenge.
Mod ekstra forsikringspræmie skal det være muligt at tegne en landsdækkende tillægsforsikring , som giver en højere dagpengestøtte i en 2 årig periode end den nuværende dagpengesats.
Der skal opbygges en uddannelsesfond, som kan finansiere længerevarende omskolings og efteruddannelsesforløb for dagpengemodtagere.
For alle med over 20 timers ugentlig beskæftigelse skal betaling til en A-kasse være obligatorisk.
Arbejdspladser med dokumenteret overvægt af mobning og dårligt arbejdsmiljø skal betale en ekstra afgift til at finansiere denne reform. Løser arbejdspladsen det dårlige arbejdsmiljø og fjerner mobningen, så kan arbejdspladsen igen fritages for denne afgift. Afgiften skal være motivations drivende til at bekæmpe dårligt arbejdsmiljø og nedslidning.

Alle borgere skal kunne gå på egen opsparet pension fra de er 60 år og op efter.

Væk med politikernes tyveri af den private pension, ved at de vil bestemme, hvornår borgerne kan tage hul på deres egne opsparede pensionsmidler. Hvilket utiltalende formynderi fra de danske politikere, som har garanteret sig selv lukrative pensioner, så de ikke selv skal lide samme skæbne som den de tildeler deres borgere.

Kontanthjælpssystemet skal alene omfatte de borgere, som ikke er arbejdsmarkedsparate. Der skal luges ud i et kontanthjælpssystem, som er forstoppet med borgere, der ikke kommer videre og der ikke får den rette sociale hjælp.

Jobcentrene skal sættes på slankekur væk med bureaukrati og et overadministreret system. For hver 5. kommune skal der være et Jobcenter og ledelseslaget skal reduceres til det absolut nødvendige ikke en klejne mere spænderet.. Der skal til gengæld afsættes penge til uddannelse af det socialfaglige personale med borgerkontakt Virksomhedsvejledere, socialrådgivere med mere. Jobcentrene er fuld af kompetente og dygtige medarbejdere, hvis potentiale og viden slet ikke udnyttes men spildes på kontrol og bureaukrati opfundet af DA, VLAK Regeringen og konsorter.

Vi skal have nedlagt og omstruktureret alle de nyttesløse råd, som bruger nyttesløse timer på bjerge af aktiveringsprojekter og nye papirlaviner af bureaukrati kontrol og overvågning. Vi skal have erhvervslivet og entreprenørene på banen og vejen handler om at få mennesker i job igen ikke andet.

Vil det være dyrt at fremtidssikre det solidariske dagpengesystem ?

Ja selvfølgelig vil det være det.

Men har vi som fællesskab råd til at lade være ?

Men vi har pensionsformuer, ATP, mia.kr budgetter i Jobcentrene og anden finansiering til at vise, at vi kan indrette et arbejdsmarked, hvor målet må være at færrest mulige dumpes på gulvet og efterlades i fattigdom.

Jeg undrer mig nogen gange over Venstrefløjens manglende evne til selv at overtage styringen over kompasset. I Valgkampen så fik et tv klip fra en uheldig daginstitution, som fik hele SF med flere til at gå i selvsving og kræve minimumsnormeringer. Ja men det koster måske 5-8 mia.kr.,som så skal findes på andre budgetter. Undersøg først om forholdene i daginstitutionerne er som beskrevet i det ene tv klip, fremfor at gå i selvsving og udstede dyre løfter på skatteborgernes vegne uden, at der er noget som helst bevis for, at det vil forbedre børnepasningen.

Selvfølgelig er børnepasning vigtig: Men kan børnenes forældre ikke selv være med til at finansiere lidt af den mia. regning, som SF nu gladeligt rejser rundt og promoverer ?. Det er jo ikke alle børnefamilier som kører med minimums budgetter. Med al respekt hvert socialt problem til sin tid og for mit vedkommende.

Der er hjemløshed forholdene for de handicappede ikke mindst de psykisk syge, vores forhold på de langtidsmedicinske afdelinger og hospitaler, samt en indsats for at genoprette dagpengesystemet og indsatsen overfor sygedagpengemodtagerne vigtigere.

Socialdemokratiet må indse, at det bliver meget svært for ikke at sige rent ud sagt umuligt at lave en model med tidligere tilbagetrækning, hvor politikerne skal sidde og være smagsdommere og afgøre, hvilken profession som kan gå af før tid og hvilken profession, som ikke kan. Den folkepensionssats, som de pågældende borgere vil få i årene før deres Folkepensionsalder vil være så lav, at den ikke vil række langt slet ikke i de dyre storbyer.

Socialdemokratiet er partiet som har muligheden og den politiske spændvidde til det: Reformer og udvikle dagpengesystemet, så det er det bærende forsikrings element mod social udstødelse og fattigdom, som følge af arbejdsløshed. Dagpengesystemet baseret på det gode princip.

Hvad er min ret og hvad er min pligt og med fællesskabets solidaritet tak.

Jeg er ikke imod, at afvikle efterlønsordningen helt for de grupper, som selv kan spare op til at gå et par år tidligere på pension end Folkepensionsalderen. Her er der en yderligere finansierings mulighed i en samlet forbedring af dagpengesystemet.

Tak til Finn Sørensen Enhedslisten og Torsten Gejl Alternativet for vedvarende og hele tiden at pege på de triste konsekvenser af årtiers forringelser af Dagpengesystemet, Kontanthjælp, førtidspension, Revalidering med videre. I var/er de socialt udsattes advokater på Christiansborg og tak for Jeres utrættelige dokumentation af de lediges ulykkelige sociale forhold.

Et nyt årti venter med spændende politiske udfordringer.

Godt Nytår 2020 til Jer Alle.

VH
KFK