Læsetid: 2 min.

Ny sag på Aarhus Universitet: Kritiske forskere forbigået i notat til Landbrugsstyrelsen

Tre kritiske forskere oplevede at blive udelukket, da Aarhus Universitet skulle levere et notat om den mulige trussel, honningbier udgør mod vilde bier. Ledelsen har svigtet sit ansvar, mener ekspert
Bestillingen af notatet kom som reaktion på en offentlig debat om biavls konsekvenser for vilde bier. Den var opstået efter daværende fødevare- og miljøminister Esben Lunde Larsen (V) den 1. marts 2017 lempede reglerne for økologisk honningproduktion. Lempelsen førte til, at arealet, hvor der kan produceres økologisk honning, blev tyvedoblet. De nye arealer var i høj grad beskyttede naturområder.

Bestillingen af notatet kom som reaktion på en offentlig debat om biavls konsekvenser for vilde bier. Den var opstået efter daværende fødevare- og miljøminister Esben Lunde Larsen (V) den 1. marts 2017 lempede reglerne for økologisk honningproduktion. Lempelsen førte til, at arealet, hvor der kan produceres økologisk honning, blev tyvedoblet. De nye arealer var i høj grad beskyttede naturområder.

Sarah Hartvigsen Juncker

21. december 2019

Endnu en sag rammer nu det center på Aarhus Universitet, der udgav den omdiskuterede oksekødsrapport.

Denne gang drejer det sig om den faglige rådgivning, universitet årligt får mange millioner kroner for at levere til danske politikere og myndigheder.

Da Landbrugsstyrelsen i januar 2018 bestilte faglig rådgivning hos Nationalt Center for Jordbrug og Fødevarer (DCA) om den mulige risiko, biavl udgør for biodiversiteten, henvendte de sig direkte til en forsker, som de vidste var af den opfattelse, at biavl formentlig ikke udgør en generel trussel mod de vilde bier.

Undervejs i arbejdet opstod faglige protester fra andre forskere på Aarhus Universitet, men de oplevede at blive udelukket fra arbejdet med notatet. I stedet blev det den forsker, Landbrugsstyrelsen havde henvendt sig til, der sammen med en ligesindet kollega endte med at udfærdige notatet.

Det forløb kan Information afdække på baggrund af aktindsigt i mailkorrespondancer og interview med kilder på universitetet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • lars søgaard-jensen
 • Hanne Utoft
 • Eva Schwanenflügel
 • John Hansen
 • Johnny Christiansen
 • Morten Wieth
 • Brian Nocis Jensen
 • Lars Jørgensen
 • Olaf Tehrani
 • Marianne Stockmarr
 • Anders Reinholdt
 • Palle Yndal-Olsen
lars søgaard-jensen, Hanne Utoft, Eva Schwanenflügel, John Hansen, Johnny Christiansen, Morten Wieth, Brian Nocis Jensen, Lars Jørgensen, Olaf Tehrani, Marianne Stockmarr, Anders Reinholdt og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Claus Bødtcher-Hansen

20/dec/2019

Den gift-sprøjtende/-spredende
del af det “danske” landbrug hyl-
der/gavner alene Das Kapital :-( !

Med bekymret hilsen
Claus

Hanne Utoft, kjeld jensen, Tommy Clausen, John Hansen, Gitte Loeyche, Estermarie Mandelquist, Steffen Gliese og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar

Det værste er, at alle disse ting var, hvad der blev advaret imod fra nær og fjern, da man sammenlagde universiteter og sektorforskning. Men det er selvfølgelig lidt skræmmende, at sektorforskningen formodentlig rutinemæssigt leverer denne slags fordrejede resultater.

lars søgaard-jensen, Hanne Utoft, kjeld jensen, Eva Schwanenflügel, John Andersen, Tommy Clausen, John Hansen, Hans Larsen, Jens Kofoed, Johnny Christiansen, Susanne Kaspersen, Anders Reinholdt, Estermarie Mandelquist, Torben Lindegaard og Olaf Tehrani anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

".... daværende fødevare- og miljøminister Esben Lunde Larsen (V) .... "
citat fra artiklen

Uha - Esben Lunde Larsen var i den grad landbrugets mand på Tinge.
Begreber som at være borgernes repræsentant forstod han slet ikke.

.... og at gøre ham til Miljøminister samtidig med han repræsenterede erhvervet i Ministeriet.
Jamen altså .... det skriger bare til Himlen.

kjeld jensen, John Andersen, Tommy Clausen, John Hansen, Susanne Kaspersen, Gitte Loeyche, Anders Reinholdt og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Birte Rasmussen

Jeg har et "klimaabonnement" på Information. Desværre - og mærkeligt nok - så regnes en artikel med dette emne ikke med under klima!

Tommy Clausen, John Hansen og Gitte Loeyche anbefalede denne kommentar

Vi skal jo gerne have en rapport, som ser godt ud. Seriøs forskning er tilsyneladende blevet en del af reklamebranchen.

Tommy Clausen, Brian Nocis Jensen og John Hansen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

‘Penge styre resultaterne bliver vinklet til interessenternes økonomiske fordel’.

Symptomatisk for den samlede politiske virkelighed, der stjæler vores børns fremtid.

Det lader sig tydeligvis ikke gøre, at vores nuværende økomisk velbeslåede politikere, skal bekæmpe det selv samme økonomiske system, de på egen hånd har opbygget til primært at komme dem selv økonomisk til gode!